БСП настоя за мораториум върху добива на шистов газ

Коалиция за България настоява да бъде наложен мораториум върху всички действия за проучване за шистов газ у нас и да бъде възложена независима експертиза на български учени.

Обратно в новината

Коментари - БСП настоя за мораториум върху добива на шистов газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Зелените в България да документират това престъпление, както и последващите престъпления по унищожаване на екологията в цели райони на България. Да няма измъкване от съд след време.

ТОЯ ИЗМАМНИК ОТДАВНА Е АГЕНТ НА КГБ И ТРЕПЕРИ ЧЕ МОЖЕ ДА ИЗМЕТАТ РУСНАЦИТЕ ОТТУК.АБЕ ИДИОТИ НЕГОДНИ,ЩО БЯГАТЕ В АМЕРИКА А НЕ В РУСИЯ.АМАН ОТ КОМУНИСТИ И БОКЛУЦИ.

на кой му трябва газ като се отрови природата, стига сме мърсяли и тровили

Правилно! Най-после от антагонизма в политиката да се роди нещо полезно! Добивът на шистов газ е опасен, а контролът у нас е никакъв. Аз съм против американо-еврейската фирма (или която и да е друга) да прави опити с природата и хората в България и не ме интересува, коя партия предлага мораториума. Въпросът е много сериозен, за да си правим напук.

бе вие български в герберастки универи ли учите бе???или "у Банки"??? смес или смест?? че нещо не вдянах....))))

отново да дойдат онези от изток със зиловете и да източат националните ни богатства,както някога източиха урановите ни руди,медта,оловото,цинка,кадмия,златото!Стига с "братския грабеж","другари"!Но пасаран!

Братле, ти да нямаш температура? Ние никога сме нямали природни богатства. Напротив, руснаците ни даваха всичко без пари - газ, нефт, въглища, руди за комбинатите ни и т.н., и на всичко отгоре субсидираха селското ни стопанство. Пред фактите и боговете мълчат!

не може ли един път дамислим като българи , а не като русо и американо - фили . прочетете в гугъл какво има качено за добива шистов газ , защо в англия спряха проучвания за наличието му . ако щете дори филми гледайте АМЕРИКАНСКИ , за опастността при добив на шистов газ . наскоро мина епизод на от местопрестъплението със подобен сюжет . в едно градче хората мряха като мухи , а водата от чешмите им се палеше . верно филм , но нима продуцентите на филма са американофоби ? само се делим на ... трябва да се мисли , другото е първата сигнална система .

Четохме! Но повече мразим нашите руски поробители. И не вярваме на продажните български социалисти.

"Руските поробители" - ???- същите тези руснаци, които ни спасиха като народ от ножа на турците, след 500 години геноцид,, с цената на над 100 000 жертви - човече, ти трябва да се лекуваш, сериозно, може пък да уима хапчета като за твоя случай... То бива малоумие и грозна неблагодарност, но твоето няма граници!!!

Добре ли съм разбрал - ти, за да направиш мръсно на руснаците, си готов да пожертваш българската природа? Е тва се казва защита на националния интерес, братле, поздравявам те!

И аз не им вярвам на БСП-тата. Затова чета от други места. Това с шистовия газ е нещо не докрай проучено, а България е с малка територия, за да си позволи подобни опити. И още нещо - не съм съгласен да имаме руски поробители. Нито американски! Нито някакви други!

Абе никой ли от алчнитее душички тук не чете, че има опасност да унищожат най-голямото ни богатство: "в недрата на една четвърт от територията на страната, е разположено най-голямото подземно сладководно тяло на територията на страната, "!

Алчните душички защитават руските неекологични проекти и са против всиякакви други проекти, които не са с руско участие. А технологията за добив на шистов газ е доста осъвременена от това, което се опитват да ни внушават товарищите от Позитано.

Представете си например, че шистовият газа ще го добиват руснаци, а не американци. Тогава същите тея американски подлоги, които пишат тук, щяха да ореват орталъка, че съсипвали природата ни. Но щом е САЩ - може. Всъщност тях за природата въобще не ги е еня...

хе хе а руснаците са извстни като върли еколози и природозащитници. Някак си американските технологии ми се струват по-сигурни от руските.

