Коментари - Бум на съмнителни болнични между Великден и Гергьовден отчете НОИ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересна ми е статитика колко от тези болнични са в частния и колко в публичния сектор? Обзалагам се, че получаващите заплата от държавата/общината са слели празниците....

Как ще докажете, че болничните са "съмнителни". Само всявате смут.

Лекарите на съд за такива болнични.Не е луд който вде баницата ,акойто му я дава.Кой е по безотговорен ?Това си е корупция на ниско ниво.Знаете ли ,че болничните не са безплатни? 5_7 лева на ден.

Някой все пак е пискал от лекаря, пък и може да си е платил . В този случай има двама за съд!

На съмнителни "работодатели" - съмнителни болнични. По-скоро трабва да се наричат живото-взематели...

искате инвестиции при това положение? На запад, ако те хванат, че си извън дома си по време на болничен, солени глоби. Дори ти идват на проверки. А българинът взема болнични да ходи на почивка. После бедни били, малки заплати.

Баче, там няма смисъл общо взето да кръшкаш, щот дават повече кинти от тука на бачкане и нема кинти кат си болен, а застраховки до тавана ако стане сакатлък на бачкането. Не питай старило , а питай патило.

Апропо инвестициите са там където се печели по-сигурно и повече. Виж къде се инвестира в работни места /като брой/ по света статистиката.

Глупости, стига да не пречи на оздравителния процес можеш да правиш каквото искаш. Какво, ще ти носи такси храната в къщи щото си болен ли? Ако си бачкатор с навехната китка не можеш да отидеш на едно кино ли? Можеш да лежиш цял ден на плажа ако щеш. Ако те видят в кръчмата уж грипозен ясно, че ще имаш проблеми, ама чак да не можеш да излезеш от вас - хайде няма нужда.

Фани едните ,удари другите. Да не плащали болничните- добре , но за кво са тия осигуровки за болнични и здравни, дават - зимам болнични. Ония пък да съм отработвал дни, ми дай направо ленински съботници, се ночи някой ме пита искам ли да сливам работни с почивни дни. АЗ РАБОТЯ ЗА ПАРИ. Набиват ни в тъпите глави,че едва ли не най-важното е осигуровките и данъците, щот разбираш ли сега кат живееш с малко ,ще живееш дълго и спокойно на старини, да ама пак с малко как ще стане.

Рибата се смирисва откъм главата. Тия тарикати дет са на власт,се едно кои са, ако натиснат както трябва лекарите по джоба им и болничните ще секнат. Да ама нали са един дол дренки, с бизнеса дет се му са много заплатите на работниците, и разбираш ли защо ли странно малко наличните кадърни кадри, а пък псевдосиндикатите дет се лижат .... на което и да е правителство.

В София грипа беше тази година точно през Април а не през зимата. Затова има толкова болнични тогава. Аз имам10 дена болични и едвам се поравих.

Болен, неболен - на пангара, който оцелее - оцелее.

Всички сме тарикати,робовладелците не плащат ,а ние плащаме на лекарите и си вземаме болнични щом ни потрябва отпуск,бремените още от зачеването до последно са в болнични,ако се наложи да се явиш пред съда пак си в болнични и всички сме в един омагьосан кръг.лъжим се един друг,но това е положението ,има поговорка "рибата се вмирисва от главата"А в България всичко е отврат ,всичко е изнервещо,при положение ,че ПРЕСТЪПНИЦИ ни управляват.Сега ПРЕСТЪПНИЦИ ще пратим и в ЕВРОПАРЛАМЕНТА.Бъдеще няма тука.За кого да гласува човек,престъпник до престъпник един читав няма измежду кандидатите.България е кош за отпадъци,ако не беше ,щяха да ни изритат от ЕС.

Съгласен БЕЗ НИКАКВИ БОЛНИЧНИ, но и без здравни осигуровки. Който иска да си направи здравна осигуровка сам. Но не сте съгласни , защото ще рухне цялата здравна система. А искате да плащам осигуровки а после да си плащам и в болницата. Е няма да стане, перфектно сме усвоили оцеляването. Все ще измислим начин. Кой работодател плаща повече от минимума по кодекс на труда за извънреден труд- е при него няма фалшиви болнични. Не може само едната страна да тарикатее- работещите по правилата, работодателите както им изнася, да ама не.

