Бизнесът на среща при Борисов за добавките за стаж

Добавката за прослужено време отново събира представители на работодателските организации и правителството, този път на най-високо ниво.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът на среща при Борисов за добавките за стаж | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

abasador

господин, Виктор, много моля,нека да се разберем и уточним, не съм съгласен с написаното, че "...господин Бойко Борисов сигурно ще се опита да тушира ...." ! Господин Борисов не прави опити, той знае как да тушира всеки голям проблем, та дори и тези малките от по 4 тона като, сджуково-пастърмански, които се самотушират и (от)падат сами. Той не опитва, той само поглежда и ... туш! Лек ден.

няма да работм за вас боклу.ци , скоро ще захапете дръвцето!!!

каква държава е България, Парламентарна република, Президентска република, демократична или феодална, с едноличен господар, считащ се и считащи го за Бог?

така наричания кумунистически капиталиэам биэнеса эа един ден станали капиталисти с подарени банкови сметки эаводи,с връэки,днес не раэбират че всички са почнали беэ да имат преслужени години и някои днес имат преслужени години но това прави работника служитела отговорен дисциплиниран постоянен на работа,старателен в работата си,отговорен и биэнеса днес това не иска ,толкова са биэнесмени,да оставим че почти им дават минималната эаплата на теэи работници с преслужено време,и нищо повече не вэемат от другите

Типично за феодализма - всички искат да говорят са царя и той "мъдро" да отсъди в тяхна полза. Проблемът у нас е че повечето работодатели у нас са мъртво родени "работодатели, с подарен бизнес и политически зависими доходи. Затова компенсират като прецакват по-слабите. Според закона на джунглата.

"БИЗНЕСА",СКОРО ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ВНАСЯ БЕЗПЛАТНА РАБОТНА РЪКА ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА!!!РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ БЯГАТ ПРЕЗ ГЛАВА ОТ ТЕЗИ СХЕМАДЖИИ,НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ"БИЗНЕСМЕНИ"!!!

Добавката трябва да отпадне, защото: 1. Качествените работници и без друго напускат страната. 2. Тия на социални помощи това и без друго не ги грее. 3. Тези, които са пред пенсия не смеят да протестират дори и да им намалят заплатата. 4. Така по-лесно ще ни завладее някаква ислямска пасмина от Азия. А дотогава "заплатодателите" или ще са емигрирали, или ще са изпофалирали, щото и еврофондовете не са до безкрай. П.П. Вчера в една от медиите имаше статия, как софянци не искали да карат 30 километра за заплата 700-1000 лева. Само дето не се разбра защо и местните не искат да го работят това....

Ако синдикатите не са вредни за грабителите, ще ли са те синдикати? Крайно време е синдикатите да покажат, че са живи и наистина вредни за господата работодатели, т.е. да си припомнят методите за синдикална борба и да призоват тези за които ще се борят да благоволят да се включат!

добавката клас да остане,тя не е дадена случайно,а като стимул против текучеството,за продължителна рабпта в едно предприятие,което стимулира усъвършенстване и квалификацив на работника!

Носят ли Му суджуци?

Аз пак упорито и скромно да попитам: Тези които ще се ходят при "премиера" знаят за какво иде реч, че като им слушах "изявленията" и "приказките" и "за чистачките" им ... останах с ясното съзнание, че знаят само че има КЛАС или ДОБАВКА за СТАЖ, но КАК КОГА ЗАЩО се начислява им е пълна мъгла ...

Кви са тези,бе?Една торба лъжи,наглост и високомерие!Другарите с куфарчетата,от брутална приватизация,къде са тръгнали!резил!Не трябва то така да има по високи заплати в БГ,а само работещи бедни,щото печалбата,ах печалбата трябва да е двойна и тройна,и не трябва да се разваля принципа на евтина работна ръка!А по възрастните служители с опит и стаж,а да те са " мързеливи",никакъв % отгоре,как така,нали трябва да заведатбжената,любовницата,децата на круиз,да си купя частен самолет,жилище в чужбинс,да излъжат държавата,че плащат данъци и особено като Домуза да иска и 50 млн.за " стопанска непоносимот",та да вземе без пари дела на държавата в БМФ!!

