Радев: Елин Пелин обрисува багрите на българското съзнание

В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание, заяви президентът Радев по случай 140 години от рождението на големия писател.

Обратно в новината

Коментари - Радев: Елин Пелин обрисува багрите на българското съзнание | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние, българите имаме една хубава приказка:"Кога стана калайджия, кога му почерня врата". Та и с Лайньо Радев същата работа. До вчера беше началник-гараж на шофьорите на самолети, днес вече се опитва да се прави на Путьо. Къде си тръгнал бе, суек. Путьо е на светлинни години пред теб. И е гявол - стар КГБ-ист е той. А ти си един прост фатмак. Който до преди година е носил генералски лампази. Основно за заслуги към Партията-ръководителка. И пак по този повод по препоръка на ген Решетников са те избрали за кандидат на БСП-то. А сега изведнаж - велик литератор. Голям майтап! Аз не мога да го оценя както шофьор на самолет - просто не съм шофьор на самолет. Не мога да го оценя и като литератор - аз самият не съм литератор. Но като човек, който има известен опит мога отговорно да твърдя че един шофьор на самолет надали може да каже нещо смислено по лоитературните въпроси. Ами чуйте му приказката! Все едно че изнася доклад пред аудитория от редници и фатмаци. Нормално - той е правил това 35 години. Това си може. А от Елин Пелин сигурно е чел "Андрешко" в гимназията. Референтите, дето са му писали словото са абсолютни тъпанари. А Лайньо Радев е още по-голям тъпанар, че не се е съветвал с някой, който разбира от тия работи.

Ааа не! Ще умра. Тоя ако е чел Елин пелин аз съм трамвай. Айде бе. Големи майтапчии сте.

Съболезнования на близките ти и Рест ин пийс, дет се вика (Елин Пелин винаги се е учел в училище)

Шефе, някакъв индоевропеец искал да ни праща в безсъзнание и никой още не му е потърсил сметка за това. Българското съзнание е в опасност да знаеш.

Много мъка има по света ... А сега и този ни дрънка на главите

abasador

като, чета коментарите за господин Радев, както и тези по повод на словото му при освещаване на паметника на Апостола в парка на Военната академия "Георги Раковски", се чудя докъде може да стигне човешката злоба, завист и простотия. Съвсем кратко да напомня на всезнайковците във Форума, че господин Радев е избран с голямо мнозинство от народа ни за Президент на България. Има следното образование; през 1987 г. завършва Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски -като първенец на випуска, през 1992 г. Ескадрилен офицерски курс Максуел - САЩ, през 2000 г. защитава научна степен Доктор на военните науки, а през 2003 г. -Военновъздушния колеж на ВВС на САЩ като магистър по Стратегически проучвания. Да дам съвет на тези, които плюят по него, постигнете дори и четвъртинка от това, което е постигнал този човек и тогава пишете оценки и коментари за него. Да напомня и за себе си, никога през живота си не съм имал нещо общо с БКП, БСП или подобни партии, организации или служби. Лек ден.

Първенец на випуска в училище за пилоте, а не българска филилогия. Всезнайковщината е присъща на незнайковците. Че бил избран с голямо мнозинство...ОК и каква е връзката с Елин Пелин. Пази Боже, да не ти работи радара!

Гърците си имат Двуликия Янос от гръцката си митология. Нека да си го имат. Ние пък си имаме многоликия българин със запомнящи се образи. Така каза г-н Радев. Многоликият българин е от президентската ни митология. И ний даваме нещо на света. Всеки ден.

ми даа :))!

Всички станаха литературни критици. Боже упази Булгария !

Нужна е мисъл, но на русофили е позволено.

Каква дълбока мисъл. Учителката ми по бълг. л-ра се е обърнала в гроба. но за IQ между 8 и10 на генералчевто е отлично, даже мн. добре.

Този започна да дава оценки и по литературни теми... Помните ли песента за Сталин: "Товарищ Сталин, тqй бильшой ученq..."?

Едноклетъчните герберасти, малоумните деформатори и фалшивите патриотари в този форум не могат да си намерят място от злоба и се преквалифицират в литературоведи тип Александър Йорданов.

Абе не те знам кой си ти WOOLFA, ама за всеки случай си много злобен. като станеш такъв авиатор и ти като Радев , тогава се ежи. Ега ти злобарството. То ще те изяде отвътре, а на Радев все му е тая ти как ще го окачествиш. давай , давай , можеш и още по- злобно!!!

