Съдят България за забраната за домашно раждане

Българският хелзинкски комитет (БХК) съди България заради правна уредба, която не позволява на майките да родят вкъщи с медицинска помощ, съобщиха от комитета.

Обратно в новината

Коментари - Съдят България за забраната за домашно раждане | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ааа, значи въпросните могат да отидат до болницата, за да им сложат силиконец и ботокс по разни места, ама раждането трябва да е вкъщи? И като гледам какви коментари има по-долу - в болниците режели без нужда и шиели без нужда!

Е, то по тази логика трябва и всички хора с високо кръвно да се прибират да спят в болницата вместо вкъщи, че, не дай Боже, да получат инсулт...

Разгледайте внимателно историите и снимките от този сайт - на хора и деца, пострадали от раждане у дома: link

Като не се спазват правата у нас, в частност правото на избор, нека я съдят България. Това, че има и други беди за оправяне, не значи, че поне тази не може да се оправи

Аман от малоумен народ! За лесно забравящите "природнички" следната ми лична статистика: Аз считам за мои 5 прабаби, всичките са раждали с "баба", разбирай акушерка. Първата има седем деца, две умират при раждането (едното поради голяма недоносеност и още едно поради усложнения при раждането) и още две преди да навършат 5г. Втората има две живородени деца и УМИРА при раждане на третото си дете, което също загива. Третата (не ми е биологична роднина, но си я имам за своя) - 3 живородени деца, 3 МЪРТВОРОДЕНИ деца поради усложнения при раждането. Четвъртата - 5 живородени деца и 1 мъртвородено дете. Петата - 2 живородени деца и умира от извънматочна бременност! Ади ся желаещите да си раждат вкъщи - МОЛЯ! Правете точно каквото искате, но си вижте вашата лична статистика, нещата не са цветя и рози както са описани тук!

Това, че в Западна Европа е така, не означава, че и тук трябва да се копира всичко. Трябва да се види на база статистика в други държави каква е смърността на 1000 раждания в домашни условия и в болница. Ако в болницата този показател е по-нисък- то мярката трябва да си остане, защото е по-добра за обществото като цяло.

мисля че всучки които коментирате тива за лудост , пропускате една мноог важна подробност. в цивилизованите дуряви , това става с помощта на медицински лица , които за достатучно квалифицирани за да се справят сус ситуацята. естествено че няма гаранця за нищо , но сущо така я няма и в болницата.правото на личен избор си е право и никои неможе да го отнема. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Крайно време е и българките да имат право да родят там, където се чувстват най-сигурни!

Пълни глупости изисквани от една секта пощурели за връщане към природата... Хората в малките населени места, където закриха болниците реват, че няма къде да се лекуват, тия реват, че не искали болници...

Разбира се, че жена, при която няма усложнения може спокойно да си роди вкъщи. Не разбирам защо е цялата тази врява. В нормална държава просто идва акушерка и изражда бебето. Друг е въпросът, че повечето "модерни" майки искат да раждат с анестезия, а това няма как да стане безопасно в домашни условия. Но не виждам защо трябва да има изрична забрана. Това е абсурдно.

Проблемът е, че просто никога няма гаранция, че няма да има усложнение. Може 9 месеца всичко да е било перфектно и нещата да се объркат в последния момент и ако тогава няма кой да ти помогне... Малко ли новини имаше напоследък за жени и бебета пострадали при домашно раждане? После и да викнеш линейка, докато дойдат може да е прекалено късно. Така, че честно не разбирам защо да си рискуваш живота, че и живота на бебето излишно? Защото, не забравяй, че жена, която взима такова решение носи отговорност за два живота, своя и на детето.

Проблемът е, че просто никога няма гаранция, че няма да има усложнение. Може 9 месеца всичко да е било перфектно и нещата да се объркат в последния момент и ако тогава няма кой да ти помогне... Малко ли новини имаше напоследък за жени и бебета пострадали при домашно раждане? После и да викнеш линейка, докато дойдат може да е прекалено късно. Така, че честно не разбирам защо да си рискуваш живота, че и живота на бебето излишно? Защото, не забравяй, че жена, която взима такова решение носи отговорност за два живота, своя и на детето.

а Вие да сте чувала за смъртни случаи ори раждане в болница? защото аз съм чувала за много повече от обявените в медиите. но те не са толкова скандални, че да предизвикат техния интерес. а и точно за да се намали риска е необходимо да има възможност медицинско лице да присъства при домашно раждане!