Така ли, американските технологии са по-екологични? Може би, но в Америка. А в чужбина заради миризливите си доларчета съсипват природата на цели нации. Напиши в google "Bhopal disaster", да видиш за какво става дума. Измрели са 20 пъти повече народ, отколкото при Чернобил

Точно руснаците до към 90-те съсипваха екологията най-много. Сега замърсител номер 1 е Китай.

Така ли, американските технологии са по-екологични? Може би, но в Америка. А в чужбина заради миризливите си доларчета съсипват природата на цели нации. Напиши в google "Bhopal disaster", да видиш за какво става дума. Измрели са 20 пъти повече народ, отколкото при Чернобил

Да уточня за някои червени кретени: 1. 2,5 млрд. куб. метра е газът в находищата край Галата и Калиакра, които не са на шистов газ 2. Цената е с 30% по-ниска от цената на която го купуваме от Русия., което значи повече от 120 долара надолу за 1000 куб.м. 3. Консумацията на газ за година е 3,4 млрд. куб.м. 4. Собственият добив за страната ни е около 200 млн. куб.м или около 6% от нужното. 5. Предполагаемите запаси от шистов газ са 300 млрд.куб.м или за около 70-80 г. потребление. 6. Страната ще икономисва около 1 млрд.долара годишно, като замени руският газ със шистов. Дру е въпроса колко екологичен е добива, но при подходящи мерки добива може да е абсолютно екологичено съобразен. Друг е въпроса дали това ще стане и дали подкупната българска администрация няма да си затваря очите пред нарушенията.

Ясна е логиката на руските подлоги. Щом е в български национален интерес значи е лошо, понеже ни доближава към свободата от руското иго.

Кое е в български национален интерес бе, кратуно? Това да унищожим чистата си природа, която единствена в Европа може да произвежда екологично чисти продукти ли?

Ами просто това е в БГ национален интерес - да се отрежат руските енергиини монополи. Защо да плащаме скъпо и прескъпо на руснаците? Да не би нещо повече да ни дават? Само ни използват и все ни закопават. Ако не се отървен от тях никога няма да се оправи страната ни. И от вас трябва да се отървем, жалки соц. корумпирани и продажни типове.

някой компетентно да сравни опасността при добива на шистов газ и същата при управление на герберасти и комунисти - за последните знаем, че е като земетресение от 10 по Рихтер и атомен взрив заедно, а как е с шистовия газ?

Не политизирай темата тук става въпрос за земята и живота ни

Да не би относно Бургас-Александруполис да става въпрос за нещо друго? Или пък за АЕЦ Белене?

Ясна е логиката на американските подлоги - щом е Америка, значи е хубаво, Русия ли е - лошо е. А националния интерес и екологията остава на заден план. Нещастници!

Добива на шистов газ е най-голямата мизерия която можем да си представим. До тук подкрепям.Що се отнася до искренноста на БСП, или пък до "независимата" експертиза на българските "учени", дълбоко се съмнявам

По-добре руски монопол на добра цена, отколкото скъп американски газ и отровене вода, земя и храна. Я някой да каже по колко купуваме газа (уж нашия) от американската (или британска беше) компания, която добива газ край Калиакра?! Дали е по-евтино от руския газ? Съмнявам се. А и да е по-евтино, то е минимално по-евтино. Т.е. основната печалба не е за нас, а за фирмата, която добива газа. Но ако там риска е малък, то с шистовия газ съвсем не е така.

Ааааааа къде е "добрата цена" на руския монопол бе мръсници крадливи. 5-10% по-скъпо отколкото продават на средния европеец. Добра е само за вас гадна крадлива социалистическа паплач.

Спокойно бе, пич, още малко ще се пръснеш от злоба

Ами че ния още от 1944г. сме руска колониална собственост. И днес сме. Та затва реват ребятата от БСП. Защото има опасност статуквото да се промени апък според тяхната идеология е най-добре да си роб на Русия. От това по-добро нямало, нещо кат социалистическия рай.

Грешиш, от 1989 г. вече сме американска колония. Сега е време вече с тях да се борим

Съгласна съм с това! Понякога нещата не опират до "САЩ-Русия", а до това че искат да ни превърнат в една колониална държава, както са в Латинска Америка!