капитализъм ли е? социализъм ли е? и вече ни объркахте. Всеки за себе си е прав, като ви чета. Клас дай бате на възрастовото поколение, че им трябват големи пенсии, а другите дето не ходят да гласуват за никога не ги слушайте-те какво да кажат, от 1999 безработни, половинката и тя 2003, и от тогава няма клас, а и децата ни бяха малки , сега вече ще надхвърлят и Христова възраст-нито тук, нито на запад имат стаж, за клас не зная, ама ако се разболеят, недай си боже, ще искаме помощ от всички ви , от 30 години до ден днешен, вечна младост бате няма, а и с напредването на годините ще започнат да им се обаждат болежките. Бате, мисли, премисли, три пъти мери един път режи, че след време идват избори, а трябва да се гласува. Всичко е така-с главата надолу обърнато. Молим се поне да сме здрави, да не сме в тежест на младите, които и те едвам свързват двата края на х и у. А и за тяхното здраве, защото пари нема бате. Цели семейства на хранилка държавна, а останалите на самотек да се оправят... навързани сте като свински черва и пак реват и те не знаят за що реват-сашо диков , дъщерята къде е, на директора на горубсо дъщерята къде е, на софиянски дъщерята къде е? , на депутати от ляво и дясно децата им къде са, а и с дипломи незнайно кога и как немски или както казват те германски, Узакониха си всичко що можаха, а кучетата си лаят, керванът си върви... С клас и без клас все тая, все бедняци и роби винаги и завинаги...ама и вие журналята, как можахте да му сложите тая снимка, много се е навел, я се изправи бате, не падай никому, силните мъже са изправени и не се огъват от нищо, а тази снимка нещо не ми се вдява

Приемам въпроса за риторичен . Народът е толкова беден че,сети се сам,от къде сте крали.Не забравяй едно. Много алчни бизнесмени (като тебе-гольо),са фалирали.

Старите работници им е по трудно си сменят работата, за да избягат навън да си търсят работа, затова тях ще преебем. Пък така ще замажем очите на младите и те да станат търпеливи българчета

Преди некакъв коафьор , демек бръснар , бербер искаше със закон да ми включва фирмата в сдружение за да му плащам рекет демек членски внос , сега Киро Гела се е разшетал да представлява работодателите. Аби боклуци крадливи , дето забогатяхте от престъпна дейност , кротнете се бе боклуци некадърни .

На Тиквата класове за зрелост не и се полагат , наща си е вечно зелена.

Слушах го оня наглец, дето имал 5 завода в САЩ, по канал 3.Същият за когото Станишев казваше, че е наше момче. Питам се, кой номер беше неговото куфарче? И понеже е модерно да си антикомунист, дрънкането му не подмина и тази тема. Искам да знам, в заводите му там, българи ли работят, за кого създава работни места? Има ли свое производство в България и по колко лева плаща на работниците си? И не е ли анахронизъм счетоводител да изчислява на ръка процентите всеки месец, както се аргументира "великият" работодател? Натоварвали се били работодателите с излишни разходи за счетоводство. Гледах го същия в интервю със Сашо Диков, зад едно панорамно бронирано стъкло, от чия любов се пази милия? Щели да компенсират процентите за прослужено време с по-високо заплащане, ами плащайте поне по 1000 лева, а не нещастните 460. Мързеливи били работниците, мързеливи са тези на които те мързи да плащаш!

Присетих се, Б.Борисов законодател ли е, че всички тичат като при Папата, или законите в България наистина са "порта у поле"? Бизнесът можел да ходи при Борисов, пък синдикатите не. А в щатите нямало синдикати, тоя луд ли е или само така изглежда?

Работниците започнали да хапват повече сладолед- да им го вземем от устата- казали чорбаджиите и им отрязали парите за сладолед и за лекарства....

Тези обсъждания са чиста проба дискриминация и обида за стари и доказани служители. Първо, щом като служителят е останал толкова време на работа, значи е доказал, че не мързелува по цял ден. Съмнявам се днешните работодатели да търпят някой да им спи, както е било едно време в комунистическите предприятия. Второ, когато един съвестен служител е на работа, то това е 5 дни в седмицата, 8 часа на ден, през които той е неизменно на работното си място. Невъзможно е да бъде в крак с новите знания ако самият работодател не отдели средства за обучения на хората си. Иначе кога да се обучава - през нощта??? Т.че работникът дори и да иска не може да бъде на равен старт с младите хора, идващи от училище, освен ако самият му работодател не му разреши и подпомогне това! Къде тогава е равенството? Като искат кадри, да ги обучават!

Ако, на така наречения "БГ бизнес", служителите започнат и да му плащат за това, че работят за него, ще е най-добре... Синдикатите пречели на "бизнеса" (лелеее, к'ва нагласт, а?!) - ами нормално, предполага се, че те защитават интересите на работещите... Най-тъпото обаче е, че се представят мафиотите от КРИБ, като представители на целия БГ бизнес, което всъщност е пълна лъжа!...

