1000 години от битката на Самуиловата войска при село Ключ

На 29 юли се навършват 1000 години от битката при Беласица, известна и като битката при Ключ.

Обратно в новината

Коментари - 1000 години от битката на Самуиловата войска при село Ключ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Историята е за да ни учи и напомня и извода от тази злощастна история е да си пазим винаги гърба и да не очакваме милост от завоевателите .Цар Самуил е добро име за Благоевград но трябва и да се погрижим гроба на самия цар да заеме подобаващо място там.Това ще бъде неговото голямо завръщане.Вечна слава на героите защитавали Отечеството ни!

Абе не беше ли Спас Делев от там.

Все сме велики на провалите!...

Какво да се прави, качествения материал напуска или го унищожават, а лошия остава!

Вечна слава на Самуиловите войни!!!

PS : Подкрепям преименуването на Благоевград на Цар Самуил. Също това на Кърджали - на Генерал Делов. Със здраве : )

Няма лошо да се направи това и гражданите да се погрижат за гроба на Цар Самуил,който е на гръцкия остров Ахил в малкото Преспанско езеро и е в окаяно състояние.Плоча липсва.Гърците го пренебрегват.

Дълбок поклон . България ще пребъде . Да помълчим...

най-искрено поздравявам участниците в този форум, независимо от позицията и словоизказа им! показваме признаци на нация и гражданско общество!

Стига сте писали глупости! Да се преклоним пред злощастната участ на пленените и ослепени български войни и да сведем чело пред паметта на цар Самуил.

И да почетем паметта на Цар Самуил, като кръстим град на негово име. Защото той умира от тази страшна гледка.

БългАриеца със маркуча, Без работа, той няма да остане ! И политиката е добро посрище ?

Стига сте писали глупости! Да се преклоним пред злощастната участ на пленените и ослепени български войни и да сведем чело пред паметта на цар Самуил.

Средновековието е много страшен период,.

То щото рез 20 век не се избиха 50-100 мил. в двете световни войни. Сравнено с това средновековието си е една идилия. Дори това ослепяване е било по християнски, за да не убива един християнин друг християнин. Друг е въпроса кое е по хуманно ослепяване или убиване.

Аз и моите съграждани около 80 000 благоевградчани, предлагаме: Другаря Кирил Малчев, инициатор на тази глупост - да бъде преименуван на Самуил Самуилов. Авторът на статията в Дир.бг да бъде преименуван на Самуил Самуилов. Всички подкрепили във фейсбук простотията да бъдат преименувани на Самуил/ка Самуилов/а. Всички писали в коментарите тук и подкрепили преименувани на Самуил/ка Самуилов/а. Настоящето беше разпространено до медии и копие беше изпратено до президента. Наздраве за новите ви имена, кръстници-Нещастници!

митко, излагаш се бе старче. Благоев град е вече история, справка 6 сеп 2014 г. Да живее Цар Самуил

Митко,не зная доколко традицията ти е мила и е основание за иронията ти към новото предложение, но Благоевград, кръстен на Димитър Благоев, човек -олицетворение на националния нихилизъм и предан само на комунизма, непризнаващ родина и националност, не е добре да дава името на твоя град. Опитай се да скъсаш с инерцията и ще разбереш, че "Цар Самуил" е достойното име за града ти.

Още овече, че сам Благов казва, че не бил българин а интернационалист социалист. С други думи Дрън Дрън.

Do Тотитотев. България не е била в разруха по времето на Цар Самуил, напротив била е голяма, колкото по времето на Цар Симеон велики. Попада под Римска власт след смъртта му. Причината е ослепяването на българските войници 1500 на брой най-вероятно.

столетницата, със своя редови състав от полуграмотни,но силно неуважителни и арогатни кадри, е навредила на българската история като е отказала да я чете честно и почтено и си е комбинирала интернационални глупости.подминала е и българския Цар Самуил с тъпо мълчание.позор за нейните последователи в т.ч. и сърби и макета,в чиито вени тече българска кръв.

