Лицензът на ЧЕЗ се разклати, проверяват и другите ЕРП-та

Агенцията за държавна финансова инспекция „прави всичко по силите си” за проверка на ЕРП-тата. Това заяви пред bTV нейният директор Теменужка Петкова.

Обратно в новината

Коментари - Лицензът на ЧЕЗ се разклати, проверяват и другите ЕРП-та | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Баце Добрев - сега ще правите проверки, а ДО СЕГА КЪДЕ СПАХТЕ!? Или сега вече не сте един отбор с монополите и решихте да си спасявате кожите.!? Както и да е - това е: от сега на татък знайте , 20 години разчитахме на съвестта и патриотизма на управляващите ни, От сега на татък знаем - няма значение кой е в парламента - ние, гражданите ще Ви контролираме и Вие ще отговаряте пред нас. Мирните протести са новото оръжие на съвремения Левски!

така е баце. защо чак сега се сетиха? докато не пукне пушка нема да се оправим

"На въпрос как ще коментира твърдението на ЧЕЗ, че на месец дават 6 милиона лева за отпечатване и разпространение на фактури, министърът отговори: Не, това не е нормално, в района на ЧЕЗ има 2 милиона електромера ..." ХА-ХА-ХА! Това не просто е ненормално, това е смешно!!! Щеше да е много смешно, ако не беше тъжно - за 2 милиона електромера по 6 милиона месечно за фактури. Всеки който е бил ученик може да сметне, че намекват, че трябва да плащаме по 3 лева за фактура. А аз съм се отказал от хартиена фактура за да им ги спестя тия пари и те пак искат още!!!

кои приватизира енергото,кои склучи договорите за мариците,кои измисли договорите за фотоволтаиците,това са виновниците,всичко е вав договорите маи не разбирате,само си говорите глупости,виновните са костов,бсп,царя

1.Проверявайте електромерите на служителите!2.В Енергетиката работят по цели семейства съпрузи и техните деца.Фирми изпълнители са избирани по предложение от НЕК а в замяна на това се отблагодаряват с назначаване на техните синове,или фирми изпълнителки избрани с фиктивен конкурс се отблагодаряват със екскурзии,с ремонти по домовете и много други облаги.ЕОН смениха мрамора с плочки а демонтирания мрамор не се знае къде отиде.А какво да кажем за луксозните тоалетни ,които за 10 години са сменени 2 пъти.Обзавеждането също.А за заплати от12000-15000и по вече.А борда който се събираше и на 1 идване изплащах по и над1000 лв.

В интерес на истината не виждам някакво значително завишение в цената на тока. Миналата ми сметка за ток беше два пъти по-малка от обикновената, а сегашната ми сметка е два пъти по-висока. Може би наистина се дължи на удължения период за отчитане. Тези ми разсъждения не отхвърлят възможността цената на тока да поевтинее като се отрежат нереалните договори за изкупуване на ток от Мариците на Костов, вятърните, слънчеви и водни кожодери, както и премахване на червените Кадиевци - прекупвачи на ток.

значи този път не сте на ред, ние миналата година платихме една нереална сметка три пъти по-висока от сегашната по новите цени и веднага ни смениха електромера, тази година нищо особено, от нас си ги взеха миналата година

Не мога да разбера защо цената на т.н. зелена енергия е толкова висока?Да оставим на страна въпроса,че фотоволтаиците бяха изградени върху плодородни земи поне 90% от тях.100% пък са изградени с европейски пари,а от горе на всичко пазара им е осигурен и пак плащаме най-скъпо за тях.Просто няма логика.

Зелената енергия поевтина всъщност точно 5 пъти в последните 2 години - от над 800 лева на киловат до 160.

Нека не правиш сравнение между свещта и крушката... Нормално е там токът да е по скъп. Той не се използува масово- отоплението, топлата вода и готвенето в домакинствата са на газ .

