17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Евтина и проста защита, всеки бойлер я има като бушон ако се вдигне налягането се отваря клапана ако е повреден клапана буквално избива сами клапан. Е освен ако "точния" човек не е измислил как да го "шунтира" бил съм свидетел на човешката изобретателност. Преко сили запушили тръбата преди клапана до степен да гръмне бойлера. С други думи бойлерите са прости и ефективни а за човешката глупост граници няма.

Преди години гърмяха бойлерите с живачни ампули (тирмостата). В последствие терморегулаторите поемаха голям ток на малко площ (контактите с много малко площ и си самозаваряваха) последните модели са с два термостата единият работен вкл/изкл на съответна температура и още един който изключва някъде около 100*C. и въпреки това и онези черните дето са плътно хванати за корпуса на бойлера има опасност. Години на ред бях променил управлението на бойлера през контактор, термостата задейства веригата на електромагнитната бубина, а по клемите преминава товара от нагревателя, като натоварването на термостата от 16 А става 0.15 А Имам спомен от гръмнал бойлер в Горна Манастирица, отиваме с приятел на гости в родителите му и той в един момент казва -А, къщата ни я няма! целият етаж над сутерена изметен само в най далечният край от банята останало част от ъгъла. В сутерена баба му е спяла на легло с дървени табли, и като е паднала част от плочата се е опряла на таблите -бабата беше само със счупен крак. Предлагал съм вграждането на контактор в българското производство, който да има верига управление и силова верига, но ме се отговори че съвременните части били "вышего сорта" и не е удачно да се ускъпява изделието. Отдавна не бях чувал да гърмят бойлери, ама вероятно с навлизането на китайски части и това ще стане ежедневие

Затова газов бойлер....поне не може да гръмне.

Може, може...

Ако предпазният клапан работи и при натискане на лостчето принудителни се отваря и тече силна струя има ли причина за притеснение от бойлера.

Да.Едно време един нов бойлер без малко да гръмне вкъщи.Взели че сложили вътре в него някакви пластмасови тръби.Термозащитата не сработила пластмасата се стопила от нагряването и потекла и запушила предпазния клапан.Добре че имало човек да чуе шума да изключи бойлера и да отвори крана за топлата вода да падне налягането.Въпреки, че и крана бил почти запушен от пластмасата. Не оставяйте тези боклуци да работят без надзор!Особено когато са нови!Не е лоша идея да помолите елекротехник да му дублира термозащитата.Включвайте го когато ви трябва вода и го изключвайте като загрее.Нашия му е достатъчно да го включим сутрин и вечер за по половин час.

Това изобреетение представлява един пласмасов съд надянат над нагревателя и пласмасова тръба отвеждаща сгорещената вода най -отгоре -казваха им бързонагряващи бойлери. Изобретението беше копирано от една американска техника, но при нея бойлера беше изцяло меден, и вместо пласмасата изобретението беше медно (бакър). Първите бойлери на Елпром Варна бяха от някаква сплав и доста дебелички, вероятно още има работещи от тях, от тях имаше и гърмящи (като описаният по -горе случай в мой пост) и трябваше доста по -голямо налягане за да гръмне, днес на 2 -3 година е нормално да почне да гече отнякъде дори и при нормална инсталация - за това някои бойлери заводски са с 36 или 60 месеца гаранция ....на водосъдържателя. За сметка на което отдавна не влагат 4изобретението" P.S. в същност при тях ако се стопеше тръбата изгаряше нагревателя ако преди това не се задейства онова черното с биметалната пластина

ХХI век бойлери ли не може да свързвате?

От много "майстори", които мислят, че могат да "свързват" стават тези проблеми. Не е необходимо да можеш да свързваш бойлер. Необходимо е да повикаш точния човек, на който това му е професията.

Достатъчно е да може да четеш. Има си инструкция за употреба. Да гледаш филмчета в тубата или поне да не махаш предпазния клапан който така и така е сложен още в завода. Не е нужно зорна да го вързваш с най-яките водопроводни тръби за тая цел си има маркучи които сами се късат.

То не става само с гледане трябва и ум. Не знам кое е толкова сложното да свържеш една жиица на три места фаза -нула - маса при което въобще не буташ другите кабели. Искаш л схема!

Най -често ТОЧНИЯТ ЧОВЕК ще те суровака с 40 кинта за монтаж на бойлера! ТОЧНИЯТ ЧОВЕК никога няма да ти даде документ с който да даде гаранция и да поеме отговорност. Ако точният човек го нямаш в главата си е биг проблъм!