До 50 000 лв. глоба за търговски вериги, ако не продават български стоки

Правната комисия в Народното събрание заложи санкциите в Закона за извънредното положение

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

a globa ako ne kupuvam balgarski stoki she ima li

Още една недостатъчно обмислена мярка на правителството. Български стоки (зеленчуци) и сега си има по магазините. Отивам в кварталното магазинче, и гледам на щанда 3 касети с домати - турско, гръцко и българско. Типичен пример за пазарна икономика и конкуренция. Българското беше най-скъпо, и касетата беше най-пълна! И не ми говорете, че българското домати е най-вкусно. Вече не е ! Всички български продукти са по-скъпи от вносните ( а в "тоталитарното " минало, беше точно обратно). Как ще задължаващ човек, останал без работа , или с 200-300 лв пенсия, да купува по-скъпи продукти от първа необходимост? След като правителството е казало "А" , трябва да каже и "Б". Тоест, след като задължава търговските вериги да продават български стоки, трябва да задължи и производителите да си предлагат стоката на цени НЕ по-високи от цените на останалите стоки (от същият вид), в магазина. Така ще бъде по справедливо, за всички.

Задължете местните производители да произвеждат продукция от български сортове зеленчуци. Иначе идеята ви е обречена на провал. Аз няма да си купя никога "дътвени" домати, краставици с в вкус на тиква и др, подобни сортове, чието основно качество е 20-30 дневна трайност. Ако се съмнявам купувам 1 брой опитвам и повече не повтарям. Отказвам да купувам и позови домати на цената на килограм месо Та нашенските тарикати да помислят какво ще ни предложат в търговските вериги!

на регламента е интересна. Разбира се, че българския бизнес би трябвало да бъде подкрепен!

НЕ и ако ми предлага стоки и услуги, на по-високи цени от вносните. И в много случаи, и по некачествени. Сори, ама освен зеленчукопроизводителя, аз трябва да изхранвам и 5 членно семейство.

Хубаво защитават пазара а здравето на народа да забранят аспартама-изкуствен подсладител(причиняващ сериозни здравословни проблеми дори учените са дали име аспартамово заболяване)ползва се масово в напитки,дъвки,бонбони, както и пламовото масло в продуктите сирена,сладоледи,торти,сладкиши

да ама тая работа не се прави с глоби а със субсидиране .... пак се омазаха милиционеро-комсомолците ... ще направят всяка фирма да е ВИНОВНА по презумпция !!!

Сега остава да погнат със строги санкции производителите на некачествени и вредни хранителни продукти.

В закона забривиха да сложат двама отрядници на изхода. Те ще проверяват дали клиентите са купили 50%+ български стоки. Ако не, бой с пръчка до края на паркинга.

И като изчерпим родното производство кой ще ни даде?

2020-04-13 22:13:52 бг стоки (нерегистриран) Има български продукти като напр.караве масло,което няма да го купя и за 1 стотинка,по простата причина ,че не е масло, а цената му е за масло ----- ГРАНЯСАЛА СВИНСКА МАС !

Което не е вярно за маслото.Лъжеш!.Ако си купил смес е друг въпрос,чети етикета,бе!

То някой като тебе ще го е правил!

СИЛОВО СКЪПОТО И НЕПРОДАВАЕМО "РОДНОТО" , ДОКАТО СЕ ИЗКУПЕЛО, И ЧАКТОГАВА ЩЕ ПУСКАТ ТУРСКАТА ЕВТИНИЯ! АБЕ КАК ЩЕ ЛИШАВАШ ТИ ХОРАТА ОТ ПРАВО НА ИЗБОР ВЕ, ЕЙ?! ЩЕ ВИ ИЗБИЕМ ВЕ, МАММАТА ВИ ШЕ ЕБА ЧЕРВЕНА - ПАРТИЙНА ЧЕНГЕСАРСКА! КАК ЩЕ МЕ ЛИШАВАШ ТИ ОТ ПРАВОТО НА ИЗБОР, КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ МИ ПРЕДЛАГАШ ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПРОДЕКТ, НА ЦЕНА В ПЪТИ ПО СКЪПА ОТ АЛТЕРНАТИВАТА! КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ НЕ , ЕЙ, КОПЕЛЕТА ШИБАНИЕ! КАРТЕЛ ЛИ ПРАВИТЕ! ШЕ ВИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ЕС, КАТО МРЪСНИ КОТЕТА ... И ШЕ СТЕ ПЪЛЕН ВАЛАТ!

