Коментари - Челният панел на тераса падна от 6-ия етаж на блок в Пловдив | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мили хора, просто четете по-внимателно текста ЗАЩО е паднал панелът. А именно заради проблем с корозия на ВРЪЗКИТЕ между отделните бетонни елементи! Това е без значение от качеството на самия бетон. Самата връзка по логични причини НЕ е бетонирана - и точно там е станал проблемът.

Панелите взеха без земетресение да падат.Иначе гледам във Варна панелките в крайните квартали вървят по- 1200-1500 Е/кв.м.Само да ме ни друсне някой ден като в Турция.

Панелите падат от небето.

Наследството на комунистическия режим на Тошо ,под мъдрото ръководство на руската компартия

Така е. Но не си мисли, че новото строителство ще издържи повече, предвид нискокачествените материали, с които се строи. Олекотени блокчета газобетон, вместо цимент и тухли и прочее. 80% от новите блокчета, лъскави след 30 години ще почнат да се разпадат и те. Да си видял тухлена или гредоред сграда така да пада, и то след 100 години? Болшинството от новото строителство е пълен боклук и е по-нетрайно от панелките.

Панелките са по - здрави от самите вас. Няма друго мнение по въпроса.

Значи…хората си живеят тук просто са на почивка да не са виновни те???Ужас!Как ги отвинявате?!

Старост.

Стара е баба ти. Има бетонни акведукти на 2000 години и са по здрави от повечето мангали . Бетона със годините става по здрав. Турския бетон правен с морски пясък и солена вода е скапан , но нормалния бетон няма старост .

Портланд циментът, който се ползва за направата на съвременния бетон, е изобретен преди близо 200 години (догодина се навършват). А циментът е химическо съединение и се произвежда по определена технология, той не идва от природата. Няма конструкции от такъв бетон, които да бъдат на повече от възрастта на цимента.

Бетон на 2000 години- ти кой клас имаш завършен, 5-ти? Като си толкова неграмотен , поне провери в Гугъл , преди да ръсиш глупости.

Циганска постановка - били в чужбина , пък били бедни , пък били прости . Панелките имат живот над 300 години и повече. Железобетон. Жокер - има железобетонни сгради над сто годишни и нямат намерение да се събарят за кефа на някакви откачалки. Рихтер от седма степен лично провери стотици панелни блокове и устояха . Айде със здраве !

Не пиши глупости. Няма панелно строителство с 300 години живот. Най-малкото, заварките между панелите ще изгният много по-рано и това е основния проблем. 300 години!!! Кво си пушил , като го написа това?

Тя България е паднала толкова ниско,вие за един парапет на тераса

Само ще ви дам жокер! Противозаметръсната шайба на панелката е монолитно излятите, асансиорна и стълбищна клетка! Толкова за устойчивите на заметръс панели!?

Ми така е гаранционният срок за панелените жилища е до 50 години. Преди време в Зарата падна фасаден панел на апартамент и го стари лоджия;-да не би да изселиха жителите на този блок!?

Срок на експлоатация.

Няма такова нещо, за всеки блок панелен експлотационния срок е различен, има и такива с гаранций над 100 години..... И си го набийте в главата гаранция е РАЗЛИЧНО от експлотационен срок

Само, че в Стара Загора, блока е монолит, облечен външно с панели, вместо с тухли. Вероятно принципа на закрепване е сходен с панелните, но като цяло случая не е за панелен блок

Не видях паднал челен панел, а парапет! Панелното строителство е типово, но се прилагат различни технологии! Премахването на фасаден панел във всички случаи на панелно строителство, влияе на сеизмичната устойчивост на сградата! Битува разбирането, че челния панел не бил носещ, защото (някъде) зад него имало трегер! Не е вярно! За такова премахване, инж. конструктор няма да Ви даде положително становище под което да се подпише, а общината ще откаже да даде разрешение! Ако самоволно някой премахне фасаден панел, съставя му се акт, предписание за възстановяване на предишното положение и му се налага многохилядна глоба! Отделно, че е беумие!

Не ви ри се струва че словоблудствате. Къф челен панел, кви носещи и прочие. Ако сте толкова компетентен обяснете на хората опасността от тези жилища!

парапет е онова дето се облягаше лена! това си е панел!

