17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На финала на 1.2 милиарда за самолети, някакви 2 милиона много малко се виждат. Ха ха

ТАД груп вече имат готова оферта за оправяне на неизвинени и оценки. За редовни клиенти има отстъпки ;)

2 милиона? Бе вие нормални ли сте? Малко акъл да имахте, щяхте да го пуснете тоя проект в ИТ университетите и да го получите "без пари". Но това е едната страна на монетата. От другата страна седят неграмотните даскали. В училището на детето има електронен дневник. И какво - даскалицата лепи хартийки по стъклото на входната врата за да видиме какво е домашното (ако не я мързи де). Да не говорим, че цяла година събираха електронни пощи та да направят заветните акаунти. За сигурен достъп със сертификат - забрави.

Нали искаш от ИТ университет без пари? Какви сертификати и сигурен достъп?

в нета има много такива безплатни програми с отворен код

Софтуера, дори и сега да го напишат няма как да струва повече по 400-500 000, при условие че дадат хубави заплати на програмистите. 10 кадърни човека с по 10к заплата за 2-3 месеца ще го направят. Още 20-30к за сървъри. Другото в джоба на предприемача.. и с някакво договорче за поддръжка на година, примерно 60-70 000. Тия 2 милиона множко ми се виждат.

10х10000х3 е 300000 наистина. Ама без осигуровки, данъци, офис, техника в офиса и т.н. А подръжка? Колко от 10те ще е нужно за стоят до края на периода на експлоатация? Ако са 3ма, то са 30000 без осигуровки на месец, т.е. 360000 на година. За 5г плюс 3м разработка става примерно 30000х1.5х36 + 300000х1.5 или 1620000+450000. Това, ако има навити да работят само 3м във фирма... Бюджетът реално не покрива екип 5 човека с тестери и девове вътре при средни заплати и разработка примерно 6м плюс тези хора да подържат после 4-5г. Раздробено по училища става мазало- покрива чирак на 1000лв да работи 6м с подръжката в тях при 0 печалба. Какво да е качеството? Ясно, че ще е нещо да се отчете там. А как всяко училище.ще има идея какво да изисква и как да тества при приемане за сигурност и т.н.? Защо МОН не оцениха нещата и не поръчаха централно система с критерии за качество, дългосрочна подръжка? Като цяло също, който смята, че 2 милиона са много за подобен проект, просто няма грам идея как се прави проект и как се остойностява или откъде идват заплатите.

В коментара описвам цена на ниво бюджетът от 2 милиона да е за един проект само колко би струвало. До не реши някой умник, че говоря за по 2 милиона на училище. Даже и така сумата едва покрива нещо.

Само така ще се научат децата да програмират. Едно време беше лесно. Докопаш се до дневника и си пишеш каквото си искаш. Сега децата ще трябва да хакват системата за да си извиняват отсъствията и подобрява успеха.

Не се хабете да пишете глупости. Електронните дневници вече ги има създадени и функционират от 1-2 години. Проблемите им са изчистени. Има няколко оферти и всеки може да си избере доброволно, който му изнася. А и сега щом МОН ще финансират училищата е още по-добре. Така някой родител може да се заинтересува за успеха на детето си, като види по телефона или на лптопа, някоя оценка, те така или иначе рядко ходят по родителски срещи...

Верно ли? Я да видим едно мнение още от 2012 година относно някакъв проекто-закон, което засяга първата от въпросните фирми, предлагащи софтуер за електронни дневници: "Чл. 250 от проекто-закона представлява един лобистки текст, който обслужва интересите на фирма Админсофт ЕООД, която от дълги години паразитира в МОМН, получава стотици хиляди левове годишно за една буквално елемнтарна програма, съдържаща списък на учениците и списък на учителите в България и няколко справки върху тези два списъка. Абсолютно никой не обърна внимание на това поредно безобразие. Закотвили са се там и няма мърдане. Преди продаваха програмата на училищата по 300лв., сега от около година са подписали директно с МОМН и няма да се учудя, ако министерството задължи всички училища да работят с това допотопно решение. Явно "академичните" връзки отдавна са прераснали в "бизенс" такива."

Първо министерството не е МОМН, А МОН. Второ Админсофт е програма , задължителна за всички образователни институции и не съдържа само списъци, а цялата информация за всички образователни заведени, персонал, преподавателска заетост, участие в проекти, инфо за ученици, родители, печатат се дипломи, свидетелство и много други. Така че незапознатите да не се изказват неподготвени.

Това, че родителите ходят рядко на родителски срещи не е вярно! Не генерализирайте, моля!

ИМА НАЛИЧЕН БЕЗПЛАТЕН ВАРИАНТ, ОТ ПРЕДИ ВСЯКАКВИ КАЛИНКИ ДА СЕ СЕТЯТ, ЧЕ МОГАТ ДА КОРУМПИРСТВАТ!

Софтуера е наличен и работи. Частна фирма е. Както винаги нашите.

Значи да разбираме, че софтуерът, който единствен отговаря на дадените условия, вече е подготвен от правилните фирми и "избирането" започва. Дали са някоя хилядарка на трима студенти да напишат нещо, ще дадат още някоя хилядарка за сървъри и половината от отпуснатата сума - в джобчето на мутрата, собственик на "нашата" фирма. Естествено той се отчита по веригата нагоре, идат избори, трябва да се пълни партийната каса. След някой друг месец, ще четем за проблеми с връзката към сървъра, за бавна работа на софтуера и т.н. и ще се отпуснат още 2 милиона за поправяне на проблемите. От които ще откраднат пак поне половината.

Еййй, ма не бива така песимистично;)) Погледни на нещата откъм хубавата им страна - скоро след въвеждането на е-дневниците цялата нация ще е в час как се развива "бъдещето на България";)) Ще изтекат данните в нет-а и поне ще сме наясно дали амбициозната програма на управляващите за "Образованието преди всичко" върви в правилната посока;))

Глупости на търкалета - затова е GDPR регламентът. Ако се следва, дори при изтичане на базата данни нищо няма да се вижда. Проблемът с теча от НАП не е толкова в това, че са пробили системата а в това, че системата не отговаря на изискванията на GDPR.