Е то 90% във веригите хранителните стоки са български.Може би чакаш полски яйца със салмонела или полско пилешко със същите бактерии.Има турски моркови ,които не струват,понякога и краставици.Доматите също са турски,понякога български.Марули български.Цитросите са внос.Немски салами,нищо особено,или полски,та какво толкова ще ти липсва аджаба е много чудно?

То точно проблема идва от огнеупорна евтинията бъкана със пестициди със вкус на пласт маса без значения от Турция,Испания или Холандия,строг контрол на качеството,субсидии за фермерите земеделци и животновъди,борба със конфликта на интереси и монопола тоест равноправна конкурентоспосбност и ония със квотите за животновъдството и млечните продукти дгдпв

ККАВА ДИКТАТУРА ШЕ НИ НАЛАГАТ ПИШМАН ПЕЙТРИЪТИТЕ --- ШЕ МЕ КАРАТ ДА ЯМ "РОДНИТЕ" СКЪПИ БОКЛУЦИ! ГЛОБА АКО НЕ ПРОДАВАЛИ ... АМИ ТО ПРОДАЖБАТА ДА НЕ ЗАВИСИ ОТ ТЯХ БЕ, ФАШАГИ? ПРОДАЖБАТА ЗАВИСИ ОТ ХОРАТА! ЩО НЕ ВЪВЕДЕТЕ ГЛОБИ И ЗА ХОРАТА, АКО НЕ КУПУВАТ "РОДНОТО", ЗАЩОТО ТЕ НЯМА ДА КУПУВАТ, АКО ЦЕНАТА НЕ Е АДЕКВАТНА И РЕЛЕВАНТНА НА РЕАЛНОСТТА И ДЖОБА! ДАЛИ С ТАЗИ ОЧЕВАДНА ДИКТАТУРА, НЯМА ДА НАПРАВИТЕ МЕЧЕШКА УСЛУГА НА "РОДНИТЕ" СПЕКУЛАНТИ, КАТО СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ИМ КУПУВА И ТАКА ДА ИМ ИЗЛОЖИТЕ НА ПОКАЗ РЕЗИЛА?!

Че кои вносни хранителни стоки са по евтини от българските и кои са те,кажи да видим.И каква е разликата в качеството.Главните ти букви не доказват нищо,ала бала!

Мани го, само лае тоя еничарин.

Някой да има спомен за стандарт "Стара планина"! Шимпанзета!

АЛО дир-а. Като ми блокирате ИП-то ще ми пръднете на хуя. АЗ от толкова ИП-та мога да пиша колкото тъпата ви база не може да събере в таблицата. Аматьори и червени гъзолизци. Мрете комуняги

Тъпи кат милюцонери са тез чиляци. :)

Ти пък какво им стори че те блокират?

Първо тая глоба ще си я сложат в цената на продуктите. Второ ако има нещо българско което чак толкова много се търси и е надробра цена те веригите сами щяха да го предложат а не някакъв министър да им казва какво да продават или не.

Веригите са презаредени и не продават евтино,но изкупуват евтино.Присъства една българска марка за марули,имат големи количества,не виждам как ще поемат други.Само дъмпинг навън може да свърши работа.При пазарите наемите са евтини,има и разсади,а веригите взимат на консигнация,колко продават,колко бракуват иди ги разбери.При тях може да си позволи риска само едър производител.

Има български продукти като напр.караве масло,което няма да го купя и за 1 стотинка,по простата причина ,че не е масло, а цената му е за масло, и второ- то не се яде, по-гадно е и от маргарина. И много други примери може да се дадат

А,много здраве да имаш,добро си е българското масло,немското не е чак толкова.Имаше периоди на фалшификации,но вече не е така.

временни сезонни забрани за внос на селскостопански продукти КАКВО Е ТОВА МАЛОУМИЕ???

Ако малко помислиш,ще разбреш,стига да можеш да мислиш.След като има българска продукция защо да се внася от вън,българската кой ще я купи.Както и да е,идеята е добра,но практически трудно осъществима,откритите пазари на плодове и зеленчуци са много по големи и общирни, от няколко щанда в големите хипермаркети за сезонни стоки.

Откакто селтаците, пардон , фермерите искат да станта милионери за 2 сезона от краставици и домати от тогава трябва да се внася за да им дойде малко акъла, a на теб дано повече да ти дойде (подобна забележка като твоята , тип ad hominem).

Ами то и сега те си продават БГ стока:))) Пълна безсмислица е това:)))

Селянката Танева защо не обясни точно каква й е далаверата, а си прави евтин пиар? Танева, хората не са идиоти, бе, чоджум, с едната ръка издаваш тъпи заповеди, а с другата раздаваш милиончета. Как го правиш този номер, а? Хвърчиш, директно излиташ, това да ти е ясно.

