Богомил Манчев: Правилният вариант за АЕЦ "Белене" е избор на стратегически инвеститор

От изказващите се по проекта АЕЦ "Белене", 90 % не правят разлика между инвеститор и доставчик

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трябва правна кантора да намем, трябва да се плати за оценка, трябва консултант да се наеме .... Толкова за това, че държавата НЯМА ДА ПЛАЩА ПОВЕЧЕ. След това ще ни омайват, че така и така сме дали още пари , защо да не увеличим дела на държвата на 50%, като платим някой милиард След това инвеститорът ще изпита затруднения и ще решим - е няма как ще спасяваме тоя проект много милиарди сме набутали да стане 100% държавен.

Аз да питам, за един приятел де... За да се изгради едно такова съоръжение не се ли иска статистически анализ, за потреблението и прогнози за следващите 30 години? След като в Козлодуй има площадки за още реактори нужно ли е да се започва с изграждането на Белене. Накратко някой ще даде ли адекватна информация вместо да си чешем езиците и да си пишем коментарите на сляпо ? Да уточня по принцип съм за ядрена енергетика, НО , едно голямо но , трябва много добра организация и много внимателно ползване на подобни технологии. А с оглед на политическата реалност в България не съм сигурен, бих спал спокойно с нова ядрена централа направена от сегашното политическо ръководство на българия.

Ако си частник - не се иска, защото сам ще си го направиш, за да видиш дали ще ти излезе сметката. Няма за какво да ти го искат. Ако си държавата - не се иска, щото ще лъсне едно голямо нищо. Ако си частен инвеститор + държава - може да се иска, но ще е тайно, щото държавата само ще дава, а частбика само ще прибира и не трябва много хора да знаят за това!

Демек пак се опитват да ни прекарат?

ББ видя как с едно КТБ се отнасят 4 милиарда под носа му и завидя силно. Сега ББ търси алтернатива на ново КТБ и нови 4-5 милиарда за присвояване, за да не падне по-долу от Пеевски и ДПС. Все пак БСП+ДПС до 2009 задигнаха близо 12 милиарда. После още 4 под носа на баце. Някой, който е свикнал да се движи с по милиард-два на година вече подрънква с празната касичка. Ясно е, че стратегически инвеститор няма да има. Дори и да има ще бъде отхвърле, като Филип Морис за БТ

Според последни проучвания на ГЪЛЪБ и ГЪЛЪБИЦА 101% от българите искат Гинка от Пазарджик да е стратегическият инвеститор.След задълбочено проучване на тази изключителна възможност, ББ и кръгът "Котараците" между две карета белот в Банкя и консултация с независимият експерт по енергетика Теменужка,бе решено след ЧЕЗ,паркингите и синята зона в Пазарджик,Гинчето да се погрижи и за АЕЦ Белене.Всички тръпнем в очакване на бъдещи събития на територията България.

Тоя наглец вече е взел 500 млн “консултански” за гьола. Такива са руските подлоги накачорили се около тия 20-25 млрд. предстоящи за харчене. На Гоце синчето купи хотели за 5-10 млн. Много ,ама МНОГО трябва да си ПРОЗт зада си мислеш,че тия напъват за строежа за “ползу роду”. Само като им видиш ентусиазма -сякаш живота им зависи от това -става ясно ,че ще лапат яко. За тях хотелите а за нас дълговете.

Правилния вариант е едно задълбочено независимо разследване за АЕЦ Белене и негово ядрено енергийно величество Богомил Манчев за доживот в затвора за крупни кражби в особено огромни размери с пълна конфискация на имущество и активи от него до 3-то коляно на семейството му ... амин. Цацаров четеш ли ?

Друже, Богомил Манчев е един от малкото, който е наясно с ядрената енергетика. Неговото мнение е важно,защото е експерт. В България трябва да е ясно,че единствения, който може да построи АЕЦ Белене , това е Русия. Същото тя прави и в Турция. Няма време за никакви други празни приказки.Времето ни изтича и е време за действие.

Корнелий

България трябва да си изясни за какъв чвор ѝ е АЕЦ Белене, освен за крадене от политици и по-конкретно политически обръчи от фирми. То не бяха Топ Енерджи, не бяха Мултигрупи, фирми за подръжка на гьола 20 години . . . .

Каквото и да си говорим този гъол в земетръсната зона ще е следващото КТБ. Търсят се бушони.

