Сдружение предлага преименуване на Благоевград на Цар Самуил

Сдружение „Азбукари” предлага промяна на името на Благоевград на "Цар Самуил". Повече от 4 000 души са подкрепили идеята в социалната мрежа „Фейсбук”.

Обратно в новината

Коментари - Сдружение предлага преименуване на Благоевград на Цар Самуил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

със царе. Нали си доведохте един цар и след това го уплюхте! Никой не знае какво е миналото на България, някои си нагласят някакви историики за да им се плаща за тях. На кой фараон името е на град или има Цезар и вижте какво става с ФИЛИПОПОЛИС пловдивчаните го ккръщават с турското име ФИЛИБЕ. Няма управяне! Вдигат се паметници, други се събарят- на някой му идва на ум за промени и се започва стова или онова. Всичко е история и доброто и лошото! Стига с тези ненужни промени.

По добре Александър Македонски. И да почнат да изграждат паметници.

ПАРИ - от референдума! ПАРИ - от смяна на документите на жителите на града,плюс хиляди разправии. ПАРИ - много пари! - за промяна на програмите на всички държавни институции и учреждения. МНОГО ПАРИ!МНОГО МИЛИОНИ! хА СЕГА СЕ СЕТЕТЕ ОТ КОГО ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ.

"Цар Самуил" за улица става, но град - някак не звучи добре! "Самуилово" по-може!

Има такова село при Самуилова крепост, край Петрич.

знам ги тия Азбукари, те беха НПО "Капут", ама решиха да учат азбуката и се прекръстиха

Стои, стои па рече - чуш.... Абсолютна тъпотия... Що за идиотска идея.... "4 000" души харесали... МУХЯыХАХЯѝХА :D България е с население 7 000 000 така че 4000 са нищо....

не ви ли изглежда странно 4 братя с еврейски имена - цар Самуил, Арон, Моисей, Давид аз не съм чел документи ама това да не е некое еврейско царство

Евреин-македонец, това ще да е интересна порода. Тези ще са толкова стиснати, че чак на бой ще налитат :))

има слухове и за обратна ориентация на Ал.Мак.

Само факта, че партията основана от него (Д. Благоев) извърши най-големият терористичен акт в българската история (ц. Св. Неделя) е достатъчен, за да се преименува града на Цар Самуил.

Родом съм от известното македонско село Загоричане, Костурско. То е голямо, чисто българско село, разположено в последните хълмисти склонове от южните разклонения на големия планински масив Вич планина Д. Благоев Кратки бележки из моя живот (1922)

ТЪПАНАРИ с празни глави. Самуил е цар на българска Македония! С неговото убийство се слага край на Първа българска държава! Ако някои тъпаци искат да назовават Благоевград с името на Цар Самуил те ще признаят пред днешните "македонци", че съществува "Пиринска Македония" и респективно съществуването на "македонци" в днешна Струмска България! За това доказателство мечтаят и се борят сега "сръбските македонци" и тогава ще искат етническо самоопределение, за да разширяват снегашна Северна Македония! За част от населението от благоевградско и сега се иска признаване на "пирински македонци! Там от Древна Гърцияу и до днес никога не е имало "македонци" ! По Струма и до Вардар на Запад е имало само тракийски племена - виж: Омир-"Илиада" и други старогръцки автори... Не трябвада се допуска названието-лъжа "Пиринска Македония" Това е голяма уловка! Ако Благоевград се преименува /ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА!/ МОЖЕ САМО ЕДНО ИМЕ - НОВО - ДА ИМА - БИСТРИЦА!

Не си учил достатъчно по история. Цар Самуил не е убит а получава удар в следствие на покъртителната гледка (ослепените български войници). След него има още владетели, който за съжаление не се справят с управлението на държавата.

Няма да стане. Цялото комунистическо воинство ще се надигне в защита на Димитър Благоев. И не защото много го уважават, а защото това е ще е един вид дирене на отговорност на БКП и всички свързани с нея та до ден днешен. Никоя медиа няма да подхване инициативата.

Провинциални шовинисти, маймуни с голи задници сте вие азбукари. На българите им трябват работни места и по-високи доходи, а не измислени царски величия.

Работните места и по-високите заплати ги създават капиталистите, а не социалистите.

