България и Турция подписаха за газовата връзка

България и Турция подписаха декларация за ускоряване изграждането на системна газова връзка между двете страни.

Обратно в новината

Коментари - България и Турция подписаха за газовата връзка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

200 коментара за едно и сащо.а бе защо наистина не идем да работим вместо да драшим едно и сащо всеки ден. цената на нищо никога няма да падне, а само ще се вдига. това смятам вече сме го видяли, а конкретно сметката на тока и енергията може да падне с 20 лева, но какво е това?

Абсолютно си прав. НЯМА НИЩО НЕРЕДНО в шистовия газ,само това ,че ще сме по-независими от руския. Който го интересува темата да се поограмоти малко,а не само да вика "не на шистовия газ",като кретеноид.

До 123456789... - Искаш да кажеш, че съм долен лъжец и мръсен КОМУНОИДЕН манипулатор ли? И това, което съм написал, не е вярно?

За какво са ни КАКВИТО И ДА Е съвместни енергийни проекти с Русия, след като България е подложена на руски ГАЗОВ ГЕНОЦИД???

Не на всички форми на геноцид над българите! Без значение от коя държава са инициирани! Обясни с две думи: какво те прави сигурен, че добиването на шистов газ от чужди фирми (американски, руски или судански) ще ти намали сметката за ток и парно и България ще стане ... независима? Енергийно, поне! Ъ-ъ, теориите за пазарна икономика не работят на практика, както виждаме по сметките за ток, напр. Не съм специалист, не знам, дали ще изтровят почвата и водата на Добруджа, но ще се разбере след това. Но съм сигурен, че никоя газодобивна фирма няма да ти продава евтинко и за своя сметка, само за да те направи енергийно независим от когото и да е!

не е възможно да сме абсолютно независими. Но М-во на икономиката следва да е двигател в прилагането на нови технологии и източници на енергия, така, че да снижава тази зависимост от вън. И то така, че към даден момент разходът ни за енергия на вътрешния пазар да е оптимизиран, т.е. възможно най-нисък.

Долу мораториумът върху проучванията за наличие на достатъчни залежи от шистов газ! Да! за енергийната независимост на България! Да! за намаление на сметките за парно и ток с поне 30%!!!

Дали е приложимо определението - "Русия, УБИЕЦЪТ на българската химическа промишленост"?

Дали е приложимо определението - "Русия, газовият убиец на България"?

Цени на руската газ за различни държави - за Германия - 330$/1000 кубометра, за България - 530$/1000 кубометра. Де е Киро на кирия...?

Цена на природен газ за бита: България - € 0.0456 за кВтч Германия - € 0.0615 за кВтч Цена на природен газ за промишлеността: България - € 0.0358 за кВтч Германия - € 0.0504 за кВтч Информацията е за ноември 2011 година. Сега ми обясни - излиза че в Германия газопреносните дружества печелят двойно на българските!?! На мен ми се вижда нереално в една държава, където печалбите са регламентирани а не неограничени (както е в България).

Б.Б. си мисли ,че оня от Катар ,като е приятел турчина,ще седнат във Варна и ще купят България. Не Боко,не,просто ще си поркат ,а ти и новото министърче ще им сервирате yeni-ракията

ТОЗИ ПЪТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я КУПИМ

Смея се от сърце на този "Павел, КГБ, Разпутин и др.Този е заразен с анти Руски бацил.Няма отърваване, няма лекарство, той е за диагноза от психиатър!!!

Така е! И ми прави впечатление,че е го протежират тук. Някак си все неговата омраза към всичко руско ни се навира нагло.

по-скоро за гъзовата връзка, на някой май му хареса югоизтока....

Бойко - МАРАБА АСКЕР, Аскера - Кйопек сиктир гяур, А на нас всички в България едно голямо комшийско ДЖИНСИ СИКТИМИЕ. Иде феса небойте се.

НА ГОСТИ ПРИ НАЧАЛНИКА. Що за идиот трябва да си за да кажеш, че Ататюрк е приател на България. Според мен ни готвят феса пак, и тоъи път ще останем само ремарка в учебниците, както много други неща каот геноцида, Батак, 500 гдоини робство.

мисля че не си разбрал/а кво ти писах не става въпрос за единични случаи аз от 20 год работя и живея в тр така че знам много по добре къде кое е по добре или лошо

Откъде точно идва газа, който Турция ще ни препродава?