какво реват измислените бизнесмени. Например за залплата от 700 лв. чистото увеличение за клас от 1 %, като се приспаднат и осигуровките е 4 лв. Стават смешни господата паралиите. За това по-възрастните са подложени на дискриминация. А лакомите безнесмени, които плачат за НАП поради двойното си счетоводство, с тази си политика режат на клона , на който седят. В скоро време може да няма да има кой да им работи.

ДрОгарете с червените куфарчета така или иначе са пътници...

около 160 лв добавка върху заплатата си от класове. Нямам нищо против да ги махнат, НО АКО СУМАТА КОЯТО ВЗИМАМ НАМАЛЕЕ СЪС ТЕЗИ 160 ЩЕ БЪДА МНОООГО СЪРДИТ.

Ей ти се уля,я сметни пак и покажи как си докарал добавка 160лв. с клас 0,6%.

Само 160 лева! Ако си на МРЗ, ти трябват 58 години стаж при 0,6%. 160 лева се взимат примерно при 30 години стаж, 0,6% за клас и 890 лева заплата. Често класът е 1%, което значи 540 лева заплата и 30 години стаж или 1600 лева заплата и 10 години стаж.

Каъвто "премиерът", такъв и "бизнесът" ... Вместо да помислят как да се стимулират опитните стари кадри - те: "... ние за мързел няма да плащаме" ... Вместо да помислят как да заплатят адекватно на млади още неоптни но като инвестиция в бъдещето те: " ... чистачката при мен взима колкото млад специалист в БАН ..." ... И какво - най лесното - откъде да "РЕЗНЕМ" за да останат пари за "УСВОЯВАНЕ" и "РАЗПРЕДЕЛЯНЕ" - любими думи на най любимият ни "премиер" ... ГНУСАРИ не бизнесмени ....

В моята фирма сме десетина човека. За мързел не плащам! Който си е мислил, че ще може да получава пари срещу нищо, бързо е разбирал грешката си. Но пък който работи, получава добре. И класът си върви, защото онзи, който е останал повече от десет години при мене е показал лоялност и аз му се доверявам повече отколкото на онзи, който е от една година при мене. Някои добавки като агнешко за Гергьовден, риба за Никулден, свинско за Коледа разпределям по жребий. (И при най-добро желание, не мога да гарантирам, че ще ги разпределя по равно).

Пазарлъка е на всякъде вече.

На мен ми се струва, че това е маневра на работодателите, с която да блокират повишаването на МРЗ. Един вид искайки да отпадне добавката за стаж, те в един момент ще се съгласят да остане, но само ако МРЗ се повиши с по-малко от предвиденото.

Не мога да отрека, че приказката за прасенцата и кочината някак си ми се върза ... с българската действителност - бизнес, синдикати, работници, управляващи ... абе кочинка с прасенца отвсякъде, ама ... някак си ми се губеше ТИКВАТА в цялата тази пасторална картинка ...

Тоова е буря в чаша вода, наистина хората с дълъг стаж се чувстват ощетени в момента, но щом тази надбавка работодателите се съгласиха да се включи като даденост в новите договори къде е проблема? Наистина Борисов трябва да поеме риска и да предизвика широк дебат-как е по другите държави ,пък да не се страхува толкова и да изравни задълженията на държавата и реалния бизнес -имам ред вид вноските към здравна каса и пенсионния фонд .Тук е като Автиевите обори и никой не се решава да си сложи главата .Ако иска да е държавник да набере екип от икономисти и да направи голяма реформа. Другото е само напред назад надиграване с ъс синдикатите. Дали са вредни синдикатите-в този си вид са отживелица. Ако видя да си сменят ръководствата ,нови лидери с нови идеи-може би ще са полезни .Там е нужна голяма промяна а то гледам че са го превърнали на феодални владения-единия феод на Такева ,другия на подкрепа а най сериозно гледа КНСБ. Феодализъм от времето на тато .

Проблемът е че те прецакват!!! Преди 10 години си приеха закон, с който като започнеш работа в нова фирма ти отрязват прослужените години. Обявяват, че става въпрос за съвсем друга работа и ти нищо не разбираш. Пък става въпрос все за машинен инженер примерно!!! сега искат да ти отрежат и прослужените години в една и съща фирма. Щели да ти ги вкарат към заплатата. Да ама като имаш 10 години примерно, ще ти увелечат заплатата с 6%, а като се има в предвид колко са дашни, голяма част от тази прослойка, след още 15 години ще си пак на същите пари, а ти дължат още едни 9% според сегашното законодателство. Били прецакана младите "специалисти"??? първо не са специалисти , а и докато понаучат как стават нещата минават едни 5,,,7 години. Пък като толкова мислите за тях , вдигайте им заплатите бе!!! Кой ви пречи???

