Бум на бебета в селото на боба

Бум на новородени регистрират в известното родопско село Смилян. От началото на годината до момента там са се родили 21 бебета, а се очакват още 15.

Обратно в новината

Коментари - Бум на бебета в селото на боба | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

много радост, много нещо, само да не се окаже че бума на бебета е само сред "правоверното" население, само те се кучат с такава скорост

Борба за оцеляване, естествен подбор. Да, ще оцелеят и продължат кръвната линия, защото мъжът е "търговски представител" и явно падат парички, ами утре? Ами останалите, които няма как да продължат рода?

Нищо чудно, боба предизвиква постоянна ерекция и вентилация а картера!

В селото живеят предимно българомохамедани, все по-религиозни стават, а ислямът забранява абортите.

Ами то и другите религии забраняват абортите...освен атеизма.

Прав се оказа великия Сър Стенли Ройс относно боба. Тея много са фъргали боба и тва е резултата.

Абе да няма режим на тока вечерно време в това село?

Каква хубава новина! Нека имаме повече такива.

Правоверни муслимани ли? Дето си забраждат децата на 7 години и ги пращат да учат коран в джамията (спонсорирана от саудитите) преди да научат българската азбука? Ех, българино наивни...

Евала на наште!Училището в родопското село Касъка отесня и учениците са принудени да учат на две смени. Причината - в селото се раждат все повече деца. Местните хора са категорични, че добрата тенденция ще продължи и настояват училищната сграда да се разшири. Напук на кризата, трайния демографски срив и все по-мащабната емиграция, жителите на Касъка остават в родното си място и в селото се раждат все повече деца. Обяснението е просто - за всички жени има работа, а повечето от мъжете изкарват добри пари като тираджии. В Касъка няма кръчма, няма и престъпност. Фатма Язаджиева - секретар на кметство Касъка: - Все още има морални ценности тука. Правете любов, а не война. Затова и детската градина е пълна, а сградата на училището вече не побира учениците. Сега те са 68, но до две години ще станат близо 80. Ариф Савов - директор на училището: - Имаме четири класни стаи, даже и компютърния кабинет ползваме за класна стая. Това че децата учат на две смени е проблем. Особено зимния период - оскъпява и отопление и не е добър учебно-възпитателния процес, защото все пак те си ходят в седем часа вечерта. Решението е да се разшири училищната сграда с още 6 класни стаи. Община Доспат е поела ангажимент да го направи, а пари ще се търсят чрез проект от европейските фондове. Веселин Калфов - дирекция "Образование" в община Доспат: - Място до настоящата масивна сграда на училището има.Баязид Савов - жител на Касъка: - Надяваме се в най-скоро време да се направи проекта... И ние с помощ оттука от селото, хората, всички ще помогнем да се изгради. Новото училище ще запази селото, смятат още жителите на Касъка. И добавят, че деца за него винаги ще има..

Всичко е хубаво, дано така да бъде в повечето български села и градове! Само не разбрах израза "Евала на наште!"Кои са тези "наште"? Всички сме граждани на една и съща страна и няма наште-ваште, нали!

Ама не се ли усещаш кои са техните? И защо българските села в Североизтока пустеят и умират, а тези се плодят като зайци? Че и помощи имат, ама не само от Европа?

Исламиле, кажи си, че се турчеете за пари, бате! Кой плаща, та имате поминък, само вие? И защо тия пари не стигат до никое друго село в същата страна? Ето там е заровено кучето.

"Ето там е заровено кучето." Стига с това куче по форумите бе! Сменете лиШчетата! Така и не разбрах от къде произлиза този ЧИСТО РУСКИ ИЗРАЗ.

Мъжете като работят като тираджии ... ми...кой ги прави тези деца , бе Исмаиле

Ходжата.

Това няма как да е вярно..... Освен ако не е някакво много случайно съвпадение като например ( супер ниска раждаемост през последните години и всички бебета се раждат през 2017) ... 36 бебета на 1500 души, това го няма и в арабския свят. Да дадат повече инфо за да не изглежда като някаква манипулация!!!

Красиво и спокойно място е Смилян. Дано хората се задържат там и да има още много деца!

Още много турчеещи се посетители на джамията.

Много ли са 36 новородени за 1 година сред 1,500 души население? Защо не пишете и за смъртността и миграцията? Освен това е важно да се знае колко от тези новородени са етнически Българи, защото демографската катастрофа в България се отнася именно за етническите Българи.

