Археолози откриха българската Троя край с. Дядово

Части от изящен сребърен венец бяха открити в надгробна могила край новозагорското село Дядово от археологически екип на НИМ.

Обратно в новината

Коментари - Археолози откриха българската Троя край с. Дядово | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е каква стана тя ,излезе че сме роднини с Брат Пит.

има различни сведения от древно-гръцки автори за наличието на автохтонно (коренно) население, преди гърците. По всяка вероятност това са били различни тракийски или сродни с траките племена. един от примерите е остров самотраки, който е запазил древното си наименование, и то е свързано с траките.

Имало е български племена. Това са известните от гръцките писания пеласги. Но гърците са изкълчили фонетично етнонима, който идва от билишци, билсага, от името на завоевателя вожд Бел (Българ) Билиш през ІІ хилядолетие пр.н.е.

Хора , които не знаят кой е прадядо им и произхода си 100 години назад , се занимават да си присвояват роднини от преди 3200 години , че и да ги припикават като български и да ги организират във фантазни разкази като история. Всъщност причината е липса на история. В цялото "Велико" българско средновековие и един българин не му е минало през главата , че това "величие" е толкова велико , че да може да представлява сюжет , смислена значима верига от събития с приемственост и логично не е написана и една българска история. Такава идея липсва в цялото средновекие, превеждат се византийски истории и към тях се споменават маймунджулуците на някое българско царче. Логично до Паисий никой българин не е чувал за българска история, както и пише самия Паисий, който преписва западни автори, които от любопитство към миналото почват да свързват отделни източници за българите и да свържат хронологично сведения за разни царе, нещо , което българите през средновековието смятали за безмислено , маловажно и без исторически смисъл, тъй като се смятали за относима значима ромейската история , а българските царе вписвали в нейния сюжет. Обаче и от Паисиевата история, която не е отпечатана нищо не произлезло, та българите ходили през 19 век да обикалят странско да им пишат история. И досега дирят в Троя , Хиндукуш , Памир , Израел , Усури , Дон и Индия някакъв смислен сюжет за себе си.

Ачо, правиш се на умничък, ама не си. Още не си разбрал, че българите не сме само ние, и ти потурджията. Българи е имало по целия свят, а най-големите писатели по история сред тях са били във Волжска България. От там до днес са останали няколко свода, в които пише и за майчиното ти мляко. Само че ти си галфон и не можеш да проумееш това. Ти си срам за народа ни, колкото и да пишеш правилно.

Той Ачо, ако беше умен, нямаше да вярва на Паисий, че по тия земи е имало някакви "царе".

Има многобройни географски проучвания, археологически находки, исторически сведения и писмени доказателства, които потвърждават голяма част от скандинавската история. Повечето от писмената история започват след ш00 г. сл. Хр. Има силни доказателства, че шведските предшественици са агресивни бежанци "лодка-хора", които първо дойдоха от древния град Троя. Разположена в северозападна Мала Азия (днешна северозападна Турция), руините на Троя са открити през 1870 година. Троя (или Трои) е съществувала над ч000 години и е била известна като център на древни цивилизации. Жителите му били известни като троянци (или траки) в периода от около з000 г. пр.н.е., който започвал с "нахлуването на морски народи" според египтяните. Троянците били ранни потребители на железни оръжия и караха коне. Данните показват, че град Троя е преживял няколко войни с гръцки и египетски армии. Троя най-накрая бе положена в руини за 12ш0 г.пр.н.е. от гърците, оставяйки града напълно опустошен, което се потвърждава от факта, че градът е бил освободен до около 700 г. пр. Хр. Около 70 години след края на войната около з0 000 троянци / траки (наречени дарданои от Омир, анадолици от други) изоставили град Троя, разказвани от различни източници (етруски, меровийски, римски и по-късно скандинавски).

