БНБ утвърди дизайна на монетата от 2 лева

Управителният съвет на БНБ утвърди дизайна на разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 година, съобщиха от банката.

Обратно в новината

Коментари - БНБ утвърди дизайна на монетата от 2 лева | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До 1992 година на всяка банкнота имаше надпис-ОБЕЗПЕЧЕНА СЪС ЗЛАТО И ВСИЧКИ АКТИВИ НА БНБ .След това не пише нищо на многобройните банкноти. Сега се секат монети ,които са ценни само като метал на килограм.

бнб големи дизайнери се извъдили. освен, че правят дизайн на фалити, и дизайнерски "банков контрол", вече одобряват и дизайн на монети, както и изцяло нов дизайн на светци. но всичката тази дейност трябваше да я извършват зад дизайнерски решетки. колкото до монетата - тя е просто едно грозно подражание на еврото и прилича да е правена със секира от някой на пет водки.

Това "изхабяване" е само за отклоняване на вниманието от това, че се започва необезпечено и неподлежащо на контол от Валутния съвет(борд) емитиране на парични знаци. При банкнотите има серийни номера и чрез тях се контролира печатането им, а при монетите няма нищо което да служи за контрол.

Като се имат предвид цените в България, монета трябва да са и 5лв.

Изглежда точно като монета от 1 лев, егати идиотите сте в бнб

Така е и с 10 и 50лв. След "сериозна и експертна и дизайнерска работа" ги направиха такива, че хората много често ги бъркат.

Без да съм специалист по финанси, подозирам, че това е сигурен белег за инфлация на лева.

И аз не съм специалист, ама в началото на годината 2 лева бяха 45 рубли, сега 2 лева са 60 рубли! Приветствам такава "инфлация", а може би е "аутфлация", не съм специалист!

val55

Най употребявани са, защото над 2 млн. български граждани са под границата на бедността. Защо, са здрави тези от 50 и 100лв? Едно е сигурно, че ако ги видят веднъж в годината се чудят, какви са тези купюнри. Мен ме интересува, кога 2 лв., ще се изравянт с 2 евро, ако дотогава съществува ЕС и лева, но както са тръгнали нещата, и то с такива темпове сигурно след време, ще пазаруваме с юани.....пък може и с рубли, но зависи от Путин и тези след него......Винаги се получава така, когато парите нямат никакво покритие, и консумацията превъзхожда в пъти реалната им стойност. Така се постига/печатане и дефицит/ изкуствено висок стандарт, за сметка на други... За да се запази баланса се използва инфлация и огледалото и дефлация. Може да си печаташ, колкото си искаш пари без покритие, но в даден момент баланса неконтролируемо се нарушава и..... следва по дъската и цоп... Които имат резерви в такава валута, и те потъват въпреки, че непрекъснато се наливат средства за крепенето на дадена валута, но това неможе безкрайно да е така. Идва момента на депресията, когато всеки трябва да си погледне в паничката, какви ги е надробил, и ако е бил разумен винаги, ще има нещо в нея, ако ли не празна ще да е тя.....В този момент само швейцарският франк е по така... Чакайте в скоро време -1 евро приблизително? 1 долар, за да продължи да функционира разпадащото се статукво, и много много ГМХ и ГМО. Както курсовете така, и борсите в този си вид са узаконен световен хазарт, в който винаги губещите са, а познайте кои, но пеликаните са зад бюрата и компютрите... Никога неможе да постигнете поне частичен паритет, защото банковата, и борсовата система така са измислени, че ако се замисли човек винаги едни, и същи, ще печелят, а други винаги ще губят......Виж, ако срещу вложените пари имаш собственост , също така и гарантирана част от печалбата нещата, ще стоят по съвсем друг начин. Е, пак може да се получи гаф, но вероятността е много по малка /защото трябва да те питат лично, за какво и колко да се дават то твоя дял..../ и тогава тези от КТБ....а сега се губят веднъж вложените средства на вложителите плюс средства от държавата тоест, от всички нас....Реформи...ама има ли някой смелост да постави нещата на стабилна основа....Трябва съвсем друг тип държава и взаимоотношения....

Нищо не се казва дали ще се различава по размер от еднолевката

а кво стана с еврото *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

По важно е какво може да си купиш с въпросната монета.

Теко

Геврек

И това за какво беше нужно? Трябва да си купуваме раници вместо портмонета. Направете и 100 лв. на монета поне да ви тежи нещо и на вас.

