Спонтанна коалиция срещу плоския данък

България остава с най-нисък данък върху доходите в Европейския съюз, показва годишният доклад на Европейската комисия за данъчните тенденции в страните-членки. Корпоративният данък у нас също е най-ниският. Същевременно растат гласовете срещу плоския данък.

Обратно в новината

Коментари - Спонтанна коалиция срещу плоския данък | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Плоският данък действително е НЕСПРАВЕДЛИВ, но отмяната му с някаква ИЗМИСЛЕНА скала може да взриви социалния мир. Обложете работодателите с по-висок данък печалба, задължете нищо неплащащите да си изкарат помощите, които НИЕ - работещи и работодатели щедро плащаме, безумието държавните служители да получават чрез бонуси няколко заплати е големия гаф на сегашното управление.

val55

Почти на всички е ясно, че в този си вид плоският данък вече не върши работа, и се явява спирачка за реформите, които трябва да се извършат в доста сфери. Логично е, че плоският данък трябва да придобие нова форма, като се умножи с коефициент на определени стъпки, който съответства на по голямото възнаграждение или печалба. Горната граница на осигуровките трябва да отпадне още тази година. Корпоративният данък би трябвало да се осъвремени, и то пак на определени стъпки, но с по малка честота. ДДС за сега да не се пипа, защото може да си вкараме автогол. Заплатите да увеличават с 10-15% годишно. Реформа трябва да се направи в пенсионното осигуряване. Горна граница при пенсиите не трябва да има, па камо ли привилеги за някои хора, както е сега. Трябва пенсиите да се повишават поне 2 пъти годишно вземайки база от предходният и настоящ бюджет. Трябва де се предвиди осъвременяване на по старите пенсии, ако искате да потръгнат нещата. Да се обърне сериозно внимание при събирането на дънъците и особено на реалните осигуровки?!Правете така, че това, което е добро за вас да е добро за всички и няма да сгрешите. Обърнете много сериозно внимание на съотношението държаве/частен сектор. Сега има неприемливо и опасно съотношение в полза на частният сектор. Никакъв шистов газ, и спешно залесяване и опазване на природата под каквато и да е форма!!!!!!

има обаче едно интересно диференциране на ДДС в бедна Гърция - 13 % за стоки гръцко производство и 23 % за вносни, което според мен е един вид стимулиране на местната икономика

В нормалния капиталистически свят се прилага прогресивния данък. Плоският данък го въведоха комунистите при Станишев в интерес на олигарсите и червените чорбаджии.

Като правило всички ние,работещи на трудови договори би трябвало да сме привърженици на социалната политика.Защото рано или късно всеки има нужда от социална защита при безработица.Но ненавиждам нашите уж социалисти,защото ТЕ винаги са взимали от можещите и са преразпределяли на неможещи и незнаещи.По този начин правят собствен ПР на чужд гръб.Демек ,КОЛКО СМЕ ВЕЛИКИ,,От тази политика от България избягаха много можещи млади и не толкова млади можещи хора.От което положението тук става още по-лошо във финансов план.Докога?

Случайно и разходите ни за храна и изобщо живот(съшествуване по-скоро) също са към 4 пъти по-високи. Едно е да платиш 50% данък и да ти останат 3000 евро, друго е да платиш 10% данък и да ти останат 300 евро, а бензина да е все 1,5 евро, хляба също да е на една цена.

Оставете плоския данък. Вижте как осигуровките са само върху суми до 2000 лв. - т.е. така наречените "богати" не плащат осигуровки върху реалните си доходи. Държавата си събира задълженията само от честните хора - от върхушката и циганите не иска или не може. Толкова много работа може да бъде свършена от "социално слабите и безработните", че е грехота да им се дават просто така парите.

Tе богатите не ползват услугите за здравната каса....