Очевидно е, че класът сега е силно орязан по искане на работодателите и трябва да се върне в предишния си вид - да се плаща за всяка година стаж. Младите работници трябва да извървят дълъг път, докато научат това, което знаят по-възрастните работници. Това е реалността, но другата страна на реалността е, че работодателите не желаят да плаща заслужените заплати и гледат да плащат възможно най-малките заплати, което сега е ограничено от МРЗ и добавката за стаж. затова работодателите искат да ги махнат.

Лешоядите продължават да бъдат нагли!И какви дебели лъжи!На тия дето 460 лв. мин.заплата им е много,но не успяха,сега пак и на какво отгоре тръгнали да нахалстват срещу една минимална гарантирана привилегия,или примерно на 460 .0.6%=2,76 и с тези пари ще обеднеят!И защо смятат ,че по възрастните които имат повече опит,квалификация ,рутина от младите не полагат усилия,а току що постъпилия трябва да е наравно ли,че къде го има!В западните фирми винаги заплатата в началото е ниска и после увеличава и то основната,имам предвид коректните работодатели,а тук не че искат да увеличават,но да премахнат и класа!Дори подлагат хората със стаж на дискриминация,тъпанари!Бойко не ги слушай!

Всъщност класът не само че трябва да остане, но и да се плаща за целия трудов стаж и то поне 2% за всяка година.

Да си попитам аз пак скромничко: От тези дето ще се събират при "премиера", има ли един който да е извървял професионален път и стаж отдолу - нагоре ... и колко са "парашутисти" ... "добавки за СТАЖ" щели да ми "обсъждат" ...

Вижте, с риск да разгневя някого, аз също смятам, че класът в този му вид е някакъв анахронизъм. Факт е, че има много служители, които го получават само затова, че са проспали години наред на едно и също място. НО! Нима така нареченият бизнес дава нормални заплати? Постоянно реват, че българите работели малко - ЛЪЖА! Имам син в Белгия, който работи същото, което и в България. Там не му плащат добавки за стаж. Тук работеше за 600 лв., и то ако му ги платят изобщо. Там получава около 3500 евро. Отделно от съсловната организация има гарантиран годишен бонус, който работодателя отчислява за своя сметка и който работникът получава задължително. Освен това има фонд, от който на всеки работник се изплаща годишно сума, която е за осигуряване на почивка на него и семейството му - също гарантирана. Фондът се захранва от суми, внасяни за сметка на работодателя. Трето - има необлагаем минимум на доходите. За миналата година държавата му върна 1200 евро надплатени данъци. Да не говорим за това, с какво уважение се отнасят тамошните работодатели към своите служители. Когато нашият "бизнес" направи всичко това, тогава да реват, че много са се охарчили. Сигурно някой ще каже, че в чужбина е по-скъпо. Да, това е факт. Но с такава заплата, която се води нещо като средна за страната, човек живее спокойно и може да отиде на почивка където пожелае. И подчертавам - това е за СЪЩАТА работа, като у нас.

Е ела да видиш у фирмата ми как съм им наредил легълца да си проспиват , даже от време навреме ги наглеждам да не са се отвили. Отживелица , тона ри ти внушиха ?

Ако неслушкате и нетърпите ще си вкараме работна ръка от Калимантан.

Виждам че тук сте наясно с "бизнеса". Кое е най важното за един бизнесмен? НОВИЯ КЛИЕНТ!!! А не кой завивал най добре гайките от работниците. Ако някои от служителите ти доведе нов клиент, този служител става специален . Ако ти доведе стратегически клиент т.е. този клиент знаеш че ти "плаща тока" , а другия данъците, то този който ти го е довел става любим служител. За тях са парите -добавка. За оня който завива много хубаво гайки може да има може и да няма.

Един мой познат така на времето доведе един клиент на фирмата си (бяха обещали бонуси за нови клиенти) и не получи нищо. След 6 месеца просто си смени работата....

Защо бе тикво само работодателите викаш?

Отново малко цирк! Сигурно пак има нещо за прикриване? От снимката личи как ще се проведе "срещата". В стил "чакайте малко... тази работа няма да стане, защото...". Обаче с констатацията, че синдикатите са вредни ще се съглася, без да съм на ничия страна! Забележете колко кльощав и хрисим беше доживотният председател на едните (не им знам името, защото не са ми полезни) и какво нагло шопарче е станал... докторът, коъто да не дава Господ да те лекува!