Защо комундетата-россофильостици се опитват да внушават, че всеки, който критикува шеф-авиатора е непременно герберастин?! Не знам, може би така им е по-лесно, имат конкретен адрес на който да се плюнчат. А може би пък, така искат да внушат, че Радев е един всенароден любимец, ама видите ли, там шепа герберасти, се опитват "с пръст Слънцето да затъмнят"... Много глупав похват, направо инфантилен господа дрогаре! А от мен едно да знаете - властта винаги трябва да бъде критикувана. Дори по някой път и добро да направи, значи пак е за критика, защото във всички случаи е могла още по-добро да го направи! А колкото до гимназиалния маниер на литературен разбор на Елин Пелин... ми кво да кажа? Явно е правен от човек с гимназиално образование. :)

През октомври 1944 г., след Деветосептемврийския преврат, комунистът Станислав Вихров прави опит за убийството на Елин Пелин, но се припознава и вместо него убива сатирика и бивш редактор на вестник Българан Борис Руменов

Гумен си е (З)бъркал професията. За обединител и Президент не става но за литературен критик става..ха.ха.ха

БРЪКНАХ ЛИ ВИ В ДУПЕТАТА МАЛКИ РУБЛАДЖИИ СКАПАНИ!!!!!!!

Цитатът е толкова глупав, че подозирам, че лично Първата дама/ втората му жена пише речите на пРезиденто ;))

Дано не е вярно. По-добре да обикаля бутиците.

Браво за знанията президенте. Ще помогнеш на децата си да си вземат матурите и да ги изпратиш да учат в САЩ. Ако в Булгаристан нещата вървяха добре хубава позиция, ама това ни е последна грижа. Гаврата, немотията, мизерията, противопоставянето. Сега трябва здрава ръка а не суфльорщина. Държавата си отива човече ! Бъди лидер на справедливостта.

а защо днес нямаме извсетни писатели, издаващи по 100, 000 книги на година, защо в англия всяка година излизат по 1, 000 нови романа от живи писатели, описващи англииската деиствителност, а у нас почти само преводи на чужди писатели?

Защото си неук хейтър и нямаш потенциал да стигнеш по-далеч от опорните точки. Сравни населението на Англия с това на България. Сравни броя на англоговорящите в света с този на българскоговорящите. И последно кажи колко книги прочете за последните 5 години?

имам вис ше образование, нищо неуко няма в мен, прочел съм над 5, 000 книги, а ти помисли защо англия така, а ние онака?

матриал, мангалите са неграмотни:)

Годишно в България се издават над 200 книги на български автори. 90 % от тях не се рекламирант и висят на консигнация по книжарниците . Друг е въпроса ,че 70 % от новите книги са поезия и краеведски изследвания.

OTİŞIL DA POZDRAVİ KMETA ZA ,,BILGARSKOTO GOSTOPRİEMSTVO,, ZA TOVA ÇE NE E REGİSTRİRAL SİRİYSKOTO SEMEYSTVO,A İNAÇE ELİN PELİN MOGA DA KAJA ÇE NARODA GO E ZABRAVİL.

е да се прави освен на льотчик и на литературен критик, само където е забравил Деситу да тропне едно хорце на мегдана:)

Изпитвам някакво благородно желание да защитя президента от словестните атаки тука, защото и той е човек, раним човек. Но пък и зная, че няма как да се получи, той винаги ще е гледан под лупа и ще трябва да търпи както любезни критики,така и остри нападки. Но казано най-чистосърдечно, думите му не приличат ли на кандидат-студентските бисери, на които се смеем всяка година? Кой възприема Елин Пелин по този начин? И кой млад човек като слуша тези думи, ще изпита желанието да прочете нещо от Елин Пелин? Което наистина би било много жалко. Така президентът вместо да изпише вежди, изважда очи. Един такъв форум е наистина жесток. Но може да се окаже даже полезен за него и за екипа му и при добро желание би бил донякъде коректив.

сега е модерно да се чете пауло коельо, елин пелин го четат насила учениците, иначе е интересен, но малцина са израстнали духовно, за да го оценят.

Как кой? Втората на първия.

Да, истина е че президента е човек и нищо човешко не му е чуждо.Истина е , че и аз съм човек но всичко президентско ми е чуждо.

Започна,да се изразява и...лЕтературно...