Тук са се изказали много разбирачи. И то избрани. Критерият, по който се оценява данъчната тежест, е % на преразпределението на БВП чрез бюджета. За България този процент е един от най-ниските в ЕС, около 35. Във всички цивилизовани държави % е от над 40 до над 50 % от БВП. Така че не пишете глупости за данъчното облагане и многото данъци и осигуровки, които плащаме в България. Показвате само кръчмарска компетентност. Истината е, че доходите са малки, дори за производителността на труда тук. Тя е 40 % от тази в ЕС, а доходите са 10-15 % от техните. Но това е следствие на неписаното съглашение между работодатели и държава за ограничаване ръста на доходите, с цел конкурентноспособна икономика и ръст на инвестициите. За съжаление напълно погрешна политика, водена в последните 20-ина години.

В едно нормално човешко общество по-богатите би трябвало доброволно да поемат по-големи ангажименти.Ако не са съгласни това би трябвало да стане чрез законите,които се приемат за нормалното съществуване на болшинството от хората.Ако и това го няма,значи властва закона на джунглата.А известно е,че в животинското царство няма кой знае какво развитие в цялата история на нашата платета.Искаме ли да се обречем на самоизяждане-нека да продължаваме така.

Съкратете администрацията и намалете данъчно-социалното бреме. Докато цените не започнат да падат няма да се оправиме, всичко друго е имитация.

Ти си толкова икономист, колкото аз космонавт. Падането на цените (дефлацията) и много по-вредно за икономиката от растежа им (инфлацията). Последното има и оздравяващ ефект за част от бизнеса, а първото умъртяващ за всеки бизнес.

В момента данъците в България са 41% от заплатата = 31% социални осигуровки + 10% плосък данък. Толкова са данъците и в Ирландия. В ирландия също има плосък данък. В Защита на плоският данък: 1. Плоският данък е солидарен и справедлив. Всеки плаща пропорционално на заплатата си. 2. Премахването на плоският данък, ще увеличи сивата икономика. Хората няма да имат стимул да се осигуряват на високи раплати. 3. Плоскията данък е предимство на България в Глобалният свят. 4. Младите хора няма да имат никакъв мотив да останав в България ако се премахне. Дори и много да работиш, пак няма да имаш пари. Стимулира се "неработенето и неосигуряването" 5. "Богатите" могат да избегнат плащането на "плоският данък", защото не са в "работнически" отношения. Тези които искат да премахната плоският данък са популисти и мислят на принципа, може аз да съм зле, но ще се развам и ВУТЕ да е ЗЛЕ.

Така ли, и защо като е толкова "солидарен и справедлив", според теб, такъв данък няма в нито една цивилизована развита държава? Защото в развитите държави гражданите не са толкова прости овце, че да се съгласят на такава глупост. Само в държави с като България населението е достатъчно просто за да бъде баламосвано с десетилетия, докато 2% от населението присвояват 90% от средствата. Ирландия не ни я пробутвай за пример - нали знаеш на какъв хал са сега - ако не знаеш провери. Ниските плоски данъци означават само едно - богатите стават все по богати, а бедните и средната класа все повече затъват. Ниски корпоративни данъци пък позволяват на чуждите компании да ползват държавата ни (както и Ирландия напр.) като офшорна зона и да репатрират капитал, практически легално пране на пари. Ползата за местната икономика и бюджета на държавата - никаква.

Осветлил е на баба ти цървулите. Редно е да се премахне. Най - голямата глупост изцяло в интерес на капитала и срещу средната класа и бедните.

Влез в час пич: "Богатите" могат да избегнат плащането на "плоският данък", защото не са в "работнически" отношения. - Да не би да искаш цял живот да се осигуряваш на минимална заплата?

Е те нали си узакониха ограбеното и рушветите при 10% плосък данък, нали сега за вече законни милиардери и мултимилионери, затова реват в един глас - смърт на плоския данък. А бедните - те да им бъдат роби завинаги...

Споменавате КОСВЕНИТЕ данъци (ДДС и Акцизи и др). За да е ясно. ДДС е задължително за ЕС, но размера се определя от съответната Държава. АКЦИЗА - размерът му се определя ОТ ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ ДОГОВОР на България в ЕС. УСЛОВИЯТА БЯХА договорени от КУНЕВА-ПРЪМОВА. Така че ако има недоволни от АКЦИЗИТЕ проблема си има ИМЕ и ПРЕЗИМЕ т.е. МЕГЛЕНА КУНУВА-ПРЪМОВА.