Обяснено е съвсем ясно защо се прави - двулевките се късат много бързо ! И съм напълно съгласен с това. След 5-10 години като приемем еврото 10лв (5 евро) ще е първата банкнота, надолу ще са монети. Много е лесно само да мрънкаме колко сме бедни. В момента (а и винаги през последните години) има страшен глад за квалифицирани кадри. В София се избиват фирмите - крадат си ги една от друга. В едната му дават 3к заплата , той отива в другата на 3.5к .. замислете се какво могат тези хора, което вие не можете.. дали си губят времето с коментари в дир.бг ? :)

Ама то и 5ците се късат бързо. Просто с двулевките ще се бутат повече пари. А и още нещо: по-добре загуба на малко време в Дира (който е любимият ми новинарски сайт), отколкото с нападки без покритие като теб.

Само че е хубаво да поясниш, че става дума за IT сферата. Не може всички да са софтуеристи и да взимат големи пари, което не означава че са прости. Те може да са квалифицирани специалисти в областта си, ама 3к заплата няма никой да им даде.

Честито поредно обедняване.

Би ли обяснил как точно обедняваме ? Монетите ще спестят държавни разходи за печатане на банкнотите, които са по-скъпи.. да не говорим че в последно време има ДЕФЛАЦИЯ , което е вредо естествено.

Пълна глупост! Вече трябва да ходим с кесии!! Аз нося портфейл, тези монети да им ги завра в $!%€!!!

Cheeseus

В Чехия най-малката банкнота е 100 крони, което се равнява на 4 евро. Монетите им от 1, 2, 5, 10, 20, 50 крони са хем доста по-големи от нашите, хем в постоянна циркулация. За сравнение, бирата в Чехия струва между 22 и 30 крони. Ядене с бира в нормална кръчма излиза 120-150 крони, но масово се плаща само с монети. Нито плащащите, нито получаващите плащането не се оплакват от монетите. Дори винаги се връща ресто до 1-2 крони, които практически нямат почти никаква стойност. А както каза друг коментиращ по-горе, при еврото най-малката банкнота е 5 евро - и монети се използват повсеместно. Към това ще добавя и Великобритания, където най-малката банкнота също е 5 лири и с монети се плаща навсякъде и никой не се оплаква. само на българите нещо им пречи...

Да не би да е вратичка за заобикаляне на валутния борд, спиращ печатарката на банкноти, а да не е изрично забраняващ правенето на монети?

Брей, и за такива дейности ли им оставало време на тези от БНБ?! Мислех, че прикриването на престъпни дейности и пране на пари е основното им занимание! Това с монетите да не е хоби за почивните дни?!

Всеки има нужда от хоби - виж например Олигарски - МИЛИОНЕР е човека но преподава в УНСС - ЗАЩО ??? Не става само с крадене нали ??? :)))

След монета от два лева идва ред на монета от десет лева..... и след това :(

... а на гърба Доган, Сидер Ага как правят тройка с Путин ...

Ревност ли се прокрадва в твоите думи?? Лигите ли ти текат?? Ще намериш други партньори батка...

Колко страстно защитаваш шевовете си !!! Какво ти обещаха топло местенце в партията МАЙКА някоя далаверка може би ...

ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛАЖИ ЛИКА НА Б.Б.ТЪЙ КАТО ТОВА МУ Е ВТОРИ МАНДАТ И ЩЕ БЪДЕ УВЕКОВЕЧЕН!!! ХА-ХА-ХА.МАЙТАП БЕ УИЛИ!!!!

Успокой се Уили - и 3ти мандат ще има.

При изработване на двете страни на монетата е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски По -скоро трябваше да бъде пренесена темата КТБ и изображението от едната страна на Искров, а от другата на целия управителен съвет на БНБ.

Не ме притесняват новите 2 лева - по-скоро дали след тях не "тичат" "новите" метални 5 лева?

Тичат и още как... за съжаление. След това идват цените (за хляб и кисело мляко) с много нули отзад, после хиперинфлация, деноминация и пр... гледали сме го тоя филм.

Напълно съм съгласен! Св. Паисий Хилендарски. Канонизиран е от Светия Синод. Трябва да се изпише "Св."

Не са го направили "св. Паисий", за да не ядосват мюсюлманските ни сънародници.

