Старият реактор от Белене в руска АЕЦ

Старият реактор, произведен през 80-те години на миналия век за АЕЦ "Белене", ще заработи след пет месеца, но не у нас, съобщи БНТ.

Обратно в новината

Коментари - Старият реактор от Белене в руска АЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Старият реактор в Белене беше чещко производство-Шкода,но това не попречи на руснаците да го ползват!

Моля , изнесете на светло статията от 01.05. " Русия се отказа окончателно от АЕЦ БЕЛЕНЕ ". ЗАЩО ИЗЧЕЗНА , ИМАШЕ Я И В НОВИНИТЕ ВЕЧЕРТА . КАКВО Е ТОВА ЗАТЪМНЕНИЕ

И вълкът да е сит и агнето цяло ....!

Много добре, че са видяли гьола в Белене, но лошото е че няма поуки какви: Каикуша това е местността в която дълги, дълги години се строи въпросната АЕЦ, тя си е едно блато, което уж е обезводнено. Нивото на река Дунав не може да се регулира в този участък и когато придоиде всичко е залято с вода. До входа на АЕЦ"Белене" се стига по ново изградена дига, която от 1982г. се е късала 8 пъти. Нека специалистите кажат откровенно нашата АЕЦ"Белене" - гмуркаща ли ще бъде или каква.

Доколкото паметта не ми изневерява този така наречен "техен реактор" не е руски! Реактора е чешко производство на заводите "Шкода" и един от най-качествено изпълнени реактори.Затова руснаците си го "взеха" обратно. Той никога не е бил техен. Но те знаят какво съкровище се съхраняваше тук на площадката на АЕЦ-Белене, затова се "натиснаха" и прибраха един вид благотворително реактора обратно. И ще си го ползват с пълно спокойствие и съзнание че са ни "прекарали" - да "духаме супата"

честито да си го ползвате 100 години

Нашите управляващи са от глупаци нагоре като се започне от Костов та чак до сегашните. Хората си взеха реактора на безценица и ще заработи скоро а ние ще лапаме мухите. Браво на наз.

Не ми пука за безопасноста. Светът е пълен с АЕЦ и няма заначение от къде ще ни тресне. Проблемът е , че сме бедни и трябва да свикваме с това, а не да ставаме още по бедни с безсмислени строежи.

Няма никакъв смисъл да концентрираш генериращите мощности на едно място. МНого по-надеждно е да се разсредоточат - БЕЦ, бятърни, соларни. АЕЦ може да отпадне от една авария или саботаж и тогава ще гледаме като телета как лампите постепенно изгасват. Също и при война АЕЦ може да бъде елиминиран с един удар и да се постави страната на колене. Докато 2-3 000 перки не можеш да ги отстреляш лесно. С 11 млрд. евро може да се направят чудеса за вдигане на енергийната ефективност.

ЕДИН БОЙЛЕР ОТ НЕРЪЖДАВЕЙКА!!! НА НЕГО МОЖЕ ДА СЕ ЗАКАЧИ ВСЕКАКЪВ ХАРДУЕРИ И АПАРАТУРА!!! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ТРЪБИТЕ ОТ ПЪРВИ КОНТУР!!! КАК ЦЕНАТА ПАДНА ОТ 1 200 000 000 долара, на 205 000 000 евро?!? Какво може да се повреди на неръждавейка? И защо въобще го продадоха, не го монтираха с нова АПАРАТУРА И ХАРДУЕР и СОФТУЕР?!?

и с флекс и горелка щяха да изрежат отворите за допълнителните стояци...

Реакторите които не се спират за презареждане са от типа: Реактори с непрекъснато подаване на гориво. ВВЕР-1000, макар и модернизиран и сертифициран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви четвърто поколение.

империалист, даже лаик не си - а си празен дърдорко...

Елате в Чернобил на екскурзия да видите колко е безопасно. Там развиват атомния туризъм, но тъй като радиоактивността и сега е много висока, в мъртвата зона може да се остане много малко време. Атомната мафия навсякъде е една и съща. За Тепко тепърва ще видим какво могат да направят във Фукушима. Май нищо както досега изглежда. Само лъжат народа си и света.