Какъв бизнес в българия, това са робовладелци. Плащат жълти стотинки и ти взимат душицата от бачкане и все им се вижда че много почиваш, независимо дали платен отпуск, обедна почивка, че и да боледуваш не ти разрешават. Доходите са невъобразимо ниски и не стигат дори само за прехраната, да не говорим данъци, консумативи и прочие разходи. Остава да сме болни и да си плащаме за да ни водят на работа, от къде пари, знае ли този "бизнес" в България колко струва едно лечение на една обикновена грипна епидемия, настинка и подобни, 300 лева за един курс на лечение за няколко дни стигат лекарствата, защо не се види от къде тези завишени цени на лекарствата в България и да се подгони фалшивия бизнес в тази насока. Болен народ, беден и отчаян народ и някакъв си "бизнес" иска все повече и повече да ни дере кожите. Направо е безумие да се живее в България, но хората на възраст къде да идат?!?

КАК ДА НЕ СИ ПЛАТИШ, ПАРДОН, ВЗЕМЕШ БОЛНИЧНИ И ДА ОТИДЕШ В ГЪРЦИЯ НА ПОЧИВКА ?

селянина винаги намира ниша да си удължи отпуската, имах една позната все пускаше фалшив болничен, когато отпуската не и достигаше, е ...накрая я стигна това за което лъжеше, хех,възмездие ли е, друго ли е, кво ти пука!

Синдикалистът е трепач. Да му имам логиката. Фалшивите болнични ги издават лекари срещу заплащане, ако слеем празниците - ще им изядем на тях хляба.

Нещата са простички! Просто много по-лесно е да се гледа на повърхността отколкото в дълбочина! Никой не прибягва до лъжи, ако не е "притиснат до стената" и не му се налага да измисля начин да се измъкне. Когато едната страна действа некоректно , то съвсем нормално е и другата да постъпва така. Морал е ключовата дума, обаче...в България тая дума се води за отживелица и е заменена с естествените за ситуацията и времето думи като безочие, печалбарство, безскруполност , издевателство, нехайство, безчовечие. Явно се развиваме щом една дума се замени с толкова много,но как се развиваме е тема на друг разговор.

Ама тука става дума за фалшиво свързване на празници. Никой не ги "притиска" до стената да ходят на почивка, пък ако може без платен отпуск.

И най-високите заплати да имаме в Европа е все тая. Всичко е в главата на трудещия се. Начин и въпрос на мислене, отговорност и т.н. Докато не ти бръкнат в джоба няма да се оправят нещата. Който е решил да си организира почивчица по празниците като може да ги свърже или с 3 дни отпуск или 3 дни болнични, ще го направи без да му пука. И тъй като риска около празниците работодателя да не ти даде отпуск, остава какво?! Болничен. Голяма работа, само 3 дни на 80% от заплатата. Ще ги преживее всеки един работещ. А що се отнася до това дали болничния е фалшив или не, почти е невъзможно да го хванат. Нали лекар го издава, регистрира и подава в НОИ. Е кой ще оспори хрема, вирус или стомашно-чревно разстройство? Смешно е. Затова първите три дни трябва да са за сметка на работещия. А ако наистина е болен и не се чувства добре ще си вземе болничен, защото здравето му е по-важно все пак.

Преди години работих в Щатите. Частен бизнес, собственост на Българин. Имаше два празнични дни в годината, болнични не се изплащаха, всеки се самоосигуряваше, шефът плащаше само седмичните заплати в петък. За отпуски и дума не е ставало. И нищо, работеха. Искаш пенсия- плащаш си, имаш застраховка- лекуват те, искаш заплата- работиш здраво. Това е в Щатите, а тук как е? Глезльовци...

Ми много мързеливи са по-голямата част от българите.

Така е, няма отпуски платени и болнични, обаче заплатата е друга. При заплата 4-5к долара може и по 10 дена в месеца да си пускаш отпуска. На шефа ти не му пука, защото не ти я плаща. Но има и едно голямо "но" . Обикновено има 2-3 човека взаимозаменяеми а не като в България да работиш на 3 - ма работата и като те няма да реват.

нои,бизнес само плачат ще взимат болничен хората разбирасе ако им плащате по високи заплати сигурно ще работят за тия пари толкова и не правете сравнения с европа!!!!!! първо ни направете европейски заплати и после говорете-не ви стигнаха пари експлоататори такива!!!!!!

и ся ко праим, определено - нищо, едно голямо нищо, констатацията е обществена тайна работещите знаят кои техни колеги са вечно "болни", а платците ще продължават да плащат, позорно и срамно е да се прави някой на болен, за да отиде на излет в планината или на село, обаче наблюдавайте следващите празници, празничните болнични пак няма да спрат,щото не е държавна политика и пунта мара и шменти капели и Бай Х.й и господ да слезе няма да ни помогне срещу болни колеги, ако сами не ги наритаме в ъгъла с цялото им управление...

