България изостава в образованието и индустрията на знанието

България изостава значително в сферата на образованието и индустрията, базирана на знанието, заяви по БНР Каролин Галван от Световния икономически форум.

Обратно в новината

Коментари - България изостава в образованието и индустрията на знанието | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само там ли е изостанала,кажете ми въобще има ли нещо наред в България.Така сме затънали в блатото благодарения на ,,умните"ни тикви(политици) и най-вече на слугуването на САЩ ,Турция и Еврогейския(вече ислямски) съюз и продължаваме упорито да дълбаем в тинята,следствие на продажната ни политика,че не виждам оправяне много години напред.Няма да мирясат тези нашите еничари-главорези докате не затрият родината ни.Само революция,и то не нежна,и сваляне на продажните олигофрени-национални предатели от власта и съд(конфискуване на имуществото в полза на държавата),доживотен затвор(да строят както едно време любимите си пътища-сега магистрали),а за повечето от тях,директен разстрел(те са си го заслужили предостатъчно) и национализация.Откъде накъде основни отрасли,като енергетиката,Нефтохимическия комбинат Бс,специално и ,,Марица-изток",мините(златодобивни и други) и какво ли не още,ще са в чужди ръце.Не по малко важно е и бързото възстановяване на селскостопанското производство и животновъдството,стига сме внасяли боклуци и ГМО от Турция,Гърция,че и Мскедония и откъде ли не още,след като умишлено съсипаха нашето производство

Нещата в училище наистина са зле, но те идват отгоре. Гласуваха закон, че до 4 клас всички деца минават! Затова в пети клас са неграмотни, не могат да четат, дори осмокласници сричат. Нещата в клас са ужасни - учениците си правят каквото си искат, не можеш да го накажеш, изгониш, обидиш, иронизираш ... за да не му подрониш авторитета, а той може всичко. Знае, че най-много може да го извика директора и да му се скара. Жалко за онези деца, /а те са около половината в клас/ които искат да учат. Те затъват бавно и постепенно, няма как да вървят нагоре, защото голямо част от времето вместо за преподаване и затвърдяване на материала минава в разправии и обяснения: кой кого ударил, обидил, наплюл, скъсал му якето ... Отдавна не се чувствам учител, а укротител и учителопазител.

Моите уважения, но ВИЕ СТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛКА! Учителите се броят на пръсти - ХРИСТОС, и т.н. Вие само баламосвате обществото и насочвате младежите в общообразователни сфери, които не подготвят хората за МОДЕРНИЯ ИНДУСТРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ, IT и технологичен 21 век! Само ДАСКАЛИЦИ - никакви МЪЖЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ! Това детска градина ли е или СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ!

МОН-ИНДУСТРИАЛНАТА-БГ се продават и купуват: дипломи(за средно и висше), удостоверениия, свидетелства за професионална квалификация(вкл. шофьорски книжки), матури и пр. ВАЖНО Е ДА СИ ХИТРЕЦ, ТАРИКАТ, ИЗМАМНИК И МОШЕНИК!

Сега приеха един закон за образованието,който е антисоциален и антинароден.Закон за богатите/финансиране на частните училища от държавата и за ромите/основно образование до 7-ми клас/.Този закон ще ликвидира училещата в малките градове и селата,а с това и самите села!Запомнете тази моя прогноза!

Държава която си избира да я водят Полуграмотници , като Боко Тиквата и Плевнелиев няма ка да е Грамотна . Неграмотници си избират Неграмотници !! Жалак работа .

Сн.: БГНЕС Така се работеше тогава! Самостоятелно правителство и Пълен мандат! И хората не ядеха асфалт? А сега е, то е Ад! баба Тодорка баба Тодорка.