А капиталистите се създават десетилетия, натрупва се капитал и интелект, възпитава се социална ангажираност към обществото. Тия наште капиталисти си ги тури на оная работа

Аман от простотии, единствената цел е да дразним гърците. Самуил е местен феодал с неизвестен етнически произход, обикалял за плячка чак до Пелопонес, и убил брат си и децата му, щото брат му искал мир???? Да му вдигнем 300-метров паметник на границата!

ТОВА Е ДОБРО

И понеже СА е вече заето за софийските коли, на новите сигурно ще пише МУ...

Това май не е към мен а към другите дето ше четат и звучи горе долу :НЕ ГО СЛУШАЙТЕ,ЛЪЖЕ.

zosha_@

за мое съжаление, историята в българия се използва за избиване на комплекси и раздаване на присъди..сякаш всички са безгрешни.

По скоро слабо е застъпена. Което е грешка. А и много глупости има в учебниците.

zosha_@

въпрос: а какво е това сдружение "азбукари" и какво общо има с жителите на благоевград, по чиято инциатива единствено може да се промени името на града? или само чешем езици...

Хихи.Ама как да няма град на името на псевдо-интектуала деди. Как беше: "що е социализъм и има ли той почва у нас " За да се отговори правилно на въпроса му трева да се изясни каква е основната теза на социалистическата идея.Не може да се отрече че тя е привлекателна за доста хора.И за това си има причина.И каква е същността на соц идеята.Е тази същност е ИДЕЯТА ЗА РАВЕНСТВОТО.За да докажем че е така ше допуснем противното.Тогава щом РАВЕНСТВОТО не е същноста на соц. идеята можем да го махнем и нищо няма да се промени.Да но тогава зад иначе тази толкова привлекателна идея ше истанат един файтон хора.Просто няма за какво. И сега основното доказателство: Представете си: един талант и един некадърник-кой ше е за равенство;един мързел и един работохолик-кой ше е за равенство;един умник и един тъпон- кой ше е за равенство;една красива и една грозна жена(има такива и за съжаление и не са малко,но тва е)-коя ше е за равенство.Да продължавам ли.Май е безсмислено.И така :"що е социализъм и ....".Социализма е- как да го кажа-ИДЕЯ,САМОЗАЩИТАТА НА МЪРЗЕЛИВИТЕ, ТЪПИТЕ, НЕКАДЪРНИТЕ, ГРОЗНИТЕ ....С ЕДНА ДУМА ХОРАТА ОТ ПО НИСКАТА, ФТОРАТА КАТЕГОРИЯ(да не се заблуждаваме така стоят нещата ) А на Фтората част от въпроса-за пчвата-мисля че отговора е ясен. Не по-маловажен е въпроса :ЗАЩО СОЦИАЛИЗМА ПРОСЪЩЕСТВУВА САМОСТОЯТЕЛНО ЕДИНСТВЕНО В СЪВЕТСКА РУСИЯ.В ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ТОЙ БЕШЕ НАЛОЖЕН ОТ НЕЯ.САМО ТАМ В РУСИЯ.ЕДИНСТВЕНО.

ПОДКРЕПЯМ

Защо да отбелязваме губещи битки...че ние свикнахме само да губим...Не е ли по добре да си припомним ЗЛАТНИЯ ВЕК и възхода на България на три морета???

Малко хора знаят или може би не си дават сметка, че Б-я при Цар Самуил териториално е била, колкото Симеонова България. Това, че той почива при гледката на ослепените мъченици, се оказва трагичен за Б-я момент, но не фатален, Имаме още няколко владетеля след Цар Самуил, който не се оказват на неговата висота.

Владенията на цар Самуил в по-голямата си част не са на мястото на Симеонова България, нито на сегашна България и столицата не е същата. Това са две различни държави!

Благоевград, ще стане Цар Самуил, но след година време. Сега е време, да гласуваме, за единствената Българска партия в този тъжен парламент. Тъжно е че две руски и една турска партия ни загубиха времето и ни натовариха с милиарди задължения.

Не само тъжно, още по- лошо, ТРАГИЧНО е !!!

На нашта хубава столица ще приляга Кучивил, или по-европейското Доггвил ! Помиярище не ми харесва, да отпадне. Търговище и Божурище Й стигат на РБ !

Болни националисти,без всякакво интелектуално покритие....