Радев е цар на безсмислените клишета

...копанарин,бе?!

Темно,брате,темно ете като у катраница! Нито месечинка свети, ни ясна звездица! Куче лае у полето та си глава кине, дали ерген мома крадне или некой гине!? Па нема ли кой да палне плевнико на кмето да разпръсне това пусто, темнило проклето! Елин Пелин Извод-По-добре е да има електроснобдяване/и др.неща!?/ ,иначе ще се наложи да палим имотите на по-заможните !?

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО ОСТАНАХА САМО РАЗКАЗИТЕ ОТ ТВОРЧЕСТВОТО НА ЕДИН ОТ ДОБРИТЕ НИ ПИСАТЕЛИ,СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!!!ПРАВИ ЧЕСТ НА ПРЕЗИДЕНТА,ЧЕ ОТБЕЛЯЗВА ОФИЦИАЛНО ТАКАВА ГОДИШНИНА В ТЕЗИ ТЪМНИ ВРЕМЕНА ЗА СЕЛОТО!!!КОГАТО ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ВЪЗРАЖДА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО,БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ ПО ПРАВИЛНИЯ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ!!!

Добър ден Детройте. Изпи ли си хапчетата днес или май още не си? Освен това тук е България и руските знамена можеш да си ги сложиш отзад, където им е мястото.

Явно ти и колегите ти сороси сте си пили хапчетата,и с те на работното си място в Дира,дори в неделя сутрин. Не се ли преуморявате? По-работни от вас соросите,няма в тази държава.

Детройт фалира икономически, нашия детройтА умствено не помагат никакви хапчета.

Иди си на село и го възраждсй - тъкмо ще ни оставиш на мира, трол смотан...

КОИ МУ СЛОЖИ ТЕЗИ ДУМИЧКИ В УСТЕНЦЕТО НА О.З.РАДЕВ!НЕ Е РИШЕТНИКОВ И НЕ Е И КОРНИ -КОЙ КОЙ КОЙ !!!!!!!!!!!

КОЙ ДАДЕ НА НЕЗАКОННИЯ СИН НА ДОГАН СВИНЧО ПЕЕВСКИ 3 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ КТБ ?? .. КОЙ ?

Твойте хора комундетата.

Имам чувството,че е ангажирана армия от хора да пишат срещу президент. Колко ли им плащат? И с какви пари,партийни или държавни? По-скоро държавни ще да са. ГЕРБ да се мине - не ми се вярва,пък и хазната е в ръцете им.

В интерес на истината, абс по същия начин е оплюван и Боко. Аз кат русофил, недолюбвам и Боко и президента ни (дет уж тоже бил русофил). Но чак такава омраза и такива глупости.... ми се види прекалено. Даже напоследък си мисля че зад оплювачите може да не са ГЕРБ и БСП, а изобщо трета страна.

Срещу простотията и посредствеността битката може да е безплатна. Ама къде спахте когато гласувахте за клепоухия авиатор? Не знаете ли, че ако цял живот си между фуражки и като такъв си се пенсионирал няма как да си мръднал интелектуално напред? Какви пари, какви облаги? Това може да дойде в главата на някой човек без идеали и чест.

Урко от планетата на маймуните, бълва празни приказки.

КВО СА ЗАВЪРШИЛИ ПОМАЦИТЕ МАРГИНИТЕ , МАДЖО , ПАШАТА , И АЛЕКСЕЙ ТРАКТОРА ОТ СИК ... ШЕФОВЕТЕ НА МУТРЬО ???

Не знам. Не са се изказвали в Елин Пелин. Не им плащаме заплатите. Не ни ги натрапват в публичното пространство.

Ей,плювателите ГЕРБЕРИСТИ! Дано се задавите от собствената ви жлъч,жалки отрепки! Имате си лидер, плюйте си го на воля,той поне си го е заслужил - вече 10 години.Не стига,че сте тъпи,ами на всичко отгоре сте и кьорави, не виждате от къде ви идват шамарите.

НЕ,НЕ СТЕ ВИЕ представителната извадка от българските избиратели.Вие сте просто платени драскачи,които срещу жълти стотинки плюят президента.Прозрачно,много прозрачно! Видно е от оскъдния ви речник,крещящо ниска култура и очебийна злоба. НЕ, НЕ СТЕ ВИЕ!

Това не е президента, това е прецедента, другарю. А платеният драскач сте вие.

