Бизнесът подкрепи плаващи заплати на чиновниците

"Настояваме!" Така лаконично отговори представител на работодателите в Тристранния съвет на въпрос дали приема предложението за гъвкаво възнаграждение на държавната администрация - 70% твърда заплата и до 30% допълнително възнаграждение.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът подкрепи плаващи заплати на чиновниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Га гласувахте за ГЕРБ /Глупак Еднолично Ръководи България/ не рИвахтИ! Само така - бой по манерките на овцете сега!

За търкане на задник о стола и тия са ти много.

Аз лягам да спя ама ако ми намалите заплатата ще ви намеря и изкормя !

Частният бизнес не може да има думата при определяне заплатите на държавните служители. Какви са тези изчанчени отношения?!?! Това у нас не е пазарна икономика, а някаква форма на постсоциалистическа щуротия! Да не би Дянков да определя възнагражденията на собстениците на фирми?!?!

Върху какво месечно възнаграждение се осигуряват г-дата Данев и Донев?! Някой знае ли?

В момента максимално разрешените вноски са върху 2000 лева.

АБСУРД!!! Да се глобяват принудените да работят за жълти стотинки! До къде стигнахме - да заместваме държавата! Как Дянков си представя обикновеният човек да каже на Данев - искам си осигуровките върху цялата заплата...

продължение 3. Наследяване на цялата пенсия по първа линия. 4. Изпреварващо инфлацията индексиране, ежегодно. 5. Самотен пенсионер да получава 1, 25 от своята пенсия. 6. Освобождаване от потребителска такса при посещение на лекар поне веднъж на всеки три или шест месеца и безплатни лечение и лекарства. 7. Освобождаване от всякакви държавни и местни такси при търсене и защита на права пред администрацията и съда. 8. Безплатно пътуване поне веднъж на всеки месец по цялата национална транспортна мрежа.

продължение 3. Наследяване на цялата пенсия по първа линия. 4. Изпреварващо инфлацията индексиране, ежегодно. 5. Самотен пенсионер да получава 1, 25 от своята пенсия. 6. Освобождаване от потребителска такса при посещение на лекар поне веднъж на всеки три или шест месеца и безплатни лечение и лекарства. 7. Освобождаване от всякакви държавни и местни такси при търсене и защита на права пред администрацията и съда. 8. Безплатно пътуване поне веднъж на всеки месец по цялата национална транспортна мрежа.

ПЕТИЦИЯ Предлагаме да бъде създаден по Конституция Национален Граждански Съвет, като четвърта власт за гарантиране правата на гражданите в достойнство и справедливост. Представяме тук своите искания. 1. Преизчисляване на пенсиите отпуснати до 2008 година - всички пенсии на равен старт за в бъдеще. Или изравняване на пенсиите по всяка професия. 2. Решение за индивидуалният коефициент по КОО да бъде сумарен от месечните такива, който няма да влияе на всички останали пенсии, като се съобразяваме с изискванията на съществуващите правила за изчисляване заплатата при болест.

Стига сте доили работника дайте малко работодателите ,че глобите им са смешни на това което искарват на гарба на работника:( 1-ва глоба 10% от годишния оборот. 2-а глоба 30%......... 3-а глоба 100% и минаване в държавни ръце .

Нещата са много прости : за да има добра печалба за собственика и приемлива заплата за наемния работник трябва да се подобри производителността на труда и качеството на произвежданата продукция. А това как да стане, след като работодателите не инвестират в съвременни производствени мощности и иновативни технологии!!! В болшинството случаи те са елементарни хора, без ясна ориентация в развитието и тенденциите на отрасъла в който работят... И в края на краищата почти винаги тристранната комисия застава на тяхна страна!

Ок обаче за да се осигурят тези заплати сметни колко хора трябва да произведат,продадат продукт при средна заплата в производството около 300-500 лева за около сдрено 8-12 часов работен ден като от тези пари работещият си плаща и осигуровките и транспората ?

Що за наглост е това предложение за вдигане на пенсионната възраст "още от догодина".Да, другаде може да е 63г.,но от кога?Всяка година ли ще се променят законите. На тези, които сега са над 55г. колко пъти трябва да се променят условията?Всичко е на гърба на тези,които действително произвеждат, а как се разпределя този ресурс е меко казано свинщина-по 20 заплати,по 1 заплата за всяка година за държавните служители- от къде са тези пари? После няма пари за пенсии- щом са толкова изморени военните, нека да им забранят да работят след пенсиониране,нали са "изхабени"А те си стоят и вземат хем високи пенсии,хем високи заплати и на всичкото отгоре младите не могат да ги изместят посмъртно от заеманите длъжности.Срамота, има ли изобщо синдикати !

