От БНТ осъдиха Народното събрание за дискриминация

Журналист от БНТ и експерт от Центъра за психологически изследвания осъдиха Народното събрание за дискриминация на хората с увреждания.

Обратно в новината

Коментари - От БНТ осъдиха Народното събрание за дискриминация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То само народното събрание да беше проблемно за хора инвалиди, цвете щяхме да сме. Подлези с рамки, като за състезатели, улици, по които здрав човек едвам се придвижва, новите блокови, в които масово асансьроте са толкова малки, че инвалидна количка просто не влиза, безкрайно много обществени сгради с високи стълбища. Ами в бълниците, където близките сами трябва да преместват и обгрижвад близък инвалид, болен и безпомощен, защото няма персонал ... Думите са слаби, картинката е грозна. А нахалниците от НС обжалвали, толкова нагли и цинични същества, просто не е истина и пак си ги избира народецът ни и си ги търпи ....

Писах бързо и афектирано, в доста думи има объркани букви, моля да ме извините. В подлезите исках да напиша рампи :)

Без съмнение е ужасно да си прикован в инвалидна количка и да не можеш да си нормално подвижен. Това е нещо ужасно, равносилно с бавна агония за човека, който е изгубил голяма част от социализацията си. Но има и една друга истина според мен. Първо, не може 100% от държавата да се съобразява със специфичните персонални потребности на 100% от хората. По същия начин могат да осъдят таксиметровите превозвачи, че нямат автомобили пригодени за транспорт на подобни лица. Или автобусите за междуградски превози където важи същото. А какво правим ако един ден такъв човек пожелае да направи свободна разходка на планина, ще има ли съд и виновни, че в националните паркове не е изграден специален път по който да върви инвалидна количка. Така че пак казвам - една такава съдба е меко казано ужасна и не я пожелавам на никого, но това няма как да не води до социални неудобства. Просто няма как да стане примерно всички таксита и автобуси да се сменят, защото веднъж в годината ще имат пътник в инвалидна количка.

И е така и не е така. Това че в България рядко виждаш подобни хора по улиците и си мислиш, че те рядко ще ползват градски транспорт е защото те нямат условия да го ползват. В Италия си спомням колко се впечатлих от многото инвалиди спокойно придвижващи се по улицата, в Испания също. Така че, напротив, много трябва да се направи, за да се защитят максимално нуждите им, да им се усигурят елементарни условия за самостоятелно придвижване. Така е в нормалните държави. Да, няма как да стане на всякъде, поне не и от раз, но въпросът е, че у нас изобщо нищо не се прави по въпроса, най-много да се отбива номера с измислени съоръжения, които не вършат работа.

Прекрасна новина с едно голямо НО. Сега глобата ще я плати обикновенния данъкоплатец, защото всички държавни институции се издържат от нащте данъци. Искам персонална отговорност и оставки (уволнения) на виновните лица. Писна ми от колективна безотговорност. Кое е това народно събрание???? Нали за да се стигне до глобата някой (човек)не си е свършил работата. Кой се крие зад институцията "Народно събрание" и яде парите от данъците ни?