парапет си е глупендер, със панелни сегменти на него, не давайте мнения за неща които никога няма да разберете

Що

И каква е тая хавлия на простора щом собствениците били от години в чужбина?

Всяка постройка и машина си иска подръжка. Няма вечни. Дори къщите и кооперациите, дето седят от царско време искат пренареждане на керамидте на 10 години и основен ремонт на покрива през 20. Словаците, чехите и германците са пример как се санира правилно наследството от комунизма. Не е само до лепене на стереопор. И в трите държави дават 80-100 години на панелките при правилна подръжка. Смятат, че е по-ефективно да реставрират сгрядния фонд и да развиват индустрия, навместо да се занимават със строене на жилища през 30-40 години. Не се лъжете, че и там не са ги правили през пръсти навремето. Повечето панелки и ЕПК в България са строени 80-те години. Мнозинствто от Люлин, Младост, Дружба и Надежда (където в момента живеят близо милион българи) е строено в края на 80-те. Има и блокове от началото на 90-те. Грехота е да бутнеш дом на 35 години, а всеки четвърти българин живее в панелка. Ми те в момента жилищата се изплащат по 30 години (за малкото, които могат да си го позволят). Най-бързо се чупи празно жилище и кола, която не се кара.

Комунистическите изклесъци в стоителството-панелките са една бръмка във веригата на производството в СССР.Тяхната оценка"КА"означава Калпаво Качество.Руската зависимост ни забърса окончателно,която турската беше започнала.И сега двата парцала,Руския и Турския доизбърсват това петно БЪЛГАРИЯ,за да нямат повече проблеми.Двуличие в Действие.Когато фактите говорят и БОГОВЕТЕ малчат.ДОКАЗАНО!!!

„са една бръМка““ БОГОВЕТЕ мАлчат“ …..МАЛЕ МИЛА „компетенциоо“

Малей. 5 квадратни метра по-малко. 10 бона назад.

На Тодор Живков постиженията са тва…

Такива неща с течение на времето ще стават все по-чести. Както всичко на този свят тези панели и свръзките м/у тях не са вечни. Свръзките м/у панелите се скапват почти необратимо, а без тях парчето бетон дори и да е здраво просто рухва.

Виждал ли си свръзки между панели, Вълчо? Такива глупости чета из този форум, че и плюсове си давате един друг.

тва НЕ е панел а ПАРАПЕТ на тераса отстрани е на винкели заварени за арматурата в сраничните панели, най вероятно металните носещи части не са боядисвани откакто са ги строили, и са излижени 30 40 години на атмосферни влияния, повече от нормално е да падне! Вече някой от новите коопераций изглеждат по зле и са по напукани от 40 50 годишните панелки

Живях и в монолитно строителство ,и в панел.Всичко зависи от живущите,как се разбират по отношение на поддръжката и в двата случая.Не бих казала,че монолитът е по-доброто нещо

Живях в 170 годишна къща. Едва когато в нея настаниха номи собственици, защото едина собственик имал вече придобит панелен апартамент, къщата почна да се руши. Заради премахване на дървени греди носещи стените нас тях.. Живях и в къща със стени от две тухли, пресовани по двойки, печени в куптор, която и до днес съществува. Зимата беше топло в нея, лятото прохладни. Нямаше 80 мм стиропор за топлоизолация и енергийна ефективност

Вече има нова песен : Панелите падат, падат от небето, а цените растат ли растат до небето..... Иска ми се Ленчеее, брокерка да бъда....

Като ви почука Рихтер лично по кухите кратунки , тогава ще ви се изясни какво е панелка и колко струва. Молете се да не го срещате Рихтер лично , особено ако сте собственик на къща или ново строителство.

Панелките са зле, новото строителство - още по-зле. В Турция нови блокове по на 2-3 години падаха миналия месец при земетресението като пясачни кули. Тук няма причина да мислим, че нашите "добре облечени бизнесмени" строят новото строителство по-добре. Дано не се случи да разберем.

Ако нищо не разбираме от строителство наистина няма причина да мислим. Не е страшно! Наемаме си специалист и му плащаме да мисли. Но не къкаме коментари под всяка статия.

Ако го позакърпят малко, ще могат да продадат апартамента за 450 хиляди евро. Нищо му няма.