Историите потвърждават последните дни на Троя и описват как след като гърците са уволнили града, останалите троянци в крайна сметка са емигрирали. Повече от половината от тях са изкачвали река Дунав и са преминали в Италия, установявайки етруската култура - доминиращото влияние върху развитието на Рим, а след това се бори с римляните за регионално господство. Останалите троянци, главно хиефтънци и воини, навсякъде около 12 000 се отправиха на север през Черно море към "Маре Моитис" или "плитко море", където свършва река Дон (район на Кавказ в Южна Русия), и установява кралство около 1150 г. пр.н.е., които римляните наричат Сикамбрия. Местните наричат тези троянски завоеватели "железни хора" или "айс". Айс (също Асар, Есер, Æsir или Asir) построиха известния си укрепен град Aesgard или Asgard, също описан като "Троя на север". Различни други източници си сътрудничат, заявявайки, че троянците са се приземили на източните брегове със своето висше оръжие и са претендирали за земя. Районът става известен като Асаланд (Земя на Есер) или Асахайм (Дом на Айес).

Много историци познават хората на Аесир като Трако-Цимерийци, тъй като троянците са от тракийски произход (кликнете тук за тракийски произход). Те били известни на римляните като тираси. Гърците ги нарекоха траки, а по-късно и Траяни, оригиналния народ на град Троа (Троя), за когото се страхуваха от мародерство на пиратите. Историята свидетелства, че те всъщност са били най-дива раса, предадена на вечно състояние на "пикантен излишък", както го каза един историк. Те се описват и като "румени и сини очи". Руският историк Николай Л. Чировски описва как пристигнаха Трако-Цимерийците в този район и как бързо доминират земите по източните брегове на река Дон. Тези хора са наричани Айс на местно ниво, според Чировски, а по-късно и Асир.

Доказателство, че есирците са били троянски бежанци, може да бъде потвърдено от местни и по-късно римски исторически източници, включително факта, че вътрешната част на Черно море е преименувана от Маре Маеотис до "Желязо море" или "Аезовско море" местен език. Името днес остава като Азовско море, вътрешно море в Южна Европа, свързано с Черно море. Асирците бяха известни за борбата си с железни оръжия. Те били известни и се страхували за военните си кораби, както и за своята жестокост в битка, и бързо доминираха в северните занаяти, използвайки река Дон като основен маршрут за търговия с хората от далечния север.

Хората от Азир доминират около Азовско море почти 1000 години, преди да се преместят на север през 90 г. пр. Хр. Времето на изселването им от Кавказкия регион и тяхното пристигане в Балтийско море в Скандинавия е подкрепено от няколко учени и съвременни археологически доказателства. Както каза Snorri Sturluson (северен историограф от 13-ти век) и потвърдено от други доказателства, Асир се чувстваше принуден да напусне земята си, за да избегне римските нашествия от Помпей и местните племенни войни. Агресивните войнстващи индоевропейски номадски троянски племена Асир дойдоха на север, прекосявайки цяла Европа, като носеха всичките си оръжия и вещи на реките на Европа в своите лодки. Асирците са разделени на няколко групи, които на последователни етапи са емигрирали в новата си скандинавска родина. Влизайки в района на Балтийско море, те плавали на север до скандинавските брегове, само за да се срещнат с упоритите германски племена. Изтъкнатите германски племена в района са Гутар, известен също като Гута, Гутани, Готарн или Готи от римляните. Тези германски племена бяха известни на Асир, тъй като търговията с Балтийските територии беше добре установена преди 100 г. пр. Хр.

А щом в Чикаго живеят роднини на българи от село Чурка, Смолянско, излиза, че село Чурка е българското Чикаго. Очаквам в най-скоро време Божо Вампира да открие българските египетски пирамиди, българския Стоунхендж и българския Мачу Пикчу.

Пак ли я открихте?За трети път тоя месец.

Почнал си добре, с общо взето добри обяснения за близки исторически, до тогавашните етногенетични процеси! Ставащи с племената от западния ареал на ямната култура, които са и носители на т.н. "шнурова керамика"!Тези процеси са и свързани с миграционните им движения през ранната и средната бронзова епоха! И си завършил, от половината си изказване нататък, с ужасяващ миш-маш от изсмукани от пръстите глупости!Джавахарлал Неру, траките предци на индийците, че и всички европейски народи и т.н.!?Проблема с общноста, на така наречените народи с индоевропейски произход, е много сложен и явно не е за развиване на съждения от такива като тебе!?Вземи я махни тази историческа "каша" от главата си!Помисли си само!?Щом траките са предци на индийците, то и балтославянската общност, иначе вярно определена от тебе като родствена на траките, в случая излиза, че протославяни и протобалти също трябва да се водят за предци на далечния, напълно различен като генетика, безкрайно сложен индийски свят!?Спри се с твоите глупости и ако можеш наистина да осмисляш сложните исторически процеси, чети сериозни научни трудове по лингвистика, археология, антропология и новите, отскоро развиващи се изследвания по сегашна и древна генетика!Вярно интерпретираните постижения на тези науки в някаква степен, гарантират доближаването до историческата истина, в тези толкова древни времена!

