Десетки хиляди в Свищов са без вода от 48 ч., ВиК няма тръби за ремонта

От местното ВиК не могат да отстранят голямата авария поради липса на тръби

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

очевидно не възразяват срещу това положение - да нямат вода поради невъзможност да се отстрани аварията заради липса на резервни тръби. При това са потърпевши от години от аварии с водопроводната мрежа в Свищов. Иначе тези хора щяха да протестират.

Бойко е невинен ... Виновни са Ив. Костов, царя, Станишев, Орешарски, Доган, Президента, Нинова и Квадратните гащи. Но Бойко е невинен

ББ ще ви докара вода ... Само не е ясно кога

Продължавам да си задавам въпроса-за какво ли автомобила има резервна гума?За украса ли е,или евентуално да послужи за нещо..някога. ЖАЛКИ СТЕ.

че съоръжението е обект на прокурорска проверка. От кога е проверката и във връзка с вчерашната декларация за независимост на прокуратурата, айде да се задейства и да стигне до некакъв резултат. Стиска ли й

Съоръжението е проблемно още с неговото построяване преди 10 години и е обект на прокурорска проверка. Всяка година по водопровода има големи аварии. Проблемът е с некачествените тръби и с изпълнението на водопровода и това води до тези последствия - Свищов става заложник на водна криза“, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев.

Генчо Кмета е със специалност „Стопанско управление“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ град Благоевград.Политическата му кариера е следната - БСП,Независим,ГЕРБ....От тук нататък -здраве!

Към 31.12.2019г. населението на Свищов е 24 275ч. ( данни НСИ ). Това с водата е лошо. Но "Неграмотни" журналисти е трагедия. "колкото толкова", след 5 г. и такива няма да има. НАЛИ Умници. Като ви чета коментарите, си мисля, че не лоша идеята да стъане татална ядрена война. Тогава може ни ще сте доволни??? Или пак нещо няма да ви харесва??

как можете да търпите. Колко още може да издържите без вода?! тест по малоумност на населението

Всичко е точно. Това са видими резултати. Гарантирано от ГЕРБ. Така е по време на дивият капитализъм. Така е по времето на управлението на ГЕРБ, по време на трите им мандата, и на всички останали копелета през тези 30 години "свобода" и "демокрация". Така е когато три папи са те галили по голямата тиква.

И тея 30 000 пак не протестират какво ли още трябва да стане бойко да влиза със валерката да им опъва децата

30 000 овце ще търпят колкото каже бокич

хахахахха БГ-то е жалка история хахахаххах

и недоимък във всички сфери в БГ от успешното управление. В администрацията служителите си купуват хартията , на която да отпечатват, защото няма пари, а ако не спазят срока за документите имат наказания. АБСУРДИСТАН. Всичко е приватизирано. Как е възможно ВК да не заделя средства за рехабилитация на водните съоръжения, да няма ПЛАН за такава рехабилитация. Това е повсеместно във всички ВК, чакат да стане авария , за да я отстранят - вървят със следствието, никой не отстранява причината. Е няма как тръби положени преди 45-50 години с тогавашното ниво на развитие на технологиите да живеят ВЕЧНО, както им се иска на управляващите, щото да не правят харчове реални, а само на книжка и по документи. Това е навсякъде

За щастие у нас живее най добрия хидроинженер в света който заслужено взима хонорари по 2млн.лв за консултация. Да го потърсят,да го намерят, знам че живее някъде на морето в голяма къща с собствен пристан.

Герберите, айде спрете да ревете как това било от времето на Тройната Ламя. Тогавашния кмет обиколи всички партии за няколкото си мандата. Включително герб. Настоящия уж е от БСП ама още помним как се гушкаше (буквално) с Цецо веднага след ония избори. А оня ден беше и на конференцията на Герб в София. А герб е на власт три мандата, помним обещанията на Бойко как щял да разследва БСП и ДПС. И кво стана? Някой да е чул за осъден и вкаран в затвора? Така. Че айде без глупостите как само БСП и ДПС са виновни. Виновни са и тия дето три мандата ги прикриват.

В 20-сти век без вода, защото няма тръби.... жалко е.

България си е в 20-ти век, дори в 18-ти.

от Великия Хидроинженер (в пенсия) и най-големия Порционер на Републиката.

