Честваме 133 г. от освобождението на България

Днес отбелязваме националния празник на България - 3 март. Той ще бъде почетен с множество тържества в цялата страна. По този повод центърът на София ще бъде затворен, като забраната за движение по част от улиците започна още от снощи.

Обратно в новината

Коментари - Честваме 133 г. от освобождението на България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Обръщението започва много яко, нещо като най-новата видео игра на близард, но впоследствие тонрежисьора много се е издънил :)

Време е отново да освободим България, но този път от мафията, която ни задушава! Нека вземем малко от арабската смелост ,а да им дадем нашето овчедушие.

Преди "арабската смелост" тука из България не се ли крещя по същия начин? Е? 20 години берем плодовете на тоя площаден бандитизъм! И точно мутрите го подклаждаха! Като не им харесат резултатите от някои избори - айде крясъци и агресия. По тази причина аз вече не гласувам - няма смисъл.

Невероятно странно, но празника не е нито в главните, нито в най - четените, нито в най - коментираните новини в дир.бг. Дори да сме си платили на руснаците за войната, едва ли някой друг щеше да воюва заради нас с турците и едва ли щяхме сами да се освободим. Ако не бяха руснаците тук най - вероятно още щеше да е турция. Не знам дали това би се харесало на някои българин. Аз лично съм им благодарен, въпреки по - долу упоменати в коментарите руска окупация. За съжаление ние самите не уважаваме свободата си, плюем по държавността ни и не я ценим, укрепваме, развиваме и правим по - силна.

Мите,Мите лъсна ти червенопоклонническото теме.

Ами на тебе, Гуру, лъсна ли ти плиткият ум!

Какво значение дали тук щяло да бъде Турция или Индия? Българи е имало и по това време изобщо не са били заплашени нито от изчезване, нито от потурчване, обратно - имали са всички изгледи да се развиват и след 5-10-15 години да се освободят или да получат автономия всички български земи накуп. Тези говеда са провалили всички усилия да имаме държава на всички българи заедно.

Не,не съм русофил,но не мога да не призная,че се освободихме с помощта на Русия и то не каква да е ,а решаваща помощ!Това,че са имали своите геополитически интереси е безспорно,но то не изключва другото,нека бъдем обективни!Но това не значи ,че имаме основание да плюем по американци и англичани!Напротив роденият в Айова Дженуари Макгахан и Джеимс Баучер са едни от най-великите умове привлякли вниманието на света върху това,което става в България,като са призовавали великите сили да се намесят в наша защита!

Приятелю, почти си прав. Но, в последния момент на войната англичаните открито се намесват на страната на Турция, като заплашват Русия с флота си ако продължи към Босфора. Подобна заплаха, но по суша, отправя и Австро-Унгария, която по това време е основен фактор в Европа. А американците по това време най-вероятно са се концентрирали върху създаването на бъдещата перална машина.

Честит празник! Да пребъдва България! Да пребъдваме и ние! Крайно време е да се изяснят някои обстоятелства около този ден. Не видях посланика на Русия на тържествата у нас. Не видях и турския посланик! Специално от Турция очаквам на всеки Трети март да ни поздравява с празника. Така ще знам, че Турция действително се е разграничила от Османската империя, а не са само приказки. Понеже като стане дума да ни се плащат ограбените земи и избитите хора - Турция нямала нищо общо. Очевидно има! Понеже не чувам на Трети март представители на турската държавна власт да признават грешките на Османската империя и да ни поздравяват с Освобождението... Друго. Предлагам тоалетните в България да се нарекат "Берлински конгрес". Отивам да пикая в Берлинския конгрес. Весело!... Иначе споделям мнението на някои форумци за великите сили. Те се налагат над нас защото ние се дърлим помежду си. Няма бог, няма цар! Има ни само нас и ние заедно сме сила. Не е важно колко сме, а какви сме. Над това трябва да се мисли! Лично аз не правя разлика между Изток и Запад, между турци, марсианци и прочее. Всеки от тях иска нещо за себе си. Аз не ги питам. Аз искам България. Искам живот за нас!

Докато съм жив ще проклиням турската напаст, дето са ни клали 500 години.Ако не бяха тези примати сега да сме 50 милиона и в Г-7.

Съгласен съм с теб. Към приматите бих добавил и цар Борис I - българоубиец, който има не по-малка роля в унищожаването на българщината. Какво е противопоставила България на настъпващите турци? Нищо! Мръсникът Шишман дори подписва мирен договор с новите господари, а синът му Александър се бие на страната на турците!!!

защо от не се виждат коментарите, а се отварят други статии вместо тях?

Bravo Balgari!