Само че ,Този който ще я строи ТРЯБВА да има сертификат от Руснаците. И второ когато няма Държава всеки прави каквото си иска т.е. Частна Атомна

Защо не е отбелязано, че тоя сам си е платил за статията, пък може би и за масата коментари. АЕЦ Белене освен национална катастрофа на България друго не може да ни докара.

След КТБ , дойде ред и на АЕЦ Белене.

Мафиотът Манчев излива сега милиони за пропаганда в медиите за Белене за да му се върнат стократно. А този морално остарял и ненужен АЕЦ дори и да го построят до 2030г ЕС ще ни го затвори много бързо.

в твоята изгнила демократична чутура друго освен мафия и кражби няма. Такива сте всички-продажници на България

народът го е казал за такива като теб: Крадецът вика дръжте крадеца.

Като са дружкдружки с руснаците, защо не строят руска АЕЦ?

Защо Турция се съгласи АЕЦ Ак Кую да бъде 100% руска собственост. Прости ли са ? Не са тъпи гяури като нас и знаят че 1.Руснака няма да си я занесе на гръб в Москва и, 2. Няма да ги бомбардира....

верно?

ако ще строим руска централа, то е логично да я строят руснаците. Иначе, ГАРАНЦИЯ, че тази централа наистина ще ни излезе през носа заради забавяне на сроковете и допълнително оскъпяване. Ако ли не, да се прави нов проект с американски, китайски, или корейски реактори и толкова.

Кога ще излезе на печалба и ще започне да плаща данъци в България? НИКОГА

По фициалната ни статистика до 30% от приходите са от Лукойл. Навремето Виденов не продаде Нефтохим на Рем Вяхирев. Продаде го без пари Костоф. Виденов не подписа на МВФ 75% ликвидиране икономиката ни, подписа Костоф

Да бе Костов е виновен, че ограбиха КТБ, гласуваха брутални закони, които защитават мошенниците, ограбват еврофондовете, убиват способните и честни хора психически и ги гонят. Аха, Костов е виновен. Пияните руснаци изкараха виновни за Чернобил пак някой друг. Абе двуполюсният модел е много лесно обяснение и възможност за липса на ЛИЧНА отговорност. вСЕ ТЪРСИМ ВИНОВНИ. А ние?

Костов продаде Нефтохим за 100 милиона долара и Лукойл пое и натрупаните дългове, който бяха 475 милиона долара. Вече 20 г. върви една и съща лъжа - Костов продал Нефтохима без пари. Като го гледате бай ви Костов на балък ли ви прилича?

Айде сега прочетете и вижте, че освен общи работници други българи няма как да се наемат. ТРЯБВАЛО по някакъв начин да внесем от.....Русия. Заварчици, шлосери и всякакви квалифицирани работници. Е разбира се скоро ще ви обяснят, че и изпълнителят няма как да не е Руска фирма. Мамка ви продажна на мен руснаците един пирон не ми дават да продам в Русия без руска мутра посредник вие от моите данъци ще им осигурявате на тях работа. А защо не наемем украинци?

докарай американска фирма бе изрод !

България била руска подлога ? Защо тогава ние българите живеехме в пъти по-добре от руснаците ?Срещу парцали, консерви и краставици, брежнев ни плащаше с нефт. Продавахме го и в пъти взимахме по-голяма печалба. Парите тук, в България. Искай от Америка енергоносител по този начин на бартер срещу боклуци? Хайде бакалъм...Сега сме американска протрита изтривалка, окепирана от тях с 6 американски бази и гък не можем да кажем. Не плащат наеми защото те са сайбиите.Така е цяла Европа.Само в Германия базите на агресора са над 37.

Нямаше как СССР да си осигури послушание без да си плаща. А сета са решили , че сме прости и без пари руснаците могат да ни ш...т. Ама верно сме прости.

така решиха американцзите друже.Виж 6-те бази за които не плащат наеми...и пр. и пр.

КГБ

Манчев, правилният вариант е, вън всички частници от енергийния сектор на България.

много подкрепям инфраструктури като енергийната да е абсолютно държавна собственост. АЕЦ частна собственост не ми харесва като идея, защото там ще се гонят дивите печалби, а поддръжката може да отиде на заден план

Правилният вариант е никога да не се строи АЕЦ Белене.