И по-зле ще става. ВиК секторът е в състояние на свободно падане повече от 10 години, с крайно неадекватно финансиране и средни заплати от по 600 лева. Пояснявам че случаят със средните заплати е същият като свинското със зеле.

А иначе постоянно вдигат сметките с цел "подобряване" услугите!? Но ето че в тези услуги обаче не влизат тръбите в случай на авария, при това за районни в които авариите са чести!?! Накрая сигурно ще обезщетяват клиентите си с един до два лева както направиха от топлофикация когато оставиха цял квартал без парно за седмица една зима.

Течовете по водопроводите се фиксират с чепове.

А в случая не се прилагат защото?! Щом нямат тръби за подмяна ще трябва да ползвате тези чепове, нали!? Е защо са решили, че опцията да оставят без чет души без вода до идването на нови тръби е по добре от това да ги закърпват временно?

Не съм фен на тази или онази партия, но тъй като виждам, че днешната опорка на гербавите тролове е, че този водопровод е строен от Тройната коалиция, реших да проверя и след 2 минути търсене, ето: - http://svishtov-info.net/news/21067 - февруари 2010 г. тепърва започва да се говори за ремонта на тези тръби, открити през декември 2010 г. Дадени са 4 милиона лева - 2 от общината, 2 от МРРБ с министър Росен Плевнелиев от кабинета Борисов 1; - след 2016 г., когато се е сменил кметът отново започва да се шуми по темата - https://trud.bg/%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B2-%D1%81/ http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1651794 - в началото на 2020 г. Специализираната прокуратура започва досъдебно производство - https://regnews.net/news/15797806072647/spetsializiranata-prokuratura-podhvashta-problema-s-bezvodieto-v-svishtov- https://boliarinews.bg/2020/01/23/%D1%81-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BB/ Т.е. ремонтът на този водопровод е бил поръчан и контролиран от Герб и предишния кмет (от СДС). Специалираната прокуратура би трябвало да ги потърси отговорност от фирмата-изпълнител, стария кмет, Росен Плевнелиев, Лиляна Павлова, Нанков (регионалните министри са принципали на ВиК сектора), както и 100-200 човека в администрациите. Жалко, доста са заети покрай семинарите, нека хората почакат още 10 години. Тогава ще е минал давностния срок и по-следващия главен прокурор ще се заеме да накаже някой!

Ами то цялата държава е в разпад.10г.се строи ,за да се краде.Погледнете "магистралите"второстепенните пътища,в градовете течат ремонти и докато се завършат почват отначало.След още 10г.България ще я няма,младите ще я напуснат и това е най правилното решение за тях.

Все повече градове затъват в герберско безводие дошло от безхаберие, следват Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Преслав..... И въпрвки това хората си мълчат. Място за сърдене няма

Коя партия беше на власт тогава? В България всичко е под властта на партията!

Ми що не пият от Дунава бе, кво толкова са се заоплаквали?

да пиеш от Дунава. Не се радвай на чуждото "безводие", очаквай скоро и при вас, вследствие недалновидната политика

във всяка фактура ни се начисляват такси за пренос и прочие. Къде отиват тези пари и за какво се харчат?

Бацето да пали джипката и да ходи да слага тръбите сам!

Ами ей къде е Дунава. Да идат да се налочат!

Гарантирано от ГРОБ ! А, овцете спят...!

Че никой нищо не знае, освен, че тръби и пари няма, и в мамковината под мъдрото ръководство на Цар-тиква доказано не е от толкова голямо значение. Важното е да има суджук, за посрещане на височайши гости, и да се внимава с общественеите поръчки коя фирма ги е взела! И всичко ще е точно!!!

„Съоръжението е проблемно още с неговото построяване преди 10 години и е обект на прокурорска проверка. Всяка година по водопровода има големи аварии. Проблемът е с некачествените тръби и с изпълнението на водопровода и това води до тези последствия - Свищов става заложник на водна криза“, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев. Това говори достатъчно! Подменили са тръбите с боклуци,но са ги писали,че са скъпи и сега свищовлии ще страдат навеки! В провинцията е пълно с такива градове и села ,в които смениха водопроводната мрежа и вече вода не може да се пие,остави авариите,просто вода от чешмата не може да се пие,тече кал и смрад,отделно обилно и варовик се събира,хората са принудени да си купуват вода за да я пият! Това са великите ремонти на Боковото управление!

