По-висок ДДС вдига цените в таверните в Гърция

Сувлакя (шишчета), сокове, банички, безалкохолни напитки и ресторантьорски услуги скачат в Гърция заради повишения ДДС от 13 на 23 на сто, който влиза в сила от 1 септември, съобщи БТА.

Обратно в новината

Коментари - По-висок ДДС вдига цените в таверните в Гърция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

...сме.Гърците винаги са били,и ще бъдат по-добре от нас,а ние докато си злобеем ще продължаваме да ядем сиренето пълно с тебешир и палмово масло.

който се храни в таверните,той ще поеме разликата.но защо си мисля че не са гърците

Гърците нямат 70в държава,а от около 200г. До турското робство са били полиси- т.е градове със собствен закон. Държава за пръв път е правена от Бо/угари.А последните са недолюбвани от книжниците и именувани вулгари

стига бе хора с тази омраза,докога,та това са най-близките ни съседи.Искам да споделя 4 факта с вас и решите кой кого трябва да мрази и ненавижда - 1912 г първа балканска война ,гръцкия крал предлага на цар фердинанд границата да мине на 15 км северно от солун и фердинад да получи о.самотраки като лична територия,следва зле премислена лакомия и резултат ,границата не е на 15 км а на 100 северно от солун - 1941 българия допуска немските войски да ударят гърция - 1942- драмското въстание е удавено в кръв от нашата войска - 4000 гръцки партизани убити и два пъти по толкова гражданско население за 2-3 дена - 1948 открито вмешателство на комунистическа българия в гражданската война в гърция с цел разделянето на страната. за това не бива да злобеем на чужди неудачи и то в комшиите

В България и до момента е по-скъпо, отколкото в Гърция !

в Гърция чадър и 2 шезлонга са 5 евро в цената влиза и две мин води,в ресторант на плажа 1.2и 3 илиза по 10-12 евро на човек това е без алкохол и не по островите там е по скъпо,така че има да ги гоним .. а и морето е туркоазено синьо и лайната от хотелите не визат в морето

След като 6 години почивам на различни места в Гърция,тази година реших да намина и по нашето Южно Черноморие.Впечатленията си мога да резюмирам само с вопъла..О-Боже,защо...защо ни наказваш така..!!!?????

Глупости Един обяд в таверна до морето е около 10 евро (салата+ пържола+гарнитура) или за 4 човека = 40 евро Два литра сок в Лидъл Диа или Карфур е около 2 евро (100% наурален) или около 1 евро за имитация С платени писания на неподписали се журналисти няма да върнете хората по нашето бетонно море Почвайте да събарята и да разчиствате плажовете от мутри и лайна

Всички сте прави за качеството на обслужване - единствено в български заведения и хотели ми се е случвало да ми се карат. Няма да забравя една случка в Белоградчик - малък ресторант на центъра, появяваме се група от 20 човека за обяд и правим сметка от 600 лева. Какви физиономии и забележки отнесохме от персонала, че сме издърпали 3 стола от друга маса. Българите са много далече от качеството в туризма - вероятно нямат представа какво самите те биха искали, нямат база за сравнение... От хилядите СПА хотели, които са се навъдили единици предлагат елементарните удобства за целта, а цените са безумни.

Тия мързели вдигат олелия и мислят, че цяла Европа е длъжна да ги издържа.Ще им призная, че са бедни, когато получават пенсиите на нашите пенсионери, а цените в магазина са като в Гърция.

пълни глупости, когато натовариш бедняка с по големи данъци и налози, все повече той се стреми да е в сивия сектор.

Лельо, по принцип си права. В общия случай логиката ти е вярна. Ама в този частен случай: 13 % ДДС никъде го няма. Те са построили комунизма с това ДДС (и не само с него). Нормалното е 20% +/- 2% както е навсякъде. При положение, че целия ЕС започва да ги издържа, ще е нагло да държат 13% ДДС.

мързеливи, неграмотни, корумпирани, но пък с високо самочувствие така е, зцащото други като българи, албанци, македонци им работят най-вече в селското стопанство

И сега на всички в България ни стана по-добре! Много е по-добре да си с учителска заплата 500-700 лева и пенсии от по 200-300 и ти набиват канчето, че си нископроизводителен, отколкото да се наложи да вдигнеш ДДС-то върху храните

Е, не може всички да сме аристократи или номенклатура! А и толкова родна мутра, дето се нарои с какво да се занимава - все отличници са лидери и успешни бизнесмени.