Извинявай, нещо, ти пречи да разбереш написаното. Не съм казал че траките са предци на индоариите. Развивали са се успоредно в два независими и отдалечени териториално етнообразуващи и езиковообразуващи процеса, но са запазили далечните си родствени връзки, лексикален фонд, но това е характерно за всички ИЕ народи и това не е някакво особено доказателство, че например траките са българи или темподобни психиатрии. Далечните връзки на протославяните и лето-литовците с траките, върви по индоевропейското наследство, дали дерктно или опосредствено в случая няма значение, но има един основен момент, че в сравнение с траките са се появили по-късно, тяхната култура е била доста първобитна и по-никакъв начин не може да се сравни с тракийската повлияна от еленистичната. Малко ти куца и хронологията. Индоевропейците като основен народ първоизточник или племе са живяли около 2500 години преди Христа условно в устието на Волга и прилежащите райони преди да се разклонят на източно и западно разклонение. Например западните иранци, източните иранци, индоариите са източното индоевропейско разклонение съседствало с протобалтите и славяните, които са най-източната част на западните индоевропейци, също както траките - оттам и общите лексикални форми и културни елементи. Старите индоевропейски народи от западното разклонение хронологично вървят на запад, така - кимерийци, траки, гърци, келти, германи, славяни. Като траките са най-старият автохтонен народ на Балканите от индоевропейците, може да се поспори дали са по-стари от кимерийците, които на Балканите са само в далечната североизточна периферия.

историческата "каша" в главата ти, но разбира се, ясно е!?Няма как да я изчистиш за броени минути!Племената, от които по късно се оформя индоевропейската езикова общност, създават своите култури в далеч по древни времена, от указаните от тебе 2 000 години преди Христа!И то, на далеч по-обширни територии, в Северното Причерноморие!Щом не знаеш, какво е бугоднестровската култура, днепродонецката култура, културите Средний стог I и Средний стог II, Хвалинската група сродни археологически култури и какви миграционни движения произтичат от тях, ти просто си много бос по тези въпроси или просто, нищо не знаеш!Дори, опита ти да говориш за произход и миграционни движения на индоиранците е твърде неясен и объркан, а тези неща при тях имат своето развитие далеч преди 2 000 и коя си година, преди Христа!Да казваш, че траки и балтославяни били в далечно езиково родство, ти чел си ли поне някаква лингвистика по тези неща!? Да казваш, че траките били автохтони на Балканите, а кои са тогава истинските първи заселници на тази полуостров, дошли с оформен вече керамичен неолит около 6 200 години преди Христа, от територията на Мала Азия!? Говориш само глупости!Първи били тия, след тях втори ония, пък трети били..... !Хал хабер си нямаш за Балатонската група археологически култури и кой има етногенезис от тях!?Чел ли си нещо за археологическия хоризонт на културите с шайбовидните дръжки и чии са некрополите при Деча Мурешулуй, в днешна Румъния!? Щом траките са най-древни и автохтони на Балканския полуостров, как са минали през тях, а не преди тях племената, създали ранната, средната и късна фаза на микенската култура, възникнала в днешна Средна Гърция и Пелопонес!? По твоите приказки, древните племена са се прескачали едно през друго, като зайци по време на игра!?А всичко, дори и в тези древни времена е имало своята последователност и логика на развитието си! Абе, какво ли се разправям с тебе!?

Сигурно така след 2000 години ще намерят части от танкове абрамс и в южна българия и Колорадо САЩ и такива специалисти ще кажат че България е била територия на САЩ.

Невъзможно е части на боклуците "Абрамс" да издържат 2000 години.Но е възможно парчета негърски фекалии паднали от палубата на лайнера "Доналд Кук" на дъното на Черно море да се запазят поради липсата на кислород долу.