БЪЛГАРИНО НЕ РАЗБРА ЛИ? ТОВА КОЕТО ПИШЕ В ЗАКОНИТЕ Е ДА ГО ИМА. НО КАКВО ОТ ТОВА. ЗА ДА ПОЛУЧИШ НЕЩО ПО ЗАКОН ТРЯБВА ДА ДОКАЗВАШ ПРЕД СЪДА ЧЕ ИМАШ ПРАВО НА ТОВА. КАКВО ОЗНАЧАВА ВСИЧКО ТОВА? МНОГО ПРОСТИЧКО - ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕПРЕКЪСНАТО МАЛТРЕТИРА ГРАЖДАНИТЕ КАТО ГИ УНИЖАВА, ПРЕНЕБРЕГВА И СИ ГЛЕДА СОБСТВЕНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ- ПАРДОН ИЗПЪЛНЯВА ОНОВА КОЕТО И НАРЕДЯТ ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ, А НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ПО ЗАКОН. ЩЕ ПОВЯРВАМ В ДЪРЖАВНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ ЕДВАМ КОГАТО ПОЛУЧА ИЗВЕСТИЕ ОТ ДЪРЖАВЕН ОРГАН,ЧЕ ПО ЗАКОН ИМАМ ПРАВО НА НЕЩО И НЕ СЪМ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛ ОТ НЕГО /КАСАЕ СЕ ЗА МАТЕРИАЛНИ БЛАГА ЗА ИНВАЛИДИ, БОЛНИ И ДР/ МИЛИ БЪЛГАРИНО ЧАКАЙ ПИСМО ОТ УМРЯЛ. ЕТО ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА, А ДЪРЖАВА НА ДЕМОФАШИЗМА - МОДЕРНАТА ФОРМА НА ФАШИСТКО УПРАВЛЕНИЕ.

Браво, но на Цецка и е през оная работа дали са осъдили НС или не, тя няма да плати от джоба си.

ПОНЕЖЕ ВСИЧКО ДРУГО Е НАРЕД САМО ДОСТЪПА ЗА ИНВАЛИДИ НИ ОСТАНА ДА РЕШИМ.ПЪЛНИ ИДИОТИ!

Народното СЪбрание не е за всеки. Направено е за хора които могат да вървят и да влязат пеш, могат да пазят равновесие и не залитат, за депутатите- са получили над 4 % от гласовете. В случая, няма значение, как някой ще стигне до Народното СЪбрание- дали с Инвалидна количка, с Самолет, с хеликоптер, с патерици, с хеликоптер, с лека кола. Като стигнат до Народното СЪбрание, трябва да оставят изброените неща и да се качат ПЕШ по стълбите. УСЛОВИЯТА са ЕДНАКВИ за ВСИЧКИ. Ако е някой епилептик, не трябва да залита, ако е пиян- също не трябва да прави глупости и да залита. Може някой да е дошъл с самолет до народното сърание, но това не озачава че може да влезе с самолета вътре !!! Иначе се получава, определени хора да имат ПРИВИЛЕГИИ, както циганите преди години искаха те само да ползват ток, а другите да плащат. При спортистите- може да стигне с ИНВАЛИДНА количка до състезателната писта или спортна зала, но ако не може без количка да се състезава, значи този спорт не е за тях !!!

Един от най-великите умове на нашето съвремие е абсолютен инвалид. Поинтересувайте се кой е. Това, че тялото ти отказва, не значи, че и умът ти отказва, а в народното събрание е нужно да има умни хора, не подскачащи малоумници, както е сега.

С техните камъни по тяхната глава! На ви сега европейски ценности и равенство и права на човека и т.н. и т.н. Нали депутатите ужким са за всички тия работи, а самите те не ги спазват!

В момента в България има закон за интеграция на хората с увреждания. За съжаление ако се прочете внимателно този закон, се вижда че нещата се решават на парче, делегират се на общините по места и не са всеобхватни. Добър пример за закон, който задължава проектантите и строителите да създадат достъп за хората с увреждания е това което е въведено в САЩ след 1990 година. Така наречения АDА (Americans with Disabilities Act). Той гарантира еднакъв достъп във всички видове сгради за хората с увреждания и дори изисква определен процент жилища във всяка новопостроена жилищна сграда да имат специално достъпни кухни, бани и т.н.Така че нашият случай с Народното Събрание е просто смешен и жалък. ВСИЧКИ сгради трябва да са достъпни, всички тротоари по всички улици трябва да имат скосени участъци за преминаване с количка и т.н. Ако това Народно Събрание имаше умни хора, досега да бяха гласували един такъв закон, който освен че ще създаде условия за хората с увреждания, щеше да създаде значително поле за строителна дейност и съответно намаляване на безработицата.

Ами сега Комисията за защита от дискриминация на съд за престъпление по служба и да върнат заплатите ...

Браво, но какво следва от това!