Стига вече с тия митове за мързеливите и некадърни гърци. Е, не са най-работливите в Европа, но със сигурност производителността на труда им е в пъти над нашата. Имат туризъм на световно ниво, конкурентоспособно селско стопанство, лека промишленост, огромен търговски флот, морски пристанища, рибарство, развити услуги, големи национални (а не чужди) банки. Ние какво развихме от изброените по-горе сектори? Та се вторачихме в гърците и повтаряме небивалици, като малоумни.... А какви политици и дипломати имат...... Извоюваха 300 милиарда евро кредити и още ще им дадат, а нас за 2-3 милиарда ни въртят на шиш.

от това което изброяваш само корабоплаването им е развито.туризмат им е на селско ниво,не на световно.общо взето производителноста е крагла нула. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

От твоето изказване , личи , че нищо не разбираш от туризъм! Гърците имат един виц за нас българите:Яжте и пийте ама малко по-тихо , че да не "събудим" съседите Българи

след всичко изброено от Вас са изтеглили толкова големи кредити? Ако беше вярно, щяха да са кредитори като китайците и японците, а не длъжници. Не е мит, че са мързеливи и прости, мит е, че имат тази история, всъщност са я присвоили. Мислите ли, че от това, което им отпускат сега, нещо влиза в Гърция? Всичко отива в банките - кредиторки. То и затова им се отпуска.

с изключение на селското стопанство...и леката им промишленост, където работят много роби :))) ....къде ще ми подскажеш , че има голяма производителност на труда...при това да е от гръцки труд? Ти май..не си работил за грък....и само си чувал това -онова. Аз лично не съм виждал грък да работи....и недей да говориш глупости. А , за дълговете и кредитите....ами виж сега, не е луд тоя дет изял зелника, а този дето му го е дал. Та, Европа, гледа да спасява кораба...и за това вероятно ще склони за още малко пари..преди да се разпадне..щото ще се разпадне, заради боклуци , като гърци, португалци и испанци....и италиянци...и албанци...и ирландци..и..и...И понеже хал хабер нямаш от икономика, ще ти кажа...че ние..сме доста по-добре от тях, ако изхождаме от чисто балансираният бюджет. Та таива работи. Ама ..трябва да се учи..преди да се плямпат глупости.

"СКЪПОТИЯ В БЪЛГАРИЯ" ..от известно време е подзаглавието на ситуацията.. но май на никой не му пука.. мизерства си и си философства...

Тъпаците освободили сладкишите от увеличението. В инелигентните държави налагат акциз върху сладкишите и сладките безалкохолни напитки, защото са вредни за здравето на хората. Гърците са ддоста тъп народ, апропо... Лежат на едната история, която до някъде не е тяхна. Генът се е изменил от древността и очевидно няма много общо с предците по тези земи. Вече груцко се асоциира съвсем справедливо не само у нас,но и по света с лъжливо и мързеливо, което на практика означава и тъпо. Че живеят по-добре от нас, е вярно, но ако само малко се вразумеем ние българите можем да ги прескочим лесно и да ни обират праха тези идиоти.

Бях в Гърция 2 седмици. Никой не ми даде касова бележка освен в супермаркетите. Даже и в бензиностанциите плащаш кеш и тръгваш. Исках да платя с Visa - не ми отказаха но ми стана ясно че не могат да работят с пост-терминал, мотаха се 20 мин.

Аз плащах с дебитна карта без проблеми, освен в един магазин близо до България, където спират всички автобуси с туристи да пазаруват. Там имаха невероятна система - зад едно бюро седи един чичка и касиерките му носят всички карти с които ще се плаща и той почва да ги пробва на различни терминали докато мине транзакцията.

Не бързайте да казвате, че гърците винаги ще са добре, защото нищо не се е променило в момента при тях. Тепърва ще им се случват някои неща. И няма да им е за първи път. Все още са живи някои поколения, които са ходили в чужбина да слугуват, защото камъни не се ядат. Не знам дали са проституирали гъркините, ама като ги гледам как изглеждат, не знам дали някой би им платил за такива услуги. Ако бяхме имали техния късмет да не ни дадат на чичко Сталин, да ни изсипят толкова пари от ЕС, че и преди това, даже без да теглим такива кредити, щяхме да сме далеч пред тях - при равни условия, а пък ако те бяха строили комунизма - сами се сещате...