Няма угодия би казал вожда Борисов ! Когато воджа събираше празниците не било добре за бизнеса. Сега като народа ги събира с болнични също не било добре. Направете отпуските по 30 дена поне да може да контролирате това и народа да си взема отпуска , а не болнични !

Вожда да го духа за да истине. Тия искат да се бачка 24/7 през цялата година и при това без да плащат. После има рев: нямало специалисти, нямало работници. Търсят роби и се оплакват, че нямало.

Трябва да се плащат заплати - бизнеса страдал. Трябва да се плащат данъци - бизнеса страдал. Работниците трабва да почиват - бизнеса страдал. Има празнични дни - бизнеса страдал. Няма хора да им работят без пари - бизнеса страдал. А ще не се еб... в гъза алчни престъпници. Има ли наказани "бизнесмени" за неизплащане на заплати, трудови злополуки и други престъпления извършени от "работодаделите" спрямо работещите при тях

Явно на "бизнесът" още не му е ясно, че след още 5 години ще искат да плащат болничните двойно, както и заплати, но няма да има на кой... Същото важи и за държавата.

Ако така наречените работодатели смятат че има фалшиви болнични да го докажат. Иначе е клевета и е подсъдно. А ако го докажат, съответните лекари да си понесат отговорността за издаване на документ с невярно съдържание. Откъде накъде ще казват дали щесе плаща болнипен или не. И да не забравяме, че болничните не ги плаща държавата, а са следствие на нашите ежемесечни вноски!

Зарежете тези идиотски отработвания - загубен ден за работника и непродуктивен ден за работодателя и прости увилечете контрола върху фалшивите болнични. в крайна сметка в началот на проверките ще има повече работа но после хорарта ще се научат и няма да мамят...много

Отработвания вече няма, не си ли разбрал? От миналата година няма.

В България болнични се дават за щяло и нещяло, трябва ти болничен, тичаш при лекаря и ти го дава. Познавам хора на държавна службица, които повече почиват, отколкото да работят. Затова съм напълно съгласен с работодателите - да не се изплащат първите 3 дни от никого! Работниците искат заплати, обаче не искат да работят. След като 5-7% от цялото предприятние липсва, значи трябва да се назначат 5-7% повече работници, за да се постигат същите резултати - значи вместо да ви вдигнат заплатите с толкова, те отиват за заплати за персонала, защото ви мързи да работите и кръшкате от работа.

За комунистическите "работодатели" е най-добре държавата /сиреч данъкоплатеца/ да им плаща електроенергията а работниците да не получават заплата а да си плащат за това, че ходят да ум работят. И тази сволоч щяла да прави социална политика. Пфу.

Тия "работодатели" са приятели точно на ГРОБ, мафиотчетата за които тролиш.

"Бизнесът отново настоя първите... 365 дни от годината да не се заплащат, и да се одържа данък "ангария" в размер на 50% от не изплатената заплата". Само така ДРУГАРИТЕ бизМесМени, виждат настъпването на ПЪЛНИЯТ, СВЕТЛИЯТ КОМУНИЗЪМ... за тях. Обмисля се и въвеждането на "крепостничеството", както и свободното наемане на лица над 3 годишна възраст.

Комунистите искат да прогонят и последните роби които им бачкат почти за без пари. Щели да внасят цигани от Индия които били много трудолюбиви и бачкали денонощно за парче хляб. Червена измет.

имаха мечти и филипинки да вкарват...щото били по тесни и плитки... за на малките им п.шки, изобщо плашат с разни фантасмагории. но други такива маймуни дето да им слугува и лижат няма да намерят и на Марс... а като отвориш сайта на коя да е евтина верига /Лидл, Кухланд, ИКЕЯ/, където и да е из Европа, цените по ниски, а заплатите им в пъти по-високи. И магиСралите им без дупки и винеткие им по-евтини /ако ги има, и, и, и, и... и най-вече управниците им по-разумни и не толкова кралдиви...

Горките германски инвеститори.Как ли ще се чувстват като разберат колко са почивните дни от края на април(Великден) Първи май ,шести май 24май и като си вземат някой болничен!Да живей ,живей труда

Почивните дни в Германия са повече. Само дето и производителността е по-голяма. Тука, хем дремят по цял ден, хем искат да почиват. После гледат в чуждата паница, че има повече. Час пик в Германия е в 6 сутринта, магистралите около големите градове се задръстват, а в София в 6 ч. е мъртвило.

Да плащате първите три дни ли, бе боклуциии? Хайде да видим как ще стане!

