Коментари - Поуките от Чернобил за ядрената сигурност | dnes.dir.bg
назад

Поуките от Чернобил за ядрената сигурност

След катастрофата в Чернобил отпреди 30 години, която е най-тежката ядрена авария в историята, бяха направени значителни подобрения на сигурността на централите

Обратно в новината

Коментари - Поуките от Чернобил за ядрената сигурност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Главната поука е, че неуки мужици могат да направят само пушки, ракети и бомби. Опитат ли да направят нещо друго винаги излиза бомба! Чернобил е част от цената, която човечеството плаща за експеримента болшевизъм!

Хирошима и Нагазаки също е поука от болшевизма или...

Правят ли се и с каква периодичност психо тестове на работещите в АЕЦ. Когато стана злополуката с немския самолет, всички почнаха да плюят техниката, аз писах във форума, че е възможно и пилотът да е изперкал, за което бях оплют моментално, но .... вече знаете истината.

поуката е ,че до работа на отговорни места ,трябва да работят обучени хора!!! така и в другите области на живота-водят само до загуби и смърт!

С опасните съветски централи няма значение колко е обучен персоналът. Просто от лайно пръчка не става .....

Кви токови удари ви тресат? Откъде я преписвате тази глупост? Ако някой измисли ядрен взрив с токов удар не само ще вземе нобелова награда, ами всички араби веднага ще станат ядрени джихадисти.....

НЕ ВИЖДАМ ЕДНА ОСНОВНА ПОУКА - НИКОГА ПОВЕЧЕ СЪВЕТСКИ ИЛИ РУСКИ ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ

Истината за Чернобил няма нищо общо с официалната такава. Същото се отнася и за Фокушима! Но плебсът (такива като теб) реагирайки първосигнално на всичко, което му внушават, не страда от никакви съмнения по отношение на онова, което приема за дадено. Резултатът са фундаменталните ти изводи за сигурността на въпросните ядрени реактори и подобни въпроси.

Да не искаш да кажеш, че болшевиките могат да направят нещо, което да не е толкова опасно?!!! Ти си много зле. Твоето не е обикновенна тъпота, а иди, от изъм!

Аха, горките японци от Фукушима, нито руснаци си имаха, нито руски технологии, а и те гръмнаха....

Казано е в Св. Писание: Истината ще ви направи свободни! Я сега се изкажи по въпроса...

Японската/Американската радиация- най-безопасната радиация, даже лечебна. Американския обеднен уран най-демократичния, безвреден уран.

Пълни глупости пишете!!! На 27-ми април вечерта в новините руската телевизия съобщи за АВАРИЯ В ЧЕРНОБИЛСКАТА АЕЦ!!!!!! Какви са тези 28-ми април, още повече 14 май!?????? Ако имате на предвид МАЩАБА НА КАТАСТРОФАТА..........., то бих се съгласил!

ВЕРНО СЪОБЩАВАТ, НО КАЗАХА, ЧЕ Е ДРЕБНА АВАРИЯ И НЯМА НИКАКВА ОПАСТНОСТ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО. Още по-престъпно от това нищо да не съобщят. Аз си рупах зелената салата след манифестацията на 01,05,2015 където ни валя лек Чернобилски дъждец. Разбирам, че в този форум ако не платени то има поне пристрастни русофили и русофоби, но трябва наистина да си изрод-дебил ако по тази тема се опитва някой да защити едно от многото престъпления към човечеството на строя наречен извратено "социализъм"

На 01.05.1986г. На 01.05.2015 синът ми се ожени:))

Какво токова. Има един архрологически обект в Индия - Мохенджо Даро. Град удрен с ядрено оръжие преди примерно 10 000 години. Има и едни писания в Махабхарата за това как бога долетя и удари с цялата мощ на вселената трите града. Нещо такова. Историята се повтаря. От хората не става хора. Алчност. Все по-голяма алчност. Отпадъци, боклуци. Недопустимо е толкова боклуци да правим за едно безалкохолно, бира или една консерва , а особено пък ядрени отпадъци. То колай и за тях ще намерим след време - да ги изстрелваме към слънцето да речем ама до тогава ще сме още повече и още по-алчни. Модела не е устойчив. Алчността и съсипията растат в геометрична прогресия. Технологиите сами по себе си не са бъдеще.

Аз като летя със самолет виждам все повече вятърни перки отколкото други видове централи.

