Бум на ухапванията от кърлежи, нашествие и на змии

Какви са симпомите и какво да направим, съветват експерти

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С каква отрова ни пръскате бе боклуци! Защо комарите не изчезват, а стават все повече, но след опушванията хората масово започват да кашлят и получават здравен дисконфорт?!

"От Спешна помощ успокояват притеснените родители." какво ги успокояват? че ще им вземат 30лв. за ваденето на кърлеж от детето им ли?

И в двора беше дошъл един смок, около два метра За малко да го настъпя Реших че е част от маркуча за поливане( на цвят си приличат) Но се изнесе бързо Вероятно беше дошъл за вода Имаше един сушав период, в края на май- началото на юни,

Стига сте плашили хората бе изроди. Колко отровни змии в България и къде са? Смешници пиете сиромашка кръв.

на змиите? Ядат плъхове и мишки и се крият от хората. Веднъж в двора дойде един смок ама нещо не се разбра с котката ... до жената така и не стигна

За изваждане на кърлеж се продават в някои аптеки (моя го купих от ветеринарна аптека) специални (и съвсем прости) инструменти. Съществено е наличието на , стесняващ се до нула процеп, в който се подхваща впития в кожата кърлеж, постепенно се вкарва до най-тясната част на процепа и бавно се повдига докато се извлече. Такъв "инструмент" става и домашно от някаква тънка твърда (пластмасова, например) плоскост с изрязване с остра ножица на дълбок и тесен клиновиден процеп.

Дълбок около сантиметър.

а пък на Позитано 20 е забелязана боа. Отговаря на името "Корнелия". Пълзи също из центъра на града. Търси се юнак да я навре в чувал и да я предаде за отглеждане в зоопарка. В президентството е забелязан смок. Не е опасен, но е много досаден. Напоследък се занимава с плашене на дребни гризачи, дори не ги лови. Предполага се, че е изпаднал от прелитащ над града вертолет. За него няма данни данни да е опасен, но не е сигурно, дали става и за атракция в центъра.

По принцип смоците не нападат по-отровни от тях влечуги ! Само твоят си смок може да ти посегне на булката .

попаднеш в болница - можеш да разчиташ на успех само ако да е била неутровна, иначе там въобще не са подготвени за отровна змия - нямат почти нищо

Стига сте плашили хората. Кърлеж се вади елементарно. Капва се капка олио върху кърлежа. Чака се 1-2 мин. Много леко се притиска и се върти по посока обратна на часовниковата стрелка. Кърлежа излиза сам. После се дезинфекцира със спирт или ракия. Всяка година вадя поне един.

Всяка година си вадя по няколко вече забити кърлежа. Преди 2 дни - поредния. Хобито ми е такова, че много обикалям по места с кърлежи. Как ги вадя: 1. Намазвам мястото със сапун и вода или течен сапун или веро. 2. Търкам с пръст, без да натискам много, докато кърлежа се пусне. Ако през това време мястото изсъхне, добавям още течен сапун и продължавам, Понякога отнема 10 секунди, понякога до 4-5 минути но ВИНАГИ се пуска. 3. После почиствам със спирт или йод. Мястото стои зачервено и сърби няколко дни, после оздравява. 4. Наблюдава се наоколо за около 10 дни, дали ще се появи обрив и температура, ако да - ходи се на лекар, той изписва антибиотици, за да се унищожи заразата. Опасно е, ако кърлежа е бил заразен, не се обърне внимание на гореописаните симптоми навреме и се остави болестта да се развие. Спрейовете против кърлежи много помагат! Когато се сетя да се напръскам, почти нямам случай на ухапване. Лично мен са ме хапали десетки кърлежа, никога не съм стигал до болница, но всеки път се наблюдавам за обрив и/или температура до 10 дни. Извод. Няма място за паника, природата е красива, използвайте всяко свободно време за разходки!

Проверено на куче, работи перфектно! Кърлежът се измъкна заедно с хобота му. Използвах пластмасова пластина в домашното изпълнение.

Кърлеж се вади: 1. Без да се маже с нищо предварително - стресира се и си пуска соковете 2. С пинсета, право нагоре с лек, но равномерен натиск, без въртене по/обратно на часовниковата стрелка - може да се скъса. 3. После се маже със спирт. 4. Наблюдава се за обрив.

До преди да ми кажат за мазането със сапун, все по този начин си ги вадех, но на всеки 3-4 на един се късаше главата. После следваше чоплене с игла, неприятна работа. В спешния жентър при нас ги вадят със спринцовка без игла - с вакуум. Така пак е сигурно, но трябва винаги да имам налична.

Вадят се с недълги нокти, като леко се завърта. Никакви пинсети! Изваденият кърлеж веднага се поставя на фаянсова повърхност и се смачква с цялата повърхност на нокътя. Мястото се маже със спирт или етерично масло. Наблюдава се десетина дни за образуване на кръг около мястото. Ако има - борелиоза - антибиотик. Това е!

2 таблетки доксициклин еднократно. Профилактика против Лаймска болест, която е много гадно нещо. Освен Лаймската болест, обаче има още куп гадости, които могат да убият човек.

Пепелянка и усойница, но ухапването се преживява от здрав възрастен човек и без противоотрова, но 3 седмици се бере душа. В дългосрочен план противоотровата има по-сериозни последствия За деца, за домашни любимци, може да е фатално ухапването обаче.

По екопътеката към Паничие, струва ми се, са поръсили, хем са много, хем са с борелии (давахме за тестове), а Лаймската болест доскоро беше рядкост в страната, ей така - изведнъж, имам познати, които се лекуваха и сега съм в ужас, чакам си тестовете, макар че пих Доксициклин профилактично. А то да бяха само борелиите - в София кучетата масово са с ерлихиоза, ерлихията е опасна и за хората.

Еритема мигранс (зачервяването около мястото на ухапването) не се появява при всички заразени с Лаймска болест (борелиоза), човек може и да не разбере и след години, когато се проявят неврологични проблеми, никой няма да ги свърже с ухапването.

Лаймската болест се доказва трудно и често на недоопределена диагноза, удобно лепват етикета "лаймска болест, след ухапване от кърлеж преди години". Подобно преди години, ако не могат да определят диагнозата, казваха "на нервна почва".

Най- ефикасната противоотрова срещу змиите е - НЕ ги заговаряйте !

От опит знам , че змиите НЕ хапят бедните , но все пак е лято и в жегите всичко е възможно , и ако случайно ви се случи , не търсете лекар , намажете се с ракия обилно , пийнете си здраво и се опитайте да обясните на жена си че ракията и жегата не Ви понасят и това е довело до ухапването , но Вие нищо не помните , защото Ви е прилошало !

Ако е само веднъж в годината може и да е добре, но когато ти се случи няколко пъти в годината и си взимаш така антибиотик, има опасност да не ти действа, когато със сигурност ще ти потрябва. За тази година съм си вадиш вече пет пъти от гадинките, а ми се наложи да пия доксициклин заради неразпозната навреме лаймска болест, и да обърна внимание, че някой лаборатории не дават точни резултати, вкл. и референтните им стойности дали имаш лаймска са объркващи. Тествайте се в НЦЗПБ.

А за тези, алергичните към пеницилин и за тях ли ще предложите доксициклин ?? Смъртта от алергичен шок е бавна и мъчителна ... Ако сте лекар, по- добре ги убивайте с лопата или кирка! По- хуманно е.

Как се казва смока?