Как се роди атомната бомба

Преди 70 години американците извършват първия ядрен опит в света - ражда се атомната бомба.

Обратно в новината

Коментари - Как се роди атомната бомба | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С това приключи изброяването на американските опити. През следващите няколко дни ще ви изброим и най-мирните опити на най-мирната държава СССР, които не нанесаха никакви поражения на природа и хора. Те мирно и кротко си трупаха мирен ядрен потенциал около 2 пъти по-голям от американския. На всичкото отгоре това което ни описва статията се отнася за бомби базирани на ядрен разпад, а мирната съветска наука ни дари със 100 пъти по-мощната но мирна и чиста водородна бомба базирана на ядрен синтез.

Атомната бомба свършва своята работа - тя слага край на войната в полза на съюзниците............

Бомбата свършва своята работа и това слага край на войната - булшит. кока-кола пропаганда!

Не съм специалист по ядрена физика,дал мнение по памет и то във време на движение. Прочетох преди години някакъв материал в САЩ написан лично от Опенхаймер.В него той излага фактите и случките около създаването на Ат бомба. Описано беше цялото движение на нещата от край до край. Каточели там се казваше, че германските учени на британска служба най-накрая са сметнали колко минимум уран е нужен за 1 бомба. Американците не са били в състояние да направят изчисление. Но отиваме в област много позната за мен. ПРЕНОСИМ на гръб Ядрен фугас на въоръжение в Ам армия към 1975 г с мощност 0.07 килотона=70 тона тротил тежи 28 кГ. Използва се за диверсии-мостове, язовири, кейове...Следваща модификация 12 год по-късно тежи целия 14 кг- 0.2 ктн. Така, че минимумът от 15 кг е под въпрос. Може да има някакъв Фокус.Ще проверя как стоят нещата във всички достъпни източници.Сещам се, че руснаците опитваха разработка за ядрена ръчна граната. Бомбата над Хирошима е била самият прототип. Първата проба е била над Хирошима.Толкова са били сигурни, че ще задейства без отказ.Втората бомба" Шишко"е дело на унгарски физик в Амер екип.Към онзи момент са имали материал за още 2-3 бомби. А Чърч е искал от Ам президент да нанесе ядр удари по 5 съветски града, но не е получил съгласие.Сталин е успял да заблуди Амер като взривява 20 000 тона тротил на куп близо до Тихоок крайбрежие. Не е било ясно каво е това- ядрен опит или блъф. Цели жп композиции обслужвани от пленници са хвръкнали във въздуха без да остане жив свидетел. Докато през'49 Курчатов прави първата съветска Ат бомба.

Американският боен кораб- разрушител,които е транспортирал Втората атомна бомба до острова откъдето е излетял вторият Б-29 ,при завръщането си в САЩ няма добър ден за демокрацията /по Ал ШИШКОНЕ/.Пресрещнат е от японска подводница и потопен. От 750 души екипаж оцеляват 3-ма. Останалите са изядени от акулите

от целия прочит (по-скоро факти, които знам) може да се направи само един извод и той е: най голямата опасност за човека и най-големият враг на човека е той самият за себе си. ако могат - физиците да го изразят с математическа формула, за да им стане по-ясен и "големия" "взрив".

радиоактивните материaли на хитлер за страшното оружие маj са копани в булгария...

Ще цитирам Опенхаймер, съсдателя на атомната бомба: "I am become Death, the destroyer of worlds."

СъСдател. ПРАВОПИСА. Със Дател ясно, а Без Дател какво правим?

Въпрос: 70г след избухването на атомната бомба, няма нито една избухнала, 1.За военни цели 2.Поради авария или катастрофа 3.Човешка грешка или умисъл 4.Мафия тероризъм Каква е тази свръх надеждност или някой ни контролира отгоре?

Доколкото прочетох наистина бомбите са надеждни против случайно гръмване. КАК? Ами бомбата има вътре обикновен заряд който служи за "запалка". Истинската атомна част обаче не е вътре. Така ако се изгуби, изтърве или каквото и да стане с бомбата, то това е като да се изгуби една обикновена бомба. Атомната част се добвя в последния възможен момент в зависимост от вида на оръжието - бомба, ракета... Естествено боравенето с подобен материал се извършва от обучени хора и се следва строго определена процедура.

А тези дето не ми вярват малко да вземат и да прочетат!

Мисля че това става вече , когато Труман е президент. По материали публикувани в интернет четох, че Бъдещият шеф на СИА (тогава СИА още не съществувала) предложил първо да се направи демонстрация пред японците и едва ако те не капитулират да се използува бомбата. Хвърлянето на бомбата не е било изгодно за САЩ , защото незабавната капитулация на японците е отворила пътя на комунистите в Югоизточна Азия и американците дават много жертви след това в Корея и после Виетнам. Освен това Япония води пацифистична в много отношения политика след това и нейната отбрана пада върху САЩ. Тоест това и до ден днешен е създало климат на недоверие между САЩ и Япония. От морална гледна точка употреба на ОМП срещу цивилно население нямащо средства за пасивна или активна защита е недопустимо.

И каква според тебе работа имат всъщност американците в Корея и Витнам? Че те там отиват като АГРЕСОРИ. Или са на друго мнение!?

Американците отиват в Корея и Wиетнам като антикомунисти. Те печелят в Корея , но биват принудени да напуснат Виетнам. Там те са съюсници на антикомунистически правителства. Комунистите спекулират със национализма и следвайки илюzорни цели извършват геноцид срещу собствения си народ. Самите войни са жестоки като всички войни. В последна сметка се оказва че комунистическата върхуска е извършила трансформацията власт геноцид пари и е обрала собствения си народ , ако не го е убила и е стигнала до абсурда на идеите си, като ге е поменила със смяна на личности в море от кръв.

В Корея са в състава на 17(седемнадесет!)държави с РЕЗОЛЮЦИЯ НА ООН; във Виетнам са поканени от законното правителство за да спрат гражданската война започната от комунистите.

...По това време Япония технически е капитулирала , подготвят се само официалните документи , така че да се лансира версията че видите ли това е нещото сложило край на ВСВ е не само несериозно но и , според мен ВУЛГАРНО , това граничи с геноцид ...

Точно това си помислих и аз. Пълен ЦИНИЗЪМ е да се оправдава ядреният геноцид, извършен от САЩ над Япония през лятото на 1945, че уж заради него свършила ВСВ. Войната на практика е била приключила. Просто човекоподобни военни са решили да направят ИЗПИТАНИЯ ВЪРХУ ХОРА на ядреното оръжие. А след като ВЕЧЕ СИ СЕ УБЕДИЛ чрез "Тринити теста" каква мощ притежава това оръжие, да го хвърлиш върху невинните жители на два града, е престъпление, което е просто неокачествимо. То е престъпление срещу човечеството, което така и остава неосъдено, освен в морален план. ПОЗОР и за авторите на тази статия, които на практика прокарват перфидното изкривяване на историческата истина!

а геноцид ли извършва маршал Жуков когато правят взрив с водороднабомба в техен раьон с разположени военни части с опитни зайчета?

Взвривяването на бомбите спасява живота на милиони американски и японски войници, както и на милиони японски цивилни. Япония капитулира. Как си представяш една продължителна война с конвенционални средства на японските острови?

Хайде да видим кой иска войната да продължи? Бомбите са хвърлени на 6 и 8 август,нали така.Ето последващата хронология: 9 август "Вчера съветското правителство е заявило на посланика на Япония в Москва,че от 9 август(!) СССР се смята в състояние на война с Япония"; 12 август "Чрез представителството си в Берн Япония предаде на всички воюващи с нея страни известието за безусловната си капитулация"; /Обаче!/ 13 август "Стремително придвижване на червената армия ... " /Източникът е руски./Е,кои са военолюбците?

Това, че човек е спрял да хвърля атомни бомби по други хора, съвсем не означава, че сега прави "по-смислени" неща.. Имайки впредвид възможностите и резултатите, с абсолютна сигурност може да се каже, че човечеството никога не е произвеждало толкова безсмислени трупове колкото сега.

Продължавате с лъжите за бомбите над Хирошима и Нагазаки,че са спомогнали за капитулацията на Япония.Даже американски канали от сорта на Дискъвари,категорично го опровергават,ама една лъжа повторена 1000 пъти....

По това време войната само официално не е свършила. Те затова И толкова са бързали за да не свърши войната преди да си пуснат бомбите. За сплашване на Съветския съюз, а не на Япония. За Япония само да си върнат за Пърл Харбър, но както си знаем някои неща не се връщат.

И нищо за световните МИРОТВОРЦИ И ХУМАНОИДИ, които изпробваха бомбата върху ж и в и .

Само съвеЦкия атом е мирен.Освен това с него са се правили опити не над хора ,а над мишУенца.Които са мутирали и са се преродили в българи-русофили:-)))).

97 - Германия и Япония победените във Втората СВ ? Никога !!!!! САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Индия, Пакистан, Израел, Китай, Сев. Корея, ЮАР,...............?

И Иран. А доколко Иран,Северна Корея и ЮАР имат атомна бомба????Но със сигурност са близо до създаването и.

Ко речи?

САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Япония, Китай, Индия, Пакистан, КНДР, Германия

Може ли някой да ги изброи всичките 11 държави притежаващи ядрено оръжие ? Предварително Ви благодаря. 1.2.3.4.....11.

Петте страни от ДНЯО (Договора за неразпространение на ядрените оръжия ): САЩ, Русия, Великобританоия, Франсия и Китай. Други известни ядрени сили: Индия, Пакистан, Северна Корея Неофициални ядрени сили: Израел Страни, отказали се от ядреното оръжие: Южна Африка е произвела шест атомни бомби през 80-те години, но ги разглобява в началото на 90-те. Беларус се сдобива с 81 ядрени бойни глави след разпадането на СССР през 1991година. Всичките са предадени на руснаците през 1996 година. Беларус подписва ДНЯО същата година.[8] Казахстан наследява 1400 ядрени оръжия вследствие от разпадането на Съветския съюз. Всички оръжия са предадени на Русия през 1995 година. Казахстан подписва ДНЯО Украйна наследява близо 5100 ядрени оръжия след разпадането на СССР, превръщайки се в третата най-голяма ядрена сила в света[10]. Всички оръжия са доброволно предадени на руснаците през 1996 година, и Украйна подписва ДНЯО

Първата хвърлена бомба е ураниева и е коренно различна от втората плутониева. Първата е дълга 2,5 м тръба, в която двете части на урановия заряд чрез конвенционален взрив се събират. Проектът е английски с германски учени, но англич са разбрали че нямат икономическа възможност да го реализират и го дават на Амер. 1 год е нужна на учените да сметнат Колко уран е необходим за 1 бомба. Около 1 кг. От Африка са докарани 600 000 тона уранова руда, 1/5 от електричеството в Амер 2 год работи за обогатяване на урана чрез центрофуги и 2. метод обдухване.Самолетът Б-29 Инола Гей е разглобен и скрит в хангари, преди няколко години го сглобиха отново.

За да избухне бомбата трябва Урана да е с над критично тегло. За урана е към 20кг. Така че с 1кг U235 нямa да стене НИЩО!

А ти пък ако си мислиш, че 20 кг. уран са много нещо... Литър и половина са някъде (една бутилка кока-кола). Тези елементи са адски тежки (плътни) метали...

Колега, личи си че си просветен и не пишеш глупости като другите по горе. Само че има съществени разлики в това , което пишеш. Първата бомба е била ураниева, както пишеш, но критичната маса на уран 235 е 15 кг. Тоест две парчета по 7 кг трябва да се съединят. Това става с конвенционален експлозив. Корпусът трябва да е максимално здрав - на първата бомба е бил стоманен с дебелина 57 мм, за да задържи делящите се неутрони максимално дълго време - 3 трептения на светлината! Това е толкова малко, че трудно можеш да си го представиш. Става дума за части от пикосекундата. Сега физиката на бомбата е коренно различна. Около ядро с маса около 1.5 кг има експлозиви, които като се задействат го свиват до критичната маса. Така бомба с мощност 20 кт., като тази в Хирошима, има тегло около 45 кг.! Може да се носи с ръка! Но техническите проблеми са ужасно сложни. Само за сравнение - експлозивите трябва да избухнат едновременно с точност 3 пикосекунди! Пробите се правят по следния начин - неръждаем цилиндър с диаметър 40 мм се слага в средата на сфера от експлозиви, след задействането трябва за се получи сфера, с точност до 2 микрометра! Ако не сте инженери, не може да оцените сложността на инженерния проблем. Всъщност физиката на бомбата е описана и е ясна на специалистите.- Огромният проблем за желаещите да я направят е наличието на материал - обогатен уран 235 или плутоний. За получамането им наистина трябва мощта индустрия и мноооого пари, наистина много. Само за сведение - от 1000 тона уранова руда се получава 1.5 грама обогатен уран 235. Малко са държавите, които ще се пробват да го получат.

и добре, че е така, иначе да сме се затрили.

По данни на самия Опенхаймер, на когото генералът назначен за Директор на проекта е отстъпил лидерството, американците са чакали цяла година германските учени работещи в Лондон да сметнат в края на краищата колко обогатен уран е нужен.Между американците особено преди години е имало много достойни хора, като този генерал, който е разбрал че неговата глава не разбира от тази материя, отстъпва сам лидерството и се заема да осигури всичко необходимо за реализация на проекта.

Големите оръжия са за комплексари с малки душици и още по-малки топки. Ползването на ядрено оръже срещу невинни жени и деца е престъпление срещу човечеството, без аналог в световната история. Няма религия, закон или доктрина, които да оправдават такава проява на БЕЗЧОВЕЧНОСТ!

Тези минуси които са ти сложили показват че тук в този форум има такива индивиди които си посочил!

и сега да погледнем изказването на оная хАмериканска сенаторка - Първата ядрена атака срещу Путин трябва да е над София...