Д-р Райкова от БАН пред Dir.bg: При силен трус в района на София има по-голям риск за града

Земетресението не може да бъде предвидено, а България попада в активен сеизмичен район, отбеляза сеизмологът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едно земетресение ще спаси цените на недвижимите имоти! Цената им определено ще порасне- на тези ,които останат. Е, в Софето това са 1/3 от жилищата, другите ще паднат, ама вижте положителния момент-какво строителство ще падне след това!

където релефът е нагънат опасността от земетресения е голяма. Защото нагъването на релефа става със земетресение, тоест земетресението е следствие от нагъването на релефа. Така че Стара Планина, Витоша и Западна България, Рило-Родопския масив ... там явно е има или е имало следи от земетръсна активност. Специално София е сеизмичен район и там периодично има земетресения с голям амплитуд. Сега въпрос на спекулации е доколко строителните норми се спазват, защото най -голямото възможно земетресение се залага като норма при проектирането на сградите ... но нали знаете как е при капитализма - строителят ще разреди арматурата, ще сложи по малко фи за да реализира икономии и печалба, на него пък ще му продадат бетон с по-ниска марка или с морски пясък(в Италия и Турция точно това беше случаят), циганските бригати няма да заклинят тухлите в горния панел (щото ти нас ли ша учиш на зидарлък уа бате, стирупор ша му турим) и така нататък ....

Да има риск да рухне цялото ново строителство. Ще останат само панелките от социализма.

Какво учено коте

надърви се, продължението не ни интересува, а сега нещо по темата?

Имам две пиложения - за вулкани и за земетрсения(макар да съм сложил филтър - от 5,0 нагоре)! Тихоокеанският огнен пръстен е доста активен, но не винаги. Има и дни на затишие. Ако искат да направят прогнози за земетресения, то да следят концентрацията на радона във водата и във въздуха по разломните области!

Не искам да обсъждам докторката, може да има страх от изяви пред камера/микрофон и затова да говори ... странни неща. Само ще кажа, че преди 20-на години най-тъпата ми колежка от университета, а вероятно и най-тъпото човешко същество, което познавам, стана "д-р" в БАН. Кризата за кадри там не е от вчера. Хубавото при моята колежка е, че си беше леко луда (не много леко - веднага се забелязва) и въпреки титлата, не успя да си намери работа по специалността (а работата си е отговорна). Доколкото знам, сега работи в една търговска верига на длъжност, за която и средно образование не е необходимо.

В кой институт на БАН , че ми звучи познато...

То в БГ квалифицирана работа няма, за това всички които искат кариера и достоен живот сме навън. А за жената-много млади, учили в чужбина със спечелени стипендии, като сгрешат да се върнат в БГ кенеф,установяват че без връзки само в Спиди и билла имат "реализация" и бягат бързо обратно. БГ няма икономика, няма нужда от квалифицирани , пък за доктор да не говорим.

Когато Витоша изригне какъв ли шум тук ще се вдигне.

Да му мисли "новото" строителство! Ще дойде време на обезценяване на "съвременните" новопостроени сгради, панелките ще бъдат най скъпите и търсени сгради, напук на всички съвременни тенденции

Ясно , Бойко ще е виновен !

Защо редакторите са сложили тази снимка с усмивка. Кое му е смешното? Няма никаква мисъл.

Защото това е еврейска медия, както и много други!

Вече събрахме много доказателства че водата е мокра, скоро ще ги публикуваме

Заглавието е пълен нонсенс!

Ето ТОВА е всяване на паника а не ковид математиците с вратовръзки по телевизията.

Сигурно и това е свързано с разрастването на ковид вълната !

Сигурно доста години е учила, за да може такива мъдри заключени да прави

При силен трус в града, риск за София има ли?

Какво разбирате под 'риск за София' - да рухне до основи или какво? Едно е да падат мазилки и керемиди, друго е да падат цели сгради - и в двата случая е риск.

