Болница опровергава родители за смъртта на дете

Починалото в пловдивска болница 2-годишно дете от Сливен е било с диагноза стафилококова пневмония, съобщиха днес от МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен заради обвиненията на родителите на детето за лекарска грешка.

Обратно в новината

Коментари - Болница опровергава родители за смъртта на дете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Виновно е и неправилното ,нерационално и идностранчиво хранене на децата ни.как да се гради и поддържа имунитет като повечето и деца и възрастни се хранят само за да заситят гада с каквото има иколкото има,да не говорим за качество на храните.Заедно с лекарствата трябва и имуунитет,респ белтъчини ,за да няма усложнения или да може да се преборим с тях .Виновен е социалния статус .

Точно така АМБУЛАТОРЕН ЛИСТ от направен преглед ,а не преглед по телефона. И жалба до здравната каса ,ако ОПЛ отказва такъв .....и е извън града ,не вдига телефона ,или не е оставил заместник.

Точно така! Да бъдат изтребени всички ОПЛ, а малкото останали оцелели - да ги вкараме по затворите. Кой ли ще ни лекува тогава?

Вирусите не се влияят от антибиотик,но отслабвайки организма проправят път на бактериалните инфекции- където е необходим антибиотик.Диагнозата се поставя с вирусологично изследване или с антибиограма.Постоянното наблюдение на болния дава възможност да се прецени кога какво да се включи.В оскъдната ни медицинска практика/липса на кадри и пари-/ почти невъзможно.

колкото до раждаемостта,вина има цялата даржава,тя докара народа до тук

Нима не знаете, че държавата - това сме ние, хората, които живеем в България, които работим, внасяме данъци и т.н. Тоест Вие смятате, че ние сами сме си виновни?

Имам 2 малки деца и не ми е приятно като трябва да пият антибиотици. Лекарката също избягва да ги предписва. Но като гледам смъртните случаи, които ми се струва, че зачестяват, май наистина са все след закъсняло лечение. Не знам как трябва да постъпваме. Като прочета новина, че е починало детенце и лошо ми става. Горките малки душички и горките им родители. Ум не ми го побира- при болести, които би трябвало да се лекуват да се стига до най-лошото. Как да предпазим децата си?

Когато израстат децата започват да боледуват много по-рядко и по-леко, защото първите седем години те си изграждат постепенно имунитет. При най-малкото съмнение от Ваша страна като родител, че нещо с децата Ви не е наред, изисквайте и настоявайте личния лекар да обръща внимание, да преглежда лично, не по телефона, да прави изследвания, пълни прегледи, както и да ви дава амбулаторен лист от прегледите.Това е Ваше право! Не мълчете, не се притеснявайте, бъдете настоятелни! Отговорността е винаги първо в родителя- аз също съм такъв и знам, че ако нещо се случи с детето ми, всички ще забравят бързо, но аз няма да мога да си простя вината никога.

коментар, който доказва, че все още има човеци!Хора много.Браво и благодарности...

приятно или не, когато става дума за бактериална инфекция, антибиотиците са си първа необходимост, жалко за горкото дететнце:((

Ами нали в болницата веднага са започнали с антибиотици - 3 вида и МАСИВНО! Какво още?

Антибиотиците не са панацея. Вършат работа при бактериални инфекции, при вирусни -- не. Освен това имат странични ефекти, увреждат бъбреците, черния дроб и т.н. Така че, преди да се предпише антибиотик е най-добре да се направят кръвни изследвания.

Колкото по- примитивна е една биологична общност, толкова е по плодовита- напр. хлебарки, плъхове, цигани... Тук напоследък се забелязва свръхнарастване на популацията на Аврорчето и KGB- lili, Ina, Асен,аз, 123.... и още много други капацитети . Да са ни честити !

напоследак само деца умират,а лекарите остават безнаказани,но това вече не са лекари,а некадарници *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не само деца умират! И друго - смъртността в момента бие с 200% раждаемостта в България. За това, че не се раждат деца, пак ли лекарите са виновни?

Искаш или не - деца и възрастни винаги ще умират, защото това е кръговрата на живота. А това, че журналистите са ти промили мозъка с думите "за всяка смърт е виновен лекар"- това е твой си проблем.