Айде сега зле са Гърците - ние да не сме по добре ...абе стига глупсти за тия мързеливци - то не може да взимаш по 2000 евро заплата и 800 евро пенсия ако не си ги изкарваш. Те какво си мислят че Германеца или българина ще им произвежда , а те Узо паралият....

Абсолютна глупост е че нашите медии пишат колко зле ставало в Гърция, при нас и след 20-30 г. няма да има такъв стандарт. Само си пълнат вестниците и сайтовете !!!

Надявам се осъзнаваш, че ако и ние бяхме натрупали пропорционален на населението на Гърция дълг от например 100-200 милярда евро, нещата щяха да изглеждат маалко по-различно.

Хаха, да им имам държавната администрация. Такива детайли по диференцирането на ДДС са много сложни за реализация и излизат изключително скъпо на бизнеса. Различни ДДС ставки се правят на групи от стоки, какво е това "при консумация на място" едно ДДС, иначе - друго ДДС. Само ги карат да мислят тия от ЕС, вместо да си им плащат траншовете спасителна помощ...

И какво сега-да роня сълзи и за гърците ли??? Те плакали ли са за нас,след като открай време имаме 20% ДДС??? Ама то сигурно и затова ние си живеем живота,пък те си ближат пищаците за сол?!? И накрая пак гладния ще плати масрафа на този,който е преяждал през годините!!!

Да правим реклама на гърците и да си харчим парите .После българина бил беден.

Нашето ДДС си е 20 % от време оно....да жалим гърците ?

Има да ни настигат гърците по скъпотия много време! А ние кога ще ги стигнем по доходи? Дай боже и на нас такава криза с техните доходи!!!

Въх какъв редактор ми се извъди... Дори и евентуално да има някъде стилистични грешки, важното е, че написаното отговаря на истината. Аз за селото - въпреки, че може би от 6-7 поколения назад, за дедите ми "село" се е свързвало само със слугините и ратаите които са идвали от там, имам добри помисли - има и свестни хора дошли от там, и станали що-годе "интелигенти", сричайки афишите в града..

Ти луд ли си, бре?! За какво ни е гръцкият климат - жеги безумни, зимата е студено, безумно сухо и със силни ветрове, не можеш да разбереш зима ли е, пролет ли или есен, но е сиво и гадно. Природата е главно камънак, с малки градинки тук-таме, от които те правят чудеса, отглеждайки какво ли не, въпреки трудностите и плитката почва. Ние сме мързеливци, на нас ни липсва предприемчивост и решителност, и съвсем не сме по-честни и достойни от гърците - вече не! Какво е останало от ценностите на българина, като всеки ден четем за кражби, обири, погроми по градините на хората в провинцията?! ... Точно ние имаме отличен климат и природа, каквато няма никъде другаде - с четири сезона, с красиви планини и невероятни минерални извори. Но при тези страхотни предпоставки, само от собствената си глупост, алчност и мързел, не можем д апредоставим качествена туристическа услуга, всеки опит се изражда до кич, чалга и зарази в кухнята! Виж само днешните новини - повече не ти трябва!

Точно така е. Няма по-мързелив и крадлив народ от българския. За завистта да не говорим. Казано е: Не сакам на мене да ми е добре, а на Вуте да е зле. Това е народопсихология!

Ти луда ли си или не си ходила в Гърциа? Никой ли не ти е казл че по нова година там се берат портокалите и маслините? Май има платени драскачи, които пишат без да мислят!!!

Ходила съм в Гърция на различни места и по различни времена на годината, за първи път през 1981 г. Знам, че се берат едни портокали през нашата зима, и това е почти всичко, а маслините - по различни времена, зависи от сортове, място, степен на зрелост и какво искат да правят с тях. Пресни маслини не се ядат, така или иначе. Била съм в таверни, малки и големи ресторанти, в градове и в провинции. И какво от това?! Само с портокали и маслини туризъм /и изобщо икономика/ не става! Много добре им познавам потенциала, отношението към нас и към всички туристи - гледат да те преметнат, уважават богатите, ако им оставят бакшиш, цените в магазините са безумни повечето време, но по разпродажбите са поносими за това качество. В Турция е много по-добре организирано всичко и по-вкусно, и по-евтино за нас, а отношението им е по-добро, независимо от всичките ни перипетии през историческите епохи ... Гърците ни мразят, но не достатъчно, за да ни уважават, което е кофти, не е приятно просто.

