ДАНС разследва процедурите с учебниците

Обърнахме се към Държавната агенция „Национална сигурност”, която има създадено звено за образованието, и официално сме поискали проверка по цялата процедура, свързана с учебниците.

Обратно в новината

Коментари - ДАНС разследва процедурите с учебниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Парите в една част от училищата спокойно при добър разчет стигат. Жалко,че преди края си на мандата използвайки закона за конфликт на интереси,кметове от малки градове,подкрепени от Началници на РИО,смениха доказали се директори на училища.Поставиха техни хора,крайно неподготвени,които харчеха безконтролно парите на училищата еднолично.Така се съсипаха много училища.Окрадоха се и парите на училищата,чрез разни схеми.Техните директори разписваха фактури и пари сега няма.Така поне е в нашето училище.Предлагам или да ни се върнат директорите или да има конкурс ,че дано улучим на директор,защото в момента сме пълна трагедия.

Не можах да науча Фандъчката на четмо и писмо, дано сега някой я понаучи, че жалко за децата ни! Бойко ги е избирал с пожарникарски конкурс тия свои министри- нали е доктор по пожарология!

Крайно време е да започнат масови проверки на работата на директорите. Там е голямата далавера. Директорите са си Еднолични търговци! Има и такива, които направо съсипват образованието. Започнете , г-жо Фандъкова, да правите най-после истински проверки и ревизии, а не само на хартия. Може би тогава да успеем да спасим нещо от образованието.

Не може заплатите да се увеличават само на директорите.Те вече стигнаха двойно от един учител с над 30 години стаж.Кой върши работата в училище- само директора ли?Какво е той без добри учители?Да се направи нова схема за заплащане на директор.Не може при 700 ученика и при 1000 да се получава тавана определен в наредбата за определяне на директорските заплати. Освен това в нашето училище има 3-ма зам.директори на 700 ученика.Директорскат заплата да се определя от колектива и да е съобразена с броя ученици,какво е това директора да си я определя сам.Това да не е частно училище.Сега ще настъпи и хаос с кариерното развитие.Титли и пари ще получат приближените на директора и тогава другите ще се откажат да работят.Не може за една и съща работа да разделиш хората,защото има само една бройка наприме за старши учител.Това много добре да се премисли.Колкото до учебниците,аз бях преди няколко години на една среща със за. министър и на въпроса зъ учебниците,просто каза ,че много е сложно,в пространството се въртят 30 милиона.

Твърдото ми убеждение е че тази схема е нарочно създадена за да печелят издателствата,а покрай тях и немалка част от учителите.Ефектите от нея са никакви .За толкова години такива глупости натвориха.И освен всичко много удобно по този начин се размива всякаква отговорност за качеството на учебниците.Иди търси кой е виновен-защо е одобрил именно тези ,а не онези учебници.А и какъв ресурс трябва да се впрегне за да се осъществява подобен контрол.Категорично съм за това в тази област нещата да са централизирани-да се прави публичен търг в който да участват авторски колективи със своите оферти и да печелят най-добрите.А те да бъдат оценявани от един единствен специализиран орган ,който да носи впоследствие отговорността за одобряването на съответните учебници.Така по общообразователните предмети всички ученици ще имат еднаква база за подготовка,която ще гарантира добро качество на учебниците,ще се пресече процеса на облагодетелстване на издателства и учители,ще се спре смъкването на 10 кожи от родителите-с мотиваПредлагаме ви най-доброто.То затова е и толкова скъпо.По същия начин да се процедира и със специализираните учебници за професионалните училища-да спечелят най-добрите.

основният проблем е, че българинът разбира от всичко, в това число и от образование, съдържание на учебници, писане на учебници и т.н., мисли си, че неговото мнение е най-точно и вярно, и дава акъл на другите...

това провителство майче ще се занимава само с разследване,за всички сфери само това се говори.нищо конкретно не предприемат по дадени случаи.само приказки.обучението трябва да бъде за всички с еднакви учебници.какво е това 1000 вида и всеки да си избира.

Освен фактът, че всъщност имаме 2 (два) вида проблеми (поне): съдържани и оформлението на учебниците; проце около подготовката и рализацията им, задължително трябва да се отбележи (дано не само от нас обикновените данъкоплатци): - големият брой директни адресирания по темата в коментарите.

Забравил си да споменеш (но сигурно не знаеш) за корупцията при отпечатването и доставката на училищна документация от ведомствената печатница - Образование и наука АД, със сигурност има и други ....