Хора да помислим малко, за какво се прави. Предлага се повече българска стока, това води до по-голямо нейно предлагане, дай боже и купуване. Икономически сектора се запазва и развива. В последствие и работа ще има.

Те така говореха и по соц-а, но накрая друго се получи.

Абе има и нешо хубаво в този вирус. ЗСамо дето глобата трябва да е два тъпи оборота.

Тази мярка не е подкрепа за малките качествени производители, а нова схема за далавера на големите крадци. Аз директно подкрепям българските малки производители като директно пазарувам от тях.

Български мобилен телефон.

Върнете ни комунизма и корекомите.

Няма такова животно Български производител вие отдавна му ебахте маиката...има български преработеатели които преработват отпадаците от трапезата ..

Не искам да се тълкува като реклама, поради това няма да ти напиша имената на български изби, мандри, пекарни, ферми, марки кожени изделия и др. под. Може и сам да потърсиш информация. Е хубавото струва по-скъпо, но хубавото винаги е скъпо.

Да не предизвикат потребителите да бойкотират българското !

Сега ще има да си хапваме пресни био "картофки" от региона по 12 лв килото...

P.S. Откак Гешев ни стана глав прокурор, нещо много взеха да си падат по глоби все започващи с цифрата 5. Тук 50 000 лв глоба, без маска и разходка в парка - по 5 000 лв...

Дано да е истина и не някаква схема за източване на пари. Подкрепям!

А дано, ама надали. Политика е като педофил загрижил се за деца. Като наблюдавам енергетика, здравеопазване, образование съм мъничко песемист.

Някак си усещам някаква схема. Изведнъж всички политици се загрижиха за българския производител. Очаквайте повишение на цените. Тази активност ми е страшно подозрителна. Ще има малък параграф през който ще прекарат някаква врътка. Искам да видя пълния закон и неговото тълкуване. Няколко едри прекупвачи се се събрали и искат да вкарат нова схема. Ще поживеем и ще видим.

Пазарът ще регулира дали едни стоки ще се продават или не!За това единственото което трябва да се направи от нашите "законотворци" да субсидиите за земеделие и животновъдство с тези в Германия,Франция,Австрия,Шенгенските страни!За зърнопроизводители субсидиите да са до 100 хил.декара!!!Така и зеленчуци ще се произвеждат и плодове и билки,гъби!!!Поставете нашите при равни условия и ще видите,че ще са по добри!!!

Тури му вестник, копеуе!

Що е то демокрация и пазарна икономика и имат ли те почва у нас?-Не!

Ако това е критерий за демокрация, значи страните от т.нар.Западна Есропа не са демократични. Да не говорим,че самото население тук купува преди всичко родното производство и после импорта. В БГ обаче, - НЕЕЕ.... Чуждото е по- хубаво.

Купуват, каквото им харесва на хората. И аз смятам, че всички ще загубим от тази поредна простотия.

Аз принципно подкрепям мярката. Но да не стане като при банките - държавата им осигури клиенти и те вдигнаха таксите, измислиха нови и свалиха лихвите. Къде са изискванията за качество на храните? Аз качествена шунка и кашкавал не съм ял. А сиренето масово е с палмова мазнина. То какво ли не е с нея. Или помпите на месото със соли. Навремето като режеш варено-решено филе то бе много сухо. А сега тече вода от него.

Супер, сега пак ще се нагушат прекупвачите, а ние ще си плащаме високите цени, защото само вносното засега, успява да ги държи на горе-долу нормални нива.

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ , ВДИГНЕТЕ ИМ ТАРГЕТА ЗА БЪЛГАРСКА СТОКА И НЕ ГИ ГАЛЕТЕ С ПАУНОВО ПЕРО С ТЕЗИ ГЛОБИ. САНКЦИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАВИШТ ПЕТДЕСЕТОКРАТНО ! С ВАС СМЕ !ЩЕ УСПЕЕМ ЗАЕДНО !

АКО НЕ СИ ТРОЛ, СИ ДОСТА ЗАБЛУДЕН, ЧОВЕЧЕ !!!

Във френски супер, например, храните и стоките са 95% френски, а тук е 80% чужди неща и то направени по двойния стандарт за Източна Европа! Да не говорим, че в чужбина никъде няма нито една стока от БГ!! Нито една! Вино е имало някога, но не и сега. Ние сме единствените отворени та отнесени балъци- пазар на който ни пожелае...

ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА !

стига глупости, веригите продават български стоки, които всъщност са чужди само са пакетирани в България и пише 'произведено в България'.. Е има по 1,2 касетки с био продукти от България, които струват майка си и баща си.