по онова време, преди 1000 години не е имало Византия. Византия се появява чак през късното средновековие в едни германски книги.... и друго предвид претенциите на македонците, че Самуил е македонец по произход, то това ако е вярно, войната е бил братоубиствена, понеже самият Василий ІІ е бил от македонски род

zeddd

Самуил е българин и по него време Кутмичевица е българска. Ако днешните "македонци" претендират, че Самуил е македонец, то с това те дефакто признават, че са българи.

понеже рода ми по майчина линия е онази част на България, която граничи с Албания, винаги съм се опитвал да разбера, къде с били 1300 години македонците между първия им цар Александър и последният им цар -Самуил? както и това , техният етнос какъв е? антично македонски или ромейски ( покрай Юстининиан, или ранно славянски покрай братята Киро и Мето, или са си най -обикновенни мекерета настанили се по земите опразнени от сръпската армия в повардарието

Джо, да за Източната римска империя си прав, дойчовеца със семитски корени я е нарекъл така. Но при положени, че 12 от 14 императори на ИРИ са били тракийци, защо е тази омраза към българите. Дори роденият в Призрен, император Юстиниян с тракийското име Управда, още съвсем млад и не император убива братовчед си за това че е с българите. Сами едни други се избиваме, което за съжаление продължава и днес.

Ти наясно ли си, че национализъмъ е съвременно откритие? По онова време не са работили с тия понятия! Освен това ти като обикновен пейзан едва ли ще разбереш, какво е мисленето на един държавник и император!

това с братоубиствата на ниво владетел е било разпространено на всякъде, с една единствена цел - да не се дроби държавата! имаго и при франките и при българите (Самуил и Арон), и при ромеите, и при турците (Баязид) а що се отнася до траките, ами незнам, трябва да се въренм 1500 години назад и да видим защо става така, къде изчезват траките!!!!! аз си правих някакво изследване и се оказа, че българскит гени в мен са доста по-малко, отколкото тези на трак, но аз си се чувствам БЪЛГАРИН, а не ТРАК!

Знаеш ли, че гърците са големи фенове на названието Византия, защото това дефакто гърцизира Източната Римска империя. Въобще гърците се опитват да откраднат цялата византийска история като своя.

А, Точно!

в една изповед пред медия признава: едно от най-ужасните й видения "на яве" е, че е чула адските стенания на ослепените Самуилови войни...

И?

Българите от раз попкрепят идеята Благоевград да се преименува на Цар Самуил, не (Самуилов град) а Цар Самуил. Защото Самуиловци много, но Царя на Българите е само един. Така, ще се обединим поне малко с братята във Вардар. Две държави, но един народ. БСП то пак се опъват, но вече не са фактор. 6 сеп. е близо. Да живее България.

Според мен, този исторически факт не е повод за подигравки. А цар Самуил е един от най-добрите ни царе - нека да го почетем!

Е, ослепиха ни, но стада гръчки ягнета изедооме, и коджа гаркини изебааме

Докам 13-14 век сме го карали общо взето добре! След това обаче нещо се оср*хме...и ние и византантия. Ако можехме да преглътнеме различията и амбицията и ние и византия и се бяхме обединили срещу феса, сега света щеше да е друг...

Причината е в появилите се много отцепници от централната власт в В. Търново и Цариград (Константинопул), кръстен не един от най великите българи родом от Нишко.

Хахаха,верно ли? Константин Велики българин?! Може да е роден в ДНЕШЕН Ниш,но тогава е било друго.

Идва християнството идва и посредствеността. С нея идва и себичие, простотия и духовна подчиненост. После като естествен резултат са робствата. Диабетът на българската духовност се нарича християнство. Предатели и еврейски духовни еничари. Това са християните. Нито една песен народна не се пее в църква. Защо? Запазили са само паганските обичаи на небългарските групи живеещи с българите. Но тежките традиции, календара, дрехите, имената умишлено затривани бутани в забвение от църквата. Тя за себе си е права- пробутва си еврейския канон. Самуил и братята му Арон и Моисей са с много звучни български имена

По това време Християнската идея е много силна и е в основата на Европейската култура. Българите още по времето на Кана Сюбиги Кубрат и най-вече при Кана Сюбиги Тервел, застават на страната на Европа и християнските ценности. Те са тези, който ни запазват 500 г. под чужда власт. Опитай се да си го представиш само, 500 дълги години.