честит празник ,братя и сестри! бг ще пребаде!бадете зиви и здрави и да се надяваме на по-добро бадеще за всички ни и за родината,която е само една!бог да пази бг! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

до хаджи и симо: хубаво сте го написали това - каквото и да говорим, за пари иде реч. в това няма нищо лошо - да бяхме ги извикали по-рано даже. лошото е само, че десетилетия наред сантименталната благодарност на българина към освободителя се използваше да се манипулира целия ни народ и още дълго ще берем плодовете на това. а можеше да сме например като словения или чехия...... и на тях им беше наложена ''народна'' червена власт, ама те си знаеха че не я искат, знаеха и защо. нека обаче отдадем почит на загиналите обикновени руски и финландски войници. ако се съди по последвалите събития, руският народ нищо не е видял от тези пари.

честит национален празник на всички мои сънародници у нас, и в чужбина! бъдете живи и здрави и........дано се оправят нещата в родината ни! с много целувки: нефрит

Един бивш президент на БГ каза, че няма нужда благодарим на руснаците, защото си платихме свободата. Може би е имал предвид, че 1. платихме на Русия милиони рубли, чийто еквивалент е 24 тона злато; 2. че е събиран нарочен окупационен данък; 3. че Русия взе са себе си Северна Добруджа и после я даде с бой на Румъния в замяна на Бесарабия; 4. че даде на Сърбия българските окръзи Ниш, Пирот, Враня и пр.; 5 ами Македония !?!

По повод БЕЗКОРИСТНОТО ни Освобождение от Матушка Рус.............В брой N: 2 на Държавен вестник от 10.01.1884 г. е публикуван следният Указ N:1144. " Ний Александър I с Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме : Народното Събрание прие,Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските имперски войски,съгласно с определението на Берлинският договор". В пълния текст се описват размера и сроковете на за изплащане ,където "БЕЗКОРИСТНАТА"помощ е определен на 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки,което по онова време се равнява на 32,5 тона злато. Както добре се вижда се заплаща ОКУПАЦИЯ ,а не ОСВОБОЖДЕНИЕ,както впрочем се пише и в Манифестта на Николай I от 1877г за обявяване на войната срещу Османската империя ,който документ и досега "официалната" ни историческа наука НЕ смее да покаже ,защото от него става ясно,че на България и е тредена ролята на "Задунайска Губерния".

Александър I - починал 19/12/1825. верно водел е 8-мата воина с турция, 10-тата е от друг Александър.

Честит празник всички на всички Вас дървени Философи. Да живее България!

Това ,че се освободихме от турско робство с руска помощ е най-велекото събитие в нашата история!А кога ще изгоним комунизма от главите си,за да станем равностойни на останалите народи!Неспособността да се търпи чуждото мнение е един от тези показатели!

Освободили сме се с руска помощ! Ти добре ли си - единственната цел на Руснаците е била да ни превърнат в РУСКА ГУБЕРНЯ!!!! Искали са да ни поробят и избият! Добре, че са БИЛИ ЗАПАДНИТЕ СИЛИ!

Поздравявам всички българи с Националният празник на републиката! Дъмби, избери си един друг американски символ - мисирката и се представяй с него! Патката е български символ за глупост, но признавам американската птица е по-глупава.

А аз доколкото знам, кардан е механизъм за предаване на въртеливо движение... Колкото до анцузите, кой за каквото е закъсал... Тя , българската емиграция, която има нужда от анцузи, няма нищо общо с онази емиграция - децата на известни партийци, и които бяха първите заминали в чужбина след 89 година. Некадърни глезени дечица, които никога не са чували думата конкурс за назначаване на работа, или прием във вуз, ами всичко им е било осигурено by default!!! Така че има емиграция, и емиграция...

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Хе, там зад горите... много е далече, нямам татко, майка: ази съм сирак, и треперя малко, зима дойде вече. Ти Батак не си чул, а аз съм оттам: помня го клането и страшното време. Бяхме девет братя, а останах сам. Ако ти разкажа, страх ще те съземе. Като ги изклаха, чичо, аз видях... С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника; а пък ази плачех, па ме беше страх. Само бачо Пеню с голям глас извика... И издъхна бачо... А един хайдук баба ми закла я под вехтата стряха и кръвта потече из наший капчук... А ази бях малък и мен не заклаха. Татко ми излезе из къщи тогаз с брадвата в ръцете и нещо продума... Но те бяха много: пушнаха завчас и той падна възнак, уби го куршума. А мама изскочи, откъде; не знам, и над татка фана да вика, да плаче... Но нея скълцаха с един нож голям, затова съм, чичо, аз сега сираче. А бе много страшно там да бъдеш ти. Не знам що не щяха и мен да заколат: но плевнята пламна и взе да пращи, и страшно мучеха кравата и волът. Тогава побягнах плачешком навън. Но после, когато страшното замина - казаха, че в оня големи огън изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина. И черквата наша, чичо, изгоря, и школото пламна, и девойки двесте станаха на въглен - някой ги запря... Та и много още дяца и невести А кака и леля, и други жени мъчиха ги два дни, та па ги затриха. Още слушам, чичо, как пискат они! и детенца много на маждрак набиха. Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях? Само дядо Ангел оживя, сюрмаха. Той пари с котела сбираше за тях; но поп Трендафила с гвоздеи коваха! И уж беше страшно, пък не бе ме страх, аз треперех само, но не плачех веки. Мен и други дяца отведоха с тях и гъжви съдрани увиха на всеки. Във помашко село, не знам кое бе, мене ме запряха нейде под земята. Аз из дупка гледах синьото небе и всеки ден плачех за мама, за тата. По-добре умирвах, но не ставах турка! Като ни пуснаха, пак в Батак живях... Подир две години посрещнахме Гурка!