Краината цена на тока вклучва акцизи, лицензи, такси за мрежата, такси за отчитане, екологични данаци, енергиини данаци и самата цена на тока и др. Вчера шефа на ЦХЕЗ каза в едно интервю, че 10% от краината цена са за тях и му вярвам. Всичко друго отива при производителите на тока, в други фирми по веригата и в даржавата. Краината сметка идва от тарговеца, но от тези пари не остават при него. Сега се опитват да им отнемат лиценза и да си измият рацете с тях, а не кават на хората кои и с какав процент са раз ходите в ценообразуването. И кои са фирмите по веригата?????

ВЪН!!!!!! ПАРАЗИТИТЕ -ВЪН ОТ СТРАНАТА НИ!!!!Стига сте ни грабили пиявици чужди!

Не мога да разбера защо след като цялата държава иска да изгони ЧЕЗ, МЕЗ и други подобни, този Добрев не дава и дума да се каже за отнемане на лицензите. Дали и той е на хранилката?

Не може цената за производство на НЕЩО (в случая става дума за производство на електроенергия) да е по-ниска от нейното транспортиране. По тази логика карфица внесена от Китай напр. до като се транспортира до нас ще достигне цената на огромен пирон!! Цена за активна енергия нощна - 0.03833 лв за кВч Цена за пренос през разпределителната мрежа НН 0.04040 лв за кВч. Към така посочените ЦЕНОВИ парадокси трябва да се посочат и другите начисления - ДОСТЪП ДО, ДОБАВКА ЗА, ВИСОКОЕФЕКТИВНО КОМБИНИРАНО "ПРОИЗВОДСТВО", НЕВЪЗСТАНОВЯЕМИ РАЗХОДИ и след всички добавени простотии излиза, че цената на потребената енергия от 61 лв се УВЕЛИЧАВА с още 68.96 лв и с ДДС добива космическия размер от 155.95 лв. Това НАРЕД С ИЗМИСЛЕНАТА СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ на Топлофикация си е чист БАНДИТИЗЪМ от най-долна проба!!

Да така е.И затова е виновен ДКВЕР,НЕК и политиците.Какво общо имат ЧЕЗ и другите ЕРП-та.Всичките тези компонента изброени от вас за образуване на цената на тока отиват в НЕК,а не в ЕРП-тата,както някои хора си мислеха досега.Тоест в държавата.

А как си обясняваш хем да изплащаш невъзвръщаеми разходи- хем и да ти начисляват ДДС...

Има, има Лоялен! И ето как : 1) в цената на преноса влиза, открадната електроенергия от недобросъвестни и просто крадци; 2) в цената влиза и просто консумираната и не плащана енергия от повече от 70% от домакинствата в Ромските гета - навсякъде в страната - те не я крадът, просто НЕ ПЛАЩАТ, ЗАЩОТО отва при тях Доган и казва няма да режите там захранването, ако искате да сте на Българския пазар, защото това е електорат на ДПС, а аз разпределям порциите!; 3) В цената за пренос влиза и стойноста на крадените проводници - тук вече се краде не само от роми, а и от много нашенци; Като добавиш и действителните разходи за пренос - получаваш това, което наричаш парадокс - цената за пренос да надвишава цената за производство!

Не е вината в ЕРП-та,те са монополисти защото Закона за енергетиката и произтичащите от него нормативни актове ,принципно не са променени от тоталитарно време и като липсва контрола върху тях и на другите пред тях,бедния народ изпада в неплатежоспособност.Така е и с топлофикациите и с ВиК.Всичко е следствие на невежеството и корупцията в държавната мащина

От кое бананово дърво падна.Не лъжи за тоталитарно време. Ясно, че тогава не си плащал и пишуркаш днес на приумница. Ициганите тогава си плащаха. Ха познай защо.

Според вас в една нормална държава,ще поставят ли на поста министър на икономиката един дебил завършил история на изкуствата?Не е ли в сила поговорката,че рибата се вмирисва от към главата.Оставете ЕРП-етата,а вижте кой трябва да ги контролира.Историк по изкуствата?

Амиии как си имахме за премиер Цар Крадлив дедо, премиер професор за руски униформи, как си маме премиер пожарникар

ВСИЧКИ стачкуват в България! За това ВСИЧКИ ЕРП-та ВЪН от България!