Прощавайте бе трябвало да се числя към работодателсото съсловие , на тези политическа и работодателска касти са пълни престъпници и боклуци забогатели по криминални пътища , непознаващи труд ,усърдие и професионализъм. Малцина са извървелите пътя от долу нагоре.

Поне си честен човек-аз такива хора уважавам.Дай си адреса да ти пратя една бутилка ракия за доблестта.

Бизнесът да обясни какво налага преименуването на длъжността всяка година,Вие г-н Премиер бихте ли дали пример със си-собавка за стаж,ако Ви се начислява е за целият стаж или за длъжността,която заемате.Обяснете на бедните работещи .

Бизнесмените са при Бойко за да искат намаляване на доходите по административен път, вместо да увеличат заплатите поне на тези, които заслужават.

Понастоящем, човек когато си търси работа/независимо от възрастта/ отива в съответното предприятие на интервю. Там се договарят за чистата /нето/работна заплата. И тогава тъпите счетоводители почват да я смятат отзад на пред по КТ/осигуровки , % прослежено врем и т.н. Затова % - тът прослужено време реално няма никакво значение значение при определянето на работната заплата.

Умните счетоводители правят това, което им каже шефът. Но при трупане на стаж доходите растат и така трябва да бъде! Така че процентът има значение - увеличава ти се заплатата всяка година, без да ти мърда основното възнаграждение.

Умни са тези счетоводители, които за да просперира фирмата , спазвайки законовия ред , карат шефа си да ги слуша, а не те него. А що се отнася до увеличаването на дохода чрез % прослужено време всяка година е просто смешно - варира около 2-3 лева , защото в края на краищата и това умеличение се облага с данъци и като чиста/нето/заплата сума п0чти не получаваш нищо само ти така си мислиш.

Зависи от фирмата. Аз знам фирми, които наистина вдигат заплатата на работниците си на принципа на прослужено време. Но те наистина се броят на пръстите на едната ръка. Т.че в случая самите работодатели са виновни и не спазват законите, които сега опровергават. Въпросът е защо никой не контролира тези неща??? За пореден път има закон, но няма орган, който да следи законът да се спазва коректно...

Масовият случай - 460 лева заплата (МРЗ) и някакви години стаж. Какво преизичсляваш!!??

Да носят и суджуккойните.

И всеки носи суджук :) Пред Министерски съвет има 100 буса пълни догоре. Всеки иска да се уреди да санира или краде по друг начин. И носи суджуци.

..... защо бизнесмените искат премахване на добавката за стаж, а не увеличение на заплатата, която дават. Безспорно е, че по-опитните учат на занаят младите. Ако пък едно прасенце е работливо, какъв е проблемът да му се даде по-висока заплата от тази на мързеливото? Работодателят определя размера на заплатата и вместо да се иска намаление на едни заплати, защо чорбаджията да не даде по-голяма заплата на работливите прасенца. Вероятно..... защото ще остане по-малко за него?!

дадеш ли на едното прасенце и другите заквичават

Мархаба, бизнес!

Няма ли кой да напомни на В.В комсомолското му минало в ЦК на ДКМС. Пази боже сляпо да прогледне.

Откога искам да се обадя по някоя телевизия ,когато е поканен ГОЛЕМИЯ БЕЗНЕСМЕН ВАСКО ВАСИЛЕВ ЗА ДА ИМ КАЖА ЧЕ: СЪМНЯВАМ се другаря Васко Василев някога да е работил изобщо, защото до 1989 г. беше орг.секретар на димитровския комсомолски младешки съюз / към ЦК на БКП/ в р-н Дружба , гр-София.А след 90 г.веднаго го видях в ролята на бизнесмен да управлява и ръководи пак велики народни дела.

Откога искам да се обадя по някоя телевизия ,когато е поканен ГОЛЕМИЯ БЕЗНЕСМЕН ВАСКО ВАСИЛЕВ ЗА ДА ИМ КАЖА ЧЕ: СЪМНЯВАМ се другаря Васко Василев някога да е работил изобщо, защото до 1989 г. беше орг.секретар на димитровския комсомолски младешки съюз / към ЦК на БКП/ в р-н Дружба , гр-София.А след 90 г.веднаго го видях в ролята на бизнесмен да управлява и ръководи пак велики народни дела.

Пари за опит не дават, а като си търсят кадри защо ги искат с опит? Нали не е важен опита, а? Няма по-долни експлоататори от българските назначени от БКП/ДС бизнесмени и копелдаците им.