Подкрепям предишният човек , всички държавни служители да си плащат осигуровките, не да се товарят все едни и същи.

Нали министър председателят заяви , че за пенсии не иска повече да се говори , след като се приеха последните промени , които от догодина започва да расте стажа.Като преди десетина години направиха възрастта от55 на 60 и от 60 на 63 за мъжете , натрупаха ли пари , натрупаха - звънци ,и сега ще е така.

аз работя за 600 лева нето в .. хикс. Деца ли да гледам, къща ли да купя ? Да се закрият областните администрации. Да се намалят на 50% министерствата ! Техническия персонал в бан ви е много, а в министерствата ? Какво стана с ИНДЕКСАЦИЯТА НА ДОХОДИТЕ ? За какво ни е тогава НСИ ? Да се закрие и НСИ.

ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ да си плащат осигуровките от заплатите, така както всички нас, а не да товарят бюджета! Това са парите за вдигане на пенсиите!! Сметката е елементарна и я знаете, ама мълчите!

Нямаш проблем!Ама като отидеш в такава администрация и те разкарат за някоя дреболия 1-2 години къде отиваш?И накрая сам ще ги молиш да им платиш.

Какво общо има БСК с държавната администрация? Та да се произнася по въпроса? И от администрация до администрация има разлика. Как може да се приравняват чиновници в някое министерство (напр. на транспорта) с инспектори по безопасността във въздухоплаването, например, или инспекторите по ядрената енергетика. Те първите за с по-големи щатове, защото са по-горна категория. Изобщо кой ги мисли тези "категории" на ведомствата. Категорията трябва да зависи от функциите, задълженията и отговорностите, а не просто от някаква проста вертикала.

А ценичките на произвежданите и продаваните от умните ни бизнесмени стоки,не могат ли и те заплават? 70 % от цената на стоката сега,пък другите 30 % като ни увеличат заплатите?

А каква е разликата със сега ???

Предполагам, че заплатата ще остане непроменена, а тези 30% ще са в пряка зависимост от атестацията на всеки служител. И пак ще има субективно оценяване,но това е друга тема. Редовите държавни служители получават пари за дрехи един път в годината, нямат допълнителни средства за представителни. Ползват до 25 дни отпуск и работят понякога и събота и неделя. Има сфери, където средната заплата е около400-450 лева, чисто.Ако смятате, че са достатъчни за покриване на всички разходи, моля!

Като искат производителност,защо не влагат в производството, а си купуват скъпи коли и хотели? Защо не влагат в персонала си, а харчат по ресторанти и дискотеки на вечер колкото 2 - 3 месечни заплати на работниците си? Да не говорим,че се възползват от работниците си,като ги карат да работят по 10 професии и накрая им дават една заплата колкото да просъществуват! Това ли ни е "Бизнеса" ? Това ли са "бизнесмените" в България?

За да се произвежда нещо в глобалната икономика се иска много акъл - не само мениджърски, а най-вече технически. Толкова акъл в бизнесмените и инжинерите в България няма. Затова тук върви търговийката и строителството, побългарено естествено, защото липсва глобална конкуренция - както е с другите стоки, които могат да се предлагат на световния пазар. Ето защо в България както бизнеса, така и труда не са високо платени, защото не са конкурентноспособни на другите развити държави. Ти например каква българска марка техника си купил напоследък?

Каква техника може да се направи с тия мързеливи некадърници тук ?

При драстично оптимизиране на кабинетите на министри и областни управители, ще се получи доста голям резерв По един замесник областен и намаляване на броя на зам. министрите и ненужните директори и началници.

Бе деца, четох тукънка, че некви се облекчили в данъчното в Германско... И че тоя месец икономиката показала пръст. Ма верно ли е или недовиждам? Каете ми и па ше влеем след малко да видим кво сте ми писале. Ех, старост нерадост.

Този смешен нарищаст себе си бизнесмен, като какъв се явява, че да определя размера на заплатите на държавните служители? Тези смешни човечета май са се взели някак на сериозно. Те решават какви да бъдат заплатите в техните фирми, нищо повече. А работникът решава дали да работи за тях.

Едно разбрах от статията-правителство,работодатели-мазници като Данев и синдикати се пънат да измислят нови начини за вземане на цървулите на босия.В случая-прехвърлене на още тежести и опразване на празните джобове на работници и служители.В същото време бедните работадели не слизат от джипове и лимузини,обикалят екзотични курорти,сменят жени и любовници,пращат отрочетата по колежи и университети на запад.Всичко от нашия труд и от скрити данъци и всякакви мушенгии.Те лъжат,държавата се прави,че им вярва.Не 10,1 % да е данъкът и него няма да плащат.Нито пък осигуровки на реалните заплати или извънреден труд.Що не дадоха предложение как на Ковачки да му вземат 16 милиона данъци,които дължи?