баба Тодорка с. Долна Грешница, КН

докато има хора които пеят песента за чуждите инвеститори и приноса им за просперитета на държавата няма да се оправи икономиката, защото чуждия бизнес изнася печалбата от тук - видяхме как една държавна фирма от Чехия хвана търговията с електроенергията на половината от населението в България и осигурява по-високите пенсии на своите чужди граждани, а не на българските. Защо това да не е българска фирма и печалбата от този вид бизнес да не остава в България?! Защо след 25 години демокрация ще се молим за чужди инвеститори?!......Недопустимо е да се оправдаваме с лошото социалистическо управление след четвърт век демократично развитие.

Смях отвсякъде- "България изостава"..-)))))) Че кога е напредвала?! Освен мутромилиционерщината, чалгарията, шуробаджанащината, бандитизъм, ултра корупция,кощунства върху природата и трепане по пътищата, в друг сектор да е имала напредък измислената "държава" Вулгария?....

Еврочиновническите евроизмишльотини като "индустрия на знанието" показват, че образованието не е добре и в другите европейски страни.

Глупости. Поне на 120-място сме. Малко са държавите, които така мачкат и гонят навън талантливите и иноваторите си. Хвърлят се милиарди за глупости, да не говоря колко се крадат, а за иновации нищо не се дава.

В БГ убиверситети върлува шайка от кариеристи, които по свои собствени "критерии" присъждат академичните степени и звания........справка Техническия университет София и неговите филиали, там са си написали собствени "правила" и не ги унтересува Закон и други законови уредби........например: тук станаха професори хора с един единствен учебник, при това с четирима автори и всеки го ползва за своето "академично" израстване????? Такова блато рядко може да се види......

Още в училище е проблемът. Вижда се ясно от правописа ти.

В България има много кадърни млади хора, пълни с идеи и хъс. Обаче нямат достъп до пари, нямат достъп до платформи чрез които да развият идеите си. Стартъп програмите са пълен провал - вижте какви малоумни проекти печелят и се финансират. Фонд "Научни изследвания" също е провал - вижте и там какви псевдонаучни изследвания се финансират, какви топли води се преоткриват. Въведете едно изискване - финансиране само на проекти, които работят върху нещо, което има издаден европейски(не български) патент и научни изследвания чиито участници имат поне 3 публикации по темата в международни списания с импакт фактор. Тези обикновени на пръв поглед условия ще държат настрана некадърниците и игнатьовските професори, при това без да ги дискриминират!

Проблем е, че качествени и подходящи учители липсват..трябва тотално да се променят модела и програмите..нека министъра погледне какво правят във финландия и южна корея....това, коетосе опитват да направят е някакъв вариант на немския модел, който до голяма степен беше и при нас по соц. време....сега ще налеят бюджет в образованието и парите ще бъдат откраднати аналогично на инфраструктурните проекту....

Така е в цял свят. От публикациите само около една десета стават за нещо. Изобщо науката е рискова инвестиция, която се изплаща за около 20 години. Но се изплаща. Който я няма просто изчезва в следващото поколение. Въпроса е в това кой плаща инвестицията и кой печели от нея. Е не са едни и същи. Така че всичко трябва да тръгне от този който дърпа прогреса: от клиента който иска определени стоки от фирмата и тя ги поръчва.

"Индустрията на знанието" - ясна е работата щом се превръща в индустрия - 20 годишни нехранимайковци ще учат някакви алабализми 4-5 години ще ги напомпат със самочувствие и после ще искат по 4000 лева заплата и ако може да са директори - еми няма как да стане.

Съгласен. "Икономика на знанието", това е новата мантра от брюкселските чиновници. Тъпо, сякаш никоя икономика до сега не се е базирала на знанието. И за помпенето на самочувствие съм напълно съгласен. Правят го в "тебеширените специалности" във ВУЗ. Ха, отгатнете кои са те?

jingiby

Как бе, тука чалгата, простотията, неграмонтостта и другите подобни науки са много напред. Даже премиерът ни е чалгар...

Недей така. Той е чел Винету.

че е дочел книгата?! Съдиш по стил на изказ, или...

Е, ТЕЗИ НИ ЗАВИЖДАТ! КЪДЕ ПРИ ТЯХ ИМАТ ТОЛКОВА МНОГО ПРОФЕСОРИ /ИГНАТОВКИ/?