Саяно-Шушенска-ВЕЦ, а не аец ;)

Горките обикновени хорица в Русия - тях никой няма и да ги пита съгласни ли са да им набутат на триста и няколко км от столицата ядрен реактор на 40 г. Това ако е в западна Европа ще има протести до дупка.

Провери колко струва токът в Русия, сравни го с нашия, и ще разбереш кои са в действителност "горките хорица"... Тоя реактор вместо да го подаряваме можехме да го сложим в Козлодуи (все пак е по-нов от действащите там в момента) и да си работи там още дълги години. Ама не. Ние нещем пари. Българите сме богато племе. Подаряваме реактори, щото всичката ни е наред...

докато българия се намъдрува...правнуците 8+ поколение охлюви се шмугнаха в храстите на празната площадка... белене......к'во чакате,уважаемо правителство?.....охлювите да образуват фосил...и после нефт?......или някои да ви я подари наи-евтината и изгодна аец на света?

Ало-ооо ! Заблуден`тье отвъдчерноморчитъ-ъъъ ! А посмали манго зер !!! Поне срам нямате ли бре ?!

А защо не се наблегне на алтернативна енергия + построяването на сградите да бъде така , че да няма нужда от отопление .

Защото всяко нещо си има цена. Съгласен ли си за енергия от ВЕИ да плащаш не сегашните 18 стотинки, а примерно 36, защото трябва да се изплащат ВЕИ проектите. А знаеш ли колко струва да построиш една пасивна къща или пък една къща с нулева консумация.

Абе кои ти каза за ВЕИ ?!?! Човека имаше предвид специфични техники и положения на сградата при които да се пести енергия.

ВВЕР-1000, макар и модернизиран и сертифициран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви четвърто поколение.

би ли ми казал за поне един тип реактори които се презарждат с гориво без да бъдат спирани разбира се като изключим тези от тип РМБК които между другото също се спират за планови ремонти

CANDU! като в Канада и Румъния също не се спират за презареждане, макар че са много по-зле от ВВЕР - просто поста на империалиста показва че се интересува от атомна енергетика, но е дилетант - аргумента му е смешен, но за широката публика хваща око

Къде по света реактор на АЕЦ се презарежда без да се спира?

Абе ти нема ли да млъкнеш! Преди време беше написал абсолютно същото. Явно си имаш некъде из компютъра готови изказвания и само ги копираш! Няма реактори дето да не се спират. Има такива проекти, но рано или късно се спират за ПЛАНОВ РЕМОНТ. Ако не реактора, то ремонти на турбина, помпи, електрически системи и още много друго оборудване има за ремонт...

Произведен в ЧехоСловакия. Купен за 1 200 000 000 долара. Продаден за 205 000 000 евро. Похлупаци и хардуер могат да му се сложат всякакви и сега! Даже 4+!!! Идиотска работа!!!

Натискът непременно да ти продадат нещо винаги буди въпроси- независимо дали продавачът е мобилен оператор или росатом... Защо и в чий интерес ? И разбира се на каква цена. И по кесията ни ли е?

Основният мотив на привържениците на атомната енергетика, е че след 2013 година ще трябва да се плаща за вредни емисии от ТЕЦ . Те смятат, че евтината атомна енергия може да замести тази от ТЕЦ. И така да не плащаме за вредни емисии. Истината е , че атомната енергия не е евтина и че евтините стари реактори са история и не се допускат в Европа. Цената за Белене е вече 8 милиарда (а уж беше 4) , а се очертава цена не по - ниска от 11.5 милиарда. Най добре да не строим Белене . А еко таксите за вредни емисии , които трябва задължително да се инвестират в еко проекти и се плащат на държават, могат рационално да се инвестират във ВЕИ.