На управляващите ни т.паци и нефелните администратори не им ли минава през акъла, че просто трябва да се увеличат отпуските поне двойно или тройно ? Съвсем нормално е да се дават едни 60-90 дни платен годишен отпуск. И още примерно 4 дни за административни тъпотии. Трудът е средство за препитание, нищо повече. Няма причина да се издига в култ и цел на живота. И без това е институция, възникнала в следствие на присвояването на активите от определени криминални прослойки.Не сме Китай, Япония или Азия и няма да станем, колкото и да се пънат робовладелците и присъдружните им синдикати.

Ами развалени яйца по Велкден, старо агнешко по Гергйовден, защо е тая драма. На всеки може да се случи

:-)

Я сега да дадат и статистика какъв процент от тези болнични е на държавни чиновници.

Аз до 3 дни мога да си взема и без болничен. Това на запад е масова практика.

А не бе - Швепс!

НОИ май се опитват да лобират бизнеса като изнасят публично такава информация. Всички под ножа ! #Лустрация

"първите дни - дали ще са 3 или по-малко, да не се заплащат изобщо. Нито от държавата, нито от НОИ. Нито от работодателите. Така било в редица европейски държави." Аз пък да напомня, че в редица европейски държави плащат в пъти повече, отколкото у нас. Като се притеснявате за фалшиви болнични - променете закона така, че да може работодателя да иска второ мнение/преглед, както е например в Белгия.

Увеличението на сумата изплатена от НОИ я дават в цифри, а в проценти как е? Питам, защото се вдигна минимална и максимална работна заплата (максимална работна заплата е до прага от 3000 лева, на база която изплащат обезщетения), от там осигуровките, които влизат в системата. Нормално е и цифрата за изплатени обезщетения да се покачи. Защо никой не реве, когато му дават парите и не казва много са тия осигуровки, внасяй по-малко, а когато трябва да дава е проблем? Просто питам, няма кой да ми отговори...

О Боже, не е възможно! :))))

Ей, тоя Елин Пелин наистина бил голяма работа. Да прозре, че това не е дребен прожелем, а си ни е една отвратителна народопсихология.

В Австрия има служба, която контролира болните. Прави им внезапни проверки. Ако хване някой да играе хоро, а трябва да лежи с температура тежко му! Такива глоби ще му удари, че ще му излезе през носа.

здравни осигуровки - да си ги земем после , много ясно

Е защо премахнаха сливането на празниците през 2017г.?

И трите дена си бях на работа. Имаше проблеми и търся шефовете н а фирмите с които работим. В няколко от тях - никой не вдига телефона, в останалите- шефа го няма, отпуска е, след празниците, ние не може да помогнем....Те така с болнични и отпуските. Само мрън- мрън и от двете страни.

Лафа за някой европейски държави, най ме кефи. Пък в други европейски държави е различно. Иначе, така ако си избираме само това, което ни харесва може да докараме каквото си искаме. Все пак има 28 (все още) държави във ЕС. В Германия отпуската ми е 29 дена. Досега като съм бил болнични, фирмата ми е плащала пълна заплата. Само родителски като излязох 2 месеца съм получавал от държавата 66% от заплатата си. Бях един ден болнични и за детето ми. Фирмата и тях ми покри... И да, и колегите тука мрънкат, точно като българските как не ги цени фирмата и т.н. Ама, точно като българските си стоят...

Какво излиза , работният българин се чуди как да се измъкне от работа....................

А неработният никога не я подхваща

Алоооу,във всяка нормална Европейска страна, болничния се заплаща от първия ден.И не само това, в някои фирми(например в която работя)за първите три( 3 )!!! дни не се изисква дори и болнични.По закон 6седмици се заплащат от работодателят!!! В зависимост от това от колко време си във фирмата,това време може да се увеличи до още 6 седмици.След това плаща здравната каса (67 процента.

Я кажи и какви са ти осигуровките, и някой смее и може ли да взема фалшиви болнични?

Такоеа мързеливо племе с толкова много почивни дни няма друго. И на медиците с тези ниски заплати как няма да им бутнеш 20лв за фалшив болничен в така удобните за това няколко дни между едни големи празници и други такива. Смапкана държава.

Абе тези работодатели пак недоволстват.Защо се заплащал болничния.Все нещо някой им пречи на тях.Щяха чужденци да внасят обаче още ги няма.Тука на крака им дойдоха сирийски кадри но никой не остана да бачка в мощните фирми.Сега освен да докарат от Лаос, Шри Ланка и Индия.

Не е похвално за НОИ да прави такива изявления - съмнителни болнични. Или доказват, че са фалшиви казват това категорично, или си мълчат. Такива половичати изказвания са само интриганство , а не компетентност.Засрамете се вие от НОИ.

в парламента даже и болнични няма. Отиват веднъж на работа на първия работен ден и после четири години никой не ги вижда. Но си вземат заплатите и бонусите.