Китаец върна $175 млн. и получи $30 и цигари

Жител на град Чанша, административен център на провинция Хунан, по погрешка получил от банка 175 милиона долара и честният китаец веднага ги върнал.

Обратно в новината

Коментари - Китаец върна $175 млн. и получи $30 и цигари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Банкова благодарност :)

Китаец реже главата после съди кой прав крив.

Този китаец е постъпил глупаво. Трябваше да поиска поне 1000$ обезщетение, преди да върне парите. 30$ и пакет цигари - тия направо са се подиграли и са се изгаврили с човека.

50-50 ! Sometimes "Win", Sometimes "Лю(н)"

loyola

В повечето държави закона постановява, че ако по погрешка да си дали повече пари, ти не носиш отговорност ... Ама това помежду другото. Просто става дума за народ с над 4000 години писмена история.

Трябвало е да направи обратното - да не ги връща и да настоява да накажат служителя. После щяха двамата да си разделят парите. :P

Не разбрах как ги е "върнал". Тези пари са се появили от въздуха - пича ги е нащрака от клавиатурата си в грешното поле... На кого ги е "върнал"?

Когато репресивният апарат на държавата ти виси на врата ставаш много бързо морален. Една от причините преди 25 години да има повече морал отколкото сега е точно тази. Събуждаш се сутрин ...въже на врата, лягаш си вечер ...въже на врата. Ей така се става морален а не когато знаеш че можеш да правиш каквото си искаш без последствия и да тръбиш че си свободен.

Тогава въженцето ни го подаряваха, а сега трябва да си го купуваме!

Веднага щях да наредя превод в една от панамските си сметки.

Проблемът е, че те първи са открили грешката и няма да позволят такъв трансфер. Хипотетично, ако имаш сметка в чужбина и откриеш пръв грешката, може да направиш превод в чужбина и да заминеш незабавно, според теб колко човека биха имали шанс да се измъкнат така? При това говорим за Китай, ако го направиш и те хванат, смъртната ти присъда е сигурна:) за кражба в особено големи размери. Там за по 1 милион долара ги осъждат на смърт, случаи сред корумпираните чиновници колкото щеш.

И да не е искал, пак са щели да си ги вземат обратно. По добре 30 кинта и цигари от колкото проблеми и на края пак нищо.

Допреди 10-15 години, ако ми се беше случило нещо такова и аз щях да върна парите, защото парите не са мои (т.е станала е грешка и парите не са били предназначени за мене)....ама тогава бях още ученик и родителите ми ме издържаха. Сега, когато работя и съм сам, когато виждам какво реално представлява живота, какво представляват банките, когато се сблъсквам с алчността, жестокостта, когато виждам самодоволните лица на всички безнаказани крадци, никога не бих върнал никакви пари на банката....да не са допускали грешка, боли ме фара

Просто ще се вкараш в съдебна сага. В случая грешката е открита не от човека, а от банката, те му звънят да върне парите, но ако не го направи, просто блокират сметката и подават иск в съда, пак ще си получат парите, но с малко закъснение, а човекът ще стане популярен по медиите с лошия си морал... Същото би станало навсякъде по света...

От изказването ти съдя, че преди си се справял с живота, понеже вашите са те гледали и тогава човещината е била покълнала в теб. Но, види се, пораснал си - сам не можеш да се справиш с живота, мама и тате ги нема да дават и всичко човешко в теб е потъпкано и захвърлено. С две думи: от човек си станал говедо.

нали знаеш, ставаш такъв каквито са заобикалящите те.....покажи ми работещи хора, които не ``говеда``, и аз ще ти покажа n брой на квадрат, такива, които са си чисти свине

30 долара за китайската провинция не са толкова малко пари. А и умният китаец знае много добре, че ако не ги върне, лошо му се пише - в Китай цари военен комунизъм.

Това ми напомня за полицай от охранителна полиция към летище София, който намери загубени 2 милиона долара и ги предаде по установения ред в летищната полиция. За постъпката си бе награден с плакет и евтин часовник за 5 лева. От ръководството на МВР. Същият полицай 3 месеца по-късно бе уволнен от органите на МВР поради склонност към ... корупция! Историята е истинска!

Уверен съм, че е така, но не забравяй, че полицаят много добре е знаел, че навсякъде има камери, които са проследили кой взима чантата, в която са парите, т.е. и той едва ли е имал възможност да ги укрие за себе си и затова е действал по протокол:) А дали по принцип е бил корумпиран, можем само да гадаем:)

Каквото и да напиша ,вие до сега сте го написали . Ха нека някои да говорят ,че суровите ,безкомпромисни мерки по контрол на поведението на индивида ,не водят до правилното формиране на ...СЪЗНАНИЕТО МУ !

Да не е луд, че да не ги върне?

Ами $30 долара ще получи. Сигурно ще бъдат удържани от заплатата на провинилия се. Ако ги беше намерил в кофата за боклук, където са ги изхвърлили обирджиите при вида на полицията, тогава щеше да е друго.

Реално човекът не е имал избор, ако не го е направил доброволно, са щели да го направят автоматично от банката му. Виж друго щеше да е, ако човекът вече беше някъде в чужбина с парите в брой, мога да се обзаложа, че тогава нямаше да им върне и 1 юан:)

евтини тия китайците бе,на нашия кантонер цял часовник му дадоха

А смее ли да не ги върне, ще копа родата до края на живота си!

И на мен да ми дадат толкова пари, и аз ще ги върна, че после не може ме намерят къде съм закопан по Витоша...

Интересно дали щяха да го оставят на мира, ако бе решил да задържи парите!?

Да беше помолил да не бъде екзекутиран за трудовия лагер ясно...

ето поради тази причина вече и китайците не можем стигна!

коя причина?

3евзек

Ако му бяха дали на него 175 милиона долара, нямаше да ги върне. Това е причината.

Смее ли да не ги върне...

Цитат от статията: "Лю заявил пред банкерите, че подобна грешка може да допусне всеки и помолил да не бъде наказван провинилия се служител. " Пример за Благородство!!! Този човек е ... нямам думи... Висок морал...

Висок морал, ама друг път. Обикновени коректни бизнес отношения. Ако същата грешка бъде допусната при теглене, т.е. ако банката задължи кредитната карта на г-н Лю с 2 милиарда, тогава тя щеше да ги върне.

Мъдър човек!