"Има само едно нещо, което е по-лошо от държавния монопол - частният монопол." Това е цитат от едно предаване за Гърция, където вече "им сърбаха попарата" на тези "европейски" идеи за ново ограбване на народите. Там, в добавка към 80 %-ното увеличение на цените на ел.енергията, тези посреднически дружества в един момент просто изчезнали със събраните пари и се оказало, че нищо не са плащали на гръцката НЕК и задълженията им са останали за ... познайте от първия път.

"ЧЕЗ, че на месец дават 6 милиона лева за отпечатване и разпространение на фактури". --> Значи затова искаха отчитането да е всеки месец и ДКЕВР се съгласи. Уж потребител, пък той май самите ЧЕЗ са го искали за да може да точат. И нашите са им разрешили. Някой трябва да бъде убит с камъни в тази държава...!

Дали някога ще разберем ЧУЖДИТЕ "ИНВЕСТИТОРИ" КАКВИ ПЕЧАЛБИ са изнесли извън България и ДКЕВР какви подкупи са получили???

Може ли някой да ми каже, защо договорите са били ЗАСЕКРЕТЕНИ?

Питайте политици и после пак ми кажете, че лекарството срещу кражбите им и лобистките им решения не е пряката демокрация с контрол чрез референдуми на техните окончателни управленски решения! НИТО ЕДИН ОБИКНОВЕН БГ. ГРАЖДАНИН НЕ Е ПОДПИСВАЛ КЛАУЗА ЗА КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ С ЧЕЗ!

Защото са "ЗА/се/КРЕТЕНИ"

Тем.Петкова и хората й правят всичко, докато някой не им запуши устите с много пари.......Корупцията в България е толкова голяма, че не знам дали някога ще приключи това.

Да ги проверят и да ги ,,замразят''.EVN да не си отварят устата за такса електромер,за да не си търсим чуковете. НЕ НА КОЖОДЕРИТЕ!

Хехе... Виж ти... Не се очакваше точно от тоя храст да изскочи заек, ама на...

Цената на електроенергията е нереална за България. Дълги години се увеличаваше неусетно през месец Юли, когато сметките са малки. Поредния ценови балон, както и в други сфери трябва да се спука. Всичките ЕРП-та строят КЕЦ-ве като за световно. По този начин все повече хора ще стоят на тъмно, а малцината ще плащат огромните сметки. Народа е прав - не може дохода да е равен на сметката за ел. енергия, каквато и да е системата.

На протестите пишеше едно "Вън EVN, ЧЕЗ и Енерго-Про от България". Вие май не знаете какво искате, защото при всеки опит да се направи нещо, за да бъде решен проблема се появяват нови недоволства.

Министърчето е икономист. Отвори страницата на МИЕТ!

И какъв опит има като икономист?Има ли магистратура по икономика?

Момченцето с дебелите джуки Дилянчо е абсолютен дебил. Не виждате ли мутрата му . трепери от страх пред това какво ще каже тиквоний.....

А МУТРОФОКИЦАЯ????ПРОТЕСТИТЕ СА ПРОТИВ МОНОПОЛИТЕ!

Пука им на тези шефове... и да ги уволнят, те вече са си напълнили добре банковите сметки. Номера е не само да ги уволнят но и запор на всичките им сметки и после парите които са прибирали години на ред да отидат в полза на дължавата. Да ама това в БГ няма да се случи никога. Това се случва само в някой Американски филм.

Някой ще ми каже ли това министърче с дебелите джуки какво образование има?

Едва ли лиценз ще бъде отнет. По-скоро ще им тръснат сериозна глоба - хем Дянков ще сложи нещо в бюджета, хем демонстрация на строгост за пред народа

Не мога да разбера защо се изместа проблемът? Според мен не става въпрос за висока цена на тока, начин на формирането и или ниски доходи. И журналисти и политици или не разбират за какво става дума, което ме съмнява или умишлено отклоняват проблема. Доколкото разбирам (моята сметка е добре) става дума за ненормално завишени показатели. Това ми изглежда на някаква дистанционна манипулация на количеството изразходвана енергия. Това е нещо съвсем различно от договори цена на тока и т.н. Тези манипулации са много страшни. Те съществуват и в качеството и грамажа на храната. Това е тенденция в живота ни. И ние имаме вина за това.