Виждам, че се включват още участници "лектори" (даже и един Мойсей, без да знае, че има българско начало) и ми става забавно да омагьосвам невежите всезнайковци. А докога ще откриваме, че Троя е българска?! Или че открихме втората Троя... А защо само две Трои?! Българското име на древна Троя, основана от българските племена в Капдаг (Мала Азия - и не си измислявм аз името, и от там се получава топонима "Кападокия") е Атряч. Вероятно се е случило в началото на ІV хилядолетие пр.н.е. Известно е, че древните българи начело с вожда Шамбат през V хилядолетие пр.н.е. са мигрирали от Стария Туран и са покорили Месопотамия, която нарекли Самар (Шумер). Много скоро след това са завладели Близкия Изток, Египет, Мала Азия. На Балканите, покорени от Бел Билиш през ІІ хилядолетие, те са оставили доста топонимия, употребявана и днес. На планинския масив Централна Стара планина и Ихтиманска Средна гора са казвали също Атряч, това е прохода Троянови врата, и той трябва да е с "о", а не с"а", защото не император Траян е отворил тоя проход, същестуващ от хиляди години преди това. Другият край на този планиски дял е белязан с имеанта останали до днес, другия проход - Троянски проход и едноименния град Троян. Това е име на трек-български (тюркски). След векове, когато на Балканите се налага агилския език (праславянски), Атряч става за т.н. славяноговорящи необяснима дума. По метода на народната етимология, като се сменят местата на фонемите от "Атряч" се получава "Стара" (планина) и така вече оронимът има смисъл. Защо е такова обяснението? - Защото няма друга планина у нас, наричана Млада планина. Българите сме дали много на световната цивилазция - още няколко примера свързани с Троя. Тук един споменава, че другото име на Троя е Илион. Така е. И това име е с български поризход. Българите като са завладели региона на днешна Гърция, островите и Малоазийското крайбрежие, са им дали името Илат. От това име идва името Илион, преиначено от гърците (Омир, който е древен български аед). Имало е Троянска война и не една през хилядолетията. Но от онази, заради която е написана Илиадата, се е случила миграция на оцелелите атрячци (да кажем начело с Еней) и те са мигрирали на запад, като се преселили на Апенинския полуостров. И какво име са дали на областта която са заели, и как са се нарекли и се знаят и до днес от историята? - Етрурия и етруски (фонетично променено от Атряч и атрячци), уважаеми невярващи всезнайковци! Досега никой не опитва да преведе етруските надписи с български тюрки, с българица, защото просто чифутите, на които сме дали ген, име, история, религия, въртят йезуитски световната история по своему, фалшифицират я, искат да ни заличат като световен исторически кредитор. Нашето светло име "българ" - с едно от многото си значения "свят човек" да бъде заличено, за да може те да останат единствени и "богоизбрани"! Та затова и днес ни ликвидират всячески - икономически, политически, финансово и генетически, като ни заливат и пълнят с цигани и други африканско-арабски отрепки. На гърците сме дали и двете им наименования на страната - Елада и Гърция! Първото пак от Илат, второто от името на остров Креш -Крит, "Остров на борбите", защото там племенните вождове са провеждали своите кинеши, през време на които се провеждали ритуални състезания по борба "креш". От тези борби се явява и първия олимпийски спорт - борбата. От Креш се получава Гърция сред латинско говорящите, римляните, нашите отрочета. И гърците са български отломки, но темата е много просторна.... и т.н. невярващи на очите си! Не ви ща минусите, на който му трябва информация, ето, заповядайте! Това никой няма да го напише в българските учебници, българската история се пише от родоотстъпници и продажници. Разберете го най-накрая и свържете, че 2 и 2 прави 4.

Ако обичат отрепките сложили минус, да се аргументират толкова подробно. В противен случай ги зачитам, като продажни гниди на козяците, платени минусчии на сорсоидна дажба от 20 шекела. Невежи дебили със задача да праскат минуси, щом се осветлява тема на българите.

Хапчето!!!

Като за държава в която Архиеолог. музей се намира в древен молитвен дом (джамия) и все още търси поне един - два артефакта от префърцунените книжни първо и второ Бг царства мисля че имаме прекалено развито самочувствие и чувство за хумор естествено...

Между другото се опитваш да изразяваш глупостите си с писменост създадена в Първото ни Префърцунено царство,тъпанарино.