Глупости, че плоския данък осветлил парите. Ако има нормална държава и строг контрол няма да се допусне кражби и укриване. В света няма нормална държава с плосък данък. Той облагодетелства богатите и е в ОЩЪРБ на БЕДНИТЕ. Това е най-голямата глупост и грешка на тройната коалиция. Необлагаем минимум не трябва да има. Всеки трябва да се чувствува гражданин и да плаща данъци. Това трябва да го въведе новият кабинет. Така е в цивилизования свят. Богатите плащат повече. Голяма грешка беше. Да се угоди на олигархията. Сега връщането ще е по-трудно. Ако искаме да станем модерна страна ще го премахнем. Няма нормална такава с плосък данък. Наложително е макар някому неизгодно но така е в цивилизования свят с нормални пенсии и заплати.

Влез в час пич: "Богатите" могат да избегнат плащането на "плоският данък", защото не са в "работнически" отношения. - Да не би да искаш цял живот да се осигуряваш на минимална заплата?

Ами като много ни сравняват с Кипър и подобни отчитайки,че едва ли ще направят заплатите като там( въобще даже не говоря за заплати като в Дания ), ако ще прокарват това безумие поредно да вземат поне ставките на данъка да направят като в Кипър, а именно до 1625 евро заплата на месец или еквивалента и в лева ставката да е НУЛА процента.

Това, че данъците в България са най-ниски в Европа е просто лъжа. Аз съм съгласен да ни изравнят данъка с този на Великобритания, например, но да имаме и техния необлагаем минимум, който превърнат в левове и около 14000лева на година. Тоест в момента ако някой в България има годишен доход от 14000лв, неговият данък е 1400лева, а във Великобритания е 0лева. Какво ще кажат тъпите икономисти по въпроса?

Aurin

Въвеждането на плоския данък осветли маса пари. Сега е по-изгодно да си плащаш данъците, отколкото хонорар на експерт-счетоводител, за да умува как да укрие доходите ти. Живеем в страна, в която всички са равни. Какво по-справедливо от това една необразована чистачка с 300 лева заплата да плаща 30 лв. данък, а един управител с 2000 да плаща 200 лв.? Защо да ощетяваме по-работливите и по-успелите от нас, като ги накажем с по-висок данъци? Нормално ли е кадърните, предприемчивите и успелите да плащат повече от необразованите, мрънкащите и мързеливите? Та те и сега плащат повече на база по-високият си доход! Резултатите са налице ниски данъци, осветляване на доход , висока събираемост. Преди, когато данъците бяха високи приходите бяха никакви. От къде на къде ще се връщаме назад към по-големия батак? Инвестициите съвсем ще изчезнат, защото освен ниските данъци други предимства пред останалите страни в ЕС НЯМАМЕ. Ще препоръчам на БСП да не се занимават с данъци, а със стратегии как да привлекат големи инвестиции например. От комунистите всичко мога да очаквам - те са умствено увредени хора, но сега и ДСБ ли.?! За мен има знак на равенство в тези понятия: Плосък данък = Дълбок Разум. Увеличаване на данъци = Безхаберие и малоумие. Лява политика = Гарантирана катастрофа.

Принципно си прав, НО аз си направих труда да проверя приходите от корпоративния данък след въвеждането на плоския данък. НЕВЕРОЯТНОТО Е, че приходите от "данъка на богатите" НАМАЛЯВАТ (относително спрямо общите приходи),а приходите от ДДФЛ (данък общ доход) продължава тенденцията да се овеличава. ИЗВОД :Приходите от бизнеса НЕ СА СЕ ОВЕЛИЧИЛИ, но НАЙ-БЕДНИТЕ СА НАТОВАРЕНИ С ДАНЪК! Това са факти, който не вярва да ги провери в отчетите на МФ.