ами платен съм плащам си заплата щото сам съм си началник. а тия що бягат към Америка а не към русия, да ме открехнеш ако може.

ами платен съм плащам си заплата щото сам съм си началник. а тия що бягат към Америка а не към русия, да ме открехнеш ако може.

Вечна дружба с братския турски народ! От тях ще получаваме вече газ, нефт, ток... Е тока, ще е от новите им руски АЕЦ, но така ще е, щото сме големи "умници"

Имаме напълно еднакви с теб позиции и мислене. Благодарим!

И как точно Дорето ще промени световния модел? Прекара едни пари през Финландия, написа няколко глупости създаде един смешен сайт с помощта на мъжа си и пише от Финландия колко е лошо тука и как трябва да се направят нещата. И една гатанка , а познай от три пъти кои финансират проекта щото кинтите на мъжа и свършиха или просто и спря кранчето.. Като е толкоз лошо в Америка, що всички бягате натам, и се избивате за зелени карти, интересно що не бягате към Русия примерно ;-) Америка е като мушмула, колкото по-загнива толкова по сладка става , а Дорето е като хипопотам, до шия в калта ама отворила огромна уста ;-)

Павеле, ти потъваш все повече. Твърдението ти ( макар и анонимен) за прекарване( прането на пари)трябва да го докажеш в съда и то не в България, защото това е КЛЕВЕТА отправена към публично известна личност не само в България, но и във Финландия- главния идеолог и анализатор на Идея за България- Дора Апостолова("дорето" както ти фамилиарно наричаш) е професионален политик и преподавател във Финландия. Такъв съд може да ти обръснем с краен резултат ЗАТВОР бе нещастник, че ум ще те зайде?! А как ще се промени световния модел( неолиберализма) това е друг въпрос. Той вече се променя безвъзвратно от борбата на световното движение "Окупирай Уолстрийт" и срещуположния модел на социалната/правова европейска държава, чийто представител е Финландия.

Прав си, че винаги трябва да се следи посоката на парите. :) Но, твърдението, че всички бягат в САЩ е грешно. Това впечатление е удобно и се създава от медиите. Просто, няма как да научиш, колко българи бягат извън ЕС и САЩ и къде, и защо.

Голям кеф, ставаме все по-енерго независими от Русия, и за газа и за АЕЦ-а и още по-голям кеф е че държим кранчетата, сега другарите съветски комунисти ще трябва да се съобразяват и спокойно ще им покажем един среден пръст.

Историческата справка показва, че който се е опитвал да покаже среден пръст на Русия, после дълго е ближел...(раните си)..

коя история имаш предвид таз от последните 60 години ли? Цяла Европа показа среден пръст и си ближе ,квото си иска, а мизерията в Русия на никого не липсва даже на техните републики щом така стремглаво бягат от нея. няма да ми липсва Изобщо! Нито с техните скапани коли , нито с комунистическия си режим, нито с приказките ,че вечно сме им длъжни. Освен в пиенето няма друга област в която да са номер едно.

През 1989г. цяла източна Европа показа среден пръст на СССР / Русия /. Ако не им бяхме показали и ние най - големия ни пръст, още ще гледаме Европа само по новините.

Що не вземеш да прочетеш малко повече и престанеш да вярваш на приказки. Например - да видиш, че Турция препродава руски газ от Син поток. Газа от азерите през турска тръба ще протече след 2017 година, ако я построят. Да видиш как Гърция изпита газова криза в началото на февруари поради спиране на доставките на газ от Турция за около петнадесет дни. Накъдето и да се завърти ББ вижда, че е заобграден от Газпром! За каква независимост говориш и мечтаеш. Не живей като кумира си в облаците!!!

През к.ра ми е какъв газ продава, Руски, Ирански, Азърбайджански и т.н. важно е на КАКВА ЦЕНА!

Дрънкаш глупости без да си прочел един ред с числа! Първо - въпреки "високите"доставни цени на природен газ от Русия, цената за крайния български потребител (промишлен и битов) е третата НАЙ-НИСКА в Европа. Второ - въпреки зависимостта ни от руски енергоресурси (атомно гориво и природен газ), цената на електроенергията за българския потребител (промишлен и битов) е третата НАЙ-НИСКА в Европа. Трето - как можеш въобще да говориш за енергийна независимост на България, след като единствено ТЕЦ-овете Марица Изток работят с българско гориво, а те осигуряват около 25% от общото производство, както и централите с ВЕИ, които работят с български слънце, вода и вятър, които пък осигуряват към 12% от общото производство? България физически НЕ МОЖЕ да бъде енергийно независима!