все копаем и все намираме древни надписи на български.така се доказва че траките са били българи.в музея всичко древно е на български.иначе идваме от монголия, иначе сме славяни и не на последно ..всеки минал е оставил. оците ни са малко дръпнати ама нищо.вече имаме и троя,пълен цирк

Произлизаме от велики хора, а сега се погледнете в огледалото. Стоите пред комповете и мрънкате както вчера, каквто ще сте и утре. Посмешище за оплакване.

Ами ТИ къде стоиш, докато пишеш твоите си глупости? Зад мотиката ли, зад бюрото в банката ли, къде? Я иди някъде и се гръмни, дори не е нужно да се гледаш в огледалото! ;-)

какви Траки сънувате все още. Няма нито един писмен източник, който да назовава тези хора траки. навсякъде пише Булгар. Все още се пробутва и славяни, което е пълна измислица. Руската интерпетация на нашата история е много неприятна.

Е, глоба за глупава русофобия, която служи на русофилите! Нали не си човек, който е прочел всички писмени източници, да та твърдиш, че няма такъв?

Помолете някой историк да ви покаже писмен източник в който пише траки, като общо наименование на групата хора живели тук. :-) Няма такъв. както и няма изтоник за съществуването на славяни. Политически наложена теория за славяните е измислена през 18-ти век. Цялата група "славяни" е наричана булгар в източниците. Не че има значение, но нашите истоци си я карат още, като през комунизЪма. :-)

Даже и конете не са толкова ТЪПИ!!! Къде видя каквото и да е свързано с руснаци, бе, кранто? Хората се борят да се възстанови историята и паметта на дедите ни, нашата кранта вижда руснаци във време, когато руснаци просто не е имало. Пийте си хапчетата. А колкото до другия - да, траки е имало, само че като погледнеш изворите се оказва, че за древните траки и българи са едно и също.

А Булгарите или татарите ся ... братчеди ли са ни или братя?

То бива реклама с Троя, ама... прекалихте. Кво общо има 1 век след Христа с 13-15 век преди Христа (Троя)? Освен това всички градове през древността си приличат - ровове, стени ... и т.н.

Като цяло Троя е град основан от потомци на траки и никак не е случайно участието им в защитата на този град.

Паисий

ти чел ли си Илиада?

Мале, мале, на какви глупости пак се начетох! Винаги е забавно, но и някак тъжно, когато разни пишман-историчари се вихрят в нета, за да дадат нов прочит на Омир или на историческите факти. Помнете едно нещо, господа, колкото по-по.рана днес е една нация, толкова повече тръби тя, че е имала велико минало и е в основата на всичко.

Да, вярно е. Навсякъде около нас всичките тръбят и се излагат. Гърците с крадената от всички история, митология, език (още Раковски доказва, че гръцките думи са орязани тракийски, т.е. български), за "македонците" няма човек, дето да не им е се е нагледал на сеира, а сърбите са най-великия прът в колелото на Балканите. Само и нас се прави всичко възможно да се мачка духа на българина, крият се факти и му се внушава, че нищо велико не може да стане произлезе от него. Е да, ама не. Наврете си мазохизма отзад и се разкарайте.

Пак избихме рибата!

кога ще ви излезе тая троя от главите? има антична държава Tроада с столица град Илион това е...!!!

Илион и Троя са названия на един и същи град от различни епохи.

Траките наистина може да се явяват някакъв народ близък до прото славяните. Днес езиколози твърдят, че тракийският език е бил най-близък до днешния литовски, а както добре знаем лето-литовските народи са били във вековна симбиоза със протославяните и имат общ лексикален фонд от над 60%. Между другото същото твърди и Джавахарлал Неру в книгата си Пробуждането на Индия за предците на индоариите. В края на краищата траките са били един от най-древните индо-европейски народи и днес стоят в основата на десетки съвременни европейски и азиатски народи народи.

Траките сме ние, г-не. Има много извори, които си го казват, при изследванията на ДНК на национално ниво се доказа, че нашите гени - на съвременните българи - са 49% съвпадение с тези на хората, живели тука преди 10 хиляди години. Това, че гърчолята и всеки завоевател, барабар с наши отрепки е горил писмените документи не променя този факт.