Боже, помогни им да го преживеят, горките родители, горкото дете.

Детето ми се разболя на 6 месеца от пневмония .Диагнозата му беше поставена едва 3 дена след като ни бяха приели в болницата,въпреки че през цялото време поддържаше висока температура.Ако се бяха забавили още малко с диагнозата детето ми щеше да пострада.Преди да започнат терапията лекарката неочаквано ме попита :"ЩЕ ГО КУПУВАТЕ ЛИ АНТИБИОТИКА ИЛИ НИЕ ДА ВИ ГО ДАВАМЕ".Аз и казах да прецени тя.Явно съвеста и проговори и веднага започнаха да дават на детето антибиотик ,който болницата получава като дарения от международни организации и е предназначен за лекуване на пневмонии.Тази лекарка се държеше все едно държавната болница и е бащиния и тя определя кой ще получи от медикаментите и кой не.Това е съдистично особено когато става въпрос за деца.

За съжаление лекарят е този, който преценява кой медикамент ви е необходим. Само и единствено лекарят, не кой да е. А това, дали ще го купувате или не е рутинен въпрос. Причината е само една - лекарствата (не само антибиотици) са недостатъчни. Доста пациенти се налага да ги купуват. Ако на всеки нуждаещ се се даде лекарството, то те ще свършат и за следващите няма да има. Но ако сред следващите има социално слаби - те са обречени. Затова лекарите винаги питаме дали ще си закупите медикамента, с оглед - да остане наличност за хора, които не могат да го купят. Това е масова и стандартна практика. Повярвайте - един медикамент с цена от 50 лв е нищо за някои и недостъпен за други. Това е социална политика и е единствената възможна с тази здравна политика. Ние лекарите не пием и не ядем медикаменти, не ги продаваме (нямаме право) и не ни трябват. Ако ги пестим, то е само за хора, които не могат да си го позволят.

В последните години все повече се налага някакво неправилно схващане, че децата не трябва да се лекуват с антибиотици, щото било вредно. Все сиропчета, витаминчета и пр. Много правилна политика, ако бяхме в древна Спарта. Така се укрепва общия имунитет, а слабите умират. Така, че не се учудвайте, че някой умрял. Ние пък сме живи и натровени.

Така е, няма нито един, който да е умрял, понеже е пил антибиотик, но има много, които са умрели, понеже НЕ СА пили антибиотик. Българските лекари робуват на отдавна отречено от съвременната медицина схващане, че антибиотиците са "вредни" и не ги предписват дори и в случаи, когато са очевидно необходими, като при ясно изразена бактериална инфекция например. Аз работя от 3 години като медицинска сестра в Швеция и мога да ви кажа, там при най-малкото съмнение, че пациентът МОЖЕ да развие бактериална инфекция (дори и все още да няма такива признаци), се предписва силен антибиотик - особено за деца, възрастни и хора с отслабен имунитет. С чайчета и витамини се лекуват само хора в активна възраст, които нямат никакви хронични заболявания.

бонбончета не ядат! Карат направо на антибиотици:) И това, че не знаеш нещо не значи, че не съществува! Особенно ако ти определяш кой от какво е умрял!

да не споменавам и глупавите хомеопатски лечения...

Такава атака срещу лекарската гилдия, каквато правят всички журналя напоследък, обслужва само ниската култура на нацията. Такова чудо в нормалния свят няма и не може да има, защото без лекари ще търсим магьосници, шамани, врачки и баячки - ами, тогава??? А за многото шум и заведени дела - търсете дългата ръка на алчните адвокати, те от това си вадят хляба, нека да им горчи!!!

магьосници, шамани, врачки и баячки и "лекари" отиди говори на родителите на починалите деца! И гледай да се прибереш после жив в къщи Ентелигенту!

Честно казано си мисля, че, вместо да търпят арогантната безотговорност на лекарите, повечето българи, стига да имаха възможност за избор, биха предпочели да не плащат здравни осигуровки, а ако се разболеят, да си платят в брой на избран от тях лекар. Така поне с тях биха се отнесли като с човешки същества, а не като с добитък.