НЕ ЖИВЕЕМЕ В КОМУНИЗМА, границите са отворени, изтича не само капитал но и хора. За да се спре изтичането трябва да има адекватна данъчна политика. Част от такава адекватна политика е плоският данък. "Богатите" могат да избегнат плащането на "плоският данък", защото не са в "работнически" отношения. Т.е. Богатите, могат да избягват данъци, и чрез офшорки. Премахване на плосък данък = 1. Увеличение на сивата икономика 2. стимул за младите хора да напуснат България и не заврънат. Дори и много да работиш "пак ще вземаш малко".

Просто баровците вместо да правят галимации са си писали по едни големи заплати пич - оттам идват нещата, не че негрите са почнали да плащат повече данъци

Глупости дрънкаш пич - почети малко пък тогава. Отговори ми на един прост въпрос - ако ниски плоски данъци са най-хубавото нешщо за държавата/икономиката/обществото и т.н. ЗАЩО НИТО ЕДНА РАЗВИТА ЦИВИЛИЗОВАНА БОГАТА ДЪРЖАВА НЯМА ПЛОСЪК ПОДОХОДЕН ДАНЪК. А? А?Всички онези държави които се сещаш като за образец и за които си мечтаеш имат прогресивно облагане и обикновено с голяма разлика в ставките за различните социални групи. Как там има и инвестиции и събираемост и няма сива икономика? А?

Pesho

Дянков, свикай юнаците и да защитават плоския данък. Това е гаранция за конкурентно способност в дългосрочен план. А за еднодневни цели да му мислят популистите.

БСП ИСКА ДА ОБЛАЖИ ЦИГАНИТЕ И МОШЕНИЦИТЕ. ЦИГАНИТЕ НЕ ПЛАЩАТ И ЛЕВ. БОГАТИТЕ КРАДЦИ КРИЯТ ДАНЪЦИТЕ И НЕ ПЛАЩАТ СЪЩО. ДАНЪЦИ СИ ПЛАЩАМЕ САМО НИЕ - РАБОТЕЩИТЕ ДО ПРИПАДЪК И ХРАНЕЩИТЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА. АЙДЕ ДИГНЕТЕ ГИ И ЩЕ ВИДИТЕ СРЕДЕН ПРЪСТ И ГЪРБА НИ! НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ДАНЪЦИТЕ СА НИСКИ. ПРИ ТОЗИ НИСЪК СТАНДАРТ ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА НАД 50% ОТ ДОХОДИТЕ НИ. С ПОДОХОДЕН ДАНЪК, ДДС, АКЦИЗИ, МИТА, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ, ИМОТНИ ДАНЪЦИ, ТАКСА СМЕТ И КУП ДРУГИ. ХАЗНАТА НЯМА ДА СЕ НАПЪЛНИ С ПОВИШЕНИЯ. ОБРАТНОТО, ЩЕ НАМАЛЕЯТ ПОСТЪПЛЕНИЯТА. ПРОСТО ЩЕ СЕ КРИЕ ПОВЕЧЕ. НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ДА ТИ ВЗЕМАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ПАРИ И ДА ГИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ. ЗА КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ. ЗА ПОМОЩИ НА МЪРЗЕЛИВИ ПАРАЗИТИ. ЗА ПЛАЩАНЕ ТОКА, ВОДАТА, ХРАНАТА И ПР. НА ТЪРТЕИ, КОИТО СЕДЯТ И МЪРЗЕЛУВАТ ЦЯЛ ЖИВОТ. ЗА ИДИОТСКИ ПРОЕКТИ. ЗА ЛОВ НА АРХАРИ....

ама как може така ,я да ги вдигнете ,че как ще стигнем запада,с тези ниски данъци закъде сме

asen

Плоският данък беше въведен от социялистите (комунисти), за да облекчът положението на приближените си бизнесмени, които се отблагодариха по подходящ начин. Сега тези богати момчета сана страната на ГЕРБ и комунягите правят завой на 180 градуса. Това не е за първи и няма да бъде за последен път на тази квазипартия. Първо станаха за резил с въвеждането на плоския данък, после пак стават за резил, като лижат дето са плюли. Просто уникални безсрамници!!!!!!!!!!!!!!!

pompai

30 минути не ми се появява мнението а съм регистриран и това ако не е целенасочено?