Не си наясно

Изясни го, моля.

Как ще ми обясните два пъти по-висока сметка на тока, не на всички (което изключва цена на тока и формирането и - тя важи за всички), а на отделни потребители.

Журналистите имат задача да отклоняват и да рзамиват проблема. Само Сашо Диков обурна достатъчно внимание на протестите.Де го сега Бареков на протесите, едно вереме си вреше главата навсякъде. Ама сега пусто бате Гойко е потършевш и си трайка

Съвет:Спри с фантастиката,ВЕДНАГА.

Става въпрос точно за ценообразуването! КАК ТАКА КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ ЩЕ ПЛАЩА ПЕРО" НЕВЪЗСТАНОВЯЕМИ РАЗХОДИ", КАТО ТОВА ПЕРО Е ЧАСТ ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЧЕЗ? КОЙ ПОЛИТИК ПОЗВОЛИ НА ЧЕЗ ТЕЗИ РАЗХОДИ ДА СЕ ПЛАЩАТ ОТ КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ? В ТЯХ СЕ ВКЛЮЧВАТ И КРАЖБИТЕ НА ТОК ОТ ЦИГАНИТЕ, И ЗАБУБИТЕ ПО ПРЕНОСНАТА МРЕЖА; И НЕРЕМОНТИРАНИТЕ ОТ ЧЕЗ УЧАСТЪЦИ; И СТОЙНОСТТА НА ХАРТИЕНАТА ФАКТУРА, КОЯТО ОТ 2-3 СТОТИНКИ НЕЗНАЙНО КАК Е СТАНАЛА 1,25 ЛВ- ПО ТВЪРДЕНИЯТА НА ЧЕЗ?

Това не отговаря на въпроса ми. Аз живея в София и фактурата ни за декември е такава, каквато очаквахме - нормална за нас. Имаме къща и в провинцията и там е добре. Ако проблемът е в цената, то всички ще имаме завишени сметки. Как така домакинствата имат завишена консумация. Или формулата за изчисление зависи от областта. Помислете малко.

Е как ще им отнемат лиценза - нали се видя, че само 35% от цената е в ЧЕЗ, останалите 65% са такси към ДКЕВР - тези такси надуват цената, ЧЕЗ със сигурност лъже, но тези 500 хил. лв., дето уж ги били хванали са смешни, в сравнение с десетките милиони към фирмите подизпълнителки, избрани по искане на управляващите ! И на децата е ясно, че управляваите с ивзимат процентите от ЕРП-тата и в замяна ги оставят да ни дерат кожите ! Преди всеки избори цените скачат - защото така най-бързо се събират пари в партийните касички, за да си купуват изборите !

Бре много ги разбираш нещо тез работи.Ганъо от всичко разбира.

viktor

искаме си държавното енерго за цяла България.всички ерп-та ВЪН

Дедо,Дедо-дърт комунист.Голям наивник си и нищо не разбираш.Кое предприятие,което е държавно е на печалба-БДЖ,Кремиковци,ВМЗ-Сопот или Топлофикация.Смешен си.

"Не, това не е нормално, в района на ЧЕЗ има 2 милиона електромера, ето защо трябва да се проверява всеки един разход на дружеството. Загубите са за сметка на крайния потребител, защото те влизат в цената на тока" Каквито и проверки да правят, не се ли определи какво е "оправдан производствен разход" няма да има ефект. Например един монополист няма право на разходи за реклама. Консултантските услуги могат да бъдат само юридически при това свързани с конкретни съдебни дела.

"ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО ПОЛУЧАВАШ КОСТОВ" - някой да си спомня това предупреждение? Костив сасипа селското ни стопанство и промишлеността, а този "погреба" малкия и средния проходил бизнес и сега когато кораба потъва и няма излизане ИЗБЯГА КАТО МИШОК и никакъв не се показва както и на всички такива събития.

Де да беше така ех...