Така е защото всички български унивеситети са истински оазиси на шуробаджанащина и корупция. България вече няма НИТО ЕДИН университет в световната класация.

Елате да видите в техническия университет какви дебили преподават....

В България има няколко виновни за дереджето ни:Долните византийци преди 900 години, турците, руснаците ,комунистите и целия свят , който ни мрази.Ако не бяха те да сме обходили галактиката и вече да се целим във вселената

Това, за Слънчевата система, вече да сме я обиколили, го Казва също и Господ. Има обаче една неизброена, КАРДИНАЛНА ПРИЧИНА- А Т Е И З Ъ М!!! За това Господ българинът се е заел да го "премахне" този атеизъм, като АКТИВИРА българският ген, у този който го носи в генома си. За сега СЪБУДЕНИТЕ са малцинство, в един свят на опростачване. Нека само да погледнем класацията по свобода на словото, за да си обясним наличието на регресът ни: 2002 - 38 място 2003 35 място 2004 36 място 2005 48 място 2006 36 място 2007 51 място 2008 59 място 2009 68 място 2010 71 място 2011 80 място 2012 87 място 2013- 100 място 2014 - 106 място

нещо не я видях... И писано за нея от блюдолизните МУ Джурналя не найдох: България е на 99-о място от общо 140 изследвани страни по качество на транспортните артерии. От СЪЩИО доклад на Световния икономически форум за конкурентоспособността: "С по-добри магистрали и шосета от българските са класирани страни като Камбоджа (94-то на място), Танзания (92-ро) и Ботсвана (71-во). Преди България, на 98-о място, е Зимбабве, а след нас на 100-тна позиция е Бурунди" Какво да коментира човек освен горчив присмех над приказките на Боко и ОПГ

И как сал са подредени - 54-то, 64 то... В тях сме си "отличници", а пез под чертата за 50% - ПРЕМЪЛЧАВАМЕ ГИ!! И туй премълчаха Джурналята МУ: Борисов: Спрях Уестингхаус, щях да построя и Южен поток.

България е страна от Третия свят.

Това са долни предизборни комунистически клевети! България е във възход!

Във взимането на кредити...

Ето така Ви искам,"но пасаран".Ще се правят на умни

Добре ,че навремето учих техничшеска специалност във техникум! То, това животно вече изчезна...няма го във редиците на нашето образование! Български техник ,по старата образователна програма от соца,спокойно се конкурира със същите такива по западната програма на обучение! И определено даже превъзхожда колегите си от запад по много показатели!

Тава е така. Завършилите техникум, след като преодолееха първите две години в техническите институти математиките и физиките, в следващите години нямаха праблеми със специалните предмети.

Проблема на тази индустрия на знанието е че всичко се публикува в списания, които може да ги чете всеки. Така че ако научното изследване не е продиктувано от необходимостта на някоя фирма, която да инвестира в него, само обогатява най-силните фирми. Гугъл е най-големия облагодетелстван от изследванията в компютърни науки с държавни средства във която и да е страна.

Не са нужни! Достатъчно е да спрат да ограбват фонд "Научни изследвания" и да престанат да "избират" в ръководството му престъпници...

България и бъгарите инвестират много в образованието, но когато младежите са готови да работят и да създават, те заминават на много по-добре платена работа и развиват икономика на знанието в Германия, Англия, САЩ. Така БГ инвестицията носи печалби на тези срани. Галван първо трябва да се досети, че в БГ МРЗ на час е 1.07 евро,а в Германия е 9,5 евро. Докато това е така, всяка инвестиция в образование е наливане на вода в чужда мелница.

така е , но я попитай българските "бизнесмени" - те ще ти кажат - няма на пазара на труда добре подготвени кадри - такива, каквито са им нужни. Странното е това, че същите тези "некачествено образовани" младежи имигрирайки в Германия, Англия, САЩ си намират мястото в тамошните бизнес пространства, а в България обикалят с месеци безработни. Ха кажи сега кой е прав?