Манчев, такива бяха времената, че ние най-бедната държава в Европа вследствие на тогавашното руско управление започнахме да строим по нареждане на другарите от Кремъл като първи богаташи най-скъпите ядрени централи по руски примитивни технологии съобразно българският масраф. АЕЦ Белене беше една руска корупционна сделка на гърба на бедният българин, от която основно се обогатиха онези от позлатеният Кремъл и от такива като теб. Руснака по-прост от българина се захванал да строи скапани в технологично отношение ядрени централи на космически за нас цени, а това другарю Манчев се нарича ГРАБЕЖ. Цялото ти обяснение е руско и идеята ти е, че само „великите” и „непобедимите” руснаци могат да построят централата, но от нея до този момент остана само един изкопан гьол срещу златни пари. Цивилизованите страни го забраниха и спряха дострояването на този ядрен руски боклук и от тук нататък всеки друг квалифициран строител се страхува да го дострой, което ще струва още по-скъпо, понеже трябва да се изрине руският боклук и да се започне на ново. В това е проблема. Не само в България руснака строи некачествено, понеже това са възможностите му, но само в България скъпо и прескъпо, защото му трябват пари и нашите комунистически глупаци срещу трохи от корупцията му разрешаваха да краде с всичка сила. Ама до тук!

Българския бай Ганя ударно доказва, че освен от коли, жени и футбол, вече разбира и от атомна енергетика :)))

България при комунизма беше на 27 място по показателя на ООН за човешко развитие.Комплексен ,всеобхватен показател. Сега е на 174 място през Зимбабве и демократичните изроди крият информацията. Как беден народ от 5 млн. души на 9 Дептември 1944 г. стана близо 8 млн. души през 1989 г. ? От глад, от беднотия. Сега вие предателите ни докарахте до най-бедна, най-корумпирана и с най-висока смъртност държава в Европа/ по ЕВРОСТАТ/. Да ви пикая на демокрацията която ликвидира нацията !

Мисленето им е такова на тези хора. Я началник-тъу дурак. Свикнали са да използват подчинените си и да злоупотребяват с властта си- типично по социалистически. С такива хора-прогресът е обречен. И да правят лошотии на конкуренцията, която като не издържи бяга. Това е българското корумпирано управление. То така може да управлява, по друг начин- не му е изгодно или не е свикнало.

Като чета коментарите разбирам колко много матриал е останал и колко е обедняла България на хора. Лудост е да се строи Белене за България, за мафията- не е. Руските подлоги СЪСИПАХА бЪЛГАРИЯ!

КГБ

Деби, вече почти 30г сме американски подлоги, когато бяхме руски такива, бяхме сред най-развитите държави в света.

Съсипаха го евроатлантическите шепа изроди, които предадоха и продадоха България без пари на западните колонизатори

Ха-ха, съсипахте си го сами, защото не изгонихте ДС от властта, дадохте бизнеса на мутри, еврофондоветете отиват в частни джобове и никаква обществена полза и използване на човешки потенциал и труд за благото на държавата. И знаеш ли кое е най- комичното: ЧЕ ТЕЗИ ДЕТО СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА ПРИ СОЦА, СЪСИПАХА И ДЪРЖАВАТА ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА. Бяха все едни и същи хора.

Ghosts

Човекът, който стана милиардер покрай ремонтите в АЕЦ"Козлодуй" и строежа на АЕЦ"Белене" сега се е преквалифицирал в експерт и раздава безпристрастни мнения, оценки и квалифинации. Само че в думите му се чува шумолене на банкноти! Явно е решил да удвои богатството си. Може би ще си го носи на оня свят?

Манчев, нали се разболя от рак и замина да се лекуваш в чужбина? Даже управлението на "Риска" прехвърли на сегашната ти жена. Защо се появяваш пак? Колко плати за да ти публикуват "интервюто"?

Ти като мъжка клюкарка се ровиш в частния живот на хората. Прочети какво е казал и си имай мнение, без да подхвърляш дребнави въпроси. А на тебе кой ти плаща да пишеш гнусни коментари?

Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана, този воденичен камък ще ни тежи. АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ... Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат. Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток и по тази причина енергомафията иска за последно да открадне колкото се може повече от АЕЦ Белене. В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.

То от много слушане на това какво били казали някакви си филанкишиеви та затова България е на този хал. От вас соросоидите вече капе злоба къл руснаците така както капе вода от гъба. Спрете се бе мамаму стара, стига вече след 30 години насилие за псевдодемокрация и насищане на западни интереси да морите българския народ.

