Коментари - Работи се по версия за умишлен взрив в трафопоста | dnes.dir.bg
назад

Работи се по версия за умишлен взрив в трафопоста

Досъдебно производство е образувано в Окръжна прокуратура - Бургас по случая с взривения от трафопост блок. Версиите, по които са работи, са основно две - техническа неизправност и умишлен взрив.

Обратно в новината

Коментари - Работи се по версия за умишлен взрив в трафопоста | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не разбрах какво е това вещество, дето избухва и не оставя никакви следи. Да не би да е пропан-бутан от бутилки, които са били в апартаментите? И какъв е тротиловия еквивалент на взрива, накъде е ударила взривната вълна? Много специалисти/баби/, а бебето го няма!

Ясно! Отново EVN ще се измъкнат, само и само да не покрият щетите от около 140 000 лева (които за тях са нищо). Ако се наложи ще осъдят някой от техниците, които са посещавали обекта, непосредствено преди експлозията и хоп, готово! УМИШЛЕН ВЗРИВ - АРЕ, СТИГА БЕ!

Изглежда ще осъдят аварийците, които са били в помещението за умишлени/неумишлени действия и ще се приключи с вината на ЕВН, а съдът няма да се рови повече в политиката на частната фирма. И при това бездържавие ще ми правят атомна централа! А управляващи и опозиция ни изнудват с референдум, за да се застраховат, че каквото и да се случва, то е по желание на гражданите. Не, че е лошо да имаме АЕЦ, но все пак, това не е трафопост!

"Бомбата" е отдавна заложена още в образователната, политическата и някои други системи на страната. И тя се нарича "човешка глупост и некомпетентност". Все някои други им виновен, а сега и "бомба" им е виновна...

Става дума за това, че маслото се е изпарило и после е останало под формата на мъгла във въздуха. Ето и какво бях написал в един от форумите: Според Гугъл - теглото на един кубически метър въздух е 1,2 до 1,3 килограма. Ако приемем, че е 1,25 килограма, то в 4 кубически метра въздух се съдържа един килограм кислород. Пак според Гугъл, кислородният баланс на минералното масло е -3,46. Тоест на килограм масло се падат 3,46 килограма кислород, като трябва да се има предвид, че сместа масло/въздух е взривоопасна не само в идеалното съотношение, а и в повече или по-малко широки граници. Та за един килограм масло ни трябват 3,46 килограма кислород, всеки от които се съдържа в 4 кубически метра въздух. Оказва се, че за един литър масло идеалното количество въздух е 13,84 кубически метра или 13840 литра. 5 литра масло стигат за 69,2 кубически метра въздух, но имайки предвид вариантите, които изброих - възможно е взривът да се е случил преди или след достигане на оптималната концентрация. Тоест дори само 5 литра масло да са се изпарили, те стигат за помещение с размери 5 на 7 на 2 метра. От трансформатори не разбирам, та не знам колко масло може да има в тях. Изчисленията лесно се проверяват. Що се отнася до тези 5 литра масло - те са много. Толкова много, че като енергия да съответстват на повече от 40 килограма смес от амониева селитра с нафта. Разбира се, сравнението е некоректно, тъй като в конкретния случай се предполага, че е нямало детонация, а просто взрив, което обаче означава само, че бризантният ефект е бил много по-слаб, за сметка на фугасния.

Добре де - само аз ли се сещам - крекинг с отделяне на метан заради прегряване или искрене на трафа и финално - газова експлозия. Хората са си казали, че е смърдяло на горяло масло. Толкова ли няма един химик в района да им каже за к'во става дума?

В бургас има химически университет, химици много. Просто няма кой да напише че от трансформаторно масло може да се почучи взривен газ, защото това би било достойно за нобелова награда.

1. трафопост се нарича цялото съоражение. 2. съоражението включва в себе си и трансформаторът, който съдържа в себе си масло, което се използва за охлаждане в работен режим 3. когато трансформаторът започне да загрява, поради някакъв дефект, загрява и маслото в него, което започва да мирише и да дими в последствие. Накрая, когато няма газова защита и не сработи прекъсвача на трансформатора (същото, дето е било сменено по нощите преди взрива) гърми резервоара на маслото.

Сега ще изкарат инцидента атентат за не плащат за щети... Много хитро и подло - ни лук яли, ни лук мирисали или разказ от страната на безправните и чуждите интереси...