Какви са тези необмислени слова.На България не и трябват знаещи и образовани хора,необходими са елементарни изпълнители.Трябват копачи,чистачи, секачи,мазачи /не това е висококвалифицирана професия/.Мислителите и образованите хора трябва да се преследват от закона,защото могат да измислят нещо зловредно вместо да ръкопляскат на поредното рязане на лентички послучай поставянето на още един квадратен метър плочки.Трябва светлия пример и най-вече светлия лик на великия финансист Дянков да красят всеки ъгъл и билборт/стига да не затъмнява лика на повелителя на вселената/.Нековите слова за "синодалните старци ", трябва да бъдат записани със златни букви ,стига да има някой , който може да ги прочете.Всички радиостанции и радиомрежи трябва да излъчват музиката на народа т.е.чалга.Никаква предкласика,класика ,романтизъм, рок, нею уейф, поп,софт рок и др.Да има за хлебеца, лучеца и ракийката ,всичко друго са лигавщини и са за учените,тези презряни твари

Откак България е в лоното на комунистическия халифат, където диктатурата на пролетариата е основополагаща, всички мислещи са обявени за втора категория хора. Важни са тъкачките многостаночнички, а не учителите, лекарите, инженерите. За университетските преподаватели да не говорим - асистентите бяха девета дупка на кавала, а професорите се издигаха по партийни заслуги и разбирасе само проверени хора, тясно свързани с ДС можеха да се издигат в средите на така породената "интелигенция". Именно поради тази идеологически обвързана безперспективност за можещите и мислещи хора, които съвсем логично не приемат комунистическия монотеизъм, те бяха първите, които напуснаха България. Хора, чиято кариера беше подтисната в името на запазване на властта на бившия режим по етажите на науката и образованието, намериха пътя към летището и голяма част от тях не просто не се завърнаха, ами и техните деца няма шанс да се завърнат. В последните 25 години съвсем ясно се изрази ефекта на филтъра - бистрото вино изтича, остава все повече утайка и боклук. И не мислете, че това е преднамерено. Нищо подобно. Просто държавата никога не е знаела какво да прави с учените си. Те бяха следени, ограничавани, поставени на възможно най-ниското обществено стъпало. Който не е работил в системата не може да разбере за какво става дума. Но понятието "феодални старци" има много дълбок смисъл, просто хората не разбират за какво иде реч.

Вие ли сте господин Борисов?

не казваш цялата истина, а само част от нея, защото в проспериращия бизнес свят държавата има грижа за ниските степени на образованието, а то и у нас е така, но за професионалното обучение голяма грижа трябва да положи и бизнеса чрез ранния подбор и допълнително финансиране на необходимите кадри. Но я ми кажете колко бизнес организации са наясно след 7-8 години от какви специалисти ще имат нужда и пред кого декларират това, и дали са готови да поемат част от издръжката на студентите като ги обвържат с договор за работа?!........

Не е така.Имаше респект към учители,лекари,учени и т.н.Не зная къде видя втора категория хора,напротив,сега са втора категория!Вярно,не е било всичко на шест,но бяха нещо,а СЕГА са нищо. Вашето е чиста пропаганда.Изчакайте още 30-тина години и тогава пишете подобни неща.

от учители и университетски преподаватели. И учителите и университетските преподаватели са феодални старци. Няма как да стане.

Откъде нова генерация а? Вчера детето се връща от даскало и разправя че учителката по по някой си от чуждите езици не знаела какво е скорбут?!?!?! Децата и обяснили. Което означава че тая не е прочела една книга. Ти искаш нова генерация. Ето ти я новата генерация... Пропуснах да спомена че става дума за училище от топ класацията.

прави някаква разлика все пак...

Лошото е, че и старци не останаха. Единственото читаво поколение в момента, което все още има нещо в главата, е това на 40-50 годишните, но и те са с вързани ръце от непосилно нисък бюджет и от пагубното влияние на олигофрените във властта... "Надежда всяка тука оставете..." (дантевия ад)

Така е за надеждата... Светлина няма...