Ти така си мислиш! Има поне няколко начина , като се почне от.. абе кво ти се вързвам на акъла. Идеята е да е независима от Русия. няма друга страна която така да ни извива ръцете, е свърши се тая!

Стига глупости в твърдението за лекия ислям на Ердоган.Това и ВВС- на верния стар съюзник на Турция- Англия отрича. Ердоган обедини исляма с политиката ретрограден и реакционен акт, възстанови старата имперска политика на османлиите за възстановяване границите на Османската империя. Прави го с ГРАНДОМАНСКА ЦЕЛ- даа получи пълна авторитарна власт и влияние над целия мюсюлмански свят като негов водач по законите на шерията и халифата. Исляма обедини с политиката с една цел, да държи неграмотното си население послушно под своята силна ръка. Неговата ислямска партия обаче възприе и неолиберализма от САЩ с цел обаче да гради и обогатяват един кръг олигарси около себе си с приватизацията на държавната собственост и новите бизнесмени да се отичат лично на него. Не случайно в последните два месеца избухната няколко бомбени атентати до неговата щаб квартира в Анкара.. Тези въжделения на Ердоган се подкрепят от САЩ, за това той е толкова сербез. Членството на Турция в ЕС е американски политически ппроект с една цел- да бъде ликвидирано еврото като най голям конкурент на долара.

да се чете...новите бизнесмени да се отчитат лично на него...

НЯМА ТУРСКИ ГАЗ. Самата Турция внася от Иран, Русия и Азербайджан. Тук става дума за транзит на газ. Стига сте повтаряли като папагали пропагандата на правителството и медиите, които се опитват да създадат положителен образ на турция. Турците ни грабат достатъчно чрез техните строителни фирми, които правят магистралите у нас. Плащат по 2000 евро на своите работници, а на нашите по 800 лева. На вас това ли ви е разбирането за родолюбие и добросъседство???!? Мислете малко с вашите си глави, а не с главата на Тиквата!!!!

Българска национална политика е да създаваш работа на БЪЛГАРИТЕ у нас, а не да даваш поръчки на катарски, турски и саудитски фирми да строят у нас. Целият номер е в комисионните. Само будали като пишещите тук гебрери може да хвалят политиката на Бойко да ни продава на ислямските чалми.

Да бе щото те българските фирми не дават комисионни, и не са на бившите комунисти дето ограбиха и парите и фабриките. Няма такова нещо при пазарната икономика- печели по-добрия, аиде да правим на двойна цена всичко само да е с Български фирми.. много не съм съгласен.

Турски газ има само в твоя болен мозък. Тук става въпрос за Азербайджански газ. Каква Русия, какъв Паисий...

Ами естествено като са по-добри като цена и качество, а заплатите са въпрос на пазарлък, като не могат да си поискат заплати нашите хора никой не им е крив. Никой не ги кара насила.

Даваш ли си сметка,че турските фирми предпочитат свои хора, а не българи?Ти какъв си изобщо?-Стефчов!

Турция ще купува петрол от Русия и ще го препродава на нас.А ние ако бяхме по-разумни , можеше и да продължим преговорите с Русия.Просто ни прецакаха турците.

Турската държава ще осигури необходимите за България суровини в кризисни моменти.Тоест, ако руснаците, въпреки високите цени които ни налагат, започнат отново игрички при този вариант ще се ползва турската връзка И това е много добре за България.

Еми като Иван Костов отказа Син поток да мине през България, още от 2005 година щяхме ние да правим това. И той се прави на независим и руснаците му вързаха байпаса през Турция. А уж беше далновиден политик и най големия икономист. Сега сме с пръст в устата.

На мъжете, като толкова много им харесва, пътят към ОАЕ и Катар е свободен. Но аз, като жена, си искам европейската свобода и европейските ценности. Турците са ни съседи - да. Нямам нищо против. Уважавам ги. Но ве уважавам начина им на мислене и отношение към жените, като към същества второ качество. Хаха! И аз ли подразних Павката? Разбира се, че правителството е длъжно да ни обясни какво печелим от тази сделка и колко влагаме в нея. Турция също внася газ, няма как да ни го продаде по-евтино. Тогава какво печелим? Едно машаллах, ефенди?

