Бивш командир на авиобаза Безмер е пилотът на разбилия се самолет СУ-25

Полковник Пейо Дончев е транспортиран във Военномедицинска академия в София

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе само недорасли пубери пишат в този сайт!?!?Като чета ,,шедьоврите"ви,стигам до мисълта на Бърнард Шоу,,Не съм достатъчно млад,за да знам всичко!".,,Титани-разбирачи!!!

Напишете колко летателни часа има полковникът за тази година, за да сравня с летателните часове на жена ми. При предишния инцидент при който пилот загина при учение (лека му пръст) писаха и имаше по-малко. Ето ви коренът на проблема.

а че самолета изгорел тва е бел кахър, нали и без това вече няма да има резервни части от русия та ше требе да се изфърлят тия руски бракми ... ама защ още не идат американските музейни експонати дето купихме преди време на двойни цени

Вижте какви момичета карат супер самолетите на САЩ: https://youtu.be/sGSeVcY2mEU Какъв е този партиен кадър на БКП, решил да си прибави "летателни часове" към пенсионирането в Татовината на Правешки?

Цялата работа е този пенсионер да гушне едни пари от летателни заплатка пенсия летателни 6-7 бона на месец не ти харесва … а че вече е негоден никои не го интересува

В САЩ и Украйна полковници командват армии и планират военните операции. В Болгарский пиZдистан младите пилоти не могат да се доредят до самолет, от стари кучета полковници,, и цялата им летателна "опитност" е виртуална.

"изтребител Су-25"!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Я пак.

Така и не стана ясно, поради каква причина този бивш командир на авиобаза "Безмер" се е оказал зад щурвала на този таралясник?! И това при положение, че този полупенсиониран полковник (а дали не е пенсионер?) вече не се числи към летателния състав на ВВС! Също така не става ясно на колко години е. А това е много важно в тази професия, защото при бойната авиация има чисто физически натоварвания далеч над допустимите в гражданската авиация, примерно. Дали медицинският преглед преди полет не е бил чиста формалност, формално изпълнена? И още ред въпроси, които, надявам се, военните прокурори и следователи ще задават.

Катастрофиралият самолет от модернизираните ли е бил?

А дали е бил ваксиниран?

Привет. Странно същество е русолюбецът и тролът. В статията се пише единствено за случка с български пилот и съветска самолет, но той прехвърля по стандарт проблема към Америка, американските самолети и т.н. Винаги за него Америка и Западът е виновен. Това го познаваме от БКП-то и СССР. Комунистът и съветско-руският човек имат размътено съзнание и бягат от точния и реален проблем. Не назовават нещата с истински имена (последен пример специална операция вместо война или К. Нинова отказва да праща оръжие на Украйна, но изнася за там през Полша и ни убеждава в първото и др) Поздрави

Малко повече трябва да четеш и спри да гледаш телевизия... Специална военна операция за първи път въвеждат сащ - Ирак ( Пустинна бурия), Афганистан и т.н. Русия в момента използва само професионалната си армия и е нормално да я озаглавява , като специална военна операция. Аз питам защо украина не обяви война на Русия за да си бъде баш война Това ти е за домашно

а ти чел-недочел ама с претенции към другите......... може нахлуването на руснаците в Украйна да е било замислено като СВО ( блицкриг за 3 дена , украинците ще се уплашат и ще клекнат ) ама се получи едно буксуване вече 7 месеца и пълномащабен конфликт. Това ако не е ВОЙНА , кое е ? Едно мислиха , друго стана.......... Пустинна буря приключи за 100 часа с тотален бой над иркаската армия , друг пример за СВО е Сърбия'99 - САМО АВИАЦИЯ и замисъл - унищожение на военната инфраструктура. Това в Украйна си е чиста завоевателна война . Всяка започва с някакъв предтекст ( в случая - денацификация ) и се получи завземане на територия , измислени рефрендуми под дулата на автоматите и после ще раздават руски паспорти на местните,дето са останали. Типично по руски......а , да не забравим - сега местните ще бъдат и мобилизирани ! Нали свободата трябва да се плаща ! Въобще не ви разбирам руските тролове , то бива да сте толкова инатливи , ама не става така....като повтаряте като папагали едни и същи глупости.Ама то какво да правите като слушате Медведев,Шойгу,Дугин,Лавров к'ви ги дрънкат....от това по-голям фашизъм - здраве му кажи !