За България заметресенията могат да спрът, ако същата се присъедини към Македония, в противен случай не знам.

Д-р Райкова има ли си гадже?

Тая едната от близначките ли е, дето дъртляка Димо ги опъва? Той още жив ли е, че не съм го виждал откакто се пенсионира.

Заглавие от типа...да правим правилно ,правилните неща..

Вранча- Белене!!!

Симпатична милфка, малко простичка за Д-р от БАН, но става за кекс. Сега, смятам не е нужно да си Д-р от БАН за да знаеш, че рискът при силно земетресение е по-голям от колкото при слабо!?

При силен трус има по-голям риск за града, а при слаб риск - по-малък. Заглавие - трепач.

Това и Божинката можеше да ви го каже, без да е от БАН .

От къде ги намирате тези идиоти без работа да пишат глупости?

Не е цяла България в земетръсен район, но София определено е в такъв

като пръдне и на децата в Пловдив им падат пломбите. Вземете мерки!!!

При едно по-силничко земетресение около София (6,5та степен), ще се наложи да се мести столицата пак във Велико Търново.

Фърли някоя по-висока цифра да ти сбъдне прогнозата.

Страхотен извод ! Как ли е успяла да стигне до това заключение тази д-р… ка ? До този извод аз мода да стигна след една бутилка водка, и то с килийното си образование, без да съм доктор.

Японците не се плашат защото строят сигурно. Гответе се за мощно земетресение за всеки случай.

А стига сте ни плашили бе. Само земетресение ни трябва.

Всеки мисли за парите. Парите по веригата. От районните общини, архитектите, изпълнителите и техните подизпълнители /ако има такива/, строителния надзор, материалите, геодезията, ОТВОДНЯВАНЕТО /това много важно, колкото и да се неглижира - живях във Варна по време на ремонтите на бул. Левски и станах пряк свидетел на наклоненото елипсовидно кръгово, както и на водопадите при прелезите.../ и може би още куп други неща, за които не се сещам като човек, доста далеч от строителството. Госпожата звучи, сякаш се оправдава, че са застроени всички зелени площи, на който при трус, биха могли безопасно да се струпат хора. Баси жалката държава. От мене си ме е срам вече, че търпя това.

Земетресение не може да се прогнозира , само се регистрира .На 16 Януари 2022 в Перник имаше земетресение 3,2 - достатъчно беше да ни върне кошмарите от предишното . Господ ни пожали - помислих си - ако беше по-силно и избягаме навън на температура - 10 градуса , голи и боси , колко време щяхме да оцелеем , като знам реакцията на Властите в България .

властите в България какво по-точно очакваш да направят при земетресение. Да подпрат наместването на плочите?

Вие, каква точно реакция очаквате - Р. Радев и К. Петков от въздуха да Ви мятат провизии и одеяла, 5 мин. след труса за да не измръзнете?

Аз предния път си останах у нас на 8мия етаж и си спах. После се оказа , че имало бая комшийки по гащи... Обаче бях с 3 лв в джоба и 20 бона заеми и университети и ми се струваше, че е все тая дали ще ме затрупа.

Да бе! Вярно ли ? И за това ли учи БАН? Време е да се върнеш към работата си в Макдоналдс!

Това зависи най-много от земните пластове, а те се цепят при Турция и Гърция и при Румъния май. Америка се отдалечава от Европа и се цепи в Атлантическият океан с вулкани под водата, а към Тихият океан се забива отдолу пласт. Най-опасно е в Чили, където е имало 9.5 по Рихтер. Всяка следваща степен е 10 пъти по-силна - по някакъв логаритъм от 10 се изчислява. Ако някъде е 6 по Рихтер, а другаде 9, то второто е 1000 пъти по-силно.

Грешиш. Всяка следваща степен е 100 пъти по-силно.

Предвид новото строителство и при слаб трус също има риск.

А, старото строителство с изгнилите заварки между панелите е непоклатимо - и атомна бомба не може да го гътне.