До Комунист - Корабокрушенец! Обясни ми бе мушмурок, след като селското стопанство е било толкова проспериращо и промишлеността толкова добра за какъв другарите ти Младенов, Луканов и Джуров - "света троица мъченица" - трябваше да сменят "Слънцето" Живков? Аман от тъпи олигофрени! Земеделието го съсипаха още когото взеха на два милиона Български домакинства земята, като "добороволно" ги вкараха в ТКЗС! И най-страшното направиха всичко възможно да убият у младите хора любовта към земята ! Те вече просто не "чувстват" земята!

ИЗЛИЗА, ЧЕ КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ ПЛАЩА ДАЖЕ СТОЙНОСТТА НА ХАРТИЕНАТА ФАКТУРА! МАМКА ИМ НА ЧЕЗ- ТЕ СА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ ДОГОВОРА С ТЯХ ДОРИ САМО НА ТОВА ОСНОВАНИЕ!

Обидени сме.И ние имаме майки,а ни пропускате

Извинявам се- прав/а сте.

пак ще кажа ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ. Решението е в контрола, ясни правила, право на конкуренция и свобеден пазар на услугите, добра конкурентна среда. Вижте какво става е телефонните операто. Откакакто имаме право да ги сменяме, два пъти намалиха цените. Вярно, не стана по евтино евтино, за един разговор но има известно снижаване на сметките- !!!! чрез различни програми. Може да се въведат още по леки правила за ел. дружеството и СОБЕНО ТОПЛОФИКАЦИЯ. Да има фирми ( не тип Техем и пр.) чрез които да се включваш в тях. Да се освободиш от тях напр. в нач. и края на зимния отоплителен сезон, когато сметките за ток и парно са най- високи, ако не си доволен. А не една монополна Топлофикация- София. И един ЧЕЗ- София.

Точно така!

Абе не ме е яд, че цените са високи и доходите ниски- Яд ме е че някакви недоносчета ме правят на балък.Този младеж, заедно с началника си ми размахват пръст от години и като Кашпировски ми внушават че живея по-добре. Кой ръководи ДКЕВР бе малкия ??? Нали ти и шефа ти . И за 4 години/ а ти и повече/ не можахте да разберете че разходите за топло и светло са ПРОЦЕНТ от минималния доход ! А тук е обратното - МИНИМАЛНИЯТ ДОХОД Е ПРОЦЕНТ ОТ ТЕЗИ РАЗХОДИ. Така не става и това го знае и двегодишно дете. На такива като вас трябва да се национализират всички имоти .И на вас и на всички свързани с вас, а вие да полежите на топло.

Мале колко сте смотани и жалки всички тука дето се мислите за гении... Чета ви коментарите, уж за да се информирам за нагласите на обществото, но вие тук не сте това общество. Вие сте малки, жалки, злобни, анонимни човечета, плюещи до пресъхване на свитата в зловеща гримаса уста! Все го обръщате на партийна принадлежност, едни и същи, безработни мухльовци!

беше ли вчера на протеста или си калинка герберска и долно кариеристче.

Да, бях! Но си тръгнах веднага, щом се появиха болните мозъци от Атака, и разбрах, че ще има сблъсъци и вандалски прояви на "смелата" тълпа. Не ме е страх но бях с детето, и хвърлянето на камъни не го считам за форма на протест, а за жалка "атака" на страхливи мишлета! Кофти ми е да го призная, но ние заслужаваме съдбата си!!!

Абе тъпунгер гербав,не е нужно човек да е беработен и да пише тук.Ако си на ясно има мобилен и безжичен интернет,който е достъпен за всеки телефон.

Ти не си ли анонимен - напиши си името и телефона като си мъж ! Всичките тези анонимни ти плащат заплатата милционерче жалко - тов аса гневни хора, които работят по цял ден и форума е единственото място, където могат да с излеят гнева от некадърното управление на бивши комунисти и милиционери ! Спрете интернета - само той остана като място, където се казва истината право в очите, защото журналистите са боклуци, а медиите са собственост на герб ! Милицията може да го направи !

Ти като имащ работа, я ми кажи от къде се работиш повече-отзад или отгоре?

с такса за дъжд. Не е майтап бе хора. ВИК готвят такса за водата от улуците и може да е нормално у Германия да е така, ама у нас не е. Ще плащаме дъжда, че им пълни каналите.