Я ни припомни, така както си добре информирана, кажи колко цивилни бяха убити в Ирак?

ами добре , ще те информирам тъпако , явно ти е трудно да ползваш google......цивилни убити - МАЛКО НА БРОЙ , при ракетни удари срещу иракска военна и пропагандна инфраструктура , бойните действия бяха в пустинята насред голите пясъци , иракчаните бяха бити като мастии и единственото което успяха да направят,бягайки от Кувейт , беше да запалят ок.600 нефтени кладенеца. Гониха ги малко навътре в иракската територия и това беше...... Вече , 2003 г. си беше война , и пак ги прегазиха бързо-бързо , като на СВО , Саддам увисна на въжето.......цивилни жертви - много , тогава и в последвалите години ама от ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА

Махайте ги тия съветски боклуци, подарявайте ги или за скрап!

За f-16-ките изтърсихме бая пара (от бате бойко). Ама що пара ще излезем по поддръжката им на америка мака ме е !

В коментарите стана на въпрос колко струва Су-25 и колко Ф-16. Така е. Купуваме прескъпи американски боклуци във времена на масова бедност на българина и топене на нацията. Но има и още нещо. Колко струва поддръжката на всеки от тези 2 модела. Смятайте, че получим ли ги веднъж тези Ф-16, чичо Сам започва да ни корми и да ни дере кожата от тук нататък. Ако сте си купували принтер на промоция и добра цена, знаете после как ви събират очите с цените на консумативите. Така е и с Ф-16 с разликата, че изобщо не е евтин, нито е бил на промоция.

Ремонта на 1 двигател на Ф16 е два пъти по-скъп отколкото ремонта на1 двигател на МиГ29. МиГ29 е с 2 двигателя. Ресурса на двигателя на Ф16 е над 2200часа. На МиГ29 оригинално бе 500, сега новите са около 900(или малко над 1000). Нашите след ремонтите са на около 700 - 800(това е порядъка). Годишно се ползва около 200 - 300 часа(не лети само един пилот).

техниката е нова,скъпа и поддъжката също ще е такава. Това е положението , по-евтино няма да става , само ще поскъпва. с к'ъв акъл ( или по-скоро липса на такъв ) ще сравняваш аналогови бангии от 80-те , невидели никаква модернизация ( МиГ-29 с циферблатите и ламповите диоди ) със тия Ф-16 , които ще получим. И не , не са модел от 70-те както плямпате червените папагали.

Както е тръгнало, македонците с двата си танка, които им подарихме , утре може да ни окупират !

Не два , а сто бяха . Ремонтирахме ги, оборудвахме ги с всичко ново . И им ги харесаме на "братята" . Ха ха

4ри танка им дадохме ;) Направо може да влизат още утре.

Бравооо на дириджиите, вече ще се наслаждаваме на вицове. Спряхте ли да жалите, у.я да ми ядете.

Катапултирането от СУ -25 струва на бг данъкоплатеца около 80 милиона лева. Катапултирането от Ф-16 би струвало около 200 милиона долара. Мисля, че ще усетите разликата доста отчетливо.

И какво означава това ? Че американските пилоти не трябва да катапултират когато самолета им се разбива, за да спестят на държавата си 200 милиона долара ? Те въобще имат ли катапулт ?

те и облекло нямат. Летят с нощниците на жените си. Къде-къде по-напред е руската авиация. Летят със самолети, произведени преди ЩИТ-82 и дори имат неуправляеми бомби. Всичко е безаналогово.

Пилотът като катапултира и ще спаси самолета ли?

Су - 25. В името на по-евтините катастрофи.

Си 25 е 35-45г. Как ли ще изглежда след толкова години f16 у нас. А колко ли ще спечели америка от нас за 35 - 40 години ?