отдавна разбрах защо навремето е имало ценз и образованието не е било за всеки. но днес, когато всеки може да пише и чете, независимо от правопис и обща езикова култура, сътветно всеки има за специалист, пише статии, организира дискусии и пълни мрежата с небивалици. хора без историческо образование, но напомпени с патриотизъм, булват компетентни теории относно археология, антропология, лингвистика. резултатът е следният: вместо широкият достъп до информация да ограмотява, той октровено опростачава.

Археорлозите явно не четат старите книги от онези епохи. Поне Илиадата на Омир да бяха прочели. Траките-гети от Добруджа са наричани славяни. А Омир в Илиада пише, че роденият около Азовско море (Меиотидското блато) Ахил пристига в Троя с 10000 души своя войска, мирмидони, наречени по-късно българи. Четете бе господа, четете. Освен това създател на Рим е тракиеца Еней (Еньо), това го припомня на папския унцийй още княз Йоаница, наричан от византийките красивия Йоан т.е., Калоян.

ужас, този спароток и неговите глупости са навсякъде.

Да не говорим, че руските глупости, че сме славяни са все още по-навсякъде.

гръцкото название на мирмидонците е "мравки",но днес някои го тълкуват,като--"многобройните едони",т.е.тракийско племе в Сев.Тесалия--за Траки да,но да приема мирмидонците за българи е смещно.С такива твърдения ще заприличаме на нашите братя -македонците.--грандомания без доказателства.

Мирмидоните са многобройните едони, а Мак-едоните са големите едони.

Няма ли най-накрая да открият нещо от поне един славянин в тази славянска държава?

то това панславянството го има само в руските сънища.

В държвата сътворила славянското писмо и първата славянска дъжава приела християнството, не трябва да има славянски артефакти. Така казаха началниците и соросоидните тъпунгери с опорните точки.

сигурно надписите са на български и така се доказва че траките са били българи

На български са ама са превод, оригиналите са в Скопие, на македонски

открили са дедовия край Дядово

ей, добре че от време на време открият по 3-4 ръждиви парчета вечнец от тракийско време, че да се почувстваме и ние българите голяма работа! че иначе като се погледнем на какво дередже сме, да ти се дореве, ама ако е за история от преди 5000 години- да не си ни насреща.

Все се каня да занеса две ръждиви железа от стария обор на дядо ми, да ми кажат от кой век пледи Христа са :)

Журналята съвсем изтрещяха- открили са дядовия от троя. Това ,което е , е уникално само по себе си и не следва да се лепва етикет,именно защото го лишава от уникалност.

А блокове, панелни или поне "ново стрителство" не откриха ли още?

Е, ти сега за остроумен ли се смяташ, за какъв?

Не, просто смятам, че ни прекараха...

Нема, сичко е откраднато. Това свидетелства за българския произход на могилата.

Те още си говорят на другарю, тези тука още еростват. Нова ера, стара ера. Преди, след. Защо сме най-бедни и най-изостанали? Защото продължаваме да сме болни в главите.

Господине, Вие сте простак.

Не всички са християни, така, че това преди и след Йешуа не значи нищо.

Отркрили няколко парчета и то от 1 век сл.Хр. и хоп Троя!? А Троя е била поне 6 века преди Христа. И се пише сл.Хр. а не някаква си нова ера, у нас тя кога започна 1944г. или 1989г сл.Христа?

Тука нема ли одили на училищи бе през 680 та година от Индиа идва един катун бългяури с вожд цар Киро. с него идва целоту мешере с ицо папата и праят държава.

Асане, ти до кой клас изкара?

имам више! до втори.

по скоро гърците нямат нищо общо с троянската война. ако е имало такава или коя от всичките. тракийските владения са стигали чак до египет и армения и грузия. има вероятност и евреите част от тях да са траки. евреи и траки имат общи богове.

Както казва Херодот - траките са най-многобройния народ на земята след индийския.

Може и да им се иска и на евреите да са траки /сега явно е модно/,но антропологичния им тип и ДНК-то им не предполагат каквато и да връзка с нас.

това са риби бе Всички траки имат дезоксиРИБОнуклеинова киселина, и затуй са тъпи кат риби.

Глупак, сите са македонци.

то има и руси евреи и се мислят за евреи :))). генетично са като арабите. след толкова хилядолетия смесване.