Това вече е направено от 2 години в Севлиево. Фирмите бяха принудени да плащат допълнителна такса канализация , съобразно размера площ с твърда настилка:-)) 22ст струва фактурата, регистрация на собствени водоизточници с дебит за същата такса канализация.. Нощем във фирмата ми не работи нищо, тока е изключен и и всеки месец имам 60 киловата потребена енергия- няма оправия с тези, единственото е да си вървят.

Kalin

Проблема не е в ерепетата а в начина на ценообразуване и какво влиза в него и с какви проценти.И да ги изгонят и да ги сменят ако горното не се промени нищо няма да се промени и в сметките на хората.Просто това ще е нещо за прах в очите ни.Не е проблема нито в поръчките без....нито в консултански -че не са реални -не са че така се точат пари и изкуствено се крият печалби и приходи е ясно.Те са обаче капка в морето -просто са удобни за пред очите ни за да ни залъжат.Трябва да се тръгне от високите изкупни цени на тока от фотоволтици и някои тецове -да се види кой точно печели от това и на кой е близък и тези неща да се премахнат и огласят.Тогава и цената сама по себе си ще падне и то с яки проценти!

Браво.Един човек да мисли с тая глава,да мисли правилно.Наистина това,което сте написал е абсолютно ВЯРНО.

Господа управляващи,мислете бързо и решавайте светкавично ,не оставяйте нищо за неделя,защото тогава сте на прощална вечеря.

Най-високоплатен е началникът на чешкото енергийно дружество "ЧЕЗ - България" Томаш Плескач. Председателят на Надзорния съвет на енергоразпределителното дружество прибира всеки месец зашеметяващите 59 000 евро, тоест почти 120 бона. Освен това чужденецът всяка година прибира огромни суми под формата на премии, живее в просторен апартамент в центъра на София, който се плаща от фирмата, и ползва безплатно до 6 самолетни билета месечно. В края на всяка седмица Томаш Плескач се прибира в Прага при семейството си - тоест дори не харчи в България огромната си заплата. Лъскав "Мерцедес" S класа вози началника на чешкото дружество, като бензинът естествено се плаща от фирмата.

моля ви всички от герб направете всичко по силите си да успокоиър хората,та онези хитреци станишев,доган и сидеров да не се вазползват...харесвам ви и ще гласувам за вас... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

съберете се бе калинки герберски и излезте срещу протеста да ви видя. Харесвала мутрите. Отлично. Не търси Станишев. Не търси Волен. В родния ми град вчера лидера неа една от опозиционните партии си вървеше сам с нас - останалите , като гражданин. Не видях гробарския лидер обаче да дойде с нас.

Вече се съмнявам че ГЕРБ ще изкара целият мандат .. народа излиза все повече и повече , другата седмица като нищо ще излезнат милион и отгоре..

Аз пък изобщо не се съмнявам!!!!!!

Хората сега започват да си плащат сметките и не ми се мисли какво ще става.

"Правителството не говори, а действа" хахахаха

Докато народът масово се чуди как да плати непосилните сметки за ток, шепа чужденци - висши мениджъри на трите енергоразпределителни дружества "ЧЕЗ България", ЕВН и "Енерго-Про" трупат милиони от баснословните печалби.

kirchevo

ТОПЛОФИКАЦИЯ-СОФИЯ като е национализирана не ни ли лъже както си иска.И какво?, а да ние протестираме и толкова.

......ПОСЛЕДЕН шанс: 1. СВИКВАНЕ НА НОВО ВЕЛИКО СЪБРАНИЕ 2. НОВА КОНСТИТУЦИЯ. 3. ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯ. 4. НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 80 ДЕПУТАТИ В НОВИЯТ ПАРЛАМЕНТ. 5. СЪД ЗА 20-годишната КРАЖБА на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ.

kirchevo

Нема нужда да се бавиме с изброените от теб неща.Направо ти заставай на БОЙКО на местото и действай.Много ги разбираш работите.Вижда се.

Не 20 годишна,а 60 годишно ограбване на България ! Пълно изчистване на Родината ни от комунистическия боклук !!