Както се твърди напоследък, след 50 години нас българите вече няма да ни има. За какво е тогава целият този шум ?

икономическият модел има нужда от опростачени и зомбирани консуматори и разбира се, че системата ще прозвежда само такива, след като тя самата е продукт на същият този модел. Това не е от днес нито от вчера!

Велико откритие! Първо изкупиха заводите, след това ги затвориха с мотив за немодернизирани, продадоха местата и машините за старо джелязо и приключиха с работните места. На следващо място, повечето дето само "препродават" (бутилирване, пакетиране, сглобяване, рязане на профили) тук-там се запазиха старите линии, има и по разни програми дето ги дават по телевизията, но като цяло работни места "без акъл" и с това приключи икономиката на България. Няма работни места, отиваш другаде да търсиш работа. Като няма нужда от шлосери и стругари - няма и да се учат за такива ( сега ще ревнат, че много се търсели - нека да направят справка в бюрото по труда). На следващо място прословутата приказка за производителност на труда - пълна заблуда, ама пълна. Най-елементарно - касите на търговските вериги, оборудвани са с най-съвременна техника - някой да е чул касиерка да взема ес-заплата, заплатите има само в София и в министерствата, преди време имаше обявени раб.места в социалните - търсеха с виСше образование с 460 лв основна заплата. Модела на развитие, който се наложи в страните от източна Европа ги СЪСИПА, самият модел предизвиква емиграцията и разрушаване на каквото е останало да работи, това важи за която и да е страна, нищо, че медиите описват розови сънища

Да ти кажа как касиерка взима "висока" заплата тук. Първо заплатата на касиерка е точно минималната заплата. Шефка на пет касиерки може да получи 5-10% отгоре. Производителността на касиерките се увеличава по следния начин - инсталират се автоматични каси, където клиентите сами си сканират стоките и си плащат с карта, като една от две касиерки е уволнена. Останалата касиерка наглежда 3-4 такива автоматични каси и получава 10% повече отколкото преди. Така работи модернизацията и увеличаването на производителността на касиерките.

Съгласен съм, така е. Същата дейност е и на касиерка в Германия или Норвегия, даже по-скоро в Норвегия си е като нашите бакалски магазини, но.... Обаче заплатата е друга, защо? Едни го наричат стандарт, други производителност....Ако е стандарт, поне от касиерките не може ли да започнем и ако не започваме, защо не започва, ами приказват, че след 20-30-40 години щели сме да достигнем 50-70 от дохода в ЕС!!!!!

Абе аланкоолу, каква конкуренция, бе, каква индустрия! В тая държава са останали само едни купени, пияндурски, сринати, видиотели българи!

Ами като няма икономика, какво образование и иновации търсите. Верно българите са освен икономически и умствено вече изостанали. Само констатации колко сме зле.

всъщност работата на боклуци като галван е да се внушава, че имало някакви други проблеми и да залива масите с всевъзможен спам.

Какво знание, каква индустрия?! В бюджета за следващата година искат да увеличават само средствата за армията - за да пазим южните граници на ЕС и да купуваме старите бракми на НАТО ... (((((((((((( На тях знаещи и можещи българи не им трябват повече - само някакво пушечно месо, пенсионерите да измират, а територията да се заселва с пришълци! (((((((((((((

При всяка империя е така: В центъра са велможите (богоизбраните). По периферията - прочистване и жестока експлоатация. Не случайно, веднага след разпада на съвецката империя и заробването ни от американската империя, пратиха куп "консултанти" тук! Планът РАН-ЪТ забравихме ли го? И обратно - децата на назначените от тях политици ги взеха на обучение в централата (ФАЩ). После като се върнат - те управляват стадото по начина на който са ги научили там! А стадото? ТО Е САМО ЗА ДОЕНЕ ?СТРИГАНЕ! ТАМ ЗНАНИЯ НЕ ТРЯБВАТ!

стюардеса: летим над БОЙКОГАРИЯ. като кацнахме аз вече имах сифирлис.