Ами искай си ценностите бе, ходи се омъжи в Европа и стани европейка ;-) Ти например колко си компетентна , да кажеш от къде трябва да мине газопровода, дали е опасен и точно с кои фондове трябва да се финансира? Ами баба ти и тя ли е толкоз компетентна? има си експерти за тая работа. Относно това кой как се отнася с жена си си е негова ( тяхна ) работа. Кво общо има външната ни политика с това как се отнасят с жените си. Луди всякакви, като псевдо еколозите примерно, защитниците на бездомните кучета и прочие малоумници.

Отношение към жените не е само "тяхна" работа ако искат искат да имат нещо общо с европейските ценности. Не може половината население на Турция (жените) да е дискриминирано и без права и да искат да влизат в ЕС.

ани, нито ти нито аз не сме компетентни по тия въпроси ,така че няма кво да коментираме ,коментарите тука са много и поне 90% са негативни защото става въпрос за съвместна спогодба с турция ,в бг не са малко хората комплексари ,българина веднъж завинаги трябва да разбере че тр е наи добрата съседка на бг ,за това има много причини ,а колкото се отнася за жените в бг мога да ти кажа че са много по добре от жените в бг ,много са малко случаите за насилие над жени за разлика от бг ,не говорим за единични случаи ,недеи да правиш изводи от някакви си клюки ,а не знам може и да гледаш само тв скат и да си правиш изводи

да се обзаложим?

Макс , че си луд е ясно що си го сложил в името си?

Пушилка.

До първо и второ 09:17 ! Много си прав и не слушай какво герберчето -павелчо ти приказва. Защо нашите управляващи се интересуват само от бизнес? Ами идеологията им е такава. Всички наши новородени партии след 1989 имат ЕДНАКВО МИСЛЕНЕ- само бизнес, защото те имат еднаква идеология НЕОЛИБЕРАЛНАТА, възприета от САЩ.. Първи неолиберализма приемат БСП и те го вкарва в останалите партии. Неолиберализма е последната фаза на капитализма в която ние живеем и има специфични черти, които рязко го отличават от предишния класически либерализъм- даже неолиберализма няма нищо общо с класическия либерализъм. Неолиберализма носи още няколко имена -глобализъм, финансов капитализъм, той е цяла ИДЕОЛОГИЯ, която засяга не само икономиката, но и всички сфери на социалния живот. За разлика от класически либерализъм ,неолиберализма отрича националната държава и националните интереси, демокрацията и правовата държава. Той изисква приватизация до дупка на цялата икономика и хвърлянето и в чаени ръце, което води до натрупване на средствата за производство в ръцете на 1% в едрите корпорации, до отрицание на социалните нужди на обществото и ликвидиране на публичната социална система . Така собствеността се натрупва в 1% богати хора- другите 99% обедняват. Политическия модел на неолиберализма е корпоративния(бизнес) при които партиите се ръководят от малък на брой олигарси собственици на едри корпорации и банки. За тях имат най-голямо значение само техните бизнес интереси, националните и обществени интереси са хвърлени на прасетата. България по почина на американския неолиберализъм роди бизнес корпоративен политически модел в лицето на всички управлявали прехода партии, които са собственост на няколко олигарси и мултимилионери и работят само за техните бизнес интереси. ГЕРБ е собственост на олигархически кръг около Борисов и Цветелина Бориславова. На неолибералната държава на САЩ се противопоставя другия държавен и социален модел на ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА в лицето на 8-те най развити социални и правови държави, същевременно икономически най-развити държави- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия Австрия и Швейцария. Този модел е само европейски и отрича корпоративния политическия модел с бизнес партии и олигархия, той е забранен в Европа със закон, понеже се счита за извор на политическа мафия огромна корупция ретроградно и реакционно мислене и поведение. Тези неща които ти казвам няма да ги чуеш нито в българската преса, нито да се преподават някой университет на България, понеже обществените науки в България са купени от Отворено общество, а то заедно с МВФ и СБ са инструментите на вътрешната и външна политика на САЩ за прокарване на неолиберализма в целия свят.