Много! НС не са недосегаеми. Това ще обнадежди много хора да си търсят правата още по-настоятелно. Много следва! Ако не го разбираш, жалко!

Като е с убвреждания, Човека ( жената) да ходи да се лекува. А за да влезе в Нардодното Събрания трябва да отговаваря на определени УСЛОВИЯ- да не носи оръжие, и др. Иначе Всеки Психопат/ка, може да реши да ходи в Народното СЪбрание. Условията са еднакви за всички. Това е сграда - Народно Събраниъ, а не е някаква болница. Ако клиентаката е Писхично болна и приказва глупости, не означава че може да влезе в Народното Събрание !!! От 140 години, условията са еднакви за всички. Или някой си пробутва сакатите роднини, а може и още други отрицателни черти да са събрали ???!!!!

Безкрайно тъпо разсъждение. Има много увреждания, които не подлежат на излекуване ( примерно падаш и си счупваш гръбнака и оставаш парализиран от кръста надолу). Това че ти се е случило нещастие не означава че не бива да имаш достъп до местата, където останалите граждани имат достъп.Иначе се получава дискриминация , а тя е изключена съгласно Kонституцията.Така че от 140 години условията НЕ са еднакви за всички. Но е крайно време да ссе направят еднакви за всички.

Понеже се отплеснахме от темата, по повод нещата ,написани от 27. Ами тези членове и параграфи не ми говорят нищо. Напишете си мнението по темата и толкова. По една от точките, за референдумите...каква държава да сме..мисля, че сме приели , да сме парламентарна република, и затова, нека да се ръководим от тоя принцип и всеки да си гледа работата. Иначе няма да стане! Каквато и да е формата на управление, ако не се работи, няма да се подобри положението. Така мисля!!!

ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ Чл.9, ал.2 Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси: 1. от компетентността на Великото Народно събрание; 2. по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията; 3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски; 4. на държавния бюджет; 5. на правилата на вътрешната организация и дейност на Народното събрание. Защо въпросите не са противоконституционни? Т.1 Въпроси от компетентност на Великото Народно събрание са: Чл. 158. от Конституцията на България Великото Народно събрание: 1. приема нова Конституция; 2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; 3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление; 4. решава въпросите за изменение на чл. 5, ал. 2 и 4 и на чл. 57, ал. 1 и 3 от Конституцията ; 5. решава въпросите за изменение и допълнение на гл. девета от Конституцията. Нито един от трите въпроса не касаят горните 5 точки. Определение - формата на държавно управление - два основни вида 1. Монархия 2. 2. Република И двете с различни разновидности Формата на държавно устройство Унитарна държава, конфедерация, федерация, уния. Видно е, че трите въпроса по нищо не касаят

Явно, модераторите на тоя сайт няма да ми публикуват изказването скоро! Назад са с публикациите 2 часа Ще ходя да си лягам..........

Здравейте!Прочетох статията, прочетох и отзивите. Мисля, че тук в България все някой иска да очерни някого, да даде негативни оценки, да заклейми нещо, или някого! Много ми се ще, някой да напише нещо позитивно и другите да го подкрепят!Много ми се ще!Дали ще стане? Това е въпрос към публиката.........

Осъдили са домакина на сградата на Народното Събрание. И то проблема не е за един инвалид в количка, истинския проблем на народното събрание са между двеста и триста инвалиди, но не физически.

Не патетично казано, а чисто човешки и реално - позор!Докъде я докарахме?Мястото, където се коват законите да не може да отговори на техните изисквания?Трудно и скъпо ли е да се направи една рампа и ако трябва външен асансьор?Какво струва това на фона на депутатските мерцедеси и камара глезотии?От една страна социален и здравен министър плачат, че инвалидите с пенсии били премного.От друга, какво се оказва, че премного български граждани нямат физически достъп до сградата на законотворци и депутати, биещи се в гърдите че работят за всеки български гражданин?!

че то така е нявсякъде в българия. инвалидите в бг рудно могат дори да излазнат от дома си,да идат до магазин,полиника,болница,дори до соцялните служби.

