Коментари - Мистерията с взрива на трафопост в Бургас се засилва | dnes.dir.bg
назад

Мистерията с взрива на трафопост в Бургас се засилва

Няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла за ниско напрежение на трафопоста, е установил първият външен оглед на повредения трафопост. Това показва, че трансформаторът не се е взривил, съобщиха от електроразпределителното дружество EVN България.

Обратно в новината

Коментари - Мистерията с взрива на трафопост в Бургас се засилва | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Накрая те ще излязат прецакани!

аве вие вече не видрхте ли че трафопоста е виновен ва няма такиз бомби газ и т.н. теи че

Ако си направите труда да потърсите информация, ще разберете, че трансформаторните масла са силно хигроскопични и поглъщат влагата от въздуха. При нагряване отделят голямо количество водород, който образува взривоопасни смеси с въздуха. Оказва се, че избените помещения са твърде неподходящи места да се поставят трансформатори по 2 причини - първо защото са влажни и второ защото са затворени.

Трафопостовете обикновено имат вентилационни отвори и решетки.

EVN да не се правят на луди. Прегрятото масло отделя лесно запалими пари и газове за това свидетелства и забелязания преди експлозията черен дим. Запалимите пари и газове се натрупват в помещението при липса на вентиляция. При определена концентрация повечето запалими газове образуват с въздуха взривоопасна смес. Искра от прекъсвач възпламенява сместа. Взрив на самия трансформатор естествено няма. Вярвам че е ясно за всеки технически грамотен. Със сигурност експертите от EVN им е ясно но се правят на разсеяни.

И от какво е прегряло това масло в среднощните часове,когато почти няма електрическа консумация? А температурите са много по-ниски на въздуха? То ако прегрее маслото ще прегрее през деня,когато е много топло времето и освен това консумацията е голяма,респективно натоварването на трафа. Тук нещата не се връзват. Все пак има изтичане на газ от инсталация или взрив на боеприпаси.

ТОВА Е газова експлозия от изтичане на газ от жилищна или улична газова инсталация или от незаконно съхранявани в сградата взривни вещества. Един трансформатор никога не може да гръмне по тоя начин и толкова силно! И трансформаторът е здрав,а други взривоопасни елементи в един трафопост няма. Ако е газ,той се е натрупвал в необитаваното помещение на трафопоста и накрая се е възпламенил от някоя електрическа искра. Обаче газът не е от самия трафо, а е дошъл от друго място. Вероятно от газова инсталация. Тези газови инсталации са опасни дори на запад, а тук в нашата скапана страна,където нищо не се поддържа са направо смъртоносно опасни.!

И аз така мисля. Много е вероятно да е имало теч на газ от някоя газова тръба и да се е събрал в това помещение. Наскоро гледах по NG филм за подобна експлозия в Мексико.

Едва ли съхранение на взривни вещества или теч от газова тръба, биха произвели този дим, който практически е събудил хората и ги е спасил. Ако беше битова газ, обитателите нямаше изобщо да се събудят. Наистина газовите инсталации са опасни. А при липсата на контрол и спазване на стандарти и правила, направо си е "Господ да ни пази!".

Това за изпускане на газ от новоположените тръби е интересно предположение. Но не знаем дали в съседство има такива. Благодаря за информацията!

Херцог Ваймс, каквато и да е причината, тя е по вина на EVN, нали? Значи каквато и да е причината, те носят отговорност и са длъжни да овъзмездят пострадалите!

Поздравления за добрия коментар,херцог Ваймс.явно сте на ясно с доста неща.С уважение само ще добавя,че взривната вълна при коментираните от вас условия би следвало да има насоченост навън.По точно налягането по външният фронт е било по голямо от това по вътрешния,а след края на горенето се е образувал вакуум вследствие на който няма много разпилени отломки.При нискоскоростна експлозия с голяма калоричност ще се получи "надуване" на конструкцията и сравнително постоянна величина във кратера на взрива.Твърди тела биха оцелели както оцелява цевта на оръжие макар че налягането вътре никак не е малко.И аз смятам че това което се е взривило е било под тавана на помещението в газова "възглавница" от леки фракции.Горяло е докато е имало кислород и е надуло стените.За това металните предмети са оцелели.Хващам се на бас,че всички предмети във вътрешността на помещенията са почти непокътнати а са повредени тези които са закрепени по стените.