така ще е, защото когато се строи нещо няма контрол. Стоите си в офисите и си клатите краката и после, олеле. Ходете на терен гледайте изисквайте сертификати и проверявайте на място. Всеки знае, че фирмите строители гепят, и малко дете ще ви го каже. Вие сте възрастни на отговорни остове, длъжни сте да проверявате, това е скъпа инвестиция!!! Научете се да работите като хората, като света, както се казва, а не само да прибирате и заплатата и после имотни далавери.

Ремонтът е правен преди 10 години,тогава е бил кмет от БСП на власт в Свищов! ГЕРБ - БСП - все тая,и при едните,и при другите вода за хората няма!

По-нагоре е написано при кого. И за разлика от тебе, човекъд е посочил линкове, от които се разбира, какво започва да се прави и колко струва! (Поста на Крис).

Прокуратурата разследва случая от години. През януари тази година е било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител в Специализираната прокуратура. При разследването се оказало, че старият водопровод на крайдунавския град е бил подменен с некачествени турски полиетиленови тръби, които са предназначени за поливни системи. „Те не издържат на голямото налягане при подаването на вода за потребителите и непрекъснато се пукат като месечно стават по над 70 аварии“, казва Генчо Генчев. Той допълни, че сагата е от над 10 години. От местната администрация дълго време са се опитвали да водят преговори с фирмата-изпълнител „ВТ инженеринг“, но проблемът все още не е разрешен. „През 2010 г. е изграден нов магистрален водопровод, полиетиленов, тъй като водозахранването в Свищов се извършваше до тогава по стар метален водопровод от 60-те години на миналия век. Проблемите с водоснабдяването започнаха още с изграждането на новото съоръжение, като то работи едва половин година. Заради честите аварии и течове, щетите са за над 300 000 лева. Сега търсим и 3 млн.лева за ремонт на ремонтирания водопровод”, изтъкна Генчев. Градоначалникът обясни, че основният проблем е, че тръбите са некачествени, а проектът не е изпълнен добре. Към днешна дата магистралният водопровод не е доведен в експлоатация. „През 2015 г. Община Свищов стана асоцииран член и се присъедини към ВиК „Йовковци“-Велико Търново, но от дружеството отказаха да приемат водопровода, тъй като той не е в експлоатация и всеки опит да бъде пуснат в действие е безуспешен, защото се регистрират аварии. В момента авариите са десетки, а всеки опит да се достави вода по него трае не повече от 2 седмици. От 2016 г. , водим кореспонденция с различни институции и си търсим правата от фирмата-изпълнител. Направени са много срещи, но в началото те отказваха да извършват гаранционните обслужвания на водопровода, след което с много трудности подмениха няколко проблемни участъка“, разказа Генчев. „След като проблемите бяха установени от експерти, веднага сезирахме Районна прокуратура-Свищов и Окръжна прокуратура-Велико Търново. През 2016 г. образуваха преписки, а през 2017 г. и двете инстанции доказаха, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода. Тъй като се касае до публични средства в изключително голям размер преписките бяха предоставени на Специализираната прокуратура. В двете преписки са посочени лицата, които са отговаряли за изграждането и изпълнението на проекта, както и за усвояване на средствата.

Айде на купените дипломи!

Че толкова пъти си избирате ГЕРБ, все някога трябва и да се плаща. Добре, че е с воден режим, а не с кръв.

ГЕРБ е единствената БЪЛГАРСКА партия в България. Народа разбра това и си гласува само за тях. Пак ще си ги изберем.

Вече некъпани,а скоро и жадни!Халал да ви са!

Така е във всяка просперираща държава, нали? Все по-хубаво става, а с новата Конституция от тръбите няма да тече вода, а мед и масло.

Водния сектор бе ресор на ДПС. Като резултат държавата се сдоби с оглозгани "Поливни системи", напукани язовирни стени, неработещи преливници, магистрални водопроводи ремонтирани с чепове и купища подобни "екстри". Разбира се сега Борисов е виновен.

2010 г. кой беше премиер?