Всеки човек със съвест да мине по покрай румънското послоство, да слезе в подлеза и да си зададе въпроса: Как човек с увреждания, в инвалидна количка, ще мине от тук ? Този подлез пресича бул. "Ситняково". Пешеходна пътека пътека има около километър по - надолу, като е неприлично трудно да се завлечеш до там. Положението е същото и за майки с колички. И това е в Столицата. И после излизат Борисов и Ко. и започват едни тежки демагогии, достойни за пиянско събиране. Нещастна история.

Споко, така е в цяла София

само за това ли?!? Господи, защо си отвърнал очи от България?

Не е господ, драги. Българите са отвърнали очи от България, затова дереджето е такова.

може би това ще ви заинтересова : "новият кмет на букурещ въвежда безплатен градски транспорт"

За сметка на това Борисов ще ти зададе риторичния въпрос "По какво са ни задминали румънците?"

Е , наистина не сме България а Абсурдистан! Това е просто за Гинес - една парламентарна демокрация дискриминира част от населението и е осъдена от Върховния съд! Какво може да се каже още...?

И са имали наглостта да обжалват! Нещастници!

ако някoй с някакви уврежданя е искал да стигне до някъде, да е намерил начин-пълзеики, с очила и т.н.

ти , по тоя ли начин стигна до върха на идиотщината ?

Въобще не се надявай да е на върха на идиотщината (или дъното, в зависимост от гледната точка). Такива тъжни неудачници като него съумяват в това отношение да надскочат себе си при всеки нов опит.

При заплата за м. март т.г. показана с фиш по телевизията от 7000 лв, Вие какво искате да вършат депутатите?! "Социалната пенсия за старост се повишава от 115 на 118 лв. или с 2.6%. Със същия процент се осъвременяват всички пенсии в България от 1 юли, реши МС." 12:35 I 8 юни 2016 I

Никой не протестира, значи не им пука.

Мааама ви празитска. За служебни коли по 200 бона се скъсвате да харчите, за минерални води по две хиляди лева, за какво ли не, ама да излеете кофа цимент пред бордюра и да оправите рампата - обжалвате, че не бивало да се обременява излишно народът, а? Да ви изсъхнат краката на всичките, дето влизате там по работа, гадове проклети изеднически

Оти се косиш, като че ти мине. Удари му едно уйиска, съвсем ще те отпусне.

Отправям към теб същото пожелание. В твоя случай - поради простотия.

само в Бантустана може да се случи. Те това е Европейското развитие на ГЕРБ.

Скоро и за национално предателство.

истинска съпричастост към хората с увреждания. Пълно лицемерие в управлението и на държавно и на общинско ниво. Нещо повече..има лицемерие дори у обикновените хора. Никой не с замисля колко е труден живота за тия хора,потъли сме в егозиъм.

Кой проверява НС дали то ще изпълни решението на съда и кой и как ще го санкционира за неизпълнение? Впрочем, какво гласи съдебното решение? А бе, журналистите не си ли задават въпроси, не им ли търсят отговорите, та да ни информират по-пълно? Та една махаленска клюкарка е по-функционална от БГ-журналист ...

Това е нарочния, тендециозен опит за печелене на пари, според съглашенията за европейска "посткомунистическа" държава, която се опитва да претендира за демократично управление. Другият сценарий е банален, но много важен за онези другите държави: Гражданинът отива като физически затруднен с придвижването и няма алтернативен достъп до сградата.. Знаете каква е бг реалността във всички иституции..

жалко ама нищо не сте направили ! какво ви е направило НС - нищо. трябваше да съдите всички 420 дупетата затова, че ги мързи или нарочно нищо не правят !

Става дума за един бордюр за Бога, ебати държавата! Хиляда комисии, дела и години, чиновници бутат папки, носят чанти и влачат кинти! Всичко можеше да се реши за един час, с двама работници. Бахти държавата!

там няма работници бре. отделно от това трябва обществена поръчка. мъка ...