Това "да има 100% съгласие на всички живущи" означава, че сега всички ЕРП-та ще започнат да принуждават хората да се разпишат пред нотариус, ако искат да имат ток в домовете си. Ако откажат да карат на свещи! После, каквото и да се случва, обитателите на сградите сами ще са си виновни, защото са се съгласили. А частниците ще са чисти пред закона и архитектите, общините и контролните органи ще вършат, каквото си искат.

Въпрос към гражданите: искате ли АЕЦ в "Белене" в държава, която е лош стопанин и слугува на негово величество Частния Инвеститор? Защото след това, няма да можем да се чудим, имало ли е или е нямало взрив!

Държавата си е добра, държавниците не са съвестни и са лощо стопани.

Е, мен какво ще ме грее, че държавниците са лошите стопани, пост фактум?!

Поздравления!

Защо непременно трябва да е разрушен трансформатора. Събрало се е достатъчно количество транформаторно масло във вид на пари над и около трансформатора с температура достатъчна да се самовъзпламени или искра от трафа е възпламенила масло-въздушната смес. При затворен обем каквото е и помещението - стабилна метална врата , бетонна кострукция под и таван и стени може би от тухла, нормално е при взрив да има такива разрушения. Няма как да гръмне целия трансформатор - ако беше се случило блока ще ше да е на един етаж. А смешниците от ИВН да не говорят че им е за пръв път - лино съм виждал как гърми маслен трансформатор но той беше на открито обезопасен с ограда -имаше много силен взрив и разхвърляно горящо масло по поляната.

Въпреки че трансформатора и разпределителните табла са в сградата, помещението задължително има вентилационни отвори - 1600 мм за трансформатори от250 до 400 kVA.

на една бира, че ЕРП-тата няма да изнесат никакви трафопостове, че EVN няма да платят нищо и че не е имало никакъв взрив!

те (евн) си имат застраховка, така че застрахователят ще плати всички щети, бъди сигурен (ако се окаже че евн са виновни де)

Ако не е гръмнал трансформатора тогава да кажат за разпределителната уредна средно напрежение. Имало ли е такава?(не може да не е имало), Каква е- елегазова или с въздушна изолация- ЕВН използва елегазови като и ЧЕЗ и Е.ОН? ЕВН да не мълчат, а да си кажат!

Може пък този взрив да е от онзи "лицето камикадзе" ,дето цецо го търси под дърво и камък.

Казваш, терористът влязъл след техниците и пипал, каквото пипал. Ама сложил и една димка, че хубаво да се усмърди, та хората да събудят от дима и да избягат.

Взрив Е имало! Жилищата на хората са разрушени. Не разбирам, как е възможно да оцелеят механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите високо напрежение и кабелите, които са в същото помещение?

Винаги има " първи път".Нямало следи от взрив по таблата, но по сградата има.Вретенното масло , което се ползва в тези трафопостове за охлаждане може да избухне при наличие на пламък, защото е в съд.Задължително условие е дълго време да не е било подменяно-това вероятно е от времето на Живков.Все пак трябва да се произнесат експерти, а не като при Коня-отрезаха му краката без предварителна експертиза/включително и рентгенова и сега се чудят какво да правят.А имаше ли конкурс за ремонта му?

милиционерската приказка "трафомашина"!

Взе ми думата от устата. От 43 години се занимавам с тези неща.Първата ми специалност е Мрежи и централи , но сега за първи път разбрах, че има "трафомашина". Колкото до мненията по-надолу - много специалисти , много нещо. Докато не публикуват снимки на трансформатора и килията никой не може да е сигурен в изказванията си.