Ако грижата е истинска, учебниците трябва да се купуват от родителите, а не да бъдат безплатни. Да се премахне 20% ДДС върху тяхната стойност, на социалнослабите семейства да се осигури в началото на септември еднократна помощ за закупуване на учебници. Ние вече сме преживявали до 1989г. безплатните учебници и животът показа, че това е неефективна за обществото услуга, но е голяма далавера за осъществяващите я. Народът губи, защото се дават на автори/те са затворено общество/, издатели и пр. баснословни суми. Този, който им ги осигурява, също получава солидна комисионна. А това са нашите пари, източени от националния бюджет. Биха могли да се разпределят за увеличаване на детските надбавки . Същата е далаверата с безплатните закуски. Няма нищо безплатно. Ние всичко плащаме, и то в пъти по-скъпо. Осигуряваме луксозен живот на мошеници, които са горди, че са измамили народа си. Трябва да си понесат наказанието. Това, че мълчим, не значи, че не знаем.

ДАНС разследва Аферата с доматите

Поста Ви ми напомни един виц и с извинение ще го цитирам: Отива някакъв при доктора ,сваля си гащите и каза :-Вижте бе докторе ,вижте !-Доктора :-Не разбирам от какво се оплаквате .-Не бе докторе -казва онзи -дошъл съм да се похваля!

Нема да видиш Фъндък! Вън Бойко и свитата мъ от БГ!!!!!

С учебниците и частните уроци в София има големи далавери.

Като стане дума за учебници, полудявам. Знаете ли какво пише в учебниците по Човек и общество за начален курс? Прочетете и ще разберете защо после на зрелостните изпити учениците пишат глупости. Съдържанието е поднесено претенциозно и на език, който децата не разбират. Учебниците и учебните тетрадки тежат повече от необходимото. Не помня чие издание е един от учебниците по български език за пети клас, но ми беше трудно, а на някои места и невъзможно да разбера за каква част на изречението става въпрос. А би трябвало, тъй като съм учител. Както една мелодия е хубава, когато можеш да я запееш /това се отнася дори и даже до класиците/, така и един учебник е по-добър, когато можеш да прочетеш урока и веднага да разбереш за какво става въпрос. Тази година ще си направя труда и ще направя извадки от гениалните учебници от до V клас. Моля и родителите да влязат като нас в ролята на преводачи на написаното в учебниците, защото това не е по силите само на учителите - заради оскъдното време

Моя син учи в елитно столично училище. Още от първи клас учителката му ни обяснява, че ако искаме да научат добре материала, трябва да купим допълнителни помагала почти по всички предмети. И ние, нали искаме да инвестираме в знанията на децата си, купуваме. Не сме педагози и затова се доверяваме на преценката й. Тичаме по борси и книжарници, купуваме и носим. Това лято със съраните по 100 лв. от родител, ремонтирахме и класната стая. Защото освен всичко друго, искаме децата ни да учат и в приятна обстановка. Сменихме дограмата, сложихме нов паркет, боядисахме и купихме нови чинове. Само учебниците да бяха проблем. Като ни съберат на родителска среща през септември, само за пари ни говорят. А после ни се сърдят, че искаме целодневно обучение. Ами как да изкараме средствата, с които непрекъснато подпомагаме образованието в държавата?!

Не ни е лош народът, ама много е наивен. А, бе, хора, не виждате ли какви балони ви се надуват тука и какви пушилки се вдигат от набедената власт? Скоро ще започнете да изтрезнявате, ама махмурлукът ни после ще е много тежък и гладен. Жалко за изстрадалия ни народ!

ДА СЕ ЗАКРИЕ ДЪРЖАВАТА И ДА ОСТАНЕ САМО ГЕРБ- ПАРТИЯТА МАЙКА И ХРАНИЛНИЦА. И БЕЗ ТОВА ОЩЕ ГО ПОМНИМ И СЪНУВАМЕ.

Най-разумно е учебниците за съответния вид училища/СОУ, езикове, професионални и др./ да са еднакви. Всичко друго е просто търгашество, а не шанс за избор от ученици/учители. Няма друг начин да спре тази дойна крава - издаване на учебници.

Работа на просветното министерство е да изготвя учебните програми и то трябва да одобрява кои учебници най-добре и достъпно са развили материала .Учебниците не трябва да бъдат лъскави ,тежки и скъпи изпълнени с картинки и с ненужно голям обем.Неимоверно е нараснал и броя на всякакви помагала които пълнят чантите и изкривяват детските гърбове.Много от тях биха могли да се съхраняват в училище и да се раздават на децата само в час.

разбира се,че ще разследват-или искаш троиката да си остана така безнаказана.....