Защо никой сайт и никоя медия не са в състояние да напишат от какво се е освободила България? Защо и кой ви плаща за всичко това????

УРА тука, УРА там. Славна България... Многая лета (на руски разбира се) и пак чакате някои друг да ви оправи държавата... викате много сте славни... няма що. Бикнахте АВСТРИИСКИ по потекло цар да ви управлява, Русия ви управлява 60 години след това. После пак викнахте детето на АВСТИЕЦА.... и после пак се заробихте от Австииско-Руско-турска организация... Много сте славно... няма що. Честито ви.... освобождения/поробване.... както каза Левски.

"Многая лета" НЕ е на руски, а на църковно-славянски, който едно време е бил всъщност (старо) български!

Сериозно? Що не го гоогленеш и да ми кажеш колко руски и колко бългаски страници има с това изречение.

I'm fed up with your f...ing Chauvinism !

ТРЕТИ МАРТ е най - големия български празник

НА МНОГАЯ ЛЕТА!!!

За каква Свобода на Трети март? С подписването на Сан Стефанският договор,ни Отнеха Свободата и разпарчетосаха България.На тоз съсед по граница дадоха.на онзи друг съсед по граница също. Пък ние празнуваме щото ни разпарчетосаха.

НА 3 МАРТ Е ВЪЗСТАНОВЕНА ДЪРЖАВАТА, КОЯТО 500 Г. НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА!

Не е това по Сан Стефанския, а по Берлинския договор! Научи си историята!

За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождениетo-от какво?

Честитки и от мен до цела Блгариа!

Честит празник на всички българи!

Да помним завинаги написаното на нашият апостол на свободата Васил Левски - Който ни освободи, той ще ни и пороби!

Подкрепям! Видяхме колко добре се отразява на България руското робство. Сега очаквам някой да каже че това е много много хубаво за България :))))

От тебе ако зависи - абсолютно съм сигурен че ще ласуваш с двете ръце и двата крака пак да сме под знамето на падишаха...знаеш кой падишах.

Това което турците не са направили 500 години, българите ще направят само за 20.

България е свободна страна, но защо хиляди българи (вече цял милион) са избягали от нейните предели за 20 години...

Отечество Любезно, Как хубаво си ти! Честит празник на всички Българи!Да живее България! В по ново време се счита че Българската държава спира да съществува през 1422 г. и се възстановява през 1878 г. Въпреки 450 годишният гнет и геноцид, пак идеалистите и родолюбците с жизненоважната помощ на Русия и въпреки Англия, Германия, Франция и прочие "приятели" на България се въздига от пепелищата на Батак и Панагюрище. Да ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Честити 4-ти Юли Българи с US души !

Бричед, т'ва за Tedi USA ли го написа или си сбъркал форума?!?

и на 2 февруари празнувайте, само ви моля, не оцапвайте форума на този ден! Честит празник на българите, където и да са те, стига да смятат тази ден за свой празник! Бог с нам!

на Американските Народи: След 50-60 години, когато белите англо-саксонски поробители станат малцинство, земите на славните ацтеки, кри, ирокези , както и другите индиански племена, най-после ще бъдат свободни за първи път от 500 години!

jizast

Личи си, че си много образован щом и ацтеките намеси в омразата си към САЩ. Не е лошо да има повече такива като теб да ни разсмиват по форумите.

... да беше се ограмотил за да не ни излагаш по света. В изречение от три думи имаш 90% грешки. Пише се ЧЕСТИТ, месеците са с малка буква, българи е с малка буква, но България е с главна.

Най-хубавия праэник эа народа,не и эа вас маэни депутати и беэхаберни министри,вие сте продажни мекерета

ДО GOST-НЕДЕЙ ДА МЕ КОПИРАШ. ИЗМИСЛИ НЕЩО ТВОЕ.СОРИ.