Нямало взрив! Дали е пълна неграмотност, или друго? Взривът е предизвикан от малко количество и старо (загубило качества) трансформаторно масло, което при силно превишаване на температурата (тогава се е появил пушек), е започнало да отделя въглеводороди, повишило се е рязко налягането и се е получил взрив. Трансформаторното масло е леко масло, като при повечето трансформатори, сигурно никога не е сменяно, а и едва ли някой контролира количеството му. Не е изгодно подмяната на старото масло с ново за електроразпределителните дружества (допълнителни разходи), а и Плама я няма (Плама произвеждаше високо-качествено трансформаторно масло, което се изнасяше за половин Европа). Няма никаква мистерия с взрива, като най-вероятно, се е случило това, което описах. Бензин Петролов

Полтъргайст е бил!

"Полтъргайст е бил!", И Е ПРЪДНАЛ, та се наср....

За да има взрив е необходимо да се образува газ под налягане ,в трафопостовете такъв се образува при наличие на влага в маслото на трафомашината и в маслото на маломаслените прекъсвачи,другото са сухи прекъсвачи и каквато и да е повредата до взрив няма възможност да се стигне.Ако са доливали с масло съоръженията и маслата да са имали повечко влага се е стигнало до взрив.Гледах по Бтв един неграмотен лумпен от ИВН Бургас ,който лъже и маже ,че те нямали вина и заблуждаваше зрителите че те са чисти като моминска пазва.

Дано помогне кмета на Бургас, нека после се съдят, иначе от умрял писмо........

От снимките в печата се вижда, че това е мощен взрив.Ударната вълна се е разспространила във всички посоки и е очевадно че центъра е помещението на трансформатора.Вероятната причина е ремонт от неквалифицирани лица наети от ЕВН за да спестят разходи.Трансформаторното масло е смес от въглеводороди които при изпарение от нарушена диелектрична якост и нехерметичност създават взривоопасна въздушно-газова смес.Същата в затворено помещение е равносилно на бомба.Непознаването на тези процеси граничи с безумие.Действително се превърнахме в Буркина Фасо.

миналата година по сащото време маи имаше и смартен случаи в трафопост в бургас маи инцидентите зачестиха

на ви сега джипове харчещи като самолети ха сега пишете небивали разходи само и само да отчетете инвестииции!да честити новата зграда на костюмарите от евн

евн нямат вина-тях просто ги няма сега ги чакат да доидат от австрия!

А КАКВО ЩЕ КАЖАТ ОТ Евх ЗА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ, КОИТО СА ПОСТАВЕНИ ПО ТРОТОАРИТЕ НА УЛИЦИТЕ, ЗАКРЕПЕНИ ЗА НИСКА ВИСОЧИНА ПО ОГРАДИТЕ НА КЪЩИТЕ? ДЕЦАТА КАТО МИНАМАТ ПО ТРОТОЙРИТЕ СЕ БЛЪСКАТ В ТЯХ.КОЙ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ИНЦИДЕНТИТЕ ЗА ТОВА? КОЙ ПОЗВОЛИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ? АКО НЯКОЙ ГРАЖДАНИН СИ ПОСТАВИ НЕЩО НА ТРОТОАРА ПРЕД КЪЩАТА СИ ВЕДНАГА ОТ ОБЩИНАТА ЩЕ БЪДЕ ГЛОБЕН, А ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ НА евх? КЪДЕ Е РОЛЯТА НА ОБЩИНИТЕ ЗА ТОЗИ КАЗУС?

МАЛИИЙЙЙ! КАТО ПОЧНАТ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ДА ГЪРМЯТ ГЛЕЙ КВО СТАВА! НЯМА ДА ПЛОЩАМЕ ТОК И ЩЕ ИМА ЗА РАКИЯ.