да се чете...Той изисква приватизация до дупка на цялата икономика и хвърлянето и в частни ръце...

Дореее много си тъпа скъпа. Единственото вярно е ,че съм симпатизант на ГЕРБ, за разлика от теб дето не знаеш на кой господ служиш

И кво като са други, аз говоря за пропагандата. Как щял незнам кой си да ни нападне, да ни вземе голите задници или ладите дето ги карахме или смешните фабрики дето администрацията е колкото работниците ..

Щом комунягите реват значи Бойко ефенди е на прав път.

Подкрепям !

Кои комуняги, съпартийците и другарите на Боко ли?

Не знам кой реве, но на Бойко ти ефенди прав му път. Преди това обаче - за да изсърба българинът септичната яма до дъно, трябва да му се уреди да стане и президент. Чак за патриарх не ми се мисли, но едно "почетен патриарх" може би ... А? Ефенди?

В Комплексария (България) омразата е национална философия, а оплюването на всичко и всеки - начин на живот!

Напълно си прав, подкрепям мнението ти.

Глупости! Хората искат българска национална политика. Това не е комплекс! Нито е форма на измислена омраза! Това се нарича национално самосъзнание, което имаме законно право да притежаваме!

Вий за Костов май говорите?!

вярно така си

Не ми харесва че се се сближаваме с Изтока. То по принцип всякакво сближаване е добре, но ние искаме да сме с Европа, не с Азия.

Тук не става въпрос за алтернативи-това или онова.За страната ни е важно да е част от Европа и още по важно да е в приятелски отношения със съседите си.Турция е преди всичко съседна държава и после "азиатска" и "ислямска"/което впрочем е спорно/

И Катар и ОАЕ са на изток и какво от това. Имаш ли на представа за какъв стандарт на живот става въпрос там? Или само си джафкаш по форумите, колкото да се види елементарното ти и болно мислене.

Ами запада не иска да се сближаваме с него. Примери бол. Вземи шенген, глоби за какви ли не глупости от ЕU, щастливи кокошки и тем подобни простотии. мен ако ме питаш към момента само загуби търпим от EU. И като не иска ще се сближаваме с изтока и това е.

Няма нищо лошо в това да се поддържат нормални дипломатически отношения с Турция.Но не трябва да се забравя никога ,че заради турците България е замръзнала за 500 години в Средновековието и изтърпявайки безброй страдания е променила културната си идентичност,загубила е голяма част от населението си и най-вече бъдещето си .Може да простим /лично аз не бих го направил/,но не можем да забравим.Аферим Бойко ефенди,голям...ибрикчия се оказа!

а ти си голям тъпак. Същото важи за Византийската империя, Е кво да се сърдим на Гърци , Италианци? Ами за руското робство? И на тях ли да се сърдим? За страданията на България прочети неиздадените но намиращи се някак си пътеписи на Пушкин.

И като е замръзнала за 500г., какво трябва да направим спрямо Турция, да затворим границата?

аркадаш благодарение на това турско владичество българия и българите са оцелели ясно ли ти е ,стига сте чели историята за бг от учебниците написани от комунистите,има и други източници ,наъ яркяи пример например --------почти всички църкви в бг са построени през османското присъствие на балканите ,кво ми пеете стара песен на нов глас

До автора-обръщението "бей" в съвременният турски език означава -господин.Не правете от репликите сензации...

Абсолютно не е ясно кой каква част от тая газова връзка ще строи. Не е ясно колко ще струва и откъде ще имаме пари, освен от здравния и пенсионния фонд? През къде ще минава и няма ли опасност за екологията? Ще има ли обществено обсъждане, или няма да има? И в крайна сметка колко стува турският газ?

Това е работа на експерти, н е твоя работа и няма причина да ти докладва правителството

Гарантирам, че Турция ще ни продава и газ и нефт по евтино от руснаците

некой си е Вежди бей, а премиера- Бойко !? Ми той е генерал ! Ми името му има турски аналог, лабут(бой ). Значи, "Лабут паша" ,толкова е просто!? Нема нужда да фамилярничи г-н Ердоган!

Бой на турски е височина, а бей господин!

ще кажа на твоя бей да ти удари един височина, щот са правиш на улава ! Или си си такава ?!