Честит празник на всички българи! Като гледам робите и васалите днес, още повече се прекланям пред подвига на Ботев - най-великият българин на всички времена. Защото освен гениален поет, сам е олицитворение на идеала за свободен и достоен човек - обратното на роб и безродник! Поклон пред всички като него, дали живота си за своята и нашата свобода, които днешните безродници и роби, продължават да продават на други завоеватели! Бъдете достойни хора! Бъдете свободни!

Happy 4-th of JULY Bulgarians -> GOD BLESS AMERICA !

You've picked the wrong forum, bro!

There for them you,re a FOREIGNER!

След 500 години ТУРСКО РОБСТВО България се възражда като държава преди всичко благодарение на славянска Русия и нейния благороден руски народ. Позор за всички днешни мекерета, които имат наглостта да клеймят руската освободителна война, да се братосват с фесовете, да поругават паметта на освободителите и българските революционери /изкарват Левски потурнак/ и да не споменават ТУРСКОТО РОБСТВО, а да го наричат с всякакви други измекярски думи!!! Ако искаме да има България, нека винаги помним З-ти МАРТ и нека СПРЕМ новото турско поробване, на което сме днешни свидетели и потърпевши.

Аплодисменти. Мн. хубаво написано-а и правилно. Подкрепям те напълно.

Никой не позори руската освободителна война, не я бъркай със социалистическата революция!

......ГЛУПОСТИ...РОБИ СМЕ БИЛИ И ОЩЕ СМЕ РОБИ....РОБИ ЧЕ СИ УМРЕМЕ...ПОГРЕБЕНИЯТА НИ И ТЕ СА РОБСКИ...

Ден на добър спомен, ден на преклонение! Ден, в който трябва да се помолим за всички, дали живота си за вярата и освобождението на Отечеството. Ден, в който да си припомним, че изпепелената от петвековни пожарища българска земя е поселена от народ, който през всички столетия на това жестоко робство е запазил непокварено свеж, изумител...но млад и активен своя народностен характер, своята православна вяра, своя борчески съзидателен дух.Трети март е Ден на свободата, възвестил през 1878 г. Освобождението на България от турско робство. Основателно е обявен за национален празник на всички българи.Да си припомним страшното начало. В ония кървави дни и зловещи нощи св. Патриарх Евтимий разбрал, че въпреки отбраната, престолният Търновград ще падне. Духовният отец на българите повикал най-добрия майстор леяр и му заръчал: "Направи ми една камбана, която да пее с душата на България!" "Как да направя такава камбана?" попитал майсторът. Светейшият Патриарх му рекъл да разтопи метал, после донесъл една овехтяла книга, целунал я и просълзен я хвърлил в горящата лаваВ тази книга била написана историята на България!Когато камбаната била готова, покачили я на най-високия връх Царевец. От там се понесъл гласът й протяжен, съдбовенКръвожадният Сюлейман Челеби заповядал да изковат от камбаната ятагани. Но когато друговерците се опитали да я смъкнат от камбанарията, тя паднала и потънала дълбоко в земята. Този черен ден бил 17 юли 1393 г.Замлъкнала камбаната и 500 години мълчала.Това е легенда, но тези 500 години не са легенда. И каквито и думи да изплачем, те ще бъдат бледи пред мъките и страданията на милия ни български народ.Затова идваме направо на Трети март. Светъл връх е той в историята на България. Той е белязан със знака на вековечни битки срещу омразния турски поробител.Трудно е с няколко думи да обхванем вълненията на десетки поколения в очакването на този ден. Един календарен лист не може да възкреси цялото великолепие на този дивен ден, огрял вредом земята ни с българско слънце. .

От днес в 08.00ч България започва да удря Шенгенски печати по КПП. Е това означава ли, че сме в Шенген или не? Бат Бойко и Бат Цецо на й накрая станаха ли герои или не? Нищо не мога да разбера в тази държава?!

България щеше да бъде по-добро място ако вместо Левски беше загинал Стамболов ... Поклон пред всички загинали за Освобождението на България от Турско робство !

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК Б Ъ Л Г А Р И. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И НАЙ ВЕЧЕ ЕДИННИ.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.АМИН.

Честит празник, българи! И сложете знамената на балконите! Не се циганете за 5 лв. Толкова струва знаме с размер 1 х 2 метра в Jumbo.

Да благодарим на овези славни българи,които с главите си са заплатили нашата свобода!Пожелавам на всички участници в блога да проявят уважение към мнението на останалите,да не проявяват грубост и незачитене на човешкато достоинство и да живеят в здраве!

Дано скоро не само го честваме, ами се и освободим. Уж свободни, а отвътре още сме роби. Виж, Левски пък беше първият вътрешно вече свободен, макар и в поробена страна.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК Б Ъ Л Г А Р И. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И НАЙ ВЕЧЕ ЕДИННИ.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.АМИН.