Г-да ЖУРНАЛСТИ, Много Ви моля, преди да пишете нещо: 1. Проучете основно темата, върху която ще изложите Вашето становище и ще уведомите читателите по този въпрос! 2. Не подвеждайте българските граждани. 3. Не търсете сензации в нещо, което не е така, както се опитвате да го представите. 4.. Поуката от Чернобил е друга, но първо следва да прочетете и тогава направете своето изложение. Взривът в Чернобилската АЕЦ е подъл експеримент на сина на Първия секретар на Украйнската КПСС. И до днес това Изчадие си е жив и здрав и е доста богат човек. Като студент е решил да си направи експеримент да постави АЕЦ - Чернобил в критична ситуация като се разпорежда да се изключат всички защити на атомната електроцентрала. Получава първоначално отказ от ръководството, но впоследствие се разпорежда да се отстрани инженерния състав и да се провокира инцидента все едно, че започва световна война и да се изследва какъв ще бъде ефекта при изключена защита на реакторите. Е, това е самата истина, която е установена и доказана и от МААЕ и Рос атом, която умешрлено се укрива и не разпространява, защото това е по-изгодно на някого си! Кой ли е това?

Тая глупост кой ти я каза бе миндил?? Само тъп русофил може да го повярва това!! А не е ли била виновна бабата на дядото на Първия секретар?

Както се казва - дай линк, МОЛЯ! Като ти чета писаниците определено си роден 1996+ Дори и американците не си позволяват да пишат такива глупости!

Относно отработеното ядрено гориво. Радиотоксичността на отработеното ядрено гориво, при сегашният горивен цикъл спада под тази на природният уран за около 10 000 г. Времето е бая, без спор. Няма да коментирам, че при ново поколение реактори, това отработено гориво влиза пак в реакторите и почти се доизгаря - остават едни продукти на делене които след 500 г са безопасни Само за справка, токсичността на химическите отпадъци не намалява с времето а си остава една и съща. Демек, химическите отпадъци трябва да се съхраняват безупасно докато свят светува. Не виждам да се пише и говори срещу това.

преди някоя дребна душица да ме е поправила, внасям поправка "безопасно" ;)

Дефинирай понятието "радиотоксичност". А? После ми говори за 10 000 години, че и го сравнявай с химичните отпадъци. С ГМО и бактериите няма ли да го сравниш? Какви са тия дрънканици за "ново поколение реактори" (breeders), от които в последните 20 години построиха 4 и не са мръднали? Или четем глупости от интернет и репостваме каквото не сме разбрали?

Абе защо ли си мисля, че изнасят ВВЕР реактори...

френски автор на една тенденциозна статия!да не забравяме една добре измислена история от студената война!най голямата ядрена трагедия стана в япония и ти 2 пъти но никой не чопли тези рани по политически причини!

Ядреният синтез е процес. Този процес дава евтин ток. До тук за всички български примитиви всичко е наред. Те не знаят, че: отпадъкът се транспортира и затова се плаща отпадъкът се съхранява и затова се плаща отпадъкът започва хилядолетно разложение, което се плаща при това разложение ядреното замърсяване излиза извън хранилищата и радиацията се разнася най- често в подпочвените води.... Очевидно излиза по- скъпо евтиният ток и затова Германия се отказа от този разход... Родните примитиви не знаят, че с включването на една централа се включва една пещ, която не може да се загаси, а радиацията не може да се прекъсне лесно и продължава да тлее. Чернобил е катастрофа на комунистическото мислене и провал на всичките им жалки напъни да се мислят за хора. Те са убийци, които са причина за раковите заболявания от 30 години насам. Всичките са убийци, които мълчаха за катастрофата! Те трябва да бъдат разстреляни, но махнаха наказанието смърт.

"Ядреният синтез е процес. Този процес дава евтин ток." И точно ТИ наричаш някой примат? Прочети си поне училищната физика, научи какво е това "ядрен СИНТЕЗ", и едва тогава се опитвай да даваш "компетентно" мнение, амебо.