Интересно, кой идиот пише речите на льотчик Грипен? Дали е Деса-прастакеса, или Крум Зарков, или бае Илия с кривата шия от Славяново? Народното Събрание трябва да забрани на този летящ русофилистик да си отваря устата, защото ръси само глупотевини.

ЗА РАЗЛИКА ОТ ВИНЕТУ , ПРЕЗИДЕНТА Е ЗАВЪРШИЛ ИСТИНСКА ГИМНАЗИЯ :)))))

Истинска, с изучаване на руски език сигурно. И стига писа с главни букви бе смешник, не ставаш по-достоверен така.

Чета изказите на сънародниците си и не мога да повярвам, че опростачването в нашата мила Родина е паднало на дъното. Който и друг да дойде на поста ПРЕЗИДЕНТ, все ще го оплюваме, цинично и нелицеприятно ще го сравняваме и обиждаме безпощадно ... Българино, сърди се на себе си! Ти си завистлив и нещастен по природа. Заслужаваш по-лоша участ!

Лицемерни другарю, отлично помним вашето отношение към и оплюването на предишния президент на нашата РОДИНА. Айде бегайте да плувате.

ПРЕДИШНИЯ КОЙТО И ЖЕНА МУ СЕ СРАМУВАШЕ ДА СЕ ПОКАЖЕ С НЕГО

Това не са българите, бе! Нема толкоз омраза у нас, ако имаше да сме цъфнали и вързали досега. Това е платено всичко, ясно се вижда. А глупост има... не е кат да нема, и зле ще свършим.

Сам си пишете и сам си отговаряте, другарю. Днес е неделя и и сте по-малко на смяна явно. Пък и някои другари може да са на море, лято е все пак :)

Безумното оплюване на всички и всичко по форумите, не е само нашенско явление. Това вече го има навсякъде. В не толкоз отдалечено време, заинтересованите купуваха медии и народа биваше програмиран чрез тях. Но се оказа че на днешно време е по-евтинко и по-ефикасно да купиш няколко трола и да ги пуснеш да сеят омраза в някой форум. И къде ще му излезе края не е ясно, но няма да свърши добре това. Единственото решение, е да се отмени всякаква анонимност в интернет. Всеки да влиза в нета под своето име и да е виден за всички. Така или инак спецслужбите знаят всичко за всеки в нета, и по-добре ако тази информация е публична.

Платените тролове са руско изобретение, другарю "ru" и вие като един такъв отлично го знаете. "Спецслужби" също така е руски термин. Обаче всички вече ви научиха миризливите номера и отдалече ви познават. Кофти малко, нали?

Смешен и жалък литератор е резидента-прецедент, псевдоинтелигента, Радо Грипена

Тоя прост червен клоун какво го разкарват навсякъде като циркова маймуна и ни го навират в очите за щяло и нещяло. Все едно пак е бай Тошово време и гледаме пропагандни филмчета преди началото на кинопрожекцията. Няма такива смехари като комундетата.

Тоя прост червен клоун? Ако бе учил в Симеоново и прочел 1 книга щеше ли да е тенисист 1

Може да е прост, но за сметка на това е и тъп. Сериозна комбинация. Идеален за червен проруски президент.

Не знаех, че съзнанието имало багри....?

Добро утро! Четейки написаното надолу, мога да кажа само едно - ГНУС! Платена, герберска измет, неможеща да преживее факта, че най сетне имаме Президент! Всеки ход на банкянския шоп е губещ в случая! Забелязват се отчаяни опити да подражава, но колкото и да се мъчи Боко си е Боко - плашлива слеска треторазрядна мутра, която може само да изпълнява волята на падишаха от боянските сараи и дебелия му васал.

ВНВВУ "Г.Бенковски" 1969г. са ми казвали какво са им набивали в кратуните - "Вие няма да мислите, има кой да мидли вместо вас, ви само ще летите и изпълнявате каквото ви казват", та човек минал през подобна учебно-възпитателна процедура, сега е президент на България ???

Ми много ясно, това е армията. Ако войника почне да мисли, кой знае кво ше измисли.... примерно може да измсили че не иска да умира за кефа на некви тъпанари.

Генерал Мунчо-литератулен критик! Браво! Скоро като един друг генерал, генерал Мутра, ще стане доктор но нЕуките!