не излизат от кръчмите. за тях е признак на престижност да киснат по цял ден в заведенията. Тъй че няма какво да ги жалим. Виж нашего брата ако отиде за три дни там ще му е още по-скъпо.

а при нас ДДС колко е? и си траете! Гърция ще им изяде главата на Европа, после останалите подобни... А САЩ ще имат ААА++++++ за вас ще остане само плюенето срещу вятъра за утеха :)))

Колкото и да поскъпва в Гърция пак там ще ходя на почивка! Хубава кухня, прясна храна, риба, месо, зеленчуци, само бирата им нещо куца! Обслужването си е обслужване, морето чисто и топло, спокойно и красиво! Вече шеста година ходя на Тасос и не искам да помирисвам българска простотия и мизерия!

ХА, ХА, ХА!!! Вярно ли?!? Всеки има право на лош вкус. По лоши плажове скоро не бях посещавала - камъни, иглички от боровете и т.н., достигане до плажа - по черен път, прах - колкото ти душа иска... Сега застанете, мислено, на плажната ивица на "Перла", обходете с поглед синьото море, зеленината на резервата и невероятния плясък и после ми говорете о.Тасос!!!

хаха..ходи си ти по хубавото Черно море..пък ние ще си ходим на гадното Бяло море :)

Нека ни е гадно!

В Гърция има и други острови бе пич. а също и полуострови.

Простотията и мизерията си я правим ние, хората, независимо къде - Гърция или България. А относно природните дадености, спор не може да има: БЪЛГАРИЯ.

Наскоро бях на гости в Гърция..та те са си най-добре и винаги ще са..заведенията всяка вечер са пълни..Няма ли пари ли..да бе....пък и на всичкото отгоре са супер мързеливи..работят 2-3 часа..и почивка.. Да са живи и здрави :))

ДДС им скача, но при нас винаги си е било 20%. Беше им евтино сега ще им стане скъпо, а при нас винаги си е било скъпо.

Ние сме богати. Бедните да му мислят.

Когато видя грък на нашето море да си кара почивката, тогава ще повярвам колко са зле и колко е скъпо при тях! Когато видя грък, който идва при мен и иска да гледа баба ми за половината и пенсия, тогава ще повярвам, че са закъсали! Те са мързеливи, алчни, нахални и са свикнали да ядат и пият без да работят и да произвеждат нещо, но не искам нашите продажни медии да ми набиват всеки ден в главата колко са зле и ние колко сме по-стабилни от тях!

Не само който гледа бабички и си прави почивките другаде е зле. Всеки си има проблеми и е зле, но по свой собствен, различен начин.

Браво!Много хубаво си го написал за гадните ВИЗАНТИЙЦИ!Аз съм на същото мнение.

Когато гледам десетките млади мъже пред блоковете през деня на попийват бира и на сладки приказки до късно вечер, си мисля ,че сме достойни съперници по мързел с гърците.Това нашето е присмял се хърбел на щърбел,пък и не може да е иначе, нали сме комшии!

А ние какво произвеждаме,Имахме едно черноморие и го равалихме, имахме ниви и развито земеделие пък сега внасяме повечето зеленчуци и плодове. Евала на Гърците , всичко са си извоювали със стачки и демонстрации , а пък ние с това робско мислене и тази българска завист която е характерна за нас Българите , така ни се пада

Гърците са по-зле от нас и това го знам отдавна. Иначе за останалото си прав.

прав си 700 евро минимална пенсия 750 евро минимална заплата цени в лидл и карфур като наште , единствено в ресторантите адски скъпо бира 3 евро кафе 3 евро , бензин 1,74 евро ,дизел 1,5 евро , лпг газ 78 цента наем стая 200 евро без тока а сега кажете кои зле и кои добре ,калимера

много точно казано!!! но освен медиите ни го разправят и политиците

Еми аз видях гърци на нашето море и то още в края на Юни, когато тук е нисък сезон. Бяха си на плажа под чадъра, облечени (явно им е студено) и си четяха гръцките вестници.