ПИЧ ЯДРЕНАТА ФИЗИКА НЕ ТИ Е НАЙ СИЛНАТА СТРАНА И НЕ ПИШИ ИДИОТИЗМИ ЗАЩОТО СТАВАШ ЗА СМЯХ. СЪВРЕМЕННИТЕ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ РАБОТЯТ НА ПРИНЦИПА НА ДЕЛЕНИЕТО НА УРАН 235 ... ТОВА СА РЕАКТОРИ С БАВНИ НЕУТРОНИ А РЕАКТОРИТЕ С БЪРЗИ НЕУТРОНИ РАБОТЯТ С УРАН-238 А ИМА И ОЩЕ ПО СЪВРЕМЕННИ РЕАКТОРИ ОТ 4 ПОКОЛЕНИЕ КОИТО РАБОТЯТ С ТОРИИ УРАН-235 И УРАН-238 . НАПРАВИ СПРАВКА В ТУБАТА ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ГЪПИЗМИ .

Браво гума, осъществи лелеяната мечта на всички физици, че и го приложи в ядрената енергетика. Ами да беше попрочел нещичко за тоя ядрен синтез че да разбереш, че първата такава централа се строи във Франция, и то експериментална. И че според учените такава централа (промишлена) се очертава да заработи след поне 20-на години, и то при оптимистични прогнози, ама карай да върви, пишем ей така, да убиваме времето

Да благодарим на автора за поредното напомняне колко опасно е да си имаш работа с ядрени самовори. Съвсем друго нещо си е прогресивната западна технология. Реакторът на Уестингхаус, какъвто би трябвало да купим за обновяването на Козлодуй, дори и след като гръмна излъчва една мека животворна радиация, а не такава вредна като от Чернобил

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИМАТА ..... ТОЧНО ТАКЪВ АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОР ГРЪМНА В ЯПОНИЯ . РАДИОКТИВНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ В ЯПОНИЯ Е ДЕСЕТКИ ПЪТИ НАД ТОВА В ЧЕРНОБИЛ , НО НИКОЙ НИЩО НЕ ПИШЕ ПО ВЪПРОСА . САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАХА ЧЕ РУСКИТЕ РЕАКТОРИ ВВР СА НАЙ СИГУРНИТЕ . НЯКАКЪВ КОМЕНТАР ЩЕ НАПРАВИШ ЛИ ПРИМАТЕ ?

И съвсем не е изключено, че взривения реактор в Чернобил, де е бил диверсия на КГБ срещу западна Европа! 1. тя е враг 2. прогнозата е, че ветровете ще духат на запад 3. екипа, както обикновено е накъркан, щото според братушките най-добрата защита срещу радиацията е 0.5 литра! 4. пълно информационно затъмнение! Народа ще узнае, че Запада сме го победили, след като падне на колене! 5. ако не стане, винаги ще се намери някой портиер, виновен за експлозията! 6. Да здравствует СССР! "Пролетарии всех стран, соединяйтесь!" 7. Да здравствует новая Империалистическая Россия! "Империалисты всех стран, соединяйтесь!"

вожде бе на вас у резервата да не би да ви дават хапченца против бяс,че като гледам бая ще трябва да изпиеш за това дето си го изписал

Не, драги, за разлика от тебе, аз съм един от малкото необлъчени от Чернобилска радиация българи, щото след взрива вече работих зад Урал! Докато горещите частици атакуваха и повреждаха мозъка ти, а и мозъка на децата ти, аз и моето семейство, заедно с децата, израснахме необлъчени и без дефекти! Сорри, обаче това е трагичната за тебе истина!

,,орките,, там са се опитали да дискредитират ссср пред света!!! ,,порошенко,, е давал ,,указания,, по телефона!!!

ПОУКИТЕ СА ДА СМЕ ПО ДАЛЕЧ ОТ РУСКИТЕ ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ

Във Фукушима руска ли беше технологията?

Фукушима взриви ли се като Чернобил! Ядрените облаци стигнаха ли до България! Марулите израснаха ли до 1-2 метра както след Чернобил?

АЕЦ "Белене" имаше и представители на CANDU, но рашистката мафия им спретна компромат и хората шашардисани избягаха.

Летях за Москва! 2 часа след прелитането над Чернобил, пияндурниците взривиха реактора! Ако бях взел предишния самолет, щях да гледам големия цирк!

По света се използват около 39 реактора от типа CANDU (CANada Deuterium Uranium), от тях 18 в Канада, 12 в Индия, 4 в Южна Корея, 2 в Китай, по 1 в Аржентина, Пакистан и Румъния и НИТО ЕДНА АВАРИЯ !!!

Във Фукушима проблема изобщо не е беше в реактора, а в ДГС-а...Аз не съм чувал и за инцидент с ББРЕ440 например ,а бройките от него са около 400....Канадските са малко скъпички от експлоатационна гледна точка...