Горе, някой написал, че руснаците проучили и картирали шистовия газ в НРБ, сигурно, понеже, сега сме РБ, трябва ги картират отново щот след 1989 г. са се променили нещата. От прочетеното на мен ми се струва, че вместо шистов, трябва да го кръстим " кистов "

Брех,тези комунисти изпреварват събитията. Продажниците бранят монопола на Русия.

Технологията за добв на шистов газ е една от най-опасните за екологията - земята става негодна за ползване за десетилетия напред,отравят се водоизточниците, а при /мини/взривовете може да се предизвика разместване/наместване/ на пластове,като предпоставка за земетресения.Американците ползват тази технология в малконаселени ,пустинни /неплодородни/ и сеизмично устойчиви райони.

Тия комунисти още са на всеки километър и на всяка комисионна. Щом ореваха всичко значи хубави неща се случват за страната ни.

...хайде чиба у Афганистан!!!

Както се случиха в Ирак, Афганистан, Централна ,Източна Африка, Либия, Египет, пък даже и при нашите комшии - Сърбия и Македония. Където е стъпил американец хората са се видяли в чудо. АМЕРИКА НЕ ДАВА ТЯ САМО ВЗЕМА и печати хартийки.

Искаме енергиина независимост и шистов газ. Стига толкова сме купували само от Русия.

Не, не искаме шистов газ. Досега чудесно се справяхме и без него, и и си имаме чисти подпочвени води. Ако им се позволи на американците да си изливат отровите под земята, това ще се разпростре във всеки водоем в страната. Рибата и животните ще измрат. Да не говорим за водоемите от които градовете и селата черпят вода за пиене.

Пак казвам - никой да не се заблуждава, че българския народ ще спечели нещо, дори и да има някаква печалба от този добив (и дори да е безопасно, което е малко вероятно), лъвския пай ще остане в концесионера Шеврон. За нас ще останат само рисковете от замърсена вода, природа и житницата на България. Никъде, където Шеврон или друга американска компания е отишла, не е имало полза за страната. Не случайно САЩ потребяват 40% от световните ресурси, а са няма и 5% от населението.

Докато не си отгледаме национално отговорни управници по-добре да не рискуваме с толкова опасни неща. А че досегашните управници разпродават природните ни богатства за жълти стотинки се вижда от ето тук - за една година само 37 млн. лева от концесионни такси за цяла България. Смешно малка сума. А така ще стане вероятно и с шистовия газ, само дето рисковете са много по-големи: ----------------------- Към края на миналата година на територията на България действат общо 133 концесии за добив на подземни богатства, администрирани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи пресслужбата на кабинета. Постъпилите приходи от концесионни плащания по тях през миналата година са в размер на 37 504 030 лв. Това е със 17.7 на сто повече спрямо 2009 г. link ---------------------------

До всички лаици, антикомунисти, русофоби, американофили и най веча за мекерето КГБ! Без съмнение това, което ни набутва ченгето Уорлик е опасно за екологията и населението, без абсолютно никакъв положителен ефект за българската икономика. Къде са ни еколозите, противници на атомната енергетика?! Какъв е този смешен търг, без задължителния предварителен доклад по ОВОС (оценка за въздействието на околната среда)!? Ще оставим ли Герберите да извършат такова престъпление срещу държавата и народа ни?! Каоква е комисионната за ББ?! Престанете с тесногръдите си политически заяждания, а да се вдигнем и кажем НЕ на тези експерименти и своеволия!

Един селянин като стъпи в града,става селяндур.Това е опасен от нравствено-етична гледна точка индивид.

...от село, а селяндурите от града като теб!!!

Чоко ( нерегистриран ) 10.06.2011 13:24 НЕ на добива на газ от шистови скали. Гледайте филма Gasland. Това е много опасен метод на добив. Замърсява водоизточниците в района и стават негодни за пиене.

Гледали сме го тоя gasland бе червенотиквеници смотани. Но не искаме да продължаваме да сме роби на Русия . Не искаме повече БСП да продава българските национални интереси на руснаците. Не искаме АЕЦ Белене. Искаме енергиина независимост и шистов газ.

Ами вървете си при себеподобните в Турция тогава. Защото ние българите искаме АЕЦ Белене. Освен това след като Набуко е алтернатива на руския газ, НЕ ни трябва отровния американски газ.