Извадка от публикация по повод изявлението на султан Ердоган от 18.10.2017: "Поради вътрешни гонения на българските племена във Велика България, породени от проповедите в монотеизъм от вожда на българите-авари-егсази Абар-Кам или Авар-Кам ("Авар-Жрецът"), в началото на второто хилядолетие пр.н.е. той е прогонен от императора Алвар. След доста скитания в Курганин (Хиркания - Прикаспието) накрая ордата на Авар-Кам се преселва в областта Джилки в Капдаг (Мала Азия), разположена на юг от Българман -"Българските планини" (Източно-Понтийските планини в днешна Турция, между днешните гр. Сивас и гр. Зиле) и през 1973 г. пр.н.е. тук образува бейлика (княжеството) Себер-Масгут или Кук-Масгут. В Капдаг той построил за себе си град Анагар, наричан още Ангара и Анкура ("Царска столица", днешна Анкара), а неговият син Съйбаш - построил град Съйбаш (днешен Сивас). За своя син Шила (По библейската генеалогия родоначалник на евреите е бил Ебер /Евер/ - т.е. Абар /Авар/-Кам, а родоначалник на арабите неговият син Йоктан. Библията назовава за родоначалник на арабите Измаил, сина на Авраам. Измаил е Шила) Съйбаш построил северно от Съйбаш, град Шила (днешен Зиле). Реката протичаща около Шила, кук-чагите я нарекли Кук-Българ (днешна Ешил-Ермак), а планините между Шила и Съйбаш - Българтау (Български планини). Областта на град Шила започнали да наричат Масгут. Областите Масгут и Кук-Масгут Библията нарича "Гог и Магог". А пък "Авар-Жрецът" е "Авраам" от Библията и "Ибрахим"от Корана. Една част от българите попаднали в плен и под властта на Атрячския владетел на древните българи от Атряч (Троя) Лекдиу (Атряч, Гуруглъй, Херакъл), толкова мощен, че го смятали за алп (полубог). Съседите наричали пленените от Лекдиу българи, кулдаи, и били мнозинството от тях, но самите пленени предпочитали да се самоназовават по български кети (хора). Кетите много бързо подчинили всички свои съседи. Под влиянието на езика на покорените, името кети започнали да го произнасят във формата кади. Затова столицата на българите-кети (хети) и целият техен бейлик започнали да наричат Кадиш (днес Кадис). След 250 години българите-авари-егсази завладели Египет, а в края на второто хилядолетие, когато били прогонени от Египет, те се върнали на север в Капдаг и основали два аварски града в областта Булям (Лидия, Югозападна Мала Азия), основани от синовете на Суз-Атряч (Сесострис) - Мамил и Карил (Милет и Кария)..."

А "великия професор" Б. Димитров да вземе да обясни на българите защо скито-сарматските руни са почти 100% идентични със свещената наша Глаголица / вече има публикувани книги по темата /. И кога децата ни ще започнат да учат истинската Българска история?

Не- българска, а тракийска троя е открита, както се вижда и от новината. Българите са на път да станат като македонците вече.

Не си запозната, душата.

Ленче, преди да даваш мнения по някоя тема, предполагаща знания, вземи прочети книжка, две...а после раздавай "акъли"

Това пише в новината. ТРАКИЙСКА Троя - с остатъци от ТРАКИЙСКА култура. Няма да споря, пристрастен си.

..тракийски военачалник, нает в Троянската война.. е то Троянската война е между тракийски племена и секакви къдрювци и мингяни са били там буквално за цвят, а и да скраднат каквото могат..

появяваме едновременно в Египет, Китай и Перу!В основата сме на цялата човешка цивилизация от 10 000 години насам!Помежду си, сме се наричали бълхАри! Това писах аЗ неотменимо Божидъдур Димътряуф

да се подиграваш прочети малко. Няма да се повредиш.

Да не би да си писал някъде някакви налудничави маймунщини, действащи увреждащо, при прочитане!?

пишете, че са открили българската Троя? По-правилно е да напишете, че са открили втората българска Троя. И къде е с.Дядово? Няма да ви се изтърскат клавиатурите ако напишете с.Дядово, общ.Н.Загора, обл.Сливен.

страхотно, сега може да наемем статисти мексиканци за по $15 и да заснемем тракийската троя

ВТОРА българска Троя е открита. Този път в България.

