Корупцията - първа пречка пред бизнеса за обществени поръчки

Основни пречки, възпиращи бизнеса да участва в обществените поръчки, са корупцията, административните спънки, непосилните изисквания и неяснотите в закона.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама айде кажете им имената на корумпираните служители,на корумпираните в администрацията,на лумпените измислили законите и вземете мерки!!!Така корупция...администрация ..и нищо!Статия без смисъл.

и многото ,,секретни,, финансови таини на ,,правителтвото,,...ни...??? ,,..Финансовото министерство е пласирало конфискуваните от Прокуратурата 200 000 биткойна след успешна операция срещу митнически измамници. Сделката е сключена тайно в най-изгодния момент в края на декември 2017 и е донесла на бюджета 6 милиарда лв, което означава, че за един биткойн сме взели 15 000 евро. Това е било докладвано от Владислав Горанов на Съвета по сигурността при премиера, който беше свикан заради случая Скрипал. Истинската тема обаче е била какво да се прави с тези пари. Надделяло е мнението да се купи ескадрила нови самолети за армията. Няколко суверенни фонда на петролни държави и инвеститори от Азия са изкупили биткойните на таен търг, по който консултант е била Делойт. Експерти от американското FBI са помагали да се осигури безопасността на транзакциите, които са били разсрочени във времето, а последната от тях е била предвидена за ранните часове на първи април докладва Горанов...,,???

Обществените поръчки са най-могъщия инструмент на изпълнителната власт за създаване на приятели и лоялни хора щото българина е най-признателен на този дето му дава работа, с изключение на нископлатените длъжности в частния сектор. Частниците са мразени в червата от край време, там се работи само по изключение като няма държавна службичка или обществена поръчица. В едрото строителство Трейс, Джи пи груп и ГБС. В по-дребното водстрой и прочие. Навсякъде все наши фирми сиреч н Борисофф и ППГЕРБ. Ако се поиска една статистика от АОП и се види на какви цени се печелят поръчките и кои фирми се отстраняват ще стане ясна тенденцията - печели фирмата с най-висока оферта, останалите се отстраняват за някакви простотии. Така е било винаги. занимавам се със ЗОП от 2007 година, член на оценителни комисии и много добре знам кое как става. ЗОП трябва да се опрости и да стане по-категоричен и ясен, трябва да се забрани качеството да бъде показател за оценка, а само цената. Останалото се регламентира законово. Да се забранят субективните методики и прочие. Много са прости нещата ама от Партия ГЕРБ не им е изгодно...

Не сте били от двете страни за да давате оценка ! Вени прав си,че документацията е еднотипна. Когато говорим за големите ОП там нещата са други и в някои случаи дори големите фирми правят консорциуми за да могат да ги изпълнят.Защо не си зададете въпроса дали фирма като Сименс би дала рушвет ;)

Колега, ти сериозно ли мислиш, че Сименс ще спечелят без рушвет? За не разбралите. Ние българите не сме измислили нищо, а само копираме вече измислените неща от западат. Апропо говорим за корупцията в текущия случай.

Той ЗОП не дава ЗОБ на всеки.

Преди няколко години приехме офанзива да участваме в малки обществени поръчки в една конкретна област. Участвахме в двайсетина, спечилихме 3. Времето, което ни отнемаше подготовката наистина беше много. Въпреки, че част от документите се копират с минимални изменения от една поръчка за друга има идоста чисто техническо време. Създаваш ги, разпечатваш, подвързваш, опаковаш. За малките поръчки наистина си е голяма хамалогия и се отказахме. От корупция не се оплаквам - тя е предимно в големите поръчки. Факт е, че спечелихме 3 в общини, в които един човек не познавахме - камо ли да намерим някой, за да му бутнем нещо.

ОП са само за определени,верни и наши хора.С предварително договорени комисионни и отчесления за където трябва.9г.вече това е всеобща практика.Пълен контрол. Същото е и за евро-програмите и пари.Не дават някой си там,сульо,като мен например,да си осъвремени бизнеса.Има строги гербаджийски правила в тези игри.

Бойко, що?

А не така:)))боко каза че корупция няма:)))))ама ''бизнес'' колкото щеш защото далаверата не е корупция щом властващите са в нея..

КАТО СА ТЪПАНАРИ БИЗНЕСМЕНИТЕ НИ И НЕ МОГАТ ДА СИ ПОПЪЛНЯТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ОБРАЗЦИ !!

Премахването на корупцията означава и премахване на статуквото, така че по-добре да не говорим на тази тема. Да си затваряме очите, да скатаваме, да си говорим празни приказки и най-вече да мрънкаме, че нещата не са наред!