Докато жителите на Б.Ю.Р.М. градят паметници на Самуил и Александър Македонски, с което стават смешни пред света, ние сме в другата крайност - пълно забвение и ИЗОПАЧАВАНЕ на собствената си история. С това също ставаме за смях - пред себе си и пред света. Разбира се, че трябва да се преименува бившата Горна Джумая на Самуиловград, с което да отдадем най-после някаква почит на този велик български владетел, борил се до последно за независимостта на България. Как може досега да поддържаме на държавно ниво паметта за Димитър Благоев - комунист, македонист, югославист, терорист... с една дума АНТИБЪЛГАРИСТ! Позор!

Мистър Х, показвате голяма невежество. Прочетете повече за Д.Благоев, защото той няма нищо общо с комунистическата партия, освен, че комунистите употребиха името му и го оцапаха, а такива като вас им пригласят!

Идват избори! Трябва да се нагнетява напрежение!!! Срамно е, че се използват имената на достойни Българи заради смрадливите ни политици!

Предлагам името на града да се промени на БЛАГОВЕЩЕНИЕ, и да е за добро!

link, Подписка няма! Има фейсбук група с много мембъри.Как са станали тези хора членове. не е ясно. Писмото да президента пуснато в тази група е лайкнато от 140 фейсбук профила, само 5 човека са го шернали и има общо около 50 коментара отдолу от около има няма 15 фейсбук профила.Пиша фейсбук профила, защото няма гаранция, че това са реално различни хора. Понеже явно г-н Кирил Милчев е успешен в интернет рекламирането и комуникацията с медии, то това чудо се разпространи из много медии.В няколко от тях пише, че " няколко човека са си добавили всички приятели във фейсбук и реално така приятелите са станали членове, без изобщо да ги питат". Жителите на Благоевград сме притеснени от тази спекулация, която Дир.бг разпространява и подкрепя.Мислех ви за сериозна медия!

Време е да си научиме не само истинската си История, но и езика отново скъпи "Българи"! От последните 100г лъже Бг. "История" /на Златарски/ се преподава на учениците , да не говорим за последните 23г!! Който си е забравил стария език все си мисли, че старите названия са "турски" ! "Турция" няма и 100г от съществуването си - Ататюрк я е създал, взимйки много думи от Болгаристан - Татарстан !! "О Неразумний Юроде".. - е казал Паисии!! Първо научи своята Истинска Българска История, своя стар Български език и диалекти и после говори за названия и думи, които не разбираш поради невежество!

Призивът Ви, да си научим историята и да си пазим езика е добър, но всичко останали в коментара Ви е ПЪЛНА ГЛУПОСТ... Явно се нуждаете спешно от "образоване"!

НаучиМ, а не научимЕЕЕЕЕЕЕЕ. Остави меченето на яретата.

Абе що ми триете коментаря, толкова смислен и ерудиръно издържан? Аз искам да се казва байхуйово! И точка!

А бе, "00"! Ти, за ПРАВОПИС, чУвал ли си?!...

и Пут-а Майнино е добре, не мислиш ли, кенеф 00 ?

'Ма как тъй ще преименувате, гордите жители на ДЕДОМРАЗОВО разчитаха толкоз на приходи от туризъм, откак миналата година се разбра кой е комунистическия "Дядо Мраз" и къде му е паметника ?! :-)))

Има опасност градът ако се прекръсти на Цар Самуил да се попадне в македонистки капан. Самуил е общобългарски, а не свързан непременно с географската област Македония. Така вместо да изпишем вежди може да извадим очи. Династията вероятно води произхода си от Плиска - висшите боляри. Самуил е бил управител на Видин и София (в София ще има паметник), трябва да се направи паметник и на Траянови врата, където печели една от най-големите военни победи в българската история. Не трябва да го свързваме само с Македония. Предлагам града да носи името на неговия освободител от турско робство ген. Спас Георгиев, който по-късно начело на храбрата българска армия влиза и в Солун.

СКАПТОПАРА

А защо не цар Борис :) добър български владетел.

Моето предложение за име,ако ще се сменя да е град България,няма да е прецедент!

Благоевград пак звучи българско. А колко много местности в България все още са с чисти турски имена. Да си изкълчиш езика, пак не можеш да го кажеш. Защо те не се преименуват на български. Поста ми не е срещу турското, просто е много по-редно да имаме български имена на местности, полянки и прочие.

