Дневниците на Алберт Айнщайн разкрили "шокиращия" му расизъм

В Египет Айнщайн видял "хора с всякакъв оттенък ... сякаш изплюти от ада", а за китайските мъже се чуди как не могат да се бранят от "фаталното привличане" на жените

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз не виждам нищо расистко в това, че е написал нещата, които вижда, такива, каквито са. за мен това не е расизъм, а показва нивото на култура, бит, съзнание и т.н, на което се намирали въпросните китайци и други...Едно е да приемаш хората такива, каквито са, и съвсем друго е да се правиш, че не забелязваш реалността.

И най-умноят си е малко прост! А понякога някои изпростяват много...

Той не беше ли от еврейско потекло?

Че в това някой видя ли расизъм???? Аз видях, че оплю културата и възпитанието, не расата им.... Тея хора се побъркаха, на черен да му кажеш че е тъп, щото наистина е тъп, ще те обявят за расист...

Да, има го и това, наричат го ревърс, или обратен расизъм. А на въпроса ти къде някой видя расизъм, ами прочети пак внимателно например тук: “Най-острите коментари обаче са за китайците. Айнщайн описва децата им като "бездушни и невъзприемчиви". Възрастните оприличава "повече на автомати, отколкото на хора" и ги нарича "особена стадна нация". След това обобщава, че има "малка разлика" между мъжете и жените и се чуди как мъжете са "неспособни да се защитават" от "фаталното привличане" на жените.” И ако още не ти е ясно под капата просто (си) отговори на този прост въпрос: А как си представяш картинката, ако Айнщайн бе едно от тези деца, които описва, тоест роден и раснеше там, при тези условия? Ако изобщо разбираш какво точно искам да ти кажа...

Да, всъщност, я обясни какво точно искаш да кажеш ... Щот квото и да каза или се опита да кажеш - не стана ясно .

Не виждам какво расистко има в тези бележки. Това че някои живеели в мръсотия не е расистко. Това че някой натрапва стоките си като едва ли не те задължава да купиш от него е отблъскващо, а не расистко. Това че китайците му изглеждат еднакво също не е расистко. Той е учен, просто изказва констатации. Не виждам защо отъждествяват това с расизъм. Май не неговите изказвания са расизъм, а по-скоро подсъзнанието на тълкувателите му.

Човека си е казал истината. Не може да бъде обвиняван че е описал каква е реалността в тези държави. Който не е ходил по тези места не знае как е.

Човекът си описва наблюденията от страните където е ходил. Като е в Китай много ясно, че ще пише за китайците. Ако са се търкаляли, ще пише, че са се търкаляли. Ако са били мръсни - ще пише, че са мръсни. Нищо расистко няма. Пише каквото се вижда и размишлява. Все едно някой да напише, че афроамериканците имат много къдрава коса и големи устни. Това расистко ли е ?

"Като изплюти от ада" си е точно расизъм.

Дай определението на ООН за расизъм, щом си толкова у час.

би могло да е расисъм, ако описанието "като изплюти от ада" е провокирано от това, че вижда расата им като такава, а не, че е видял некви конкретни индивиди, мръсни, болни, бедни, опикани и отаковани. Всеки е ходил по улиците и е виждал клошар. Шокиращия им вид не е продукт на расата и обективното наблюдение, че такъв човек е "като изплют от ада" не може да се обвърже с идеята, че този вид се възприема като резултат на расата, а не на други фактори. Точно па за Айнщайн да седи някой и да обяснява, че бил расист е тъпо. За американците, всичко, което не е само суперлативи е расизъм, защото са параноясали от собствения си расизъм, който вече виждат във всичко.

Добре е виждал нещата, но баш истината е, че когато има образование всяка раса и нация стават достатъчно добри.

Америнаски полицаи били продължително китаец когато го питали за името му. "Загубих всякаква вяра в демокрацията в САЩ", коментирал станалото г-н Фак Ю пред медиите...

Иванчо вижда китайче в училище и го пита как се казва. Онова отговорило нещо, но Иванчо не разбрал. Ами, името ми означава син на трима бащи, обяснило китайчето. Иванчо: Абе знам си аз, че само с 2 яйца толкова жълто не може да се докара!

Щото Айнщайн е бял и красив.

Нищо расистко не видях, статията е глупава. Да, какзва какви били китайците, но за условията им на живот, културата и манталитета им, какво расистко има в това?

точно това си мислих ... къде видяха расизъм в думите му .. на някой хора навсякъде им се привижда разсизъм ..

е много показателно за днешната криворазбрана толерастия - дори борците против расизма изкарва расисти.

Това просто е пример за едно време в което не са скачали с викове "расизъм" за всяко описание на това което си видял. Черните хора са си черни, мръсните мръсни, белите са бели, но може и да са мръсни. Къде е расизма?

Човекът прави наблюдения и споделя впечатленията си. Никъде не е казал, че това, което вижда се дължи на расата им. Още повече, че болшинството от египтяните са от индо-европейска раса (всички араби са от същата раса между другото - т.нар. "бяла раса").

па прав си е човека...

Не съм Айнщайн. Но действителността не веднъж е променяла възгледите ми за много неща.

Според речник Macquarie расизмът е предразсъдък, основан на вярата, че съществуват човешки раси, които да имат физиологични особености и ярко изразени характеристики, които да предопределят тяхната култура и способности. Обикновено расизмът включва идеята, че една от произволно дефинираните раси е по-висша и има правото да управлява и доминира над другите. В цитираните записки не се откриват такива заключения. Защо Виктор Стефанов твърди, че става въпрос за расизъм?

айнщайн, поредният надценен мъж, употребил поредната жена - всички знаят колко слаб математик е бил, за да облече теорията си във формули. Още повече, че относителното е присъщо на жените, а мъжете са по абсолютното. Прочетете писмата му до...........

Какво общо има това със статията?

ами статията е за "гениалния" Айнщайн, а пък той не е, значи е без значение какво мисли по повод това, дето го пише в статията.

Какво намекваш за математическите му способности? Ти по-добър ли си от него? И ако смяташ, че теорията е за "..., че относителното е присъщо на жените, а мъжете са по абсолютното..." - меко казано си далече от правото изобщо да го коментираш (Айнщайн - име се пише с главна буква). А това за математическите му способности е пуснато от някой негов учител, дето е бил толкоз далеч надолу от нивото му, че го е определил като "слаб" математик, което между другото е присъщо за глупаците и страхливците.