МОЛЯ ярко изразени и доказани илитерати да НЕ дават оценки на титани на мисълта, като мен, напр. Не всички са еднакви. От 22 г. чакам да се случи това, което в момента се случва в България. Все за първи път. Да се надяваме, че няма да е като за последно! Че авгиевите обори са НАВСЯКЪДЕ! И 3 мандата не стигат след 20 ЗАГУБЕНИ ГОДИНИ!!!

pompai

Според мен работника ,тоя данък трябва да се задържи поне още 2- години и тогава да се напъне бизнеса ,че и без това само крие данъци.Но да се опъне бизнеса както трябва защото той трябва да помогне повече от обикновения работник.

1. 10% Не е единственият налог събиран от държавата. Нека вдигнат данък 'палат' и тези дето се ширят на 800 кв.м да си плащат 2. Може и да има стълбица на данъка, но и да е спрямо доходите в европа. Т.е 'богат' се водиш с над 5000 Евро на месец. По-малко от 5000 - 10% 3. Защо си мислите, че богатите ще почнат да плащат с драго сърце? И защо си мислите, че богатите вместо да платят 1000 лв данък повече няма да намерят начин да 'превъртят' едни пари. Това са 12 000 лв на месец. Струва си и има доста начини! ЧИСТ ПОПУЛИЗЪМ!

С премахването на плоския данък пак ще се удари по специалистите на трудов договор. Не обезсмисляйте труда на знаещите и можещите хора, не ги пъдете от страната. Богатите ги засяга корпоративен данък, данък печалба и т.н. В момента качвате минималния доход, но никой не качва заплатите като цяло.

Права сте! При подоходно облагане ще го отнесът хората с над 2000 лева заплата - специалистите както казвате! Променят ли данъка, нормалното поведение на специалистите е или да станат ЕООД, или да ловят пътя! Каквото и да стане, в най-добрия случай ще загубил още поне 25-30% от тях

Най-ниски подоходни данъци съвсем не означава най-ниска данъчна тежест. Включете осигуровките, размера на косвени данъци и държавните такси и пак да ни обяснят защо цената на горивата, след като е така не е най-ниската в ЕС.

ПОРЕДНИЯТ серГЕЙСКИ НОМЕР! ОЪРВО ВЪВЕДЕ ПЛОСЪК ДАНЪК И ОБАСНЯВАШЕ КОЛКО Е ХУБАВ И ВАЖЕН. И ТОВА Е ЕДНО ОТ МАЛКОТО НЕЩА, С КОЕТО СЪМ СЪГЛАСЕН. СЕГА, ПОНЕЖЕ ИСКА ВЛАСТ НА ВСЯКА ЦЕНА, ЩЕ ТРЪБИ КОЛКО Е НЕСПРАВЕЛИВ ДАНЪКЪТ. ТЕ БЕЗДРУГО НЕГОВИТЕ ХОРА СА ИЛИ ЦИГАНИ ИЛИ БЕДНЯЦИ ИЛИ ДАЛАВЕРАДЖИИ И КРАДЦИ. НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ГРУПИ ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩА! ДРЕМЕ ИМ КАКЪВ Е! ПЛАЩАМЕ ГО МАЛКОТО ОСТАНАЛИ ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ БЪЛГАРИ. АЙДЕ БЕ, КОМУНДЕТАТА ОТ ФОРУМА, ДАЙТЕ ДА ВИ ВИДЯ КОЛКО ДАНЪК СТЕ ПЛАТИЛИ! ДА ВИДИМ! ТОЕ ЛЕСНО ДА ЛАЕТЕ И ЛАМТИТЕ ВСЕ ЗА ЧУЖДИТЕ ПАРИ. НЕГОДНИЦИ!