ако гърците са мързеливи, алчни и нахалини, как така за повечето българи Гърция остава желана ваканционна дестинация? Гърците са сърдечни, гостоприемни, единни и трудолюбиви, което личи от архитектурата и поддръжката на парковете, сградите, пътищата.

Нали Нане - важното е на Вуте да е зле!

мда, има истина в това което казваш за сажаление. имам и аз подобни впечатленя от гарците.... (sorry, polzvam transliteracia)

Евала за коментара , писна ми да слушам колко сме добре !Искам да сме в криза като гърците , да щракам с пръсти по таверните , да получавам 13-та и 14 заплата , цървулите да ми слугуват и да обикалям по площадите и да плаша че ще затворя пътищата на овцете - българите - на нас демек и да ми наливат милиарди долари да ме спасяват от собствения мзел !

изцяло подкрепям мнението Ви.За жалост е точно така.

Гърците не са зле. Просто със сигурност ще стават по-зле отсега години напред. Но и тогава едва ли ще се срещнем.

Много си права .В България управниците са добре,държавата бъкана с пари а народа мизерства.Геноцида е жесток към собствения си народ.

Защо пишеш глупости. Ходил ли си в Гърция. Това което пишеш са твои измислици. Голяма част от гърците нито са мързеливи, нито глупави. Работят , умни са и живеят добре. Като сме толкова умни и образовани защо ходим да им слугуваме, а жените да проституират на площад "Омония".

трол... или грък... май е едно и също.

Ех тия банички .... 5 лева едната

Баничките им са с масло и сирене,а не като нашите с извара и мас.С парите,които получават,могат да си ги позволят.Между другото ти ходил ли си в Гърция?Или само на сън.

Дойде времето да се увеличи потреблението в България - гърците ще идват да си купуват банички по 80 ст и 2л сок за 1,5 евро.Хак да им е на гърците ами и нашите сънародници които работят там ще пострадат.

трол и хейтър за пример.

....повишения ДДС от 13 на 23 на сто, който влиза в сила от 1 септември.... А гърците знаят ли нашия ддс колко е и от колко време го плащаме,знаят ли колко са ни заплатите?

Айде пак почнахме да пишем глупости. Това да не са българските хотелиери и ресторантьори че автоматично да калкулират всичко в цената.

Че още би има балъци да ходят в гърция - мързеливи, неграмотни и алчни - това са гърците ! Нито курортите им са по-добри, нито обслужването, нито пътищата, нито заведенията - просто една мързелива и паразитна сган, която досега е просела от ЕС ! Ако ние бяхме с техният климат досега да сме ги задминали сто пъти - имаме по-хубави хотели, страхотни заведения, много добра кухня, но нямаме достатъчно дълъг сезон и обслужването ни куца ! Но за толкова малко време капитализъм се справяме по-добре от тях ! Щом има балъци да им пълнят гушите като ходят там на море - еми ще има и тарикати като гърците, които ги обиждат, лъжат и крадат !

kgb777kgb

Ти да не си някой собственик на хотел или селска кръчма по морето ??? Какво като са направени по-лъскави или по-модерни хотели и заведения в България , нали ги държат същите селяни , които за повече келепир са готови да те отровят и да ти пробутат 30 годишно месо или купени от циганите умрели животни ?! Яд те е на Гърците , но те имат ред и закон , който се спазва ! Почивката в Гърция е сто пъти по- добра от тука , а за самите гърци си прав , те са точно такива , НО спазват законите си !!! Повече от 10 години ходя в Гърчия и нямам никакъв проблем , дори и на най евтините им места , къмпинги и разни дребни частни къщички и кръчмички е много , много по-добре , защото няма наши селяни !!!

Абсолютно! Подкрепям на 101% В последните години, дори стигнах до там, че ако искам да хапна качествена храна, пресна, хубаво приготвена, вкусна - заминавам към Солун. А не да ям боклуците на нашите селяндури, които приготвят дори пържолите през април, слагат ги във фризера, и като отидеш в ресторант по черноморието, вадят пържолата от април, поливат я с 50 грама бира, и в микровълновата....