То и ф16 е на 50 години. Нищо различно. Това е, като 50 годишна кола с алуминиеви джанти, модерна електроника и навигация. Но модела е на повече от 50 години. Факт.

Да ги бехме пратили в Украйна и да ни беха дали некое и друго старо F-16, да тренират пилотите, си ги стискаме, та да се скапват и да падат като круши Така и така са несъвместими в рамките на НАТО и при реални бойни действия требва да ги приземят Благодарим: -Радев - Нинова - Янев - Копейкин Но най - вече благодарим МутраФанова

Навремето как и подпийнали се качваха "асовете"...И как ги форсираха над пистата . Но тогава и самите самолети бяха още не толкова стари и изтормозени.

ето обширна статия ( даже доста ) за модернизирането на 8 български Су-25 в Беларус , интересна е , макар и доста дълга , по средата има снимки на новата авионика в кабината , според мен са едни добре похарчени пари ( 10 млн. лева на бройка ) с оглед на безумните цени на днешните нови изделия. След време функциите му на щурмовик ще вземе Ф-16 ( може би двуместните варианти ) , но тия може да останат и по-дълго ( според статията бая ресурс им е налят ) https://aero-bg.com/2021/03/04/oshte-zhivot-za-balgarskite-su-25/

няма как да стане щурмовик пич. Въобще не е замислен като такъв.

е ,не е типичен щурмовик като Су-25 и А-10 , но си е многоцелеви даже натам клони в концепцията на САЩ , Ф-15 е air superiority fighter , Ф-16 от фронтови като замислен ( с руски МиГ-29 като отговор) , лека-полека през годините си отива повече към атака на наземни цели , израелците мажат с него от много години

Пилотът да поеме отговорност- аз не съм го пратил в пилотската кабина. Просто пилота загива заедно с изтребителя. Бил професионалист и разрушава изтребител за 83 милиона долара народна пара. Пилота е предател. С какво самочувствие се качваш и управляваш изтребител за 83 милиона долара. Като не те бива ставаш шофьор в градския транспорт. Да влиза в затвора за разрушаване на държавна собственост . Един приятел го осъдиха на 1 година условна присъда защото се блъсна в полицейски автомобил и беше счупил предно дясно огледало. Плати огледалото по 3 и условна присъда за разрушаване на държавна собственост. 1500 лева за огледалото и 400 лева за делото.

Румъния съобщи, че приземява оставащата си флотилия от изтребители МиГ-21 Lancer заради „значително високия им процент на инциденти“ и ще ускори планираното закупуване на изтребители F-16 втора ръка от Норвегия, съобщи румънското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

ама ей заради това "Румъния официално заяви, че изтребител МиГ-21 на нейните военновъздушни сили, който катастрофира в Северна Добруджа на 4 март вечерта, случай за когото подробно писахме, е бил свален от украинските военни." Та да не стават повече "грешки" румънците приземиха половината си авиация.

Без авиация само с хартийки, но тоо админ е подлога набоко и трие истината

Много яки чертежи имаме. Гласувайте за НАС!

На Американските ф-ки за Бг почнаха ли да им режат ламарините вече, хехехе

Те са от хартия, какви ламарини

Можеше да купи една ескадрила чисто нови грипени и да имаме мидерна авиация, немаше да прилапа комисионка. И хич не му дреме за нашите пилоти, които рискуват живота си постоянно.

трябваше да си плати индулгенцията.

много си далеч от истината , но е нормално за прост трол :))) 1/ да сравняваш Ф-16 с Грипен , не се опитвай....особенно в нашият случай - най-новата генерация на Ф-16 срещу старата ( втора от три ) на Грипен , просто не е сериозно 2/ да не мислиш че ескадрила Грипени чака паркирана някъде някой да я поръча , даже Румен Грипена го каза (смяяятай) , че това не е да избираш кренвирши от щанда 3/ точно с комисионната много се оля , ама де галош като тебе да знае , че няколко опита за продажба на Грипен през годините в три-четири държави се осуетяват със огромни корупционни скандали 4/ произведени над 4 хил.Ф-16 , в момента активни ок.3 хил. броя в десетки държави срещу ок 240 бр. Грипен , к'во да говорим 5/ Румъния,Гърция,Турция около нас са със Ф-16 и още няколко европейски НАТО-вски държави ама ти си лалкай за Грипен

Еми то е логично НАТО, демек САЩ, защото другите са буфосинхронисти да продава своя продукция на целия алианс. Швеция до скоро не беше там. Цената на ф16 е надута двойно. Но партньорите са принудени да ги купят, кеш, но на чертеж. По добре наличен юрофайтър, отколкото ф16 след 10 години чакане, защото бил много хубав. Като дойде време да ги вземаме ще актуализират цената с инфлацията и ще ги платим двойно. Така е партньорската, по американски....

Румънците забраниха на летците си да летят на всякакви съветски и руски трошляци. Каква е гаранцията, че в "приятелски" Беларус не са пипали нещо по настройките така че в един момент самолетът да се повреди.

Генерирате само разходи ! При това огромни ! Хрантутници !

Дорде не се счупи- няма да се купи! Лошото е ,че и в склада на старшината няма.

Трябва да се забранят всякакви полети на тия Ришки трошки.Играят си на рушка рулетка пилотите ни.

1. Самолети няма, летателен ресурс и възможност за модернизация - също. 2. Пилотите летят в пъти по- малко от необходимото. 3. Машините отказват, най- новите работят четвърто десетилетие. 4. Ще има луфт от ПОНЕ две години, докато имаме боеспоспобна ПОЛОВИН нова ескадрила, т.е половината на минимума. Повтарям, половината на минимума. А през тези поне две години?

е оптимистичният вариант. Българската армия има спешна нужда от 10 млрд. /без комисионни!!!/ до 2 години, за да може след 5 до 10 години да си оправдава името.

руските боклуци няман място във блгърските ВВС само Ф 16 не пада като руските боклуци. ВВС на Индия от 1971 година насам е загубила 482 изтребителя „МиГ” съветско и руско производство. Това е разказал военният министър на Индия Аракапарамбил Куриан Ентъни ..При инцидентите са загинали 171 пилоти (35%), един член на екипажа, осем военнослужещи и 39 мирни жители. Според Ентъни причини за катастрофите са от технически неизправности. Тяхното бракуване ще започне през 2014 година.Индия планира да замени част от тези изтребители с френски Rafale. През януари компанията Dassault победи в индийския търг за доставка на 126 самолета на стойност 10-12 милиарда долара.

Ф 16 пада кат камък

няма случай да е паднал Ф 16 от руска ракета..ха.ха а руските падат като круши..ха.ха.ха

Тия от Козяк къде ви намират...

И всичко това става за една нощ... когато Пакистан, без да обяви война, унищожава и 10-те индийски военновъздушни бази, заедно с базираните на тях самолети. Но после индийците помагат на Източен Пакистан да стане Бангладеш, тогава само една съветска атомна подводница разкарва всички американски самолетоносачи мотаещи се из Бенгалския залив в опита на САЩ да помогнат на Пакистан да победи Индия;)

Като няма пари за поддръжка и тя фактически липсва не е чудно, че стават такива аварии. Ф-ките без текущи ремонти ще падат по абсолютно същия начин. Другият проблем с Ф-16 е, че ще дойдат със символичен брой боеприпаси и няма да се водят тренировки по използването им, а за руските складовете са пълни.

Най-вероятно в пилотска грешка

... остана само АН 2... да прьскаме полето

Ние в мирно време се избиваме с тия самолети, не мога да си представя ако някой ни обяви война какво ще следва.

Къде е изненадата,че някаква руска тройка се е разбила?В Украйна вече са свалени повече от 250 руски трошки,повечето СУ-35.Сешеор не могат да направят нормален,какво остава за самолет.Само самоварите им се отдават

Не ви ли омръзна да дращите глупости бе!?

Луд умора няма, само се поти.