Кое му беше лошото, когато в цяла България учихме по едни и същи учебници? Тежестта на чантите, които бяха пълни с учебници, тетрадки, химикали, моливи и всчкакви учебни пособия, да не би да ни изкривиха крехките детски тела? Това, че учихме едно и също в училище, да не би да ни направи ограниченомислещи? Ред трябва, ред!

Борисов ги е строил да водят дела до дупка и да вадят кирливи ризи. Това не означава,че се изпълняват предизборни обещания. Не разбрахме с какви учебници ще учат децата. По колко килограма ще тежат чантите на деца от 5 до 10 години. Ще има ли промяна в учебната програма. Далаверите трябва да се разкриват от друга система, а Фандъкова получава заплата, за да се занимава с уч.проблеми, а не да си играе на детектив.

Месец преди началото на уч.година се занимаваме със скълъпване на обвинениня и проверки, това нормално ли е? Ясно е, че където и да се ровне има проблем, ясно е, че няма да има виновни. Така ли ще се прекрива некомпетентността на тази министърка, а и на всички други от ГЕРБ. Фандъкова не се справи с проблемите на образованието в общината, а да очакваме да се справи в страната е прекалено. По-добре е да да хвърля прах в очите на хората. Така ако я карат след две години ще има нови избори и следващите ще разследват тези министри за бездействие и некомпетентност.

Време е ДАНС да влезе и в Студентски столове и общежитя. Лелеееее, какви батаци само, ще се хванат за главата. Тук раяботят пенсионери, които вече не помнят какво са казали преди час, поради което не се вдигат заплатите на останалите млади работници, но шефовете получават и големи заплати и комисионни за извършване на ремонти на блокове и столове. Мътна и кървава е. А студентите мълчат, добре че заговориха за УНСС. ТряБват яки проверки до спукване.

Крайно време беше! Учителите решават по кои учебници ще учат техните ученици сред 7-8 издания, но ги получават в последния момент и трябва да решат за ден- два. Лап-топи при нас не раздават, кажете къде става това, че да се наредим и ние.(шегичка) Има още едно перо, което трябва да се свие- т.н. септемврийски съвещания, които организират инспекторатите и на които инспекторите се чудят какво да кажат. В общи линии в началото на септември започва едно истинско преселение на учители към областните центрове, които отиват с надеждата, че ще получат точни и ясни указания за новата учебна година. Само че това отдавна се е превърнало в чисто губене на време, защото нещата са едни и същи. Но при делегиран бюджет това струва на училищата сума пари за командировки, особено за селищата по- далече от областния град. Колко по-лесно е всеки експерт да си подготви едно указание и да го разпрати по електронната поща до всяко училище. Ама нали трябва да си пишат точки и експертите и симулират работа...А иначе училищата затварят врати и учителите остават без работа.

ПОЧНАХМЕ ГИ!

Предложение: Пробле беше, когато заявките се даваха от инспекторатите. Защ се пита, толкова много учебници се върнаха в София, къде се складираха и колко още са останали. Сега директорите сключват договори, които не съответстват на броя на учениците Същото е и със закуските

Трябва да се спре наистина това безумие с учебниците. Не е нормално да има толкова много издателства. Та всички ние сме виждали какви ли не нелепици по учебниците на нашите деца. Ние по-старото поколение като учихме само по евин вид учебници да не би да сме останали неуки - напротив всеки един инж. завършил до 1995 г. е много по - кадърен от сега завършващите. И не, това не е носталгия по миналото - това за жалост е истината. Преди няколко години когато сина ми беше във втори клас - тогава учат числата до сто - по човек и общество /още една безумица/ учеха за векове т. е. 1923г., 1321 г. и т. н. Питаше детето как се чете това число??? Сами си направете извода за това как са съгласувани учебните програми. Има и още стотици такива примери. Ето това трябва да се избегне - травмата на нашите деца, големия по обем материал и от там НЕЗНАНИЕТО. Защото те нямат време да преговорят нищо, а пришпорват напред и напред. НЕ ОБЕМА НА МАТЕРИЯТА Е ВАЖЕН, А КАЧЕСТВОТО.

АБЕ ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ МАНДАТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ МИНЕ В РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДАЛАВЕРИТЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ !!! НЕМА ЛИ ДРУГА РАБОТА ЗА ВЪРШЕНЕ, НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО КАКВО ПРАВЕХА ТРОЙНИТЕ, ЗАТОВА ВЕЧЕ СА НА БОКЛУКА

Колко математики, български езици,географии и т.н. има.Трябва да има само по един учебник за учениците.Учителите трябва да знаят.