И първо и второ не си прав. Все ми е тая , дали са руснаци, Гърци, турци и т.н. И сег а половин България ходи на море в Турция където обслужването е поне 5 пъти по-добро за същите цени. Хората са отворени, дружелюбни и ни смятат за Комшии. Не виждам що да харесвам руснаци, немци и всякакви а да не харесвам турци?

Абсолютната истина!

ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА!

Естествено! Не виждам нищо лошо стига да е в интерес на истината.

Стокообменът между България и Турция има потенциал да бъде повишен. Впрочем, какво и колко ще изнасяме за Турция? И дали? Този стокообмен ще бъде еднопосочен, затова аз прилагам бойкот на турските стоки. Вие - както искате!

Турция има огромна индустрия. При положение,че нашата я съсипаха комунистите, какво по-нормално от това човек да си гони интереса?

Павеле, на смяна ли си днес? Специално на теб, искам да ти кажа ьянколко факти относно Турция- тя може да има огромна индустрия но тя не е качествена и никъде не се приема другаде в ЕС, продава се само турски магазини в Германия и други страни. Западноевропейските страни понеже са развити демокрация са създали своя имат специална държавна политика за редовата търговия алъш вериш относно качеството на приеманите стоки и тя се съблюдава желязно от държавата. Също имат и политика да не приемат икономически инвестиции в стратегически отрасли от НЕдемократични страни като Русия, Турция и прочее, които винаги идват заедно с политическите условия. Това обаче е засяха българските управляващи вече 22 години- интересува ги само бизнеса и колко рушвет от него ще им дойде в джоба им. По искане на ДПС царското правителство още 2000 години сключи договор с Турция за безмитна търговия с турски стоки( и още го държат, макар Туриця да нее член на ЕС)- т. е един акт който е против интересите на България защото унищожава нейните производства. Известно е, че и руснаци и турци добре умеят да пускат рушвети в джобовете на нашите управляващи, знаейки, че в България няма нито законодателство, нито съдебна система да ги спре.

павел - не знам на каква възраст си ,но се вижда че си много,ама много елементарен.За твоя информация комунистите строяха заводи,фабрики,цехове във всяко кътче на българия за да има какво да работят хората."Демократите" сега само рушат,продават и използват до последно и малкото което е останало,нищо не създават! В Турция има производство,има реална икономика!

Ама, нека човекът да си гони интереса! Но, той не съвпада с моя! Напротив! Затова, ако българските домати няма да се продават в Турция, аз няма да купувам турски! Щом се налага ще си отглеждам домати на балкона! И никакви турски парцали! Вълнена прежда от производителя и игли за плетене - който иска ще си намери начин! През онези 500 г. да не е било по-лесно?! И сега българите ще оцелеят, въпреки че (по ред причини) отново са лишени от държава, която да защитава тяхните интереси!

Кой, кой съсипал българската индустрия?? А кой я създаде? И вече двадесет години си пълнят гушите от нея разни псевдодемократи.

Аз от години пропагандирам да не се купуват турски стоки - сред познати, приятели и роднини. Странно, всички казват "ми кво от тва, че е турско?". Еми, нищо - просто храните икиномиката на държава, която винаги е готова да ни глътне...

ами като нашите производители са дебили и мързели отделно от това рекетьори. Ще видиш какво ще е по Великден, всичко скача ката цена за разлика от Турция където правят намаления само докато погледнеш към нещо.Турция има страхотна индустрия, друг в проблема ,че ние купуваме от там само боклуци.

Ами на турски "бей" означава "господин". За това, че тази дума е натоварена с толкова негативизъм у нас (справедлив!), Ердоган не е виновен.

Европа им показа среден пръст за ЕС и сега си завоюват нови пазари за турските стоки. Имат мащабен маркетинг и ПР. За Европа нямат шансове. През 1974г. окупираха част от Кипър - членка на Британската общност. Стара Англия не забравя. Къде пипаш там, където не ти е работа? Пък и Франсетата и Дойчото не им е до тях. Много са адекватни в новите условия. Към тях винаги с едно на ум. Опасни са.

Булгар, много точни ти са разсъжденията. Това разправям и на колегата "от Италия". Ама нашенецът не увира, отишъл в една страна Италия( най-циганската), видял турска стока и си прави изводи за цяла Европа? Поздрави от инж. Петър Тодоров от Холандия.