Да се чете -работодатели.

Че в държавната администрация има служители с 350 лева заплата?!?! 70% от нея е 259 лева, т.е. държавният служител трябва да получава по-малко от минималната работна заплата за страната! Нормални ли сте? И нямало да има корупция

Няма такива заплати в държавната администрация..Не подвеждайте хората и освен това има бонуси на всеки 3 месеца поне, отделно дрехи, ваучери и куп други благинки..Ако погледнете бюджета на което и да е министерство ще видите каквсяка година ФРЗ се увеличава не малко..А едрия бизнес ще е зад управляващите защото по този начин си защитава интересите и капитала...

Къде ги видя тия заплати и благинки? Социален работник, бакалавър социални дейности започва трудовия си стаж на 370лв., а старши счетоводител в същата система със 339лв. Анадън му?!? Социалните работници са най-натоварените и най-неоправдани служители на държавата!

добре ще да е държавните служители да започнат да си плащат осигуровките а не на гърба на другите па и работно облекло па и представително и т.н. привилегии а те ги мързи да гледат

"КНСБ предлага 10% увеличение на всички пенсии от 1 юли 2012 г." Правилно. Държавните чиновници да се съкратят с 30 % и да си плащат сами осигуровките!!!!!!

Така, заплата ми е 400 лева. Със класа, работата неблагодарна. И със шефове-неблагодарници. Ако ми отрежат заплатата с 30 % ще напусна. Нека да назначат други баламурници. Дето работя на ненормиран работен ден и в петък вечер и в събота.

Работите ненормирано щото не можете да си свършите работата навреме - от празни приказки и клюки.Че и допълнителни отпуски, че пари за дрехи и т.н.Като ти е малка заплатата иди в производството - ама то пък в България такова няма...Ех,мъка,мъка..........

бизнеса да вземе да осигорява хората на реалните доходи а да не издевателства над хората с усигоровки на минимални заплати

Май забравихте.че има млади майки и деца който чакат държавата да се сети и за тях

bobsyn@

Като е ниска производителността това до колко зависи от бизнесмените да организират работата по-добре така, че по-малко високо платени хора да постигнат същите резултати. И кое е по-добре шефът да кара кола за 200 000 лева и работниците да ползват автобуса или шефът да кара кола за 100 000 лева и 5ма работници да си купят коли за по 20 000 лева?

Много добра мисъл. За съжаление лакомията притъпява логиката на всеобщото задоволство. Колкото пъти този свят да се опитва да се отърве от рязката граница - богати и бедни, толкова пъти това не се получава.

Съгласен съм, като почнат с тази производителност на труда ... все едно не зависи от тях -- БГ бизнесмените. Щото те под модернизиране, разбират точно личния автопарк, а не машините в цеха

Господа, вместо да си гледат личните занаяти, т.е бизнесът си - от английски, господа мутрите управляват държавата, та и настояват. Без да са избирани, без годност за производство и стопанство, с борчески ум в партер и ... настояват! какви да са заплатите в държавата! Бизнес ли? Хайде - де!

Най-добре е и шефа и работниците да пътуват с автобус.А като постигнат резултати като екип,да се возят на самолети ако искат.

Много искат господата от БСК, и аз искам Частния сектор да плаща на време и пълната заплата, да внася осигуровки върху действителните пари, а не върху минималния осигурителен доход за длъжност. Искам да няма в пресата писания,че данъчните едикъди са установили милиони скрито ДДС и корпоративен данък, но господата това не ги интересува тях и всички ги бодата мижавите заплати от 600-700лв на държавните служители. Или целта е друга слаба администрация волен бизнес,т.е без контролен бизнес.

ДА, и точно така ще стимулират младите хора в администрацията, като им намалят заплата с 30 процента.

Ще ги стимулират да се махат от България.А може би това е целта?

Разбира се че е по-добре да се дигнат пенсиите и държавата да ги плаща.Бизнесът вече няма пари за заплати, че и за никому не нужните усигуровки.Те трябва да се премахнат.А чиновниците не ме бъркат, ако ще и да не им плащат нищо.

бизнеса да вземе да осигорява хората на реалните доходи а да не издевателства над хората с усигоровки на минимални заплати

нормално е да нямаш пари за заплати с тази позиция както плащаш така ще ти работят такова ще е качеството такава ще ти бъде и реализацията на пазара следоще някоя година ако още си на пазара ще бъдеш щастлив ако си намериш ром с първи клас да ти работи

Осигуровки не са нужни.заплати -също.Най-нужни са лъскави коли,палати и нови цици на любовниците ви.