Борисов пое властта през 2009 година. Нали не мислите, че този грандиозен свищовски ремонт е направен за 6 месеца? И мислете малко с тъпите си кратуни. КОЙ е искал да изрови и да върне старите тръби от водопровода за старо желязо? КОЙ е внесъл ПВЦ тръби от Турция?

А кой три мандата не търси отговорност и прикрива престъпления???

Независимата съдебна власт

"Съоръжението е проблемно още с неговото построяване преди 10 години и е обект на прокурорска проверка." е6ем ти и проверката - 10 години

Виждам много поклонници на истината в гласуване в постовите ми! Това е последно като коментар по темата. 1982 гидина започна разрушавенето на къщи и Тютюнев склад срещу късата иличка Булаир в Бергас . тази уличка се намираше Квартирно Бюро (днес Комплекс Билд -строителство, да него днес има и банка ) библиотеката "Яворов" и свършваше на Антим І. Та започна едно строителство и се направи новата Булаир. Водопроводната тръба я закопаха в края на 1985 година ....2000 година по асфалта се появиха изворчета, ВиК копаеха, набиваха дървени чопове, зариваха и така до 2015 година когато решиха частичен ремонт на Булаир, а после и цялата до Симеон І та закопаха нова тръба! И пак по време на копането и сменянето тук четяхме как гробарите не знам какво си ,пък откраднали, присвоиили. и говоря за градски водопровод който издържа едва 15 години и още 15 докато го подменят. Това за строителството "Навеки" След няколко години може би щще се пишее по форума: И КАКВО СТАНА СЕГА, 2018 ГОДИНА РЕМОНТИРАХА БУЛАИР, СЛОЖИХА НОВА ТРЪБА, ДНЕС ТЕЧЕ -ГЕРБ ОТКРАДНАХА ЕДНИ ПАРИ....!

Нали знаете до койще упрете за дс оправи проблена ви......и не забравяйте после да викате ОСТАВКА.....

Юмручето да оправи водата на хората. И без това е свалил доверието си от управляващите!

Проблем има, решение няма, но няма и виновни. За сметка на това заплатите са изплатени, взели са бонуси и странно как не се е появила говорителка на местното ВиК. В колко държави на ЕС имат шофьори и назначени говорители и на кои служби?

lu4ka

Абе, важното е да сме живи и здрави... и да има магистрали и амрекански газ.

А защо тези, които са го правили не са още в затвора?

Наш'те прокурори и Наш'те съдии ги оправиха. (По онова време, Борисов като Главен секретар на МВР беше казал - Ние ги хващаме, те ги пускат!)

Гешев този случай обсъдихте ли го на събранието или си говорихте за политика, което ви е забранено като прокурори? 10г!?!?!? Вие сте нещастници. Емиграцията е единственото решение за всеки бългрин, и то окончателна е невъзвратима.

Гарантирано от ГЕРБ. Работа, работа, работа, работа.

Къде е борисов ?няма ли да каже,колко сме напред!

Аз ако управлявам ще има вода.

Престъпно безхаберие.Само преди 10 години е изграден НОВ водопровод,а проблемите след това са по тежки от преди подмяната.За такива случаи ако виновните не влизат в затвор,то няма да им се наместят приоритетите и акълите никога.На обществената поръчка се търси най-ниската цена...ето резултата!Да не говорим ,че има и надзор ,който видно не си е свършил работата и трябва да му се търси отговорност!

Ами да подадат тръбата от гербавия вик холдинг, или заделеният милиард за холдинга вече е по шкафчетата, май?

Как па не чух да има протест в свищов. Ами нека изсъхнат тогава. Прокурорска проверка от 10г?? А въпросния прокурор още ли не са му ........... мамата? Търпете, свищовлии, търпете.

Живееш до най-голямата река в Европа и нямаш вода....

Гарантирано от ГЕРБ - Европейско развитие в 21 век като в централна Африка

ГЕРБ е партия на 10 години.

Да ама са достатъчно кадърни за 10 г да е*ат мамата на каквото и да е. Пък и са наследници на комундетата та и опит имат.

Да, но хората в нея са от преди десет години и крадат отдавна. Направиха си и партия, да.

гербавите докато не оставят половин България без вода , няма да си тръгнат :) Оствка мутри, съсипахте България!!