Панелките ако са строени както трябва и са поддържани както трябва са вечни. Проверени са от Рихтер седма степен. Съвременно строителство не бих купил и за 700 евро/кв. Строителите огладняха и започнаха пак със техните простотии . Не разбрахте ли - панелките са вечни . Даже след ЯО оцеляват само те , другото отича в канала.

Панелата ми се е поразпукала, но от слягане в основите, както и някои плочки в банята, иначе бетонът е по БДС, Проблемът е в отслабването на фасадите шайби, всяка година по един контейнер пълнят комшиите с бетон!

Интересно ми е защо решихте, че панелна конструкция сглобена със заварки е по-здрава от монолитно излята бетонна сграда. Дайте някакво рязумно пбяснение.

Доколкото знам, идеята е, че конструкцията е "по-пластична" и това показва движение със земетръсните вълни едва ли не, но не съм специалист

Отговорът е в практическата част - Качеството на сегашният бетон е ужасно, блъскат химия в него , която пък не му се отразява добре напред във времето. Да не говорим за турския цимент.

Самият въпрост е некоректен. И двата типа конструктивни системи са проектират и изпълняват да поемат едни и същи проектни натоварвания за един и същи проектен период от време, с една и съща обезпеченост на сигурността. При коректно изпълнение разлика в сигурност и качество не може да има.

Иначе Нинова и Костадинов се бият в гърдите, че се грижат за хората. Ако пък живееше някой съдия в панелка нещата щяха да са други. Или някой политик,но това са само съънища...

Никой не е длъжен да се грижи за никого!

Абсолютно невярно твърдение. Политиците, вкл съдиите, са длъжни, по служба, да се грижат за цялото население на страната, за всеки един от нас. Не само за единични случай на роднини, хомосексуалисти и други изключения.

Проблемът не е в строителството а в поддръжката.

Вече са разпадат

Трябвало е да укрепят с тел и свински опашки. И няма мърдане.

В Турция новото строителство погреба стотици хиляди живота. Да не дава Господ!

Защо, там старото строителство по-добро ли е?

Панелките са наследство от Съветския начин на живот. Путин затова много българи в панелки го обичат.

като не знаеш не пиши глупости, по немски модел са

Моделът е едно, побългаряването съвсем друго. Последните години на соца вече се пестеше и крадеше от всичко.

Благодарение на управлението на ГЕРБ се построи метро с три лъча, съвременно транспортно съоръжение, най-големия за България обект,който някога е строен. Квартали като Надежда, Обеля,Овча купел станаха модерни и с висок стандарт на живот. Сега и Левски-Г. За съжаление селският манталитет на жителите му бавно се променя, личи си по хейтърите по-долу.

Ти в колко държави си бил? Можеш ли да сравниш нашето метро с някое европейско?

НОВО И МРЪСНО ВЕЧЕ... РЕЗИЛИ

И без земетресение ще паднат тия панелки. Беззаконие, безхаберие, безстопанственост

Шило

Като гледам тухлите, сто процента челото не е било такова, каквото е било проектирано и изпълнено при въвеждането в експлоатация на блока. Ганя си е разширявал кухничката някога, ама без да си има хал хабер от строителство.

Добрутро.

Едното няма нищо общо с другото. Въпросният панел се заварява на четири места, а дупките около него се запълват с бетон. Заварките кородират и това е резултата от "модерното" строителство по времето на Т.Ж. Живял съм в панел, а сега живея в сграда, строена през 1941 г. Ела да видиш, дали има подобни неща. Сградата не е мръднала.

Етаж 1 от 1, предполагам. Мръдание нема, така е. Покрива щом е там, нема мръдание.

Сега да обясня разбираемо ПАНЕЛНИТЕ БЛОКОВЕ СА СТРОЕНИ ЗА НАЙ БЕДНАТА СЕЛСКОРАБОТНИЧЕСКА КЛАСА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО . ЦЕЛТА Е БИЛА БЪРЗО И ЕВТИНО СТРОИТЕЛСТВО. МОНОЛИТНИТЕ СГРАДИ СТРОЕНИ ПО СОЦ ВРЕМЕ СА МНОГО ПО ДОБРИ ОТ СЪЩИТЕ СТРОЕНИ ПО ЦАРСКО ВРЕМЕ , ЗАРАДИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА СТРОГИ НОРМИ ПО КШАС БЕТОН И ЖЕЛЯЗО. ИМАЛО Е БЕТОНОВИ ВЪЗЛИ, БЕТОНОВОЗИ БЕТОН ПОМПИ, НЕЩО НЕВИЖДАНО ПО ЦАРСКО ВРЕМЕ, КЪДЕТО РАЗСТВОРЪТ СЕ Е БЪРКАЛ НА РЪКАИ СЕл Е СЛАГАЛО МНОГО ПО МАЛКО ЖЕЛЯЗО.