Само защото американци се натискат да извършват това безумно проучване и не дай боже добиване на този газ, си затваряме очите за опасността, която крие. България не е пустиня! Колко държави разрешиха да се добива шистов газ на техните територии???????????

Явно нито руснаците нито БСП се трвожат много за екологията, когато стане дума за АЕЦ Белене. 2.5 милиарда кубически метра природен газ не са толкова малко. Руснаците смятат , че могат да ни го продават най - малко за 400 долара 1000 м3. Тоест милиард долара. По - важно обаче е стремежът за контрол върху България. Защото ако няма АЕЦ Белене и руски газ, няма енергийна зависимост и Русия става една много далечна страна за нас. Но това е политика. За екологията ни това няма значение. Щом като в щата НЮ ЙОРК, Полша и Украйна ще се добива шистов газ, може и в България , но трябва да внимаваме.

Явно не си никакъв инженер. Скоро ще имаме Набуко, така че можем и без шистов газ и без руски газ. А АЕЦ Белене не ни прави зависими от руснаците, да не би сега да зависим от руснаците заради АЕЦ Козлодуй? Точно обратното, без АЕЦ ще станем зависими от турците, защото в момента вече внасяме ток от Турция.

Геополитиката не е предмет на инженерните науки. Въпрос на интелигентност е дали бихме зависили от Русия, ако АЕЦ Белене е руски ,струва неопределено скъпо и горивото , резервните части и обучението на специалистите са руски. От Турция внасяме ток пробно иначе , ще изнасяме за Турция. Ние имаме излишък от мпщности, а те имат развиваща се икономика , която гълта все повече ток!

Обменът на ел. енергия с Турция дава възможност на Турция да изнася за Гърция през България. Освен това в случай на нужда (авария в АЕЦ Козлодуй и ремонт на един от блоковете - централата спира), можем да разчитаме на Турция , а не само на Гърция Сърбия и Румъния както е сега. В случай , че имаме силно развита вятърна енергия, обменът със съседите решава въпросът , когато няма вятър. Но по принцип ще изнасяме за Турция! Трябва да се прави разлика между зависимост и сътрудничество. Просто нашата ел. система става по - надеждна , защото вече в случай на нужда ще разчитаме и на Турция, а не само на Гърция Румъния и Сърбия!

НЕ на добива на газ от шистови скали. Гледайте филма Gasland. Това е много опасен метод на добив. Замърсява водоизточниците в района и стават негодни за пиене.

Атомните реактори на аец Белене хиляди пъти са по опасни ,и въпреки това ги иска те.

Интересно дали противниците на шистовия газ са противници и на АЕЦ Белене?

Не - противниците на шистовия добив са застъпници за АЕЦ Белене. БСП + Русия = форевър

Не,не са противници на АЕЦ Белене,но са защитници на руските интереси.

Одеве пропуснах да отбележа, че същите тия - лакеите на Кремъл и Газпром, миналата седмица ни убеждаваха, че с болшинство от 2/3 българите одобрявали АЕЦ-Белене.... Та тя тая работа е - куче влачи рейс.....

палеца знаеш къде да си го поставиш:))

Нещо ми намирисва тази работа. Днес изтичал срокът?!Сетиха се! Това е още едно гнусно престъпление на българските политици.И къде са Костов и Мартин Димитров?Та те имат министър в Министерството на околната среда. Що се отнася до руския газ,сега не е 1989г.,когато България получаваше 6,8млрд.куб.м. Едва ли руснаците ще се разтревожат много за жалките около 2,5 млрд. които са ни необходими в момента.И това количество намалява всяка година.

Наистина Руснаците не ги е еня въобще за "жалкото" ни потребление. Просто те искат да ни притежават и да ни карат да плащаме по-скъпо. Това е главната им цел.

Нефто-газовата мафия на Русия се уплаши и активира своите най-верни български служители - БСП. Та това е основното. Другото е само много шум и голям миш-маш та да не може обикновения човек да прозре истината.

Абсолютно точен коментар! По времето на БКП-властта в България масово са се извършвали проучвания за тези шисти. И откритите залежи са били картографирани, но до добиване на газ не се е стигнало. Тогава как са се правили проучванията - да не би да са ги правили по различен начин?! Пък нито земетресения са станали, нито отравяния е имало...

Правиш ли разлика от проучване до добиване?

като гледам снимката направо ми се повръща . вечен дупетат . бащата му и той 43 години в парламента . резултат ? Северо Западнала България .

Явно е, че някои люде в Кремъл и Газпром получават тикове и колики, само като си помислят, че Бг може да организира собствен добив на газ и да стане независима от тях и ценовия им рекет.... И са мобилизирали всичките си лакеи тука да ни убеждават колко вредно и опасно е това. Щото от УСА пазара вече ги изхвърлиха, Европа намалява доставките от тях....

Вие изобщо погледнахте ли за какво става дума и как се добива този газ, и каде са подпочвените води в България или спонсора ви е платил да плюете. Тогава вие сте предател и гъзоблизец, защото тоя добив означава край на земеделието в Добруджа. Аман от нещастници дето шепа сребърници се продават.

от нещастници дето врекат под път и над път. щом се тревожат другарите значи за застрашени руските интереси.

А как иначе? Нали това засяга интересите на матушка Русия и батюшка Газпром! Лошите америкоси няма да им дават комисионни! БСП - тъпанари и национални предатели!

ха, ха, ха Тоя пък Божинов. Я у лево

БСП са получили разпореждане от господарите си в Русия в никакъв случай да не се допуска добив на газ в България,за да не се застраши техния внос и съответно страната ни да не би случайно да стане независима от руската енергийна мафия.Пък не дай си Боже излезе и нефт, на братушките ще им се стъжни.Затова БСП са се впрегнали да спъват този процес на търсене на нефт и газ.

Защо само Русия споменаваш? След няколко години ще си имаме газ от Набуко, така че можем да минем и без руски газ и без американски шистов газ.

Българи, чужденци искат да направят България - пустиня и ние да измрем ! Затова са сложили на власт тези дето ни управляват.

"Добивът на шистов газ е спорен процес, тъй като е свързан с пробиването на стотици кладенци и взривяването на скали с вода и химикали, процес известен като хидравлично пропукване или фракинг. Щатът Ню Йорк временно забрани добива на територията си, докато въведе правила и предвиди начин за предотвратяването на замърсяването на подпочвените води. " Това може да се прочете когато става дума за добив на шистов газ в Полша!

Има малки , но съществени неточности в статията. Шистов газ в Америка се добива в близост до Ню Йорк. Забрана за добив има само във вододайната зона на големите градове.

Всъщност, практиката показва, че малки страни като България не могат да печелят от природните си богатства. Дори и всичко да е безопасно (което е малко вероятно), дори и да има изгода (което също е малко вероятно заради големите разходи), то за България (и народа) няма да има почти никаква или много малка печалба. Лъвския пай ще бъде изнесен от бъдещия концесионер. Така става навсякъде по света с малките държави. Ние не сме Русия и не можем да тропнем по масата на американския генерал-губернатор. Така че, при положение, че и да има печалба тя няма да е за нас, по-добре да НЕ носим този риск. Не можем да си рискуваме питейната вода, а от там и храната заради печалбите на Шеврон.

Абсолютно правилно казано! Няма никаква полза за народа. Дори и да се изкарат малко пари за държават - те бързо бързо ще бъдат изхарчени, но нова земя и води не можем да си купим!!! Не ни трябва това, по-добре да си гледаме производството в другите отрасли, а газта ще си ч купуваме. Какво толкова, като ядем чесън от Китай, защо да не взимаме газ от Русия?

Защото ако ти спрат доставката на чесън през зимата не е проблем но с газта какво правим? Или казваш да слушкаме и всичко ще е ОК :)

Точно така е

Газовата мафия на Русия се уплаши. И даже от проучванията я тресе страх. Щото ако наистина се окаже така че може да се добива шистов газ в България и региона, въпросът със запълването на тръбата на "Набуко" няма да стои. А по тръбата на "Южен поток" може да се експортира български газ, а не руски. Да, това няма да стане сега, а след години, но ако Русия престане да изнася газ гладна ще умре.

Гледай филма GasLand и тогава се обаждай, смешник....

Айде, пак руснаците са ви виновни. Защо не прочетеш малко, примерно че във Франция е забранено проучването и добива. Дай, да си отровим една от най-плодородните земи, да си затрием и малкото вода, която имаме и да се радваме, че имаме газ. Но когато става дума за Бургас-Алексодрополус, викаш, че е екологича бомба и че видиш ли може да застраши екологията в районо

Скъпи приятелю,не бързай толкова да продавамв газ на Европа,ако наистина залежите са със стопанско значение,докато изтече срока на концесията от него нищо няма да е останало за нас, а що се отнася да това колко е опасна технологията на проучване и добив поне това което съм чел е ,че настина последствията могат да бъдат сериозни,включително и предизвикване на земетресения.

Газът си остава български. Концесионерите имат монопол върху добиването за срока на концесията. По света от много години се добива такъв газ и екологичните проблеми са много ограничени. Има само една истерия, типична за еко средите.

А според теб трябва да пре...м целия регион за 3 км. магистрала ли (според разчетите на Огнебойко)? Защото горе-долу за толкова ще стигнат предложените 30милиона.

Какво се учудвате. На БСП им плащат от Русия. Путин и Газпром са техните шефове, не просто спонсори. Те ще правят всичко възможно и по тая тема да изманипулират общественото мнение, както го правят и за АЕЦ Белене. Щом БСП го твърди значи не става въпрос за българските национални интереси а за руските. Така трябва да тълкуваме поведението им.

А щом ГЕРБ подписват нещо, като гледаме цялостната им абсурно лобистка и продажна политика, значи е в интерес на САЩ. Едните лижат гъза на Русия, другите на САЩ, само че, за добро или лошо, а по-скоро за добро, в случая интереса на България може би съвпада с интереса на Русия. Ние искаме чиста държава, особено там, където ни е житницата и повечето от подпочвените води, а Русия иска да си продава газта.

Абсолютно точно!

Загрижен за България социалист! Ей, тези като не са на власт и изведнъж стават българи.. поне докато пак не набарат кокала.

Да, седерастино Мунчо, ама тия не са никакви социалисти. Когато истинските социалисти бяха на власт едно време, България беше чиста и с несъсипана природа, въпреки заводите!

Доста спорни твърдения, другарю Ого!

Ти от колко време си в тази природа?

Да си чувал за най голямата помина яма в Европа строена по соца. в Девня -живачна дестилация за сода каустик.

Просто прочетете коментарите долу и ще ви стане ясно кой е негодника Божинов. И да е прав в случая, като знаят хората кой го говори това ще знаят че го върши за пари! link

Само да кажа, че французите отдавна забраниха да се правят проучвания за шистов газ на тяхна териториа а за добив да не говориме. Гледах едно филмче по тяхна телевизия за ефекта от добиването на такъв газ в Америка. А той на кратко беше - отровени води , пропаднали терени, изпускане на отровен газ от земята и тн.т.

ще си умрете бедни и гладни тупи булгари с такива руски дупедавци! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Преди да правиш такива заключения, задай си въпроса защо западна Европа не добива този газ, нищо че има повече залежи от нашата страна и защо внася газ от Русия.

Защото добива е скъп и самото разработване отнема години. досега им беше по-евтино да внасят газ от Русия. С повишаването на цените на горивата, този добив става по-изгоден и е въпрос на време да го използват.

По-добре беден, но свободен, в чиста държава, отколкото изруд натъпкан с химикали, който си мисли, че като 5 дрънкулки повече и то на кредит е много богат, докато един ден не се събуди и не осъзнае, че е роб до 10-то коляно... По-добре да си купувам газ, с парите, които печеля от домати и краставици и туризъм, отколкото да си отровим красивата, малка държава. Руски, американски, всички подлоги са едни и същи. Този добив е абсурдно вреден за природата и затова не се ползва в европа, а в УСА никой не си позволява да го прави на място различно от пустиня, защото стават страшни неща и хората се надигат. Тука нашите боклуци за един хеликоптер ще продадат и майка си и децата си.

Много добре казано. Ясно и точно.

Е, по-важно е Цв. да си купи още една банка, нали? Защото "е умна, знае английски".

по-важно е да поумнееш. ама е невъзможно :(.

Дали е безкоростен този протест и дали не е просто за печелене на дивиденти преди изборите. Иначе звучи логично и ако е така би трябвало всички да са против подобен добив