Бъдете сигурна, че повечето лекари биха желали същото. Така ще се отсеят качествените и способните. Това да се случи обаче не зависи от лекарите, а от управляващите и от НЗОК. Не забравяйте, че лекарите и сестрите също плащат ЗО задължително и не им се налага почти да се възползват от услугите на здравната каса. Има тази идея един съществен недостатък, че ако не внасяте всеки месез своята ЗО парите, които ще натрупате няма да са толкова много - за пример мога да ви дам, че ако се разболеете от менингит например, само антибиотиците ще ви струват няколко хилади на ден.Тогава вашата идея се обезсмисля.

Шаманите и баячките може и да не те излекуват, ама поне няма да те убият. Справка - умъртвеното от лекарите бебе в Горна Оряховица и убитото с некадърна операция момиченце в Исул.

Пълни глупости! По вашата логика човек живее вечно, а това както знаем всички не е така. Хората умират - някои по-рано, някои по-късно.Други търсят вече помощ от лекар, когато е прекалено късно медицината да може да помогне в която и да е точка по света. Колкото до врачките и баячките - на моя приятелка и почина момичето, точно след посещение на някакъв лечител, който лекувал косопад.Намазал и главата с нещо и 15 мин по-късно момичето издъхна на улицата на път за вкъщи.Така че недей да си толкова озлобен-имаш право да избираш да се лекуваш при лекар или при баячка.

bira_more

Не можеш да умъртвиш мъртвородено. А - извинявай - можеш, особено ако вярваш на литературни четения на Цветанов. Шаманите и баячките не те убиват. Само дето ти си плащаш здраво, за да се забави лечението, а после разбира се лекарите са ти виновни.

някой някога да ви е казвал: "признат грях - половин грях". Или то има кой да казва, ама има ли кой да слуша. Лекарски грешки има навсякъде. Но си ги признават, а не ги крият както тук. лекарска небрежност също. Но такива лекари са порицавани от гилдията, а не прикривани. И по най-бързия начин ги гонят. Корупцията в лекарското съсловие също не епатент на родните доктори. Но нека да бъдат така добри не да прикриват корумпираните а да ги гонят. Знаете ли колко ги интересува родителите на починалото момиченце, кой точно доктор ев виновен и коя точно болница. Хич не ги интересува - те са звели болното си дете на лекар, след това с аспазвали указанията на лекарите къде да ходи и какво да прави. И след една седмица разтакаване по болници детенцето умира. Хора, това не са цигани, тези хора са се погрижили за детето си. Но некадърните доктори не са си свършили работата.

Всеки ден чета унакални глупости, написани от Вас в този сайт. Не знам как не Ви хвана умора да пишете такива неща, умопомрачен ли сте , какво става с вас? Не е въпроса всеки да се изкаже, независимо дали има нещо хубаво и смислено за казване, особено ако не е компетентен по темата - в случая медицина.Жалко за детенцето, но в случая, така както е описан в болницата са направили всичко необходимо, родителите трябва да търсят вината в джипито на детето, а не където им видят очите.Разбираема е болката им, но тази тенденция ежедневно по медиите да се плюе по всички лекари независимо дали са добри или не чак толкова е просто висша степен на некомпетентност и липса на култура.Това се вижа от всеки Ваш пост, КГБ, дайте си почивка малко, излезте навън, разходете се, животът не е в интернет, това тук е просто илюзия!

bira_more

Признават си ги викаш. Като болницата в Италия?