Страната има 14 от тях. Ама не, вече има 13. Давайте ги на украинците,докато още се движат,че скоро ще ги давате за скраб по 30 стотинки килото.

само с чертежите на тиквун. бахти измислената авиация...

Руски трошки са тия СУ

За самолети пари има... щом има пари 3 милярда за Рушистнаски тръби...

Ужас ! Ще си затрием изтребителите в мирно време. Защо направо не кажем, че нямаме никакви оръжия - нито сухопътни, нито морски, нито въздушни ! Да обяснявам ли на младата аудитория какъв военен потенциал имахме преди да влезем в НАТО или това е без значение ? Самият аз съм служил в ПВО и трябва да ви кажа, че територията ни беше перфектно защитена дори и от такава огромна армия като турската !

потенциал имал... МОгучая стана за смях... специална военна осирация и излъгация... потенциал имал... имали сме АРМИЯ, БЪЛГАРСКА, БОЕСПОСОБНА и ПОБЕЖДАВАЩА преди 1944та...

Имал той потенциал. Единственият потенциал е бил в ръсенето на пропаганда.

Пейо го знам, едно време караше градския автобус ама и него блъсна. Виждам че нещата не са различни и тук. Мир на праха му

И майка ти го знае !

Няма смисъл да ни атакуват самолетите , те сами ще си паднат и разбият. Разбивайте на воля, скоро(другия век) ще дойдат краварските.

Тая кочина, ния ли сме я платили? Кой ще възстанови щетите? Пилотът чий го дири у нас? Да си е стоял в САЩ

Пилота едва ли е виновен. Както се вижда, той е опитен. Най-вероятно самолетът е проблем - поради старост и липса на поддръжка. Затова поръчаме нови, даже ги платихме. Но янкитата ни изпързаляха. Ние имаме 8 изправни самолета. Но губим по около 1 на година - лани един отлетя (Бог да го прости пилота), тази година още 1. Сега трябва да имаме 6 останали. Дано до 6 г дойдат Ф16-ките, че да не затваряме ВВС.

Изтребителя е на 12 години и основен ремонт в Минск.

Когато спрем да сме троянски кон на Путкистан... ще получим... сега на хартия... а Ф35 защо мислиш не дават изобщо - с кеф ще ни дадат кой ли не кредити... ама толкова засега...

При ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ полети КОЛКО ИНЦИДЕНТИ станаха... Не ми се мисли в РЕАЛЕН БОЙ какво ще последва....

Ще стане като в рушката армия-пълен смях и резил.

80 милиона долара на кино.

С 80 милиона долара щяха да построят детска болница в София със 300 легла и 700 души персонал.

Тази урна се нарича летателен апарат... Жалка картинка, уж се водим бяла държава, ама с азиатски привкус... Дано се оправи бързо момчето!

Тва не ти е в компетенцията. Запази си експертното мнение за довечера като лапнеш краварския чепец.

„Полковник Пейо Дончев има изключително много полети зад гърба...” Това не го вярвам. Преди почти 20 години служих в Безмер. За 3 месеца и половина дали имаше 3 пъти полети, дали нямаше. И точно на СУ25 летяха.

Саботаж от същите укри които взривиха северен поток 1 и 2.

Ето една откровена глупост, която "събира" много "одобрение" - или се поставят от различни устройства "+" или има много тролове. Може ли на такива блудкави пропаганди да се вярва?! Никой не вярва, на се "одобрява"!

Не си запознат с фактите

Ей админа, защо пускаш тъпаци и сапаняци като долния идиот да пишат? Или ти си този тъпк??

80 години русоробия води до това - корупция, мизерия и армия с дупотопна техника. Какви мизерници сме само!!! Само ние от бившите републики ползваме такива антики ..

Ти си пълен идиот брат, отивай да се лекуваш

30 години робия на краваристан до какво добро доведоха бе Улигофрен? Да пишеш "допотопна" с "у"?

Той въобще не знае позицията на Президента - че бе искаше американските самолети, а шведски. Които пък бяха по-евтини и досега да бяха доставени.