Трите отрови в живота според Будизма

Будистите вярват, че има 3 основни типа зло (или отрови), които трябва да избягваме: алчност, омраза и невежество.

Обратно в новината

Коментари - Трите отрови в живота според Будизма | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Буда е съвършен. Той разсъждава от позицията на духовния свят , енергии и вечността. Непрекъснатото самоусъвършенстване може да те направи просветен. Материалните ценности не са нищо , те са просто едни боклуци с които си самозаблуждаваме съзнанието временно. Например един суперлуксозен автомобил, след 10 години виждаш че е чист боклук, купчина скраб. Християнството също определя тези качества като СМЪРТНИ грехове. Същите се използват умело от медии и други манипулативни средства за владеене върху умовете на хората , а от там и на телата им. Просвещението е лично дело и човек не трябва да губи време да направи околните просветени. От личен опит знам колкото и да обясняваш мизирабъла си остава мизирабъл, той не може да разбере, той е просто нелечим.

А кой е Буда? Смъртен човек, умрял и изгнил в гроба. На такъв се кланят и го почитат като Бог. Повече от това какво да говорим?

Вманиачаването е проблема на човечеството и по-точно маниакалното залитане в крайности - Такива са и омразата и алчността между впрочем. Невежеството е относително понятие и дори Буда вманиачен от правилния си начин на живот и мислене грешно го е определил за душевно падение;)))

според Боко рапоне в БГ е пълно с БУДАли....

не според Него, а според агент Буда!

Религия за роби.

Ами то всички световни религии го казват това, не само будизмът. Напишете веднъж нещо за Православието, нали уж сме православна държава, ама май само на приказки...Комунизмът си отиде, но комунистите-богоборци останаха...Кажете нещо за Апокалипсиса, който вече се случва! Съвременният свят се разпада. Тези, които ни управляват въобще не ги е грижа за духовното, напротив - правят всичко възможно то да бъде забравено окончателно!

Абсолютно си прав. Богоборци обаче явно са не само комунистите, а и либерастите - другото лице на злото. А за Апокалипсиса не ги чакай да напишат нещо, всички богоборци вярват в това, че Апокалипсис няма да има и че те ще си построят Рая на Земята обаче, /техния си Рай без Бога/ и че безсмъртни ще поминуват там вечно. От заблудени по-заблудени хора има.

Будизмът не е религия. Будизмът е философията на живота, начин на живот, присъствие, осъзнатост. Гаутама, може би е първият осъзнал нашата истинска природа, нашата истинска същност и затова е бил наречен от последователите си Буда. Будизмът е учение за човешкия Его-ум, за това, което във всеки момент ни създава усещане за Аз-а, за себе си. Егото е конгломерат от мисли, мисловни форми и следващите ги емоции и модели на реагиране. Това е гласът в главите ни. Този глас има свой собствен живот. Повечето хора са се оставили на милостта на този глас, обсебени са от непрекъснато повтарящите се мисли, отъждествяват се с този глас. Този глас е обусловен от нашето минало и затова ни отвежда непрекъснато назад във времето на нашия отминал живот. В Будизма този процес е наречен "карма". Намираме се в много тежък период от човешката история. Период в който нашите Его-структури са много силно уплътнени и създават огромно страдание за живота на Планетата. На прага сме да бъдем или не. Трябва Разумът да надделее. Ние сме този Разум, а не Его-умът, с който се отъждествяваме. Ние сме Вселенския разум и поради тази причина сме вечни, дори и чисто материалната форма да изчезне.

А в православието има такова понятие като дървото на греха. Коренът му е гордостта. Или по-скоро горделивостта. Самопревъзнасянето ни прави и злобни - защото завиждаме на другите за това, което си мислим, че ни се полага само на нас. И алчни - защото искаме все повече, за да се превъзнасяме все повече. И невежи - защото сме напълно уверени, че най-добре знаем всичко. И най-важното - горделивецът нищо не иска да променя. Както казват и светите отци, горделивият, дори когато се разкайва, се разкайва привидно и се опива от чувството, че и в разкаянието си е нещо повече от другите, по-дълбок, по-силен. Трябва ти изключителна честност, за да прецениш собствените си недостатъци, но пак може да се заблуждаваш. Сложно нещо е това самопознанието. И болезнено, ако искаш да стигнеш до най-дълбокото.