тоя нагъл крадец кога ще го гръмнат като куче на светофара като Кюлев и останалите стига е лапал да повръща вече

Ако пуснат Белене, миньорите от Раднево, остават без работа, Мариците ще фалират и цялата енергетика ще отиде при руснаците.

Ето добър повод тези миньори да се преквалифицират като бъдещ кадър за централата. Мариците са амер. издънка и нас не ни боли за това. България е съществувала и преди запада да я ,,облагородява,, с техните ценности.

Без баламосване. Ток ще трябва, акъла ни не може да го проумее колко много ток ще е необходим. Самолетите и ракетите ще летят с ток. Правете АЕЦ, час по-скоро. Поколенията след нас ще го оценят. Ние в момента сме задръстени. Да не се слушат противниците на строежа, те грешат, те не са в час, те просто ще си отидат с заблудата.

Пии си хапчетата. Ток има колкото щеш и без тази опасна енергия.

Не тази енергия е опасна, а комплотите и саботажите около нея за да има кого да се обвинява и против кого да се драскат глупости. Всички знаят че Чернобил беше съботаж по поръчка на западните ни приятели . Бандеровците си свършиха работата и сега шантажират запада да дава каквото им трябва.

Некадърността и пиянството със съботаж ли го обяснявате бе, руски подлоги?

Двуполюсния ви начин на мислене вече е противен. Увредиха с този Чернобил милиони хора и да руснаците са всеизвестни с пиянството си, даже в метрото мирише от метро на алкохол, даже от сутринта, ама не- саботаж било. Кухите ви глави НИКОГА не признават липсата си на отговорност, все някой друг им с.л в гащите. Това сте. И Бойко е такъв - все някой му крив. Това ви е и мисленето, работите само за личните си нужди и гледате да използвате останалите, затова и никой не ви вярва и България е бедна с такива водещи като вас.

България неслучайно е най-бедна и най-корумпирана в Европа, благодарение на неграмотни писачи като повечето тук. След като хал хабер си нямаш от атомна енергетика пий аспирин и лягай

Манчев добре захлеби от "гьола" на Белене и сега пак точи зъби.

Доказа перфектно, че простакът си остава винаги простак !

Към момента НЯМА по-евтина технология от тая на АЕЦ. Над 2/3 от обитателите, наричани граждани, на тая Територия НЕ могат да си позволят да купуват СКЪПОпроизвеждан ток.

Точно обратното. Това е възможно най-скъпата технология за производство на електрическа енергия.

АЕЦ Козлодуй продава тока по 44 лева на мегават. Като в цената влизат и отчисленията за погребване на 5 и 6 блок, и остава печалба. Най-евтиният ток от ТЕЦ (държавните Марици) е 68 лева на мегават. Всичко останало е яко нагоре. Така че сам прецени дали си прав.

Шопо, АЕЦ Козлодуй е направен срещу компоти, краставици и домати. Ако беше построен за 20 милиарда лева, енергията която произвежда щеше да струва 180 лв./MWh.

777, когато е бил построен АЕЦ Козлудуй, то и цените са били доста по-разични не само в България, а и по Света или поне 15 пъти НАДОЛУ от сегашните.

Дааам, И през шестдесетте години на миналия век ядрената технология за производство на ел. енергия бе най-скъпата поради новата технология и сега е най-скъпа поради завишените изисквания за безопасност при производство на е. енергия и изискванията за съхранение на ядрените отпадъци.

Трябва да се съхранява отработеното гориво или каквото е останало от него!

Енергетиката е стратегически отрасъл . Затова единственият възможен инвеститор трябва да е Българската държава . Още повече , че вече сме вложили над три милиарда . Същото важи с пълна сила за отраслите , свързани с природните ни богатства - злато , редки метали , вода , дървесина .... С които сме благословени в предостатъчни количества . Всичко друго са дрънканици за комисионнни и лобиране за чужди , антиБългарски интереси .

Вложиха незаконно български пари в този проект защо не са в затвора?

По данни от НСИ заетите лица в трудоспособна възраст са 3 150 300 души. Ако цената на Белене е 20 милиарда лева, (а това вероятно е по-малко от реалната цена), колко се пада на заето лице според теб защото според мен се пада по 6 349 лева на човек?

