Банята в Овча купел - руината, която се храни с жива вода (снимки)

Това не е просто красива сграда, нейната история прескача отвъд столичния квартал и дори отвъд България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така и не се разбра от статията, работи ли се по реставрацията на банята, или всичко е пожелателно. Но май е второто, нали сме пред избори, сега ще ни замайват с обещания. България и българите и гостите на столицата и страната не заслужават подобно безхаберие, грозота и разруха! А историята ни още по-малко!

банята на Борисов в Банкя се ремонтира и за нея пари има.Вярвам,че и за тук ще се намерят,както намериха за Банкя.

През Втората световна война за войските на Ромел в Африка се е точела Горнобанска вода. Причината е че била най-добрата от всички които германците знаели.

Банята в Овча купел наистина има история, но София е налазена от провинциални хлеб_арки, които не им пука за нищо !

Абсолютно същото е и състоянието на банята в квартал Горна баня. Много тъжна глудка, а навремето и била многжо красива сграда! Изобщо целия център на Горна баня е зарязан, в неугледен вид и при високите данъци, които се събират, безхаберието на общината е нагло.

Тъжно, тази баня е огледало на цялата ни държава и общество.

Най-горе в средата на сградата има един отличителен знак "Ф". Тази баня е дарение от Цар Фердинанд на тогавашното Министерство на здравеопазването /не знам точно как се е казвало/. Сега обаче не могат да се разберат чия е тази сграда. Кмет, директор на болница и какви ли още не години наред крещят в парка, сякаш се намират в гората. Това е и една от причините да се стигне до тук. Това освен всичко е и културен паметник, ама... иди им обяснявай на смотаняците...

ентусиасти! Няма смисъл да се хвърляте с парите за благотворителност. Имотите там някой им е хвърлил око още преди 25 години. Просто чакат сградата да се самосрути, за да може безпрепятствено да я харижат от общината. Това е от кметуването на Софиянски.

Банята в Обча купел РЯПА да ЯДЕ пред тази ,която беше в ДУПНИЦА,но уви, вандалите я разрушиха и на нейно място се строи нещо !!!!!!!

Нали трябва да е грозно за да не привлича внимание. Нали трябва да е скъпо за да няма посещение. Нали трябва някой крадлив кмет да подготви почвата за приватизация или закриване. Нали трябва на мястото на разрушения завод на Булгартабак да се построи СПА Център с минерелна вода докарана от въпросната баня. Нали някои почнаха да се чудят, как може гражданите на София да си пълнят безплатно вода от минералните извори. Нали ние сме прости и това ще преглътнем

Важното е, че бутилиращия завод в непосредствена близост процъфтява. А общината направи всичко възможно да ограничи достъпана граждани, които искат да си налеят вода от чешмата, премахвайки всички възможни паркинги наблизо и слагайки бариера на единствения път, водещ до сградата.

Мисля, че бъркате банята. Тук не пише за Централна баня, а за тази в Овча купел.

добре, съгласен съм, тъжно е, трябва да се реставрира. ама историята просто е отчайващо наивна– името купел идва от: версия а) овцете оставяли следи - "купели" берсия б) нарекли местността "къпаните овце" - овча купел .. ама това са две съседни изречения бе, господа редактори (съмнявам се че ви има )

Поздрав от Североизточна България ! Не бях чувал за минералната баня . Подкрепям възстановяването и !

Обичана и предпочитана от всички, живеещи наблизо! Спомням си плажа( наричахне го евин плаж) , градинката, коридорите, миришещи на хлор и топлият басейн! Дано се намери разумен начин, да се възроди тази прекрасна сграда, пълна със спомени и традиции!

Готов съм да я спя и ремонтирам... Свържете се с мен, готов съм да действам

Не всички знаят обаче, че данъчните оценки на имотите в квартала са доста по високи заради методиката по която се изчисляват по причина, че кв. "Овча купел" се води курортна зона. Няма значение за Общината какво е състоянието на банята. Важно е да прибират парата.

..."Овча купел" вече не е курортна зона.

в Овча купел е пълно с овце .Ако е във Банкя е друго

Не мисля! Ако някой посегне на Банята, кварталът ще се вдигне.

ИМАМ ВЪПРОС: НЕ МОЖЕМ ЛИ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ СЪБИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БАНЯТА??? СЛЕД ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО Й АКЦИОНЕРИТЕ ДА ИМАТ ОСОБЕННИ ПРИВИЛЕГИИ, ИЛИ ДИВИДЕНТИ ОТ ПЕЧАЛБАТА. В БАНКИТЕ НАШИЯТ НАРОД ИМА НАД 46 МИЛИАРДА ЛЕВА СПЕСТЯВАНИЯ. МОЖЕ БИ 10-15 МИЛИОНА БИХА СВЪРШИЛИ РАБОТА- МОЖЕ БИ И ПО-МАЛКО. НЕКА УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ФОРУМА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ. МОЖЕМ ДА ПРИВЛЕЧЕМ И ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ /ВЪПРЕКИ ЧЕ БИХ ИСКАЛА БАНЯТА ДА СИ Е ЧИСТО БЪЛГАРСКА/. МОЯТА СЧЕТОВОДНА ФИРМА БЕЗПЛАТНО ЩЕ ОСЧЕТОВОДЯВА ВСИЧКО ДО МОМЕНТА НА ЗАВЪРШВАНЕТО Й.

Българите не могат да съберат пари за чистачка в етажните собствености, вие предлагате да правят акционерно дружество за публична собственост. Соца ни "научи" на колективна безотговорност.

Браво.

"$акционери$ със $специални $ привилегии!!! Аман от вас Тази вода е на народа , НЕ, на този от община София само. Гледайте и работете за нова народно богатство както Левски би работил, а не както днешните Продажници

doremifa

Каква глупост пак са замислили? Да превърнат банята в канцелария за чиновници. "В тази сграда ще се помещават специализирани лаборатории за изследване на въздействието на водата върху хората, животните, растенията", каза преди време проф. Оля Харизанова, зам.-ръководител на прое

Музеи могта на други места да се правят,не на място където има минерален извор,и бани. Пълен дебелизъм е.

Престъпление е да имаме минерални извори и бани и да ги превръщаме в музеи..всички минерални бани в София трябва да бъдат възстановени като такива и Централната, и в Овча купел, и в Горна баня, и в Банкя.

Един художник беше нарисувал България като тоалетна. Помните ли какъв шум се вдигна тогава? Това което виждам е потвърждение,че той е бил прав!!

Банята в Овча купел е синоним на държавата на мутрите на Боко...

"Банята е построена през 1933 година, а от около 20 години е затворена и се руши." Защо по времето на лошият "комунизъм" преди 10 ноември, банята беше в по-добро състояние! Май държавата не е били толкова лош стопанин както ни се втълпяваше.

Беше прекрасно. Красота и спокойствие. И плаж и прекрасен парк. Престъпление е че съсипаха тази красота. Дано наистина да я реставрират.

Защо не напишете, че същата баня се ползва за декор на филми от години? Не я палиха, не я взривяваха, не й къртиха входната врата, не се стреