Експерти: Диабетът се превръща в епидемия

Разпространението на захарния диабет тип 2 придобива епидемичен характер, а 50% от болните у нас не знаят, че имат диабет, сочат данните на ендокринолозите.

Обратно в новината

Коментари - Експерти: Диабетът се превръща в епидемия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още си спомням първият ден в който ми откриха диабет. Получих го от стрес и наднормено тегло /бях станал 148кг./. Личната ми лекарка каза Ще трябва да спазваш диета, изписа ми Сиофор бутна ми брошури да чета, даже на ендокринолог не ме изпрати. Трябваше да получа ацидоза за да разбера колко тежко може да е положението. Консултирах се с ендокринолози в Бургас и Варна, смених личната си лекарка, закупих си глюкомер и започнах да си водя статистика, изчетох много за болестта. В резултат на това започнах да спазвам диета в комбинация с физически тренировки/фитнес, колело и бягане/. Сега съм в приемлива спортна форма и тежа 123 кг, бягам по 3-5 км, продължавам на лекарства но в много по-малки дози. Надявам се да се измъкна от този капан. Проблема според мен при лечението на диабета в България е недоброто запознаване на пациента с болестта, липса на консултации по здравна каса с лекар диетолог, не се отпускат безплатни глюкомери на хората приемащи лекарства. За да ти се обърне по-голямо внимание от Здравна каса трябва да се премине на инсулин?!

Давате ли си сметка, че сами си причиняваме това? Основна причина за това заболяване е стресът! Само той и нищо друго! Но вече толкова сме изкривени, че сами си го търсим. Гадости по телевизията, напудрени като психо сериали!? Стрес в квартала - доссасъчен е само един дебил, който да шуми на всички, без да му пука! Да, това е точно дебил! Стрес на работа от всякакви изисквания, срокове и т.н.

Не забравяйте и кортикостероидите. В някои държави, при диагностика на диабет лекарите свободно казват на пациента, че е предизвикан от лекарствата. Затова тези препарати ги използват толкова много напоследък, защото после осигуряват пациенти...

Имаш ли клинично доказан Диабет, то "влизаш в една улица, която е задънена и от двата си края" и освен да се "разхождаш" между двата задънени края, нищо друго не ти остава. Който Намери Лек срещу Диабет ще стане Нобелов лауреат и то от Най-Великите. -------------------- Единствената противоотрова е да се Усетиш О Време ... нищо друго.

са намерени, но това е толкова голям бизнес за фармацефтичните компании, че не допускат такова нещо да се появи на пазара.

Диабетът в България Не се Превръща, ТОЙ е Епидемия. Причини - Стрес и най-вече ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО НЕЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ и липсата на Движение. Хранене - първо Трудна Работа при нашите "Храни" по магазините и не говоря за разни там "аскетични" и измислени рецепти. Имаш ли 10-кила отгоре и водиш застоял живот вече си в "предверието". Че как иначе - отиваш да пазаруваш домати и хляб от пазара, който е пред очите ти, но обезателно със "лъскавия секънд хед ламарина" пробутана от западняците. ------------ Диабетът НЕ Е БОЛЕСТ, Той е МАЙКАТА на БОЛЕСТИТЕ - ако не знаете, да ви го кажа. ---------------- И един съвет от мен - колкото сте високи, толкова тежите, на ден по 4-5 километра пеша - това е 1 час ходене и ... един път в годината "Гликиран Хемоглобин" за да разберете къде сте ... това е... ------------- Нямам диабет, но можеше и да го имам ... като ти мине захарта 5.8 - 5.9 няма за какво да се ослушваш...

дuaбетат не е болест, а маика на болестите. от това по-точно не може да се каже. за всяка една болест ,като изреждат рисковите фаkтори, непремено споменават и дuaбета. предварително се извинявам за автотранлатора.

Хората основно се хранят с въглехидрати /хляб, ориз, картофи/. Прочетете как те са свързани с инсулина и защо голямото им количество в храната е причина за диабет. Пише си го в нета. Не е чудно, че много хора са болни и все повече се разболяват. Масовата причина е храната, която поглъщат и то не мазната пържола. :-)

Драстично намаление на въглехидрати, никакво пържено, всякакви Колбаси тип Кренвирш, Пача и разни други боклуци даже и да са по 20 30 килото, Газираните Боклуци и т.н "шоколадови изделия". --------- Най-добре Печено и без много сланина, варено, малко сол, без разни маргарини и топени сирена, повече Зехтин, плодове и цитрус, салати, Много Риба и ... Червено вино и Водка и то "смръзнала". Бира, само в горещото и до две халби. Пък като ти се яде сладко жената може да направи един кекс с лимец с по малко захар или да си купиш един 80% Черен Линд ... няма да се охарчиш, щото не го купуваш всеки ден - че тя Карелията е по скъпа от Линд.

Днес е международният ден за сплашване в дир. То кръвно ли не беше, диабет, глобално затопляне...

Една от лъжливите новини. Ние ща мрем ли

Както се вижда в България се действа правилно срещу болестите :D. Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори, обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Тази сутрин в храма "Свети Седмочисленици" в столицата беше отслужен молебен за здраве на децата и младите хора с диабет. Всички участници в молебена образуваха син кръг - символ на борбата с диабет.

Всичко идва от боклуците, с които се храним..

А някой да се е замислял, че заболяването има и генетична обремененост? Че с днешната медицина всички са достатъчно добре да предават гените си нататък .....

40% от жените на възраст под 30 години са с диабет, показват още данните у нас. Посмали манго. Много посмали.