Символично е, че точно сега честваме цар Самуил, управлявал Българската държава в период на разруха и зловещо е, че си припомняме битката, поставила края на Българската държава. България е преживяла два пъти своя "Златен век" и все благодарение на могъщи покровители. Когато е вдигала ръка срещу тях, последствията са били трагични.

Докато го има това мислене за "могъщи покровители" в българина, България никога няма да бъде добре. Тя е била добре, само когато е разчитала на себе си и на собствените си сили...

Състоянието на едно общество в конкретен исторически момент на конкретно географско място не се определя от "мисленето", а от обективни фактори, в т. ч. географски и външнополитически. Става това, което единствено е възможно да стане!

Цар Самуил ще бъде едно достойно име за града - гордост за всички местни патриоти. Какво е това Благовград - пфу! Да кръстят Благовград летящата чиния-паметник на Бузлуджа! Докато не скъсаме с комунизма окончателно, няма да има оправия за тази държава, определима вече като територия.

По-скоро е време да скъсаме със Средновековието и да спрем да си мислим, че сме били голяма работа...

Голяма работа сме били, но за съжаление това е много далечно минало. Едва ли в наши дни пак ще се случи България да е голяма работа...

С комплексарщината (била тя и под форма на псевдопатриотизъм и самовеличаене) и комунизма трябва да отървем, подобно на чифт скъсани стари обувки.

Отговор: щом се е спасил, добър спринтьор трябва да е бил ? Тогава не е имало зали иа каратисти Бегане, и камъни метане, това беши

Цар Киро е новият Никифор. От неговата водка на 100 човека един остава с едно око.

Не Никифор, а Василий Българоубиец. Объркал си императорите. Никифор си даде черепа за чаша на хан Крум при Върбишкия проход.

"Византийска империя" ? Айде,стига вече, де. Четем.

Май само вие, групичката от лунатици-псевдоисторици четете, а пък останалия свят тъне в забвение :) Или може би е антибългарска конспирация ?! ;)

Казва се :Източно римска. Византийска става с препратката от първото име на Константинопол! Ама,те гърците мноу обичат да са римляни,та затуй-византийска,та византийска...

България е отказала сътрудничество в отбраната си заедно с Византия. Пред лицето на османската опасност, вместо да се съюзи с мощния си христиански съсед, нашите умници ги напсували на майка и върнали парламентьорите. След малко време и двата народа се оказали под дивашкото иго на азиатците, което е съсипало повече българите. Изборът на калпави съюзници не е от вчера, отказът от истинските приятели на страната ни като Русия например е христоматиен пример на идиотизма на лидерите. Затова сме ходещи мъртъвци - без цел, без бъдеще, под петата на кърлежи.

Наистина повод да се замислим колко пъти в българската история тънки сметки, интересчийство и откровено предателство са ликвидирали националния възход.България обаче винаги се е изправяла-къде сама,къде с помощ. Вярвам,че когато българинът престане да гледа само себе си и да се държи като дребен тарикат-индивидуалист, народът ни ще реализира потенциала си.

Да, но никога не е била заплашвана от циганизация, чалганизация и масова емиграция. Е това ще е краят и.

Които не бранят своите "ранобудни" нашмъркани идиотчета!

Не знаеш колко си прав само

Не знам дали знаеш, че именно раздираната от междуособни борби Византия ги пуска доброволно през Босфора, като дори им подарява една крепост на отсамния бряг на Босфора. А след като вече веднъж е открехната вратата, те са побързали да се промушат целите...

що трябва да празнуваме подобни дати? или планът ви за нихилизъм трябва да се поддържа всеки ден?

Трябва да се борим с новото възражване на византииската империя -мечтата на Москва.(Славянски съюз (на руски: Славянский союз, или СС) е руско националистическо националсоциалистическо движение-ФАШИСТИ)

Единен Православен съюз! Да!

Ами и аз , просто избягах !

Флага на половин височина и минута мълчание в памет на царя и войската му ! Самуил е загубил само една от многото си битки с/у Византия, но уви, последната. . .

Тази далеч не е последната...