При средна раждаемост за България от 10 на хиляда и за смолянска област от 6,5 на хиля тези 24 на хиляда са си супер.

Ами много са. Смятай ако можеш. И какво значение има какви са. Всички са български граждани и тук си плащаме данъците. Ако в САЩ хората разсъждаваха като теб и се деляха олеле малеле, не им завиждам.

Бум на бебета в селото на боба, щото там яко ръгат чушки в боба!!!

Дано не са забулени пачи...от арната религия...!Навсякъде по света където я има ...голяма веселба е...с фойерверки!!!

Кви да са по тоя край

бе, тъпаци, не знаете ли че тия са мохамедани и това им е работата.

И някой твой прадядо може да е бил мохамеданин, знае ли се. Те затова евреите признават само майките като основание за произход, бащата може да е всеки.

Тъпакът си ти! Това са родопчани! Най-добрите българи! Има и християни има и мохамедани, но няма забулени нинджи като в Пазарджишко и сърцата на хората са големи като планината, в която живеят, не се измерват с църквата или джамията!

Ей, човек, нищо не си живял ако в Родопите не си бил. Най-хубавите хора идват от там и са най-големите българи.

Браво!Супер! Дай Боже повече такива прекрасни новини.

БРАВО! Да са живи и здрави всички, благоденствие и просперитет им пожелавам. Дай Боже на всякъде в НАШАТА хубава България, да има възможност младите хора да се реализират, да се чувстват спокойни и удовлетворени и да се раждат повече БЪЛГАРСКИ ПРЕКРАСНИ дечица!

Браво :)

Да са живи и здрави чаветата, техните непълнолетни "самотни" майки и най-вече работеяите българи, които щр трябва да хрантутят поредните паразити. Пък като остареят, за награда ще бъдат ограбени и пребити от съ'ите тези, които са издържали.

Вие в тия деца паразити ли видяхте? По-добре идете се кастрирайте и емигрирайте за всеки случай, няма нужда от хора като вас тука.

Където има работа и нормални семейства има и деца. Дано не са вземали европейски пари за училището, че ще им натресат еничари от азия и разни със специални нужди. Изобщо където влезе и едно левче от еврофондове, рано или късно прибират всичко. Испания си е най-добрия пример. Сега ще си приберат Каталуния с фондовете за регионално развитие.

Това е добра новина. Но тези хора са обвързани и направо заробени в определени предприятия. Утре, ако ги закрият - край на рая

Във всеки малък град рискът да останеш безработен е голям. Но за едно младо семейство даже 4-5г сигурност на доходите е голямо нещо. За тоя период ще родят 2деца и най-критичния период ще мине, имам предвид когато майката не може да работи. Малкият град или село в тези случаи е голямо спасение. Всичко ти е наблизо, семейството ти ще ти помогне, животът е по-евтин и по-спокоен. Казвам го от опит наблюдавайки мои познати, които се върнаха в малките градове именно за да отгледат децата. Има ли що-годе стабилна работа за двамата, това е идеалното решение. След това никой не ти дава гаранция така или иначе.

Нека! Родопите са магическо място! Не 15, още 150 да се родят!

Бума ще да е от смиленския боб! Това на майтап , ама много се радвам, когато в някое населено място плъзне "заразата" да се раждат деца. Примера е заразителен.Най после хубава новина!

Ако хората имат прилични доходи, за децата им има училище и има къде да се лекуват, никой няма да ходи да живее в голям град!

какво училище да има? До 7-ми клас. А после?

Ако има деца ще има и училище. А 15 км не са толкоз много. Ще отоват с бащите си.

В тия райони децата пътуват до най-близкото училище. Ако няма в селото, пътуват до Смолян. А по принцип ако има достатъчно деца може да се отворят и нови паралелки и да се наемат учители. Училище няма, ако деца няма.

В Смилян мъжете са по чужбина-идват си ,правят бебе и пак бягат в Англия.

А може и в Англия да правят други междувременно.

А,дано така върви и за напред,а и на други места ,да се отпуши!!!

Дай Боже да стане така и в останалите населени места в родината ни.

Да са им живи и здрави! Много хубав район е Смолянско и човек ако има възможност да има прилични доходи изборът в сравнение с голям град е лесен особено за младо семейство.

БРАВО!