Не е това причината! Там просто не пускат до пулта къркани! А руснака, ако не е пернал 250 драма, въобще не го допускат до пулта за управление!

,,..От компанията- оператор на АЕЦ Черна вода Нуклеарелектрика- съобщиха за аварийно спиране на два от реакторите. В официално разпространеното писмо се говори за нарушения на системата за охлаждане на електрическия генератор. Няма последствия за хората, не е регистрирано изтичане на радиация. След спирането на реакторите производството на електричество в страната е намаляло два пъти. АЕЦ Черна гора е единствената румънска атомна централа, пусната в експлоатация през 1996 г. Тя е снабдена с реактори канадско производство и произвежда 20% от електричеството, употребявано в страната. До 2016 година се предвижда да бъдат изградени още два реактора, което ще струва на Румъния около 4 милиарда евро..,,???

руснаците нарочно са построили и взривили Чернобилската станция в Украйна. Същото ни готвят и на нас. Нямаме нужда от самовара им

Мъ не съ познали! Да си взривяват атомните централи у тях!

японски зеленчукопроизводител на седемдесет километра от фукушима: ,,,,продавахме зеленчуци с зооо пъти радиация над нормата. баща ми от угризения се обеси на това дърво..,,!!! фукушима ??? 3 8 пъти в повече от хирошима!!! и продължава ,,изтичането,,!!! скоро гледах един 85 годишен които не е напуснал чернобил??? не ,,свети,,!!! кокошчици, зеленчуци, прасенце и това което каза:,,тишина и няма ,,крадци,, ,,!!!

Ама в района на Чернобил, фона е едва към 40 микросиверта в час. Тоест два до три пъти по-радиоактивно отколкото на Орлов Мост. Или от физична гледна точка нищожно. Проблема на Чернобил е спешната нужда от доизграждането на втория саркофаг, преди да се е разпаднал първия. Японците обаче и първи нямат още, а са с 4 фалирали реактора вместо 1.

Продължават най-гнусно да лъжат хората. Най-тежкия инцидент е Фукушима. Ченобилската АЕЦ не може да гръмне. Всеки да провери как функционира РКБМ и ще разбере това. Все едно да гръмне проточен бойлер. Рациацията не се е разпространила на повече от 20-30 км. радиус. От фукушима изтича радиация в световния океан ОЩЕ. 600 000 хора които са засипвали взривения с експлозиви Чернобил са били с лични дозометри. Работили са докато достигнат поносимата норма и са си отивали. Наскоро починаха една група от тях все хора на по и над 90 г. Всичко останало е геополитика. Както със залпа на аврора болшевиките пратени от Ню Йорк свалиха Руския цар, така и Чернобил го гръмнаха за да се даде старт на Перестройката и разпада на СССР. Казах!

Чернобилската АЕЦ не можеше да гръмне, ама взе, че гръмна! Територия равна на половин България е обезлюдена! Не щем нов Чернобил в България!

Не знам дали лъжат, ама парчета от реактора фърчаха по цяла Европа и падаха и в България! Българските марули, продавани след това в Москва бяха с височина 1 метър! Братушките се шашкаха и питаха"что это"?

вожде вожде

явно ,,фукушима,, е от поучените!!! да чуете как ,,сегашните,, партиици в япония ,,потулват,, нещата!!!

Главният извод: Да не се назначават партийци и бездарни послушковци на ключови позиции. Един от младшите оператори няколко пъти е искал да бъде спрян теста, но партийния интелект е продължил и са изключили всички защити.

Не е бил партиен интелект, а луд кариерист със сериозни съмнения за саботьор. Дали саботажът е бил поръчка отгоре или самоинициатива е друг въпрос. Но ако е самоинициатива е подозрително "доверието" оказано му пак отгоре.

поуката е никога не вярвай на комунист който те баламосва със светлото бъдеще

на тема "Всичко руско е лошо"! Как не се умориха вече!

че то какво руско има ? освен валенките, самовара и махорката , какво друго руско знаеш?

как какво?? самагона няма аналог в световен мащаб!

и мойта точилка е руска не забравяй!!!!!!!!!

Това да не е рекламен спод на МАЕЕ или е предупреждение че скоро ще изключат и останалите реактори в Козлодуи ????????.