ами то, борисов е! но ти явно не си любоснателен

Гу"син президент / това гу"син го пиша по толерастки те така се обръщат / изключител дразнител сте както вие така и ГЕНЕРАЛ ДЕСИ за нашите либерали-толерасти има вой още от сутринта ха ха.Същия дразнител беще и Роско даже без да се изказва, ха се е изказал ха най малко двеста коментара :) !!!Дори и вече когато не е приЦидент пак ги събира !

По би му отивало на Радо Грипена да говори за др. Григор Стоичков, от колкото за Елин Пелин. Личи си, че е бягал от часовете по литература или речта му е писана от тъпата Деси?!

И НЕ Е ПРОЧЕЛ ВИНЕТУ НАЛИ

Сложете държавния глява и премиера един до друг,погледнете ги вниматело и помислете: на кой от двамата бихте се доверили,кой от двамата е по-земен,по-естествен - няма да ви питам кого избрахте,вече сте го казали.Точно за това се чудя защо тук има хора,които хулят единствения свесен от цялата държавно върхушка?

Слагам ги един до друг - държавния глЯва и премиера и не мога да ги различа.

Така е защото и двамата са клонинги на Тодор Живков.

Гусин Президенте, дай нещо по-сериозно!

До отреже лентичка за нова пешеходна пътека ли

Толкова злоба и простотия се е изляла в този форум!Не ми е ясно какво искат тия хора от президента-каквото и да каже все е зле.Той е селянин,рашистки проект ...Не си виждат мизерния живот ,който живеят ,ами сеят простотия само.

Има жидомасони които пишат в този форум те са глобалисти-сатанисти.Безродници са за тях е принципа -където ми е най добре, там ми е моята родина имат пари и си мислят че това е най голямото богатство.Те не милеят за род и родина те защитават глобализЪма и си чакат "месията".Но хайде да идва техния лъжливия че да идва истинския !!!!

Всички войни през 20-век са подклаждани от подобни но теб, уж патриоти. Върви на майната си с тия простотии!

Ами да Елин Пелин е обрисувал българската съзнание.Но ги е нямало още главанаците от Хамерика против България, ДАЙ България, прайд София и все такива проекти на либерал тутурутките !

Защо все търсим някой отвън да ни е виновен ? Защо не погледнем собствените си мързел, простотия и нечистоплътност ?

Я виж коментанра малко по надолу и за него пиши нещо си се объркал-ника му е -селянина радев е поредния и Дир нека ми пусне коментара а ?

Само да питам: А руските олиговрени и съветските комисри имало ли ги е, Иванушка Дурачок?

Иво много от рано си на либералната амбразура ще ти го пиша на български -глепако ха ха ха ???!!!

Така трябва да говори един български президент. На мен ми харесва. Ако можеше така да говори и министър-председателя.

Разбира се че си прав но този въпрос твой коментар трябваше да го пишеш малко по надолу на коментиращия с ник-селянина радев/даже не е и с главна буква / е поредния !! А защо си го писал за мен само ти си зннаеш !!!

Ха ха дираджията либерал тутурутката си прави бъзик но с теб, коментара ми е за друг ха ха !!!!

рашистки проект заедно с волгин, боян чуков, иво христов, елена йончева, нина дюлгерова, дарина григорова, андрей пантев и други подобни ла.на, за партия след приключване на еврофондо краденето след 2020г., затова го пробутват във всички възможни новини по всички медии, та да стане разпознаваем за туземните главанаци.

Абе, я си погледни правописа и вземи да прочетеш малко българска граматика ! От висотата на какво си позволяваш да съдиш хора, които нито си виждал нито познаваш ? Аман от простаци с компютри !

По делата ще ги познаеш.

Абсолютен та.шак е този. Ушат та.шак!

Всички тролове сте страшно изпростели. То и преди не бъкахте от интелигенция, ама сега съвсем не ви свърта от злоба! Заради такива продамни същества като вас сме на такова дередже!

КУХИЯТ ФАРМАК ПРОДЪЛЖАВА ДА РЪСИ БИСЕРИ. РИТНЕТЕ ГО ПО КРИВАТА МУСОРА ТАЗИ КУХА СЕЛЯДУРСКА КРАТУНА ДА НЕ ПРАВИ НА ЛИТЕРАТУРЕН КРИТИК.

че е почел точно писател- земляк. просто ..ме боли като се опитвам да си спомня живота и посланията на човек с който съм живял. боли ме че днес не го познават. че не познават обич. коя се връща. айде..друг пат пак ша са псуваме.