Съжалявам родителите, съжалявам и за смъртта на горкото дете! Но е време да разберем, че не всяка смърт е резултат от лекарска грешка! Време е лекарите ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ОТ НЕОБОСНОВАНИ ОБВИНЕНИЯ! Те не са непогрешими! Време е някой такъв пациент ДА БЪДЕ ОСЪДЕН за уронване на престижа им. Иначе може да стигнем до положение лекарите да откажат да ни лекуват, а ние да се озлобим срещу тях. А ТАКОВА ОБЩЕСТВО ВЕЧЕ Е ОРДА, А НЕ НАРОД! Друг е въпросът със забавянето при приемането в болница и поставянето на диагнозата, което може да се окаже фатално! А такива случаи има много! Малката Яница, която била точно на 1 година и 9 месеца, е приета в детското отделение на сливенската болница на 10 февруари между 11.00 и 12.00 часа. Била е с висока температура и сринат имунитет. Направената рентгенова снимка показва много тежка двустранна пневмония, масивна вляво. Веднага е започнато масивно антибиотично лечение с три вида антибиотици. След 48 часа е направена контролна рентгенова снимка, която показва наличие на пристенен излив. Това е причината началникът на детското отделение д-р Люба Бъчварова да насочи детето за активна аспирация към гръдна хирургия на Университетската болница в Пловдив. Д-р Бъчварова информира, че са пристигнали резултатите от направени микробиологични изследвания. Те показват, че се касае за стафилококова пневмония. Лекарката информира, че по думите на родителите детето е вдигнало висока температура на 6-ти февруари, неделя. В понеделник сутринта е заведено на лекар, във вторник също. Лекувано е симптоматично, уточниха от болницата. Вчера родителите заявиха, че първоначално на Яница са били предписани само сироп и капки. Според майката и бащата детето е лекувано няколко дни в сливенската болница, без да е направено необходимото, въпреки че детето е било в тежко състояние.

това искаме! Да бъдат съдени родителите, че се е разболяло детето и с това са спомогнали детенцето да почине! Лекарите да бъдат наградени за добре свършената работа! Все пак и други ще се ползват от тях при съставянето на смъртни актове!

.... раждаемостта е сведена до минимум по различни причини- поне в,,мнозинството,,както ни наричат. А дали сме мнозинство и докога не се знае.

Има те ли гънки да мислите? Имате ли собствено мнение?? Не ви ли дотегна да събирате коментари сякаш форумците не могат да си ги прочетат и ако имат желание да направят реплика към съотвтния коментар. Вашите писания са "спам" и незнам как ви ги пускат непрекъснато.

Това е бот, не обръщайте внимание! Някой плаща на някого да пише по форумите и понеже този някой му плащат на написан пост, а него го мързи си прави един бот, който пише нон стоп по цял ден и по цяла нощ.

Вие не виждате ли, че всеки ден четем за починало детенце. И нито лекарите, нито цялата система имат вина, нали? А какво говори повишаване на детската смъртност в една държава???Как може да сме толкова бездушно племе и да оствяме всякаква гавра с нас, ненаказана??????

Детската смътност не се е повишила, във всички западни страни има детска смъртност и нелечими заболявания. Само че единствено у нас пациентите не схващат, че хората са смъртни. При хаоса в здравеопазването системата се крепи само на лекари и сестри над 50 години, тях след 15 години няма да ги има и тогава детската и общата смъртност наистина ще се увеличат. Плюнките винаги засягат в крайна сметка плюещия!

истинско нещо в поста ти е ника! Само той олицетворява същността ти!

... какви 15 години- светът ще свърши много по- рано и тези белите/те са безсмъртни дори и след края на света/ ,кого ще лекуват,а?

Мойте съболезнования.Жалко,жалко че деца умират .миличките...Но защо ли???....Как де се грижат родителите при тази мизерия,това безпаричие и този стрес който ни съпътства всеки ден. Жалко,Жалко за всичко което става от носно обикновеният човечец....

сжалявам и за смъртта на горкото дете, НО е време да разберем че не всяка смърт е резултат от лекарска грешка. Време е лекарите ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ОТ НЕОБОСНОВАНИ ОБВИНЕНИЯ. Време е някой такъв пациент ДА БЪДЕ ОСЪДЕН за оронване на престижа. Иначе може да стигнем до положение лекарите да откажат да ни лекуват, а ние да се озлобим с-у тях. ТАКОВА ОБЩЕСТВО ВЕЧЕ Е ОРДА НЕ НАРОД.

Съжаляваш, но не изказваш съболезнования! И така до другото дете! После пак лицемерно ще съжаляваш!

Само Маклауд е безсмъртен. И ти също.

... пише се Уронване,манипулаторе.