И аз нищо не разбирам. Един час ни убеждават, че ДАНС трябва да се специализира само в контраразузнаването, на следващия чес поредния фишек за злоупотреби се отправя към ДАНС. Тези хора друго няма ли да работят. По закон на училищата се предлага да направят избор само от ТРИ учебника така че престанете да подвеждате хората с разни космически цифри. Броя на проектоучебниците няма никаква връзка с училищата.

БРАВОО!!ДОБРЕЧЕ ДОЙДЕ ФОНДЪКОВА, ДА РАЗБУТА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ЗЛОУПОТРЕБИ. ИМА СЛУЧАЙ В КОИТО ИНСПЕКТОРИТЕ ПО МЕСТА НАЛАГАТ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО КОИ УЧЕБНИЦИ ЩЕ СЕ РАБОТИ, ПРОВЕРЕТЕ И ТОВА

Ейййй, разкъсаха до този ДАНС...

Трябват не повече от три учебника по всеки предмет.Нека да разследват и топлото мляко.Излишни разходи за държавата, пълни кошчета със закуски. Това може да се прилага в селата и малките градчета където хората масово са безработни. Нека държавата се замисли дали не е по-добре да осигури по-високи доходи на родителите да купуват и учебници и подходящи за здравето на децата си закуски.

Наистина е много зле. Реших,че поне тая няма да се поддаде на популизма ама не! Явно ББ им е наредил на всички

нека се направи проверка по училища да се види как харчат парите без да дават отчет на общините . има една директорка която си купи климатик директорски стол хладилник за дирекцията а в същото време децата и учитилите мръзнат защото им се полагат по 4 броя дърва и 1 кофа въглища . директорското място да не бъде вечно защото те се забравят. дано тази директорка прочете това нали има служебен лаптоп и дано се стресне.

Защо министърката не погне и директорите на училища, да видят там пък какви далавери се правят. Нека се направи ревизии в училищата, а не директора и счетоводителя да си увеличават заплатите и в същото време да твърдят че няма пари за учителите!

Не може ли вместо само да говорят и да правят проверки да вземат да поработят малко. Не съм видяла да работят нещо освен проверки. Кога ще започнете работа скъпи управляващи?????????

Хубаво ги е погнал ВСИЧКИ. Тия хора едвам смогват да обвиняват лошите. Само дано успеят накрая и да осъдят някого. Несериозно е всеки ден, във всяко министерство да се разкриват далавери за милиони. Според мен Б.Б. трябва малко да намали темпото, защото всичко това ще му изиграе лоша шега в бъдеще.

Фандъкова направо да поиска ДАНС да й напише учебниците. Ясно е, че задачата на всички министри е да измислят начин да извадят кампромати, обаче това ще е до време. След това ще се наложи да се управлява и тогава ще стане ясно, че трябва и акъл!

обществена тайна е,че някои издателства раздават лаптопи на учителите,ако гласуват за техния учебник!!след това с продажбите си избиват всички раздадени лаптопи!!

Напротив от съдържанието трябва да се започне! Сегашните имат за цел да волигофренясват децата в удобен за т.нар. глобализация калъп.

Много е готина Данчето, но е прекалено мека и толерантна и ще й стъпят на шията. Впрочем, въпросът е много тежък и затлачен от десетилетия - само си преписват старите учебници с нови корици, за да чопнат хонорара.....Интерес че по никоя тема не чухме коментар някъде от..Ваня Кастрева, началник на Инспектората в София! Все едно, че я няма - тя никога не взима отношение, дори и когато трябва да уволни някоя директорка - крадла и нимфоманка.

Приветствам действията на Министерството по изложените проблеми.Българското училище се нуждае от това.Нужно е преразглеждане на учебните програми и планове и пренаписване на учебниците.

Сега остана да проверят далаверите с ученическото хранене,жълтите автобуси на ДПС/които са доставени от Турция и са рециклирани,а са на цената на нови Мерцедеси/,доставкит на компютри и интернет за училищата/на цени завишени десетки пъти,виждал съм фактура за настолен компютър на стойност 3800лв ,при условие че аз самия като търговец на такава техника същия го продавах за 500 лв !!!/ Да се поизчистят протежетата на ДПС в МОН дето сума ти време затриваха българското образование/Мукадес Налбант и другите рушветчии,дето са служители не на министерството на на фирма ДПС-обръчи ООД!!!/

Е ква стана тя- пак ДАНС!!! Нали от всичко разбирахте бре, нали ДАНС за нищо не ставаше... То това не е час по физическо или лека атлетика еей, ама нейсе пак ще се учат на наш гръб и пак нашето магаре ще е женското......

ДАНС да провери също как е взето решението за прахосване на 90млн от парите ни за спортна зала и как е бил избран изпълнителят на проекта. Мисля, че има много по-спешни неща за финансиране от безсмислени строежи.