То е ясно че каквато и авария да стане, дали в Америка, дали в Япония, все руснаците виновни, ама все пак: >слабости в проектирането на реактора на централата, модел РБМК Добре си е проектиран, но си има някои особености. Отрицателна реактивност след ксеноново отравяне. >разпространен в републиките от бившия СССР. Т.е лошите руснаци продават лоши реактори не нещастните поробени от тях народи. Добра пропагандна теза, само че не е вярна. Имаше само две централи с РБМК "в републиките". В Украйна и Литва. В Украйна, Чернобилската беше спряна няколко години след аварията в 4-ти блок. В Литва беше спряна след влизането в ЕС. Но не защото са били лоши, а защото някоя тяхна Кунева им е казала, че ще им построят по-хубави реактори. Е, може, ама някой друг път. Та въобще не са разпространени. Има в момента само 3 АЕЦ, в които работят такива реактори и всичките са в Русия. Не се произвеждат, не се предлагат, камо ли пък да се налагат на някого. >За тези реактори е характерно, че са нестабилни и в тях често стават внезапни токови удари Също така е характерно, че от време на време подскачат самопроизволно и стряскат заспалите оператори, при което крушките гаснат. Няма такова нещо "токов удар в реактор", това е безсмислено от техническа гледна точка. В реактора изобщо няма електрически процеси, само ядрени и термодинамични. Електричеството е в турбинната зала. >Още по-лошо е, че е нямало никаква защитна структура, която да спре изтичането на радиация. Нямало е втора защитна структура. Сега вече всички имат. >Човешката грешка също изиграва роля в злощастната поредица от събития Всъщност не е била грешка. Бил е планов експеримент по захранване на помпите само от енергията на спиращата турбина. Но поведението на реактора е толкова сложно, че операторът не е могъл да предвиди един от параметрите. Действал е по правилата, но реакторът е реагирал малко по-сложно от инструкцията. >Световната асоциация за ядрена енергетика говори за "нарушаване на процедурите за експлоатация и липса на култура в областта на сигурността". Нещо не я намирам тази организация. Сигурно е някакво НПО. И може да си говори каквото си иска, вкл. за бели мечки с балалайки на пулта за управление. Оценките се дават от МАГАТЕ и нейният доклад беше изключително обективен. >Друг фактор е лошо управление на бедствието - твърде бавна евакуация на местните жители и изпращане на 600 000 "ликвидатори" с малко или без никаква защитна екипировка. Да, и партийните секретари, които нарочно уморили хората, за да може демокрацията да печели червени (пардон, сини точки). Всъщност операцията беше смайваща, с мащаби точно като за Русия. 1/2 милион души докарани от хиляди километри, какво остава за евакуираните 47 хиляди от Припят до Киев. Загинаха 31 човека - 24 души от персонала, 6-ма пожарникари и 1 военен. От ликвидаторите, 600,000 души никой не загина, съжалявам, че нарушавам нечии чувства. А за "лошата екипировка" - ами че тя още стои, всичко е оставено на място. Стотици камиони, булдозери, кранове, хеликоптери, дистанционно управлявани машини. Всичко, което е използвано е оставено там. Който иска може да го види, организират се туристически екскурзии до гр. Припят. >Първият сигнал за тревога е даден на 28 април 1986 г., но не от Русия, а от Швеция Това е сигнал за засичане на разпространение на радиоактивни аерозоли. Иначе на 28-април вече от два дни се е работело по ликвидацията. Тогава е стигнал облакът до Швеция, тогава шведите са съобщили. Защо не са съобщили по-рано ? Ами не са могли. А руснаците откъде да са знаели накъде ще тръгне облакът и кога къде ще стигне, че да "предупреждават" ? Всяка страна като усети повишение на фона, толкова малко, че само свръхчувствителните научни прибори го засичат, си взема решение - дале е опасно за населението, какви мерки да вземе, нужни ли са изобщо. Специално за Швеция не съм чувал да са правили евакуация на населението, да са се крили в бункери, да са пили йод, да са съдили техния Григор Стоичков, защо ли ? Кой им е попречил, или тяхното политбюро се е скатало нарочно ?

нито една забележка не мога да съчиня...

освен че е дълго , невярно и глупаво при това!

Бе к'во стана с оня пресловут Серпуховски ускорител, откриха ли хуйловския бозон или развъждат там квачки, по импортозамещението ?!