пак простотии....

Годишно даваме два милиарда за саниране и един милиард за военни мисии в чужбина. АЕЦ (два блока) се строи за 10 години - т.е. по 2 милиарда на година. Значи държавата има 3 милиарда годишно за глупости, но няма 2 милиарда за АЕЦ? Хайде де!

Пустиняк, Даваш пример със санирането, който е другия фрапираш пример за корупция. В цяла Европа Програмата за енергийна ефективност работи с европейски пари 75% срещу 25% от държавата. Така вместо да плащаме за 2016 г. един милиард и за 2017 г. втори милиард, държавата щеше да плати общо 500 милиона, но под контрола на европейските институции.

Имаш много здраве от арменския поп.

обяснено от професионалист, така че тази статия изисква сериозни, добре коментари за или против.

извинявам се за пропуска.

Точно, кратко и ясно обяснено от човека у когото влизаха и ще влизат/ако се строи Белене/ огромна част от инвестициите. Няма как да има и милиграм обективност в изказванията и мнението на този чийто бизнес е изцяло зависим и свързан с това дали ще се стори тази централа или не. Думите му може да ви звучат много логично и обосновано, но не е необходимо дори да си експерт за да разбереш, че са само празни приказки....Нито дума за размра на инвестицията, нито дума за цената на произвежданата енергия, нито дума за нуждата от този обем ел.енергия....а и защо да ги обсъжда тези неща...той ще си изкара своите милиард - милиард и половина независимо от изброените фактори. А останалото..останалото ще влезе в сметките за еллектричество на 2-3 поколения българи. Това е.

До 2022 година ЕС ще ни затвори тецовете заради вредни емисии. На ВЕИ не можем да разчитаме, щото са "тука има, тука нема". АЕЦ Козлодуй също няма да е вечна - пети блок ще спре през 2027 година. Е, откъде ще вземем ток тогава - на педали ли ще я караме?

Професионалист в краденето.

Една голяма част от милиардите заровени в гьола са отишли в банковите сметки на тоа тарикатин! Аз пък ще ви кажа, че труп, заровен преди 30 години, колкото и да го есхумираш ще си остане труп! Всяка есхумация само ще попълва банковите сметки на подобни тарикати!

А въпроса за цената къде е? От това се разбира, че ако цените на ТЕЦ скочат до лев на киловатас заради високи глоби за въглеродни емисии, Белене чяла да е супер печеливша, ама ако цената си се запази сегашната производствена от 4,7 ст за Марица Изток -2, която е по-ниска и от тази на изплатения Козлодуй, какво става? Да не забравяме Германия и желанието и за спиране на АЕЦ, т.е. Германия ще натиска ТЕЦ да не се убиват. И Ню-Йорк е на брега на океана с редовни ураганни ветрове и дъждове, та точно той да се дава за пример за корозия е малко смешно

и откога свиня започна да разбира от кладенчова вода,или по точно милиционер от атомна енергия

Не знам откога разбираш от кладенчова вода, но и свинете като тебе са без значение

а бе чиче като то казвам да си пиеш виаграта да не си опикаваш чепиците слушай бе.аман от бивши милиционери

Тъпаци няма защо да слушам, че само глупости говорят с малки изключения. Напълно съм съгласен с това "аман от милиционери" и копейкаджии.

Който плаща, поръчва музиката и ....чука по негов избор. Както се внася газ, така ще се внася и ток. В момента България няма нужда от 2-ра атомна централа ....защото няма такова вътрешно потребление на енергия. Няма промишленост. Цялата драма е някой да получи безплатно Белене, за сметка на държавата-заеми и данъкопратци, и да изнася ток без да е вложил капитали, кот никога не може да си позволи. Белене ще стане Гинка 2. Прецединтът вече съществува.

Изказване от лобист, в което истината е 30%, полуистината – 30%, а откровената лъжа – 40%. Понеже полуистината не е истина, а лъжа, то отношението става 30% истина, срещу 70% лъжа.

За мен България няма НИКАКВА полза от тази централа, може най-спокойно да си ползва Козлодуй, ама не и дават частниците. Просто за мен Белене е нещо като КТБ, бедните ще платят на богатите да станат още по-богати, а те още по-=бедни. Само че обедняването ще е свързано и с риск за здравето и природата на България! Това е един мошенически проект - неизгоден за българите и вреден. Иначе руснаците нямаше да се точат така по него. Преговарят за тръбата само срещу ново заробване от Белене. Я мислете.