Какво нещо е Вярата! Нощес ми се яви дядо Боже и изиска да отида в Троянския манастир, където да Му се помоля. Сам да отида. Така и направих. Помолих Му се, в резултат на което Той прие молбата ми и ми отправи Наставления.Има Господ и помага на хората!

Когато говориш на Бог - това е молитва. Когато Бог ти говори - това е лудост:)))

аз мисля, че и завистта трови много народ.. даже повече от изброените 3

Алчността, Омразата и Невежеството са ТРИТЕ БАЗОВИ ПРИНЦИПА на съвременната Либерална Демокрация и на Начинът на живот днес във всички държави ...

казваш друго си е диктатурата. едно такова духовно, извисено общественно устроиство. или може би искаш да си крепостен селянин по царско време? може би роб в робовладелско общество? абе мислете малко като пишете глупости...

Ти да видиш..описали са типичния обитател на България

България не е ли православна държава, какъв будизъм ви е подгонил в жегите? Ако ще популяризирате големите световни религии - лошо няма. Направете поредица и карайте по азбучен ред. В България будисти няма, само възпълни лелки 40+, които медитират и ходят на йога, докато мъжете им бачкат за таксите на гурутата, суамитата и вся остальная йога с*олочь.

Само един - най-главният - ББ!

В България, 40+ лелките също бачкат и си плащат хобитата:)

Тя "вся остальная йога с*олочь." са всеки ден тук,храчат и тровят всичко до което се докоснат също както змията когато умира та така и с вас сволач продажна

Това са трите най-ценни качества за оцеляване във всяко примитивно общество и задължителни за успешна политическа кариера в една колониална държава.

Будизмът се е развил като религия на робите и се стреми да превърне човека в зеленчук в духа "Всичко е лъжа,измама и бошлаф". В същото време драпа да събира материални блага от отречения иначе материален свят. А монасите се третират по-зле и от роби. Хайде, моля.

Всъщност Сидхарта Гаутама е бил принц(по-скоро син на местен аристократ, но традиционно е приет за принц), докато Иисус е бил дърводелец. А ако приемем и анализите на Ницше по въпроса, то излиза, че християнството е много по-близо до религията на робите;)

Абе за будизма може да поспорим след като прочетете "Мълчание" на Шюсако Ендо

Дайте трите божи заповеди от наш Буда

Ето те, бе, така те чаках....

На мене тука ми е скучно?Нема ли да кажете накоя простотия за Бойко Борисов, нема ли да политизираме темата? Къде е Детройта, не издържам без него.Искам да дойде и да си каже компетентното мнение, както и има ли живот след смъртта.

не може, много си алчен

детроита днес от жегите даде фира и не е на смяна а го замества с последни силички един селски фатмак ак-47 но само сутрин,че след обяд и той не издържа........ще им изпука електората на комуноидната поднебесна империя и КО ШЪ ПРАЯТ след това не зная:))))))))

Много ми е любопитно ако изкарат кой да е от олежалите се монаси и го наритат да бачка за късче ГМО химически хляб, затворят го да живее в задушен килер в самота и мръсотия, като упражняват непрекъснато физически и психически тормоз върху му, КАКТО Е С ВСЕКИ НОРМАЛЕН, ОБИКНОВЕН ЧОВЕК, тогава какви ли "Мъдрости" ще продължи да сипе :) На Човечеството НЕ му трябва повече Слово/Проповед! ДЕЛА, само ДЕЛА са нужни, единствено те биха могли да съживят Вярата!!!

Ние делата ви ги видяхме за 45г. лозунги и събрания та ако бяхме приложили "делата" в изпълнение вас нямаше да ви има и БГ щеше да цъфти!!!!

Добре.