Уважаеми, да приемем, че както твърдите : "Бизнесът вече няма пари за заплати...". Ако това е така, то няма вече и "бизнес". Зане що е туй бизнес без пари? Дали пък не е кражба? Или тоалетна хартия втора употреба?

абе като се има предвид колко са им основните заплати в регистъра на административните структури. просто от 350 ще плава на 280 или 450.

Това мошеникът си е мошеник и туй то. Те не знаят ли, че се договаря двустранно твърда заплата 100% и нататък всичко зависи от работата на служителя и печалбата на организацията? Никога няма да забравя, как се подписвах в две ведомости - над и под тезгяха. И ще ми се оплакват! Лапачи, използваджии и тунеядци. Ако мошеше да им работят ангария даром, най- щяха да се изкефят.

ИДЕЯТА Е ТЪПА. Справедливо би било от възнагражденията на администраторите да се удържат вноските дължими към НОИ и НЗОК, които в момента са предвидени като разходна част в бюджета на правителството. ЗАЩО НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА ПЛАЩАМЕ ВНОСКИТЕ НА ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ ЧРЕЗ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ????ПРАВИТЕЛСТВОТО И БЕЗ ТОВА НЕ СПАЗВА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ КЪМ НОИ И НЗОК И НЕ ИМ ПРИВЕЖДА ТЕЗИ ПАРИ. Кога най сетне вноските към НОИ и НЗОК ще се индивидуализират , и всеки ще има възможност да види каква е натрупаната по ЛИЧНАТА му сметка сума. ДОКОГА НОИ И НЗОК ЩЕ СА ЧЕРНА КАСА НА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ИМ ДЛЪЖНИК - ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ. Докога ще ни лъжат и мамят бандити които окрадоха здравните и пенсионни фондове ??? ДОКСОГА ??

По добре е работодателите да се замислят, да повишат заплатите в реалния сектор, да се стегнат и да изплащат заплатите на хората които работят за тях навреме, както и полагащите им се социални придобивки. Много удобно е да отклоняват вниманието на хората и да се занимават с администрацията. Всички, които работим независимо къде трябва да получаваме достойно възнграждение.

До Служител Те това целят, да държат в подчинение и страх чиновниците и последните да внимават за кого гласуват! Тепърва ще видите Бокова демокрация!

То това е целта - да изнудват един да бачка за 10тина връзкари, а да получава 70%

Какви Тия тристранни съвети, дето ние работещите, пряко засегнатата страна не участваме?!?! Бизнесът одобрявал, някакъв путьо се изказал, и ТЕ решили!!!

В БГ имали бизнес.Ако имаше нямаше да сме на тоя хал.

В Бг имаше бизнес до 2009г. След това бяха спряни държавните поръчки, с цел да бъдат издухани червените връзкари, които седяха на върха на пирамидата. Но пък го издухаха и всички подизпълнители, които реално вършеха работата. С неголеми усилия правителството успя да ликвидира малкия и среден бизнес, като по този начин остави доста безработни и намали възможностите си за събиране на данъци, все пак те се събират от работещи, а не от закрити предприятия. ...... стана малко като урок от учебник по история.. ама .. е истина..

Абсолютно точен коментар! Браво!

За това иде реч. Не случайно казват, че пътя към ада е постлан с добри намерения.

Умирам си за момента, в който синята агитка ще запее "Благодарим ти Бойко, шаляляляля". Премиерът сподели, че усилено търси голям спонсор за клуба, на който е фен и че го "боли" от случващото се в отбора. Проблемът не е в това, че не сме го чували да казва, че го боли за онкоболните, умрелите при катастрофи, белите безработни семейства, бабичките, излизащи от магазина само с по един хлебец под мишница... А че играчите на "Левски", а и (за да не става синьо-червено) въобще на всички отборчета у нас заслужават да си се спонсорират сами. И без това са скоро ще са интересни само за тесен кръг почитатели от роднини и гаджета.

Не ми кради линка червено комуне,аз съм KGB!Само Бойко Борисов,слава на него и правителството му!

Интересно кой УПРАВЛЯВА в тази държавица??? Бизнеса или правителството??? Бизнеса да се погрижи да увеличи заплатите на своите подчинени, а не да се бърка в работата на другите!!! Че не само вече сме за смях пред света, ами и пред галактиката по смешно заплащане........ Интересно ако бизнеса се намеси намеси така в работата на Меркер или Саркози , дали няма да му скръцнат ячко, а???

Всичко което Меркел и Саркози правят е да угаждат на бизнеса А в България просто бизнес няма , нито пък производство

Управлява мафията!

От кога мутрите започнаха да се наричат "мафия"? Поне да имахме свястна мафия, която да управлява, ама ... у нас кое ли е както трябва да бъде?!