ПИШЕТЕ КАКВИ ЗАПЛАТИ ВЗЕМАТ В ЕВРОПА И КАК ЖИВЕЯТ С ТЯХ,КАК Е ОРГАНИЗИРАНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ЖИВОТА ВЪОБЩЕ,ЕДНА ГЕРМАНИЯ ХРАНАТА Е ПО-ЕВТИНА ОТ ТУК,ТОВА ПИШЕТЕ ТЪПИ УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ ,ЧЕ НИ ПИСНАХТЕ ОТ ЛЪЖИ И ДЕМАГОГИЯ,НЕ ПИШЕТЕ САМО ЗА ДАНЪЦИТЕ ,ЧЕ НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ!!КОГО ЗАБЛУЖДАВАТЕ?!

Плоският данък си изпълни задачата и сега може да бъде премахнат.От богатите направи по-богати а бедните по-бедни.Т.е.червените олигарси заради които беше въведен станаха приказно богати а населението обедня.Станишев повтаряше като мантра че неговото правителство било социално.Социално но за приближен кръг хора около него.

Някой из коментариите беше написал, че България била социална държава и това било записано в Конституцията. Това е така и това е една от основните причини България да е бедна и ще продължава да е бедна. Не социалното ще направи България богата, а капиталното. Нали парите някой трябва да ги спечели. Социалното пари не прави. То само ги събира и ги харчи.

До 2006г. един работник с 200лв. заплата попадаше в необлагаем минимум и плащаше не плащаше ДОД.А един депутат с 3000 лв. заплата плащаше около 800 лв. ДОД по прогресивна скала.Сега при 200лв се плащат 20лв и при 3000 лв. -300лв.Колко несправедливо и в полза на крадците и търтеите с високи доходи,заработени или с народни пари през бюджета или с експлоатация на обикновените хора.Ще има скоро революция алчни,ненаситни мръсници!

bobsyn@

Вземете да дигнете минималната работна заплата до нива, които ще позволяват на всеки работещ да се изхранва, а не да мислите как да облекчавате бедните !!!

bira_more

По скоро бих казал - държавата да започне да си върши работата, вместо чиновниците да се чудят какви затруднения да създават.

бившите псевдокаманисти и сегашни псевдосоциялисти ваведоха 10% плосак данак за да не плащат те самите големи данаци. известно е, че те и техните синчета и дащерички са капиталистите у нас след като заграбиха парите, фабриките, заводите и де що можаха.

помня през далечната 1991година, петър димитров, все още само доцент във винс-варна,казваше: по-добре различно богати,отколкото еднакво бедни. и сега същия този се бори за точно обратното.

Приятелю - този Петър Димитров освен, че не е добре с нервите е и същият, като Иван Костов - променя си възгледите и позицията както му изнася. Не се изненадвай, някои хора така оцеляват цял живот - винаги има публика дори и за най-тъпите.

Плоския данък е като свинското със зеле. Бедните плащат много, богатите малко и като цяло нивото уж е ниско

ПЛОСКИЯТ ДАНЪК Е НАЙ-ДОБРОТО И МОЖЕ БИ ЕДИНСТВЕНО, КОЕТО ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ВЪВЕДЕ И СЕГА ТОЧНО ТЕ ЗАСТАВАТ ПРОТИВ. ВСЯКАКВИ СКАЛИ ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ШИКАЛКАВЕНЕ , А СЕГА ЯСНО 10% И ТОЛКОВА!!!

Това е пряк данък и неговата логика според мен е следната: слънцето свети еднакво за всички - бедни и по-богати! Всички сме граждани на България и имаме еднаква отговорност към нея! Следователно - данъкът върху спечеленото е еднакъв за всички - сиреч "плосък". Прогресивен подоходен данък е комунистическа шашарма, а и никак не е ясно как точно трябва да се определи скалата!

Значи цяла западна Европа е КОМУНИСТИЧЕСКА ШАШАРМА. Плосък данък е въведен само в няколко страни от бившия соц лагер.

bira_more

Абсолютно вярно. И не мога да разбера какво точно ще бъде финансирано с по високи данъци - или просто някой иска още кинти за усвояване? Другото което не разбирам - държавите с високи данъци да не би да са във възход? Кипър във възход ли е, та да ни го дават за пример? А най-неразбирам що за десни са онези десни които искат по високи данъци. За мен искането за високи данъци е див ляв популизъм. ПП Акциза на цигарите беше вдигнат осезаемо. Дали приходите на държавата от акциз на тютюневи изделия се е повишил съответно?