Е, те скоро ще почнат да падат и в София. Да не мислите, че ще издържат още много?

Паднал е парапета .Собствениците ги няма ,но са симпатизанти на БСП и са оставили червен пишкир ,тоест хавлия да се век .

Сигурно са в русия.

Това е само началото. А следващия път ще има жертви. Със съжаление го казвам.

Голям праз, да живее Украйна, да пратим помощ...!!!!!!

Тоя пък ... Къде намери връзка?

Парите за Украйна можеха да идат за укрепване.

Няма значение къде са собствениците има си домоуправител или избран или назначен от общината.

За 2500€ квадрата толкова.

Първото ми жилище беше в Панелка, Дружба 2! Гордо строено от соПстениците, работили в Кремиковци...и като правих ремонт се хванах за главата! Целия тръбовод в банята тъпкан с гипс и вестници, по пода дупки запълнени с гипс!, връзките на терасата се клатеха, та се наложи армиране! Покрив постоянно течащ, мази винаги наводнени... мерси, искрено съжалявам малкото читави съседи, които имах и останаха там...на всичкото отгоре гениите решиха да е откажат от централно отопление, и входа се превърна в ледена гробница, което пък ме домотивира да се изнеса от там

За това провинциалистите ли са виновни?

В България безотговорно и напълно безконтролно се кърти наред за да се "усвояват" тераси и прекрояват апартаменти, често се премахват носещи стени,институциите се правят че не забелязват това. Когато се кърти се получават силни вибрации които отслабват заварките в цялата сграда. А на снимката се вижда че в околните апартаменти е къртено за да се усвоят тераси. Не дай Боже едно силно земетресение заради безотговорността и глупостта на мнозина ще има паднали блокове.

Разгледайте възможността панелът да е изразил несъгласие с отмяната на референдума за еврото. Вариант си е.

Първо, научете разликата между тераса и балкон. Второ, на снимката се вижда, че са били извършени някакви строителни дейности и не се знае дали не е засегната конструкцията. Трето, много по-често падат стеничките от итонг изградени на балкони от всякакви пишман майстори, дори съм чувал за загинали при падане на такава стена.

Когато човек излита от Терминал 2 кочината отдолу е направо Мордор , чернилка пушеци и тъмнина и мрак отвътре е едно такова чувството ,че все едно се спасяваш.!!!! Когато си идваш в кочината ,отгоре закръжи самолета сърцето нти се свива направо като видиш какво представлява долу може да спре от гледката. Такава уродлива гледка няма никъде по света това е територия обречена , управлявана от свинари за свинари

Такива говеда антибългари , които идват на гости в България да се махат със 300 от България. Нямат място в България , която наричат кочина . Такива говеда да отидат в Албания и да опитат подобни простотии.

Демокрация съсипа всичко от бай Тошо за 30г....

В демокрация строена от кадрите на бай Тошо е така.

фиуууууу туп... кофти

Ако беше прихванат със стиропор нямаше да падне .

За да живееш в къща е нужно цялостно преустройство на държавата с нови инженерни решения пътища инфраструктура и всичко обезпечаваща къщите с ток, вода електро /водомер/газ,комуникации и тн Тези къщи трябва да имат пряк достъп до магистрали и тн.Тези къщи струват пари изграждането им и в държава без защита на частната собственност като в този коптор е абсурд. В тази Судански кочиня Бълхария защо мечтаеш за къщи и даваш за сравнение държави от центъра на цивилизацията на светлинни години оттук. Дали осъзнаваш,че сравнявайки нужник със злато е нелепо при над 99% генетичо увреден и безмозъчен боклук население не само от управляващите ( управляващите са функция на населяващите.