Тия тарамбуки от блока да си признаят незабавно какво са държали в мазетата си. Че може да се наложи да плащат трансформатора, който са разрушили

Какво претоварване бе, колега - в 3 ч през ноща, в абсолютно неактивен сезон . Нито климатици, нито духалки! Кажи речи машината е работила на празен ход. Оказва се, че си е цяла и не гръмнала. Няма и теч на масло. Няма и какво друго от съоръженията да гръмне. Накой тука разсъждаваше, че може да са газове от машината - абсурд! Само час и половина преди това техници са били на място, няма как да се съберат такива газове без да ги усетят или след това за толкова кратко време. Тогава?! Какво друго може да причини такъв взив, с тротилов еквивалент поне 2 кг., че да събори подове и да обърне бус на улицата?!

3 килограма изпарено трансформаторно масло.

Абсолютно си прав. Нека се проведе следствен експеримент в който да се изпарят 3-4 кг трансформаторно масло в същия затворен обем като помещението в което е бил трансформатора и после да се драсне една искра и да се види какъв ще е ефекта от взрива. Щото такъв със сигурност ще има. И както някой беше казал по-горе, това че трансформатора е цял, не означава че през предпазния клапан не е изпуснал достатъчно количество въглеводородни пари от маслото вследствие на някакъв дефект в трафа.

трансформатора бил здрав ама невидях като са сменили стария де са го уставили,имам самнение че е бил в помещението и то пален с масло заделено от техниците за черни дни!

Не разбирам от тези неща,но до 2.00 ч. са отстранявали дежурните аварията, а в 2.40 е гръмнало. Е кой е този смелчага, дето за 40 минути ще взриви трафопоста. Тия ЕVN,ЧЕЗ и др. боклуци дане се оравдават а да си понесат закубите и дим да ги няма. Обирджии !!!!!

Максе, все пак взрива е избухналв помещение на EVN. Ако причината е каква да е неизправност отговорност носят те. И EVN трябва да платят и щетите и солидно обезщетение! Или е терористичен акт(но е имало предварителни пламъце), или е техническа неизправност!

От снимките в печата се вижда, че това е мощен взрив! ЕВН и да лъжат няма кой да се хване.Освен това има хора,които са поставени в опасност, причинен е и пожар и някой носи наказателна отговорност има ли дознание или се правим на луди и крием ЕВН?

Според EVN абсолютно е възможно, а и най-вероятно виновни за взрива да са извънземните, но е изключено да е тяхна грешката и съответно да платят щетите.

Мисля, че са много нагли. Май е време да си ходят!

От много години работя електричарски занаят, виждал съм какво ли не, но след такъв взрив трансформатора да ОСТАНЕ ЦЯЛ и съоръженията към него, е необяснимо!!! Освен...ако нещо друго не е гръмнало в трафопоста...

Дрън, дрън, дрън. Може да са се взривили пари от маслото.

Първо да видим дали това специално масло образува пари и дали те са запалими? И водата дава пара, но водната пара не гори!

отричат да се е взривил трансформатора и признават че има взрив в трафопоста.. от къде го изсмукахте това заглавие Дираджии а ?

Абе там си държахме резервният тортил за втория подготвен атентат.

на теб май тортичка ти се е прияла, или си някакъв сладкарски терорист :))

Голям си "тортил"! И нищо не знаеш-там държаха държавния бюджет! :)

LuLu13

Господин депутат. Ако го направите ще гласувам за ГЕРБ! Нашият трафопост под кооперацията даваше на късо няколко пъти и от гърма се тресеше цялата сграда. За искрата, която всеки път излизаше - да не говорим.

Доколкото разбрах сте се подписали при нотариус, че искате трафопоста в блока. Какво стана сега?

veskodoc@

Последствията върху сградата и околните постройки е като от взрив. След като трансформаторът не се е взривил единственият логичен извод е терористичен акт! И пак в Бургас!

сър

Студио Х.

Сега да не се окаже, че бойлерът на комшиите е гръмнал :)

не се взривил трансформатора?това поредният умен извод на журналистите ли е или на някои малоумник?