Пример: Хаин боаз-ки проход. Боаз на турски е проход и какво имаме: Прохода хаин проход?!

Който си е забравил стария език все си мисли, че старите названия са "турски" ! "Турция" няма и 100г от съществуването си - Ататюрк я е създал, взимйки много думи от Болгаристан - Татарстан !! "О Неразумний Юроде".. - е казал Паисии!! Първо научи своята Истинска Българска История, своя стар Български език и после говори за названия и думи, които не разбираш поради невежество!

О, Неразумни! Каква свещена Глупост си "постнал"!...

си има едно селце Цар Самуил в Русенско....

Гр. Бяла има поне два един в Русенско и един във Варненско.

А колко много местности в България все още са с турски имена. Да си изкълчиш езика, пак не можеш да го кажеш. Защо те не се преименуват на български. Поста ми не е срещу турското, просто е много по-редно да имаме български имена на местности, полянки и прочие.

Всичко комунистическо - имена на населени места и месности трябва да бъде издухано един път и за винаги барабар и със самата име терористична групировка. А вас комунягите никой не ви пита за нищо. Мястото на много от вашите родители и дядовци пък и на някой от вас е в затвора и то за много дълго. Ако комунистите ги е еня за този народ то отдавна да са стъпили настрана или поне да са се извинили..........но какво може да се очаква от корумпирани престъпници?

О, пак ли тоя болен мозък. Не разбрахте ли, че всичките антикомунисти в България сте ясни. Представлявате евреи, платени писачи и пиари от еврейски фондации, американски НПО. И дребна групичка продажници. Ако някой не вярва, нека проследи историята на криминалния преход и във всеки един антикомунизъм ще се открие един от тези боклуци. Периода до 1989 г по постижения седи на много по-високо място, сравнено с разрушенията през последните 25 г. Опитвате се целенасочено да промиете и преформатирате мозъците на българите в изгоден за вас формат. Основан на лъжи и измами.

Самуил не е от стар ( пра) български род.Той е слаб владетел. Самуил е еврейско име. Християнството е еврейско учение и много фанатични християни имат еврейски имена. Ислямът и той е от същия произход. Книжни религии

Имаш ли по-добра идея?

Напротив, териториално Б-я е била по голяма дори от Симеонова Б-я. Става слаба едва след смъртта на Цар Самуил.

трябва да се премахне името на националния предател и македонист Димитър Благоев. Същото се отнася и за най-големия анти-българин - Георги Димитров

Аз и моите съграждани около 80 000 благоевградчани, предлагаме: Другаря Кирил Малчев, инициатор на тази глупост - да бъде преименуван на Самуил Самуилов. Авторът на статията в Дир.бг да бъде преименуван на Самуил Самуилов. Всички подкрепили във фейсбук простотията да бъдат преименувани на Самуил/ка Самуилов/а. Всички писали в коментарите тук и подкрепили преименувани на Самуил/ка Самуилов/а. Настоящето беше разпространено до медии и копие беше изпратено до президента. Наздраве за новите ви имена, кръстници-Нещастници!

ПАРИ - от референдума! ПАРИ - от смяна на документите на жителите на града,плюс хиляди разправии. ПАРИ - много пари! - за промяна на програмите на всички държавни институции и учреждения. МНОГО ПАРИ!МНОГО МИЛИОНИ! хА СЕГА СЕ СЕТЕТЕ ОТ КОГО ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ.

пак съм аз , откъде накъде трябва да ми се наложи да живея в град, носещ името на човек, изоставил войската си, или народа си. От трън та на глог име

Предлагам Азбукарите да се прекръстят на Въздухари и да се захванат с нещо полезно

Аз предлагам София да прекръстят на Самуиловград, колко работа ще си имат по смяна на различни документи . А иначе много ми прилича тази работа с едновремешните методи, някакви хора , не жители на града предлагат и спускат име

И ние, доста изпатили от идеите на нашто Дедо, да не го забравяме, да кръстиме селото убаво, на град, Дедово

ще направя референдум за смяна на името на СОФИЯ, кръстена на една църква, на не бългаска светица

Не ги познавам тези азбукари, но ще е по добре да се скрият някъде и да сменят собствените си имена. От какъв зор да сменяме името бе тъпунгери? Нямате ли други идеи за развитието на града, областа, ами името ще сменим. Пременил се Илия и пак в тия!