Да, но е важно жената да ИМА ПРАВО да вземе решение за своя живот и този на нероденото си дете (както например има право да абортира). След като даваме право на хора нискоинтелигентни и/или с доказани психически отклонения да се разхождат по улиците, да шофират и ежедневно да застрашават живота на цялото общество, не само на собствените, а и на чуждите деца, то защо пък да не дадем право на майките да решат колко и как да се грижат за здравето и живота си. Така или иначе, като ги изпишат от болницата след раждането, никой лекар не им виси на главите да ги наблюдава как си гледат бебето... Ако искат да го уморят, ще го оставят да настине и ще "пропуснат" да го заведат на лекар. Проблемът не е, че така наречените "природолюбителки" искат да си играят на руска рулетка. Те се чувастват принудени да потърсят алтернатива и да се "завърнат към природата" поради страха си от нескопосаните лекарски екипи (моля, Човеците и съзнателните лекари да ме извинят за грубото обобщение!), мизерните условия в болничните заведения и безкрайната бюрокрация (аз имам приятелка, която пометна от стреса покрай всички неуредени бумащини, свързани с бременността). Ако направите тестове за интелигентност на родилките, ще установите, че "природолюбителките" са всъщност по-интелигентната, по-четящата и с повече стремеж за информираност и по-правилно и здравословно отглеждане на децата им половина. Те искат здраво бебе! Просто направете така че да ги убедите, че болничното раждане им дава по-голям шанс за това! Не ги "изнасилвайте" със закон! Лудост е да се смята, че защото някой прави нещо по един определен начин, то той е най-добрият... Ако беше така, човекът нямаше да е открил колелото, защото и баща му и дядо му и всички други от селото са носили всичко на гръб... А за статистиките - не виждам защо изобщо някой се мъчи да ги чете. Те винаги са манипулирани така, че да са в подкрепа на този, който ги поръчва.

Срам ме е, че този комитет се нарича български. Той е нещо много повече от антибългарски, защото единствената му дейност е да съди БГ за щяло и нещяло. Кой им плаща, на кой господ служат, от къде ги събират. Но като гледам блуждаещия поглед на Маргаритка Илиева, ми е ясно от къде ги подбират..

Делото няма да успее. На този принцип утре ще поискат сърдечна операция в банята. Друг е въпросът защо в болниците ни е толкова гадно, мизерно и противно, че жените по-скоро биха родили вкъщи.

Аз само искам да попитам - ако настъпят усложнения и се наложи намесата на лекар - какво да правят акушерите тогава - зарязват родилките в болницата и хукват по адреси да оказват помощ на "по-специалните", пак ние простулюдието седим и чакаме през това време....

Браво на БХК! Българките заслужават да родят здрави деца в домашно спокойствие, а не да бъдат третирани като животни за разплод и децата им - като предмети!

след "домашното спокойствие" идва обаждане на 112, линейка, "Пирогов" кръвопреливания, операции и "животното за разплод и неговия предмет" са спасени с цената на нашите здравни осигуровки, защото една самозабравила се еманципантка е решила да пробва дали може да роди в къщи на миндера. Да си пробва колкото иска такива раждания, но всички усложнения да си ги плаща от джоба, моля .......

Ами тогава всички пострадали при ПТП след употреба на алкохол също да си плащат от джоба! И не само това, ами да плащат от джоба си и за пострадалите. Бременността НЕ е болестно състояние и ако няма установени усложненния, няма защо да става именно в болница. В Холандия и Франция немалко жени раждат вкъщи и проблемите са значително по-малко отколкото в БГ, където всички са задължени да отидат в болница.

Раждането е нещо естествено. Лекарят помага, не спасява. Спасява само при усложнения, а те се предполага да са изключения.

Е, има скъпи частни клиники къде, предполагам, ще ти изпълнят желанието, но е въпрос на средства. така, че имаш избор или плащаш няколко хиляди (не съм запозната с цените в частните клиники) и те глезят като принцеса или раждаш в държавна болница и пак плащаш, но поне по-малко, но нямаш право на претенции. Както се казва, изборът е твой.