но я каже как построените са пари на българският народ и от държавата България ТЕЦ "Марица" станаха американска собственост и отгоре на всичко им плащаме най-скъпия ток, в това число и този който дори не са го произвели?1 Значи най-бедната държава в ЕС, Б

но я каже как построените са пари на българският народ и от държавата България ТЕЦ "Марица" станаха американска собственост и отгоре на всичко им плащаме най-скъпия ток, в това число и този който дори не са го произвели?1 Значи най-бедната държава в ЕС, Б

Нещо си се объркал или някой жестоко те е излъгал. ТЕЦ Марица 1 е построен от Нулата на зелено. Там е имало стара неработеща централа за 100 МВт. Новият строеж е с мощност 650 МВт със сероочистка 96%. ТЕЦ Марица 3 е изцяло реновирана мощност с увеличение около 30% и сероочистка 95%. Като общите вложения в тези процеси са около 3,5 милиарда лева.

А с въглеродния двуокис как стоят нещата ?

ТЕЦ „Марица Изток“ 1 с инсталирана мощност 600 MW заедно с Брикетна фабрика е обединена в „Брикел“ АД първоначално работи с мощност от 500 MW, като впоследствие са извадени от ескплоатация 300 MW и в момента мощността му е 200 MW. Иинвеститор на „Ей И Ес 3C Марица Изток 1“ е българското дружество на американската компания „Ей И Ес Корпорация“. Това е първата инвестиция за над 1 млрд. евро, която Българската агенция за инвестиции (БАИ) сертифицира от влизането в сила на Закона за насърчаване на инвестициите. Компанията е изтеглила заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, Лондон на стойност 1,05 млрд. евро. „Марица изток 1“ ще донесе и множество допълнителни ползи в търговско и икономическо отношение: - инвестиция на стойност над 2 милиарда лева; - допълнителни още 10 000 работни места в рамките на съществуването на проекта[5]; - поръчки към местни компании на стойност 200 милиона лева, като резултат от реализирането на проекта; - 40 милиона лева приходи за бюджета под формата на данъци; - 80 милиона лева годишни приходи за Мини Марица изток за доставка на въглища; -най-голямата „инвестиция на зелено“ в Централна и Източна Европа, която ще засили икономическата и политическа репутация на България в региона и има присъден първи клас за инвестиция в България. Очакваният общ производствен живот на електроцентралата възлиза на 40 години. Собственик извършващ рехабилитацията и модернизация на имащата инсталирана мощност 908 MW „Марица Изток 3“ е американската компания „Contour Global“, която изкупува 83% от деля на изтеглилата се от пазара италианска „Енел“ и преименува дружеството на „Contur Global Марица Изток 3“. Ориентирайки се към турския енергиен пазар компанията предвижда да строи нови мощности в комплекс „Марица Изток“ и инвестирайки още 28 милиона лева да подобри екологичните й параметри. Основните икономически ползи от проекта са: - инвестиция в размер на 600 милиона евро. - първият инфраструктурен проект в България, който е осъществен с проектно финансиране, при това без държавни гаранции; - инвестиране на повече от 100 милиона евро за опазване на околната среда; - поръчки на стоки и услуги от български фирми на стойност над 70 милиона евро; - осигуряване на повече от 1 000 работни места за служители на българските фирми-подизпълнители в периода на рехабилитация и модернизация на централата; - производство на екологично чиста електроенергия на конкурентни цени; - гарантиране бъдещето на региона чрез удължаване на живота на централата и дългосрочно използване на местни лигнитни въглища от Мини Марица Изток и на варовик от местен доставчик; - привличане на стратегически инвеститори в енергийния сектор на България. Очакваният общ производствен живот на електроцентралата се очаква да се удължи с 15 години. ТЕЦ „Марица изток 2“, най-голямата кондензационна топлоелектрическа централа е с инсталирана мощност 1630 MW и за нея няма подробни данни за чужди апетити. Колкото до плана за развитие на електроенергетиката виж сайта на министерството, което по времето на Станишев и енергиен министър Стойнев предвиждаше до 2020 година закриване не само на ТЕЦовете, но дори и на АЕЦ „Козлодуй, а сега всичко е в информационна мъгла, но все още има източници и публикации на данни в тази насока.