По-интересно е кога българските историци ще признаят истинските наследници на тази култура и , това че африканските нашественици/гърците се кичат незаслужено десетилетия наред за наша сметка.

И аз това твърдя по-долу, но тук е пълно с нещастни родоотстъпници, на които да твърдиш че българинът е най-древното племе им изглежда лудост. Ясно е че тук е пълно с неуки негодници. По-голямата беда е , че науката ни е пълна с негодници и родоотстъпници, и то са все с титли професори!

Нерде Дядово, нерде Дарданелите. Три дена път с камили.

с гайдурита, тук няма камили

преди години е имало. Дори се знае къде са им били станциите на керваните.

" ... Някои учени, проучвали района на Дядово, предполагат, че става дума за едно и също население, живяло и в Троя траките..." Добър ден някои уважаеми учени в България. Така ще ставате смешни, след като не искате нито да чуете, нито четете какво се пише в България по нови книги, форуми и фейсбук, защото в списанията на БАН, Софийски у-т и т.н., от масона Овчаров и сие няма да има казано/написано нито дума. А ДИР няма да пишат смехотворното заглавие "Археолози откриха българската Троя край с. Дядово"! Уважаеми и едните и другите, Троя, известна ни от Илиадата и гръцкия епос, е българска по произход, по начало и история. Това е българско селище от самото му основаване с българското му име Атряч. Не на потурджиите от днешна България, които си продават и задниците на янките (които се именуват такива от 200 години) за 20 долара, а на древните славни българи, отпреди 5000 години. Тогава са се водили и под други имена на племената: българи-авари, масгути, скити, кимерийци; но всички те са признавали, че са от народа на българите! А траките са древни български племена, които са се самонарекли така, защото са почитали алпа Трек, който им е въвел ред в житие-битието им на Блаканите. Най-точният пример на такова племе, съдържащо и двете съставки на етнонима са "трибалите", т.е. "трек-бали" = "траки-българи"! Най-старото българско племе на Балканите са българите-траки "бояни", звестни в неграмотните гръцки писания като траките "пеони". И т.н....

психиатър да ти е нужен? има доста добри спецялисти....

Псих си ти, ама и неук, защото не ми трябва лекар, а на теб ти трябва четмо, негоднико! С твоята вестникарска култура не ми давай оценки.

Научи правописа, преди да насочваш към спцЯлисти, олигофрен.

а ти си спецЯлист по правопис... Пише се СПЕЦИАЛИСТ!!!

Чак ми дожаля за теб...

Ела им целуни жалкия!

Не им обръщай внимание на тия дето само се заяждат, а кажи от къде може да се прочете повече за древната история на България. Някъде, където има повече информация за тоя период. НО отговор - интернет - не е подходящ. Ако има някоя книга или сайт, в който се говори по-сбито за тия неща.

Не зная дали питаш добросъвестно?! Имаше една книга миналата година, но тя е изчерпана. Работи се за преиздаването й - "Непознатата история на българите". Догодина ще излезе пак. Погрешно е да смяташ, че в интернет няма място за прилично написани материали. Прочети "Джагфар тарихы", от Ф. Нурутдинов, така чукни в търсачката и ще ти излезе, копирай си я. Общодостъпна. Български летопис, оригинал, но на руски... ще разбереш защо. В нашите научни научни среди няма нищо подобно с едно изключение на проф. Васил Василев от БАН, "История на древните българи" или нещо подобно. Понеже в нашите СМИ не се допускат нецензурирани от антибългарите писания забелязвам, че в електронния вестник "Бултаймс" . ком. има поне 15 публикации от В. Вътов, отнасящи се по темата за древните българи, разработени въз основа на неизвестните български летописи. Чукаш в търсачката на Бултаймс името и изскачат всичките му публикации - изключително интересни новости за древностите ни.

да, пише се по нови книги, форуми и фб, защото сулю и пулю имат достъп. при издаването на книги вече няма редактор, коректор. печата се и се продава. от всички страни те залива такава инфомрация, че по-добре да си неграмотен.

В писмо отговор до папата, цар Калоян казва, че дедите му са се сражавали в троянската война.

На някой май не му харесват факта.

Ще ги призная, когато открият дядовия.