За тоя дето е сложил минуса само ще добавя , че 40% от жените под 30г. в България е грубо около половин милион което е почти колкото всички диабетици в България включително незнаещите. Със здраве.

Няма да посмаля--гладни сме

като изследването за инсулин, не е заложено в "пълната кръвна картина"? Човек трябва да е с медицинско образование, за да се сети и да си поиска/плати допълнително проверка на инсулина. Скапана държава.

Няколко години се измъчвах от този диабет тип 2, без да зная, че го имам. А защо не зная - аз нямам медицинско образование, че да си назнача сам изследване. Вината е в ДжиПи-тата. След като разбрах, не бих казал, че здравето ми е супер, но след като започнах да вземам медикаменти, се установи някакво що-годе нормално равновесие. Личните лекари трябва задължително да назначават изследване на кръвната захар на пациентите си своевременно.

БОЛЕСТА Е ИДЕАЛНА ЗА ИМИТАЦИЯ ВЗЕМАНЕ НА БОЛНИЧНИ И ТЕЛК. ПРОСТО ЯДЕШ ЕДНА ХИПЕРКА ИЛИ ЕДНО ТЕРАМИСУ С ЕДНА БИРА ПРЕДИ ДА ДАДЕШ КРЪВ И СИ НОВООТКРИТ ДИАБЕТИК. СЛЕДВАТ ЕКСТРИ ЗА КОЙТО ТЕ Е ОТКРИЛ И БЛАГИНКИ ЗА НОВООТКРИТИЯ.

при нормален гликиран хемоглобин няма да заблудиш никой

Като притежател на най-тежките диагнози, мога да посоча че онези които казват че сме болни заради липса на обич ... са прави. С "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАТО ХИЛЯДОЛЕТЕН ЦИОНИСТКИ ВРАГ" от 1988 г. и девизът "ЧОВЕК, ЗА ЧОВЕКА Е ВЪЛК!" (РАН'ЪТ-1990), не е чудно взривното разпространение на диабета. Освен това диабетът, е "болест" на интелигентните и хуманните. Почти всички гении са диабетици, но и измежду 80-те процента дебили в България, има и такива като мене и с диабет.

Трима изтребителя ми искат смъртта с минуси?!

ChatGPT

"50% от болните у нас не знаят, че имат диабет, сочат данните на ендокринолозите." Я сега обяснете ми кат' на по-прост човек: как така тези хора не знаят ама вие знаете? И като знаете защо те не знаят? Фалшивите новини си личат от далеч!

За съжаление, новината не е фейк.

не вдянах - хората не знаят, значи никой не им е правил изследване, а ендокринолозите от къде знаят??? някаква нова техника ли използват???

Простичко.. когато изследваш 100 човека, предварително ги питаш "имате ли диабет" и после изчисляваш колко човека от тези, които са казали "не" или "не знам" са дали положителен резултат - ето ти процентите.. Колко по-хубаво е човек да използва главата си вместо да пише глупави въпроси по форумите..

100 човека не са представителна извадка, нито достатъчна такава. Освен това трябва само да хапна едно блокче шоколад преди изследването, за да ме изкарат диабетик - предполагам си наясно, че това е заболяване, което може най-лесно да се фалшифицира

Иди о ти ! Първо съсипвате здравето и живота на хората с боклуци, които наричате храна, после ги съсипвате със стрес! Но...и вие ще си платите когато и където трябва!!!!

никой, никого насила не кара някой да яде или не яде нещо. Стига с това все някой друг да ни е виновен.

не яж

диабет 2 се лекува с проста диета !!! .... толкова е просто!!! страничните ефекти на лекуването с инсулн са страшни !! летничките или другите тестери на захар и наи-вече страничите ефецти от "модерното" лекуване на диaбет 2 са страхотен источник на пари.

Леле колко си проС - и не само по български!

не пиши глупости за холестероловия цикъл, моля! Горкия холестерол, сульо и пульо вече го смятат за опасен - мозъците са промити, за да ги тъпчат с отровните статини.

След като 50% от болните у нас не знаят, че имат диабет, интересно от къде корифеите са установили това? Типичен пример за безумни лъжи!

"Два пъти и половина по-често са сърдечно-съдовите заболявания при диабетиците, срещу два пъти и половина по малка честота на сърдечно-съдови заболявания при недиабетиците". Ами очевидно, щом една величина е 1,2 пъти по-голяма от друга, то втората е 2,5 пъти по-малка от първата....на дума ли ви плащат та пускате толкова плява?

Ти съвсем го обърка изречението. Тяхното е само повторение, а твоето е и невярно.

от диабетиците имат увреждане на панкреаса от вируси

ГМО -ТО, ЦАРЕВИЧНАТА ФРУКТОЗА И ПАЛМАТА ПРОМЕНЯТ СЪСТАВА НА БАКТЕРИИТЕ В СТОМАХА И ПОЧВАТ ДА ЧУКАТ ХОЛЕСТЕРОЛНИЯ ЦИКЪЛ КОЕТО ОТКЛЮЧВА ДИАБЕТА :))

НЕ СТОМАХА , А В ЧЕРВАТА ... ВСЕКИ 80 КГ МЪЖ ИМА КЪМ 3 КИЛА БАКТЕРИИ В НЕГО ... И ЗАВИСИ КАКВИ СА

Кви 3 кила бре? Я на ден изпивам по кило люта ракия. Изморил съм всичките бактерии.

Ако имате бензинов автомобил но му наливате всякаква помия като гориво, вчико приличащо на масло за смазка, всякакви течности за охлаждане и няма сервизи за поддръжка никъде, дали той ще бъде в по-добро състояние, от гражданите на България?