Точно като фашистите. По завета на Гьоринг. Истината, само истината, но никога цялата истина. Цялата тази галимация не се отнася за търговски вериги, които имат магазини в повече от 3 области. А сега мили журналисти, обяснете КОЛКО ГОЛЕМИ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ НЯМАТ МАГАЗИНИ В 3 И ПОВЕЧЕ ОБЛАСТИ. Тогава бийте камбаната, пейте дитирамби и величайте родните законотворци и управляващи. Защото едрите риби тази галимация не ги лови

Закъсняхте !! Глоба от 5000 лв за верига от магазини ,все едно че не си е купил едно пакетче семки. Въртят едни и същи цени веригите, разгледайте им брошурите. Пълен картел !!!! ЕДНА ЦЕНА В 1 ВЕРИГА,ДРУГАТА СЕДМИЦА СЪЩАТА ЦЕНА НО В ДРУГА ВЕРИГА. НЯКОЙ ВЗИМА ПАРИ Г-Н ГЕШЕВ. ЗА ТОЗИ СЦЕНАРИЙ ИМА СОЛЕНИ ГЛОБИ ОТ МИЛИОНИ В ЕВРОПА.

аз български хранителни продукти не купувам, като знам как чорбаджиите изкупиха земята на безценица, с рекет и мошеничество и как прилапват европейските фондове, които плащаме всички ние

ТИ ЯЖ ОТ ЧЕРНОБИЛСКА ОБЛАСТ. ДА ТИ Е СЛАДКО !

ти кулак ли си или подлога на кулак

Аз пия само Австралийско вино. Карам японски коли, ползвам американско-китайски електронни устройства. Не, не искам Български... Моля!

Ми ти да не си ибрикчия, та и турско да обичаш?

всички вина от другото полукълбо са по-добри от нашите ,независимо дали са австралийски, новозеландски, южноафрикански , чилийски или аржентински.

Въпрос на вкус !!! Аз пък харесвам качествено БЪЛГАРСКО вино, но ако ме задължат да го купувам, ще почна да си намирам нелегално австралийско !!!!:))))

Модерни - да. Но не са по-хубави. Особено при червените. Друг е въпроса, че изчезват стари български сортове грозде и настава еднообразие. Напр. при белите все едни и същи скучни совиньон блан и шардоне. Когато отменят извънредното положение си купи карат с винопроизводителите и пообиколи България - Мелник, Старосел и други. Не взимай само винцата от някакви си 8-9 лв. във веригите.

А иначе си от Враца сигурно.

Ами вземи пиши в американски сайтове. Чиба от тук.

Не стреляйте по пианиста! Той толкова си може! Внимавайте за кого гласувате!

Е няколко пъти внимавах и кфо ?!?!

трябва да се защитават родните чорбаджии, да не им изтънеят джобовете

От утре 5000 лв глоба който не купува български стоки.

Кой те кара па теб насила да купуваш.Като не искаш българско купи си шведско.

Нека излезе законът, пък тогава ще видим за какво става дума. То може да има една щайга с домати и една с крастваци да си седят там на средата на магазина за гордост.

Освен това трябва да са вмирисани. Щото иначе, ще седят там точно 2 секунди...

По сигурно е с два буркана кисели краставици, като им сложат цена от 10 лева няма да има нужда да се сменят.

Ще е глобата,аки НЕ купуваме български стоки с палмово масло,сухо мляко ,лактози,декстрози,животински и соев протеин,десетки Ета?И всичко това на високи цени Кога Агенциите извършващи проверки,ще започнат да посочват Фирмите нарушители?.

Те ще ги продават , ама дали ще се купуват и Ако купиш български стоки по малко от 50 % - каква е глобата !?

Депутатие откриха проблема на българското селско стопанство и го решиха .

Този коронавирус май ще отприщи поредица от социални експерименти, повечето от които са с предизвестен край.

изгонете ги и да се върнат времената когата мутрите стояха на Владая и ти казват кое колко да струва! Как ще си купя българско телешко месо на цена 17лв. бре умници? Я вижте какви са ни фермерските пазари с българска стока - изкарали 5кг. месо и по три бурканчета с нещо си еко продукция + 5 връзки магданоз на "специални" цени. Така ли ще пазаруваме???

Мутрите и сега ги има, месото се изкупува от производителя на цена 5лв за кг., а в магазина вече е 17лв. Печалбата за кого е?

Този които не е живял в тези години преди демокрацията той не знае за спокойството и възможността да живееш спокойно

Живели сме , чугун комунистически, не можеш да ни излъжеш !!! Заслужавате си комунизма, , яжте си го на воля !!!

Когато някой е умствено ограничен няма как да го откъснеш от собственото му "спокойствие" в едиин по-различен сваят.