Май тебе те е измътила квачка съдейки по черупката ти неречена незнам защо мозък

Тея сибирци едно читаво джобно ножче не могат направи, та нек'ъв гениален Чернобил-2 се опитват да пробутат. По добре да дирят де да пласират тръбите от пропадналите газови потоци, докат не са ръждясали :-)

джобните ножчета ги правят такива като тебе -от бангладеш или бурудни а "мужиците" правят ядрени реактори /60 % от свет.пазар/, космически апарати -/35 % от свет.пазар/; продукция с двойно предназначение /28 % от свет.пазар/ и много други работи които ти на село не си виждал.

Не се притеснявайте, миналата година само благодарение на защитите на руските реактори два украински такива не гръмнаха при опитите да се адаптира за тях ядрено гориво от Уестингхаус. Оттогава въпросните 2 от общо 15 енергоблока в Украйна не работят.

Страхотен пост! Само дето не е истина. Не че това някога ви е спирало комунистите. Между другото Уестингхаус са в Украйна от 2003 година. Продават си хората. Вярата ти обаче в безаналоговите руски продукти е покърителна. Дерзай!

"Първият опит с американско ядрено гориво е направен в Южноукраинската АЕЦ, където обаче корпусът на прътовидните топливни елементи започва да се увива и изкривява. Щетите, нанесени на централата от експеримента, се оценяват на 175 млн. долара. Тогава Westinghouse обвинява работниците в украинската централа, че са повредили американските топливни елементи при зареждането им, и че според договора, компанията не носи отговорност за аварията." -------------- " През май-юни 2012 се наложи три групи касети с ядрено гориво на Уестингхауз (TBC-W) да бъдат аварийно извадени от енергийни блокове 2 и 3 на Южноукраинската АЕЦ заради очевидните им конструктивни недостатъци. При това Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ДИЯРУ) забрани използването на други две нови групи TBC-W, които бяха купени от Националната атомна енергогенерираща компания "Енергоатом" (НАЕК Енергоатом, обединяваща петте украински АЕЦ), но все още не бяха вкарани в употреба. Както посочват в тази връзка редица украински експерти, ако това не беше станало и техническите дефекти на американското гориво бяха станали ясни на по-късен етап от експлоатацията му, щеше да се наложи спирането не само на два, а най-малко на три ядрени енергоблока BBЕР 1000. Както е известно, американските ядрени касети се оказаха в реакторите на Южноукраинската АЕЦ след като, през 2010, НАЕК "Енергоатом" избърза /очевидно ръководейки се не толкова от икономически, колкото от политически съображения/ да подпише договор с Уестингхауз за осъществяването, през периода 2011-2015, на ежегодни доставки на гориво за зареждане на поне три реактора ВВЕР 1000, въпреки че предлаганите от американците TBC-W не бяха минали през необходимата предварителна опитна индустриална експлоатация написа в списание Геополитика енергийния експерт Димчо Петракиев."

Прав си,излъгал съм- не е било миналата година,а преди повече години;-).

поуката е не разрешавай на партиен секретар да командва аец! и никъде другаде не го пускай да командва!

Абсолютно вярно... Реактора е гръмнат на инат...

Аве и-д-и-о-т, ти знаеш ли колко тритий изхвърля в околната среда КАНДУ то бе!

Точно за лоша организация на АСР не могат да ги обвинят. Японците ги бият по това отношение.

глупости са понаписали за Чернобил...

Русия никога не е изнасяла едноконтурни реактори РБМК.Това, което напоследък построи в Китай, Иран, Индия са ВВЕР от ново поколение.

За каква човешка грешка се говори при Чернобил, като е правен експеримент с намаляне и "издуване" на мощността при спрени защити в нощта на аварията. 2-3 филма има с описание по минути какво е ставало и пак се дрънкат глупости за човешка грешка. Все едно да пробваш дали колата ти ще вземе успешно завой със 160км/ч да не успее...

Поуката от Чернобил е - НИКОГА не разчитай на руска техника !!! НИКОГА не купувай руска техника и ако вече имаш я демонтирай, скрапирай и си купи Западна !!! Руската инжинерна мисъл е още в 12 век....руското изпълнение още в 8век....качеството им в 3век преди новата ера.

И Пентагона каза, да не спират русктие ракетни двигатели, че нямат с какво да си пратят сателитие в космоса.