Разбери, че живеем на една планета, все още няма извънземни тук - всички са хора. Съответно каквото е измислено се ползва от всички, т.е. няма как ние да се прецакаме със скъпи ядрени реактори, а някой в чужбина да произвежда евтин ток. Няма такъв номер - освен ако не смяташ, че има готови изобретения, но ги държат в тайна да разтикат първо реакторите. Производството на енергия е неоспоримо необходимо, съществено, важно и неизбежно. Тъй че приказки "за какво ни е", "дали ще има къде да се потребява" и др. такива са плиткоумни подвеждания и заблуди.

Ами явно сме се прецакали, защото Чехия беше конкурент на Русия, когато се решаваше кой да строи АЕЦ Белене и Чехия загуби търга, цената която предложи беше с 500 милиона евро по висока. Но тези 500 милиона ние ги избиваме само с разликата между 1 200 000 000 долара и 205 милиона евро. И Чехия като страна с авторитет в Европа нямаше да има проблеми със стария си реактор, нито би преследвала геополитически интереси. Но в САЩ например според техни публикации, цената на ел. енергията от атомни централи е скочила три пъти за 10 години. Та не сте прав , когато казвате, че не може да се произвежда евтин ток. Зависи от мерките за сигурност, инфлацията и както виждаме успешна сделка при покупка на старо. Но ние като сме влезли в Европа , трябва да се съобразяваме с техните критерии за сигурност и с техният страх от постсъветски хегемонизъм!

В България за ВЕИ кои ще произвежда вятъра. Може би политиците с обещания или "еколозите" с вопли?

Точно на Великден, човек не трябва да задава такива въпроси. БОГ е сътворил света. Но има места, където духа по -силно и места , където вятърът е с по - малка скорост. Това е въпрос на замерване да се определи скоростта на вятъра и нейната промяна през годината. Сега като основна вятърна турбина се налага 3 мегаватовата, но вече има различни модификации , оптимизирани за различна скорост на вятъра ( диаметърът на ротора варира от 80 до над 100 метра). Последни научни изследвания доказват , че било възможно дори да се конструира 20 мегаватова турбина. Но ако се направело по сегашните технологии, щяло да струва с 15% по -скъпо. Все пак било възможно да се създаде такава турбина по - евтина от сегашната. Очаквало се към 2020 година да бъдат внедрени. Сега в света има 195 - 198 мегавата вятърни турбини, които при средна скорост на вятъра биха произвели 430 милиарда киловатчаса годишно. Оптимистични прогнози предполагат че през 2020 година 3 трилиона ще бъде световното производство от вятъра, а по - консервативни 2 трилиона.

Точно това е въпросът за Белене - чисто политически, а съвсем не технически или технологичен. Реакторът, за който се преговаря сега и който руснаците предлагат от 5-8 години, е най-последен модел, от най-сигурният вид. Но българските политици и преди, и сега не могат да се решат на толкова сериозна еднократна инвестиция, с което ни обричат на вечен недоимък, лишават ни от работни места и квалифицирани енергетици - някогашните се попиляха по света, за да не стават търговци и да се конкурират с партийните получатели на куфарчета или Костоффските пишман-прихватизатори, а нови не се създават, защото няма къде да работят. При една правилна и последователна политика - независимо от поредната партийна изцепка на някои си избори - от една подобна централа България може само да спечели. Но не! Сини и тъмно-лилави, червени и зелени, жълти и с една дума - кафяви ла-.нари подритват централата, не се решават да подписват и да строят, и ние се клатим в опашката на Европа, БВП пада и пада, а народът живее все по-зле и без перспективи тук - младите бягат, никой не може да ги упрекне. Ако тоя "министър" с очилцата не схване най-после, че трябва да се строи това чудо, ще повлече и цялото правителство, а след тях - пълен хаос, политическа криза, икономически колапс ...

"България" няма да спечели нищо. Нито обикновеният българин. Ще спечелят, и то мнооооого, няколко олигарха, както и имперска Русия.

НЕ на АЕЦ Белене !!! Не ни трябва тази никому не нужна централа. На всичкото отгоре скъпа и опасна.

И руска,най-важното

Какво стана с реакторите втора употреба и Саяно-Шушенската АЕЦ? Я пораздуй малко, че забравихме, минаха два месеца от тогава...