Marin Velchev

Не, но се увеличи контрабандата, която храни големите, властващите партии.

ЗАЩО СЕ НАСАЖДА ЧЕ ПЛАЩАМЕ НАЙ-НИСКИТЕ ДАНЪЦИ ВЪВ ЕВРОПА. КАТО ВЪВ БЪЛГАРИЯ НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ.ОМРЪЗНА МИ ДА МЕ ПРАВЯТ НА БАЛАМА ПРИВИТИЗАТОРИТЕ НА НАРОДНОТО ИМУЩЕСТВО .

Докога ще бъдем на принципа "Болен здрав носи". Докога най-бедните, които са и най-многобройни в България ще носят държавата на гърба си? И бедни и богати плащат 10% данък.В Западна Европа управляващите си намаляват заплатите, а нашите шефове не само, че не гинамаляват, а си самораздават щедри бонуси.Докога ще кротувате бе хора? Плащате 20% ДДС при всяка покупка и услуга, 10% при всеки получен доход, съдират ви кожите с още други всевъзможни местни и държавни данъци (например за автомобил на бензин и газ налозите са 5, а ако добавим и паркирането в Синя зона, стават 6). И само това ли? Официално работим за държавата 4-5 месеца от годината, а в действителност сме почти 100% роби... На крак о роби на труда!!!Стресни се племе закъсняло!!!

Старата грамофонна плоча на "нов" глас! Да, ама не! Плочата си е стара и престъргана и само хрипове излизат от нея, ако ще и Долби диджитал шумоподавител да са и сложили! Какво ме интересува какви са данъците в Дания или Швеция или в реп. Науру, напр.; мен ме интересува какви са ДОХОДИТЕ на средния работещ българин (не на европейските чиновници и олигарсите или на министрите и т.н.), сравнен с минималната заплата в съответната държава! Тогава тъпата и лизаческа журналистическа пасмина ще може да сравнява цифрите по тяхната абсолютна стойност!

Чудя се как преживяват "бедните" западняци. Че те плащат 50% данък доход, 20% здравни осигуровки, 40% за пенсия...че те не вземат пари тея хора значи! Че и цените им едни такива високи, пък у нас ...евтинийка значи...Или здраво ни бъзикат журналистите и не си проверяват данните преди да пишат.

при примерно 9% ДДС за храни и НУЛА % ДДС за лекарства.... При тази политика не е страшно да платиш 20% за здравеопазване

Идеята е , че 50+20+40 прави повече от 100. Тоест някой здраво лъже за нивото на данъците в западна Европа с цел да въведе по-високи данъци у нас

Само облагането на брутната заплата с данъци и осигуровки е 39,71 на сто, показва справка на финансовото министерство. Като се вземе предвид влиянието на имуществените налози, както и на косвените - акцизи и ДДС, с които се облага потреблението, процентът скача до 60. Толкова отнема държавата обаче от съвестните данъкоплатци, които си плащат всичко. Трябва да се има предвид, че за сивия и черния сектор облагането е нула

вече по-вярна аритметика! Ама тя е непонятна за млади журналистки и неизгодна на стари дяволи като Дянков и кохорта!!

Всички забравяме какво пише в конституцията на Р България. България е социална държава. За да е спазено елементарно това правило е необходимо Хората с доход примерно до 500 лв да са освободени от данък доход Хората с доход от 500-10000 лв да са с данък 10% (средната класа) Хората с доход над 10000 лв с данък около 12%. Ниските доходи дават ниски приходи, а високите доходи повече. По горната схема най-бедните ще бъдат облекчени, а тяхната малка част в приходите ще се компенсира от съвсем малко покачване на данъка на НАЙ-БОГАТИТЕ.

Прав си, брат! Ама богатите у нас не искат изобщо да плащат данъци. Те искат тоя с 300 лева заплата да плаща и заради тях.

няма ли най-после чиновниците да си плащат своите осигуровки, а не ние!!!!!!!!!!!!!!!!!