Не бе, не си съвсем прав, веднъж ме черпиха у Рашата чай от тулски самовар и не избухна, поне докат бях там :-) А виж, часовника Полет, дет го получих навремето за завършването, беше най-бързия в света, че и врътката му падна от постоянното сверяване :-) :-)

България и бившите соцстрани е Канадския "CANDU", работи със слабообогатен уран и забавител тежка вода, което ни спасява от рашистката енергийна зависимост.

Правилно !!! Тоя коментар е изчерпал темата !!!

Какво.можеш да чуеш от глупак който още седи в канадската гора и си мисли кой индианец ще го лупка в хралупата му

Не знам кой е написал статията, но със сигурност мога да му кажа да си поиска обратно парите от образователното министерство. Чернобилската авария се случи при разиграване на учебна авария, при изключени защити, но работата излезе от контрол... При правилна експлоатация такава авария няма как да се случи... Така че е не абсолютно необосновано обобщението, че всички такива централи са шлехт ...

Дяволът искрено се забавлява, докато чете за перфектните системите за сигурност.. Но това е като със самолетните катастрофи - мерките за сигурност се подобряват САМО след катастрофа.

someone

следва извода, че човек не може да има доверие на държава и правителство - лъжат. навремето лъжеха и криеха.

"В Русия има още 11 реактора от типа РБМК, макар и оборудвани с нови системи за сигурност, а Русия изнася тези реактори към развиващи се страни" И у нас искаха да изнесат- за €12 милиарда. Какво великодушие с бонус перспектива за Чернобил-2.

то 60 % от света е толкова прост и изостанал , че купава реактори и строи АЕЦ от Росатом.

Никога не са предлагани за АЕЦ Белене такива реактори. Бяха нова разработка от ново поколение одобрени от МААЕ.

БългАриец

А не предложиха ли и "Волги" да внесат, или кат' новата президентска лимузина на Хуйло "made in Рашата", 'ма с 80% вносни чаркове ?! :-)))

Реактора който си купихме от Русия ( и ПЛАТИХМЕ на 100% ) е от типа ВВЕР бе , отворко ! Що не се ограмотиш малко преди да пишеш дежурните си глупости ? ВВЕР са едни от най-надеждните реактори в света , и това го признават ВСИЧКИ държави които проектират и произвеждат реактори ! ( САЩ , Канада , Франция ... ) ! А "великият" реактор на Уестингхаус все още съществува единствено и само на хартия ! Щото НИКЪДЕ няма произведен нито един такъв ! Ама иначе бил много 'Убав ! Има си хас ... Щом е Хамерикански няма как да не е 'убав ! То и ГМО-то било казват 'убаво , само където никой не го иска , та затова сега ще ни го натрапват насила чрез TTIP...

БългАриец

Имал съм руска кола (Москвич) и руски часовник (Пальот). Не-е, благодаря, уважаеми, не ми трябват матрьошки, балалайки и самовари, опитай при съседите ;-) ;-)

Този който е писал статията ХАЛ ХАБЕР си няма от ядрена физика и ядрени реактори ! Няма да е зле да отбележим , че реакторите на подводницата "КУРСК" бяха от същият тип - РБМК ! И те НЕ МРЪДНАХА ! Не истече дори и капка радиация въпреки , че подводницата беше торпилирана ! ( гледайте френският документален филм "Курск - подводница в мътни води"). Чернобилската авария беше не просто плод на човешка грешка , ами направо казано САБОТАЖ ! Щото и до ден днешен няма НИКАКВО обяснение КОЙ и ЗАЩО е изключил всичките СЕДЕМ нива на защита на реактора ! РБМК се произвежда и до днес в Русия при това с голям успех ! Всички ядрени подводници на Руската федерация са снабдени тъкмо с такъв тип реактори ! А за великите безаварийни Американски реактори - питайте гражданите на Фукушима ...

БРЦК

Кратко, точно и ясно. Браво.

Курск ли ? Че Хуйло разясни подробно и ясно случая: "Она утонула." Не спомена само за липсващия авариен изход, както и защо чакаха да измрат хората, преди да разрешат международна помощ.

Гледай Френският документален филм "Курск - подводница в мътни води" ( има го в Замундата ) , и всичко ще ти стане ясно ...

КОЙ и ЗАЩО се досещаме логично - бащата на някой сегашен борец за самостийна Украина за няколко долара и чифт дънки.

Чернобил има сериозна заслуга за разпада на СССР и соц. лагера. А както се казва - случайни съвпадения няма.

Браво! Имаш от мен 2 рубли.