Правилно. Банкнотите от 2 лева наистина се хабят бързо и заприличват на парцали. Искам да питам обаче друго. Кой е дизайнер на монетите от 1 и съответно новата монета от 2 лева? О започване на монето сеченето в България по-грозно нещо не е правено.

Много важно! Всичко свърши Искров и сие та сега това е на дневен ред - безотговорен и некадърен човек...

Трябваше да сложат Путин на нея. Мурзилките да са доволни.

ГОЛЯМА ГЛУПОСТ Е ТОВА МОНЕТА ОТ 2 ЛВ !!! ВЕЧЕ ЩЕ ХОДИМ С ТОРБИЧКИ ВМЕСТО С ПОРТФЕЙЛИ И ЧАНТИТЕ НИ ЩЕ ТЕЖАТ ЗДРАВО !!!!

Просто ни готвят увеличение на транспорта.

2 лв = 2 хляба по 700 гр . = 35 ст . .2 лв = 10 кв електроенергия = 25 ст . .2 лв = 2 билета градски транспорт = 8 ст . 2 лв = 2 кубика вода = 20 ст . ще рече новите два лева трябва да приличат на старите 20 стотинки от преди десети ноември !

бнб не се справи с банковата криза , изпусна края на ктб , фонда остана празен , но утвърди успешно дизайна на тази монета ! хвала . и поклон !

Днес монета от 2 лв - утре монета от 200 лв. Още помня деня, как един приятел ми донесе и ми показа монетката от 10лв, която беше по-малка от тази сега за 1 ст. Хубави Жан-Виденови времена бяха, ей каква съпротива падаше против ЕС-то и Сорос тогава!!! Чудесни, славни времена!!!

А така!! Освен това,какви са тия глупости,парите да се печатат на монетния Двор а?? Да дадат поръчката отвъд Океана,на "федералния Резерв"!!! `Дето е частна фирма,и ще се помогне и частната инициатива!!! Те,като почнат да печатат,и нямат спиране... Ще станем милиардери за нула време......

пак се появи бившото ченге настоящ кадър на Посрано - жалко информаторче с промит мозък и много опорни точки - ей такива като теб навремето са пращали родителите ни в концлагери - скапаняк !!!

...експроприиране на експрпоприаториаторите липсва..., също приватизация, масова, мениджърска, касова, работническа, пирамиди,фараони, цигани и мутри пемиери.... монета 1000000 лв.

Трябва да отбележим със съжаление, че нашият народ все повече оглупява, неграмотен е и е незаинтересован от историята си. На официално одобрения дизайн на монетата от 2 лева е пропуснато да се напише Св. (Свети) преди името на Св. Паисий Хилендарски. За сравнение на монетата от един лев пише Св. Иван Рилски, а не само Иван Рилски. Светогорският монах е канонизиран за светец от Българската православна църква през 1962г. Дори и на банкнотата не пише Св., но сега...Кой одобри този дизайн?

В комунистическа държава Св. пред имена се не слага!

Какво щастие прелива от душите на гражданите!!!! Честито!!! Сега остава да доуточним дизайна на ковчезите за пенсьонерите,които умират от недохранване......

пенсИонер

dionisiosd@yahoo.com

То е,от превъзбуда... Погребален агент съм,и се притеснявам за бизнеса!!!

Византийски плач!

dionisiosd@yahoo.com

`Що бе батка?? В Анадола сте по-мъжествени и не плачете ли?? П.П. Ток докараха ли ви вече??

След 5г. монета от 5лв., след още толкова от 10 и така да минем само на монети - за по - евтино.

-Лика на монетата от 2 лв да е на Бойко Борисов защото децата не знаят кой е Паисий Хилендарски!

Пуснат ли монети значи лошооо.. Хипер инфлация и т.н.

"бързото изхабяване на двулевовите банкноти" Изхабяват се, защото са особено практични (бидейки по леки от металния лев) при дребни покупки, умници. По добре да върнехте непрежалимото хартиено левче!

Крайно време беше, че банкнотите от два лева са станали парцали вече

Румънците са го решили техните са от наилон!!!!!

Едно евро се равнява на две монети с най - голям номинал в лева към днешна дата ... а утре така ли ще бъде?

това с обществената поръчка е добро решение, но как ще се изпълни, защото след 1999 година монетите ни са пълен боклук, направени от някаква корейска сплав. За нищо не стават

И една 5-левова монета ни трябва - като великата 5 марки едно време в добрата стара фадерланд.