Ако въпросното местно законодателство нарушава европейски регламент ще я осъдят и още как. До всички по-долу, които плюят жената, вкл. и здравната министърка: Става въпрос да не е забранено, а не да се поощрява по някакъв начин. И това е вече въпрос на личен избор. Освен това, човекът от панелката е прав -- подобно раждане трябва да е съгласувано със съседите, така както се съгласува купон или ремонт -- иначе глоба. И така. Най-лесно е да забраниш нещо. Доста по-трудно, но и по-полезно е да регламентираш нещата адекватно.

Безумие е това да раждаш в къщи. Не знам тези жени с всичкия акъл ли са? В кой век живеят? Или го правят защото знаят, че все пак има линейки и доктори, които ще се отзоват на повикването. Но според мен е престъпно да рискуваш живота на детете си и твоя собствен само за да се правиш на интересен.

Страните, където е уредено със закон раждането вкъщи са ЦИВИЛИЗОВАНИ страни! За разлика от България, където и в болница не се чувстваш сигурен, камо ли да си родиш вкъщи. Като цяло ражданията вкъщи са за разни не много умни жени, които имат зор да си играят на "много съм близо до природата" , та както се казва тук малко намирисва на "всичката Мара втасала, тръгнала да ражда вкъщи", да погледнат първо всички ями, които зеят в здравеопазването от БХК и тогава да се занимават с раждания вкъщи.

Най-добре за българия ще е БХК да се забрани като опасна за обществото организация. По-добре попитайте БХК защо закриха форума си. Явно истината не им е угодна.

Да ака акушерката, която ще дойде у вас няма да е по-добре подготвена от акушерката в болницата, а там поне има апаратура и други акушерки, та все една може и да знае какво да прави за да ти помогне, докато ако раждаш у вас, риск печели, риск губи. Може да е добра акушерката, може и да е некадърна. И ако е некадърна ще ти рискува живота за едното нищо.

Абсолютно подкрепям!

Абе нека си раждат вкъщи, ама само ако подпишат декларация, че каквото и да стават няма да викат линейка и ако нещо се обърка няма да държат акушерката отговорна. Т.е., че ще раждат на собствен риск. Пък след това да правят каквото искат. Ама да няма после драми в новините за умрели родилки и бебета при домашно раждане.

В по-развитите държави това е възможно, защото се осигуряват специалисти и апаратури, същите като в болниците, но цените не са народни:) Тая работа е за милионери. В България-всичко Мара втасала, че вкъщи да ражда...

Прост народ, слаба държава! С такова социално самосъзнание, за каква демокрация изобщо говорим...

В Холандия повечето раждат у дома. А пък ако раждат в болница - след два-три часа ги пращат да си ходят.

Да се споменава Холандия и здравеопазване в едно изречение е все едно да почнете да давате Италия за пример с борбата й с организираната престъпност.

А пък в Судан 100% раждат у дома си.Ама сигурно поне 20-30%, ако не и повече, от жените умират при раждане. Така, че хич не ме е еня как е някъде си. Въпросът е, че в България и без това имаме отрицателен прираст и е направо безумно да рискуваме живота на майките и бебетата.

Ами стой си в Холандия и ако искаш раждай на терасата. Проблема си е твой. Ако ще ражда в Бьлгария и вкьщи да се подписва декларация, че си поема отговорността и да заплати всички разходи.

Аааа, и аз ша съдя България, за полова дискриминация! Откъде накъде само жените могат да раждат, а мъжете не?!

Никой не те е спрял! Но първо трябва да забременеш... Все пак необвинявай държавата, ако не се получава или откажат ти платят инвитрото..

КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОИ СА В ТОЗИ КОМИТЕТ И КАКАВО ОБЩО ИМАТ С БЪЛГАРИЯ

АБЕ КВО ША МИ РАЖДА В КЪЩЕ БЕ ДА НЕ Е ДОБИТЪК СЪДЕЛИ БЪЛГАРИЯ КВИ СА ТЕ ИДИОТИ КАТО ИСКАТ В КЪЩИ МАРШ В АФРИКА МАННА НЕБЕСНА ЗА МАНГАЛИТЕ ВЪРВИ ДОКАЗВАЙ ПОСЛЕ КОЙ КОЛКО ДЕЦА И КОГА Е РОДИЛ ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ УТРЕ ЩЕ ПОИСКАТ ДА РАЖДАТ И НА КЪРА ИЛИ НА НИВАТА БЕЗМОЗАЧНИ СЪЩЕСТВА

какви са тия?!знае ли се кой ги финансира и какво правят в българия?!данс спят ли?!

АБЕ КВО ША МИ РАЖДА В КЪЩЕ БЕ ДА НЕ Е ДОБИТЪК СЪДЕЛИ БЪЛГАРИЯ КВИ СА ТЕ ИДИОТИ КАТО ИСКАТ В КЪЩИ МАРШ В АФРИКА МАННА НЕБЕСНА ЗА МАНГАЛИТЕ ВЪРВИ ДОКАЗВАЙ ПОСЛЕ КОЙ КОЛКО ДЕЦА И КОГА Е РОДИЛ ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ УТРЕ ЩЕ ПОИСКАТ ДА РАЖДАТ И НА КЪРА ИЛИ НА НИВАТА БЕЗМОЗАЧНИ СЪЩЕСТВА

Да не би БХК да са създадени само да съдqт България?!? Защо не свършат нещо полезно като способстват за създаване на добри условия, а не само да съдят и да порицават????

КОЕ МУ Е БЪЛГАРСКОТО НА ТОЗИ КОМИТЕТ КАТО ВИНАГИ СЪДИ БЪЛГАРИЯ?

Не съм съгласна някаква луда да ражда у дома си, за сметка на данъците, които плащам АЗ. Освен това, тези, които живеем в панелни блокове не сме длъжни да я слушаме цяла нощ как ражда , а на другия ден да сме на работа. Като иска - да си ражда сама на полето или в гората- да си наеме екип, разходите за този екип да са за нейна сметка!!!

Тия са луди! Абе ако искат и на полето да си раждат, ама после като се объркат нещата защо викат линейки и плюят докторите, че не-знам-си коя умряла при раждане или не успели да спасят детето. Ами като ражда като прапра баба си докторите как да и помогнат. Амо после повикали линейка, е да... ама след дъжд качулка.

И дано да спечели. Негативните коментари са от хора, които некога не са раждали в българска болница...

Родих два пъти в българска болница и точно в такава болница спасиха живота на приятелката ми и новороденото й бебе. Ако беше решила да роди вкъщи и двамата щяха да са мъртви!!!! Продължавай да пишеш "умни" коментари!

Прочети горното.Като искат да мрат да не викат линейка и да им плащаме хиляди за оцеляването.

не ходи в български болници - отиди в занзибарските! В която и болница да родиш, е 100 пъти по-добре от раждане вкъщи, защото никой не може да предвиди хода на раждането - но очевидно си някоя новоизлюпена забогатяла с много претенции, но без покритие!

Да, раждането в българска болница не е най-приятното нещо, но ако, недай Боже, нещата се объркат поне има кой да ти помогне. Ако като си сама вкъщи? Или с някой учила-недоучила акушерка, пък и дори да е опитна, без необходимата апаратура, какво правим ако нещата не се развиват по план? Умираме си и двемета с бебето, защото видиш ли в болницата било неприятно! По-добре да изтърпя 2 дни грубо отношение отколкото да си рискувам живота, че и живота на бебето. Защото в случая не става дума само за майката, но и за детето.

Има частни болници.Иди там.

Циганката или друга талибанка иска да ражда в къщи? No problem - само след поемане на всички разходи за посещение на медицински специалисти, разкарване на мед.апаратура и инструменти. А и задължителн да плати застраховка "риск при раждане извън болница", която да покрие претенции при евентуални усложнения.

Точно така!! Пък тая пак ще изкара някой лев. Разправяха една история с легени с кръв, непрерязана пъпна връв. Точно от една от тия последователки. Накрая детето не оцеля.... гнусна работа

акушер -гинеколозите са наи простоватата част от лекарското сасловие. гледат единствено в рацете -колко пари могат да измакнат.не медици , а хулигани !!!

Е? Тогава за мангалите освен безплатен аналгин и аспирин, доставен с бърза помощ, вече ще има и раждане по домовете съвсем без пари и без дори едни бонбони за хората които ги израждат. М/у другото тоз хелзински комитет май нещо се осра. Да се молят да не дойде домашните им любимци да ги любят.

Аман от глупостите на БХК. Ми че утре някоя ще реши че иска да ражда на плажа, друга в метрото или пък на връх Мусала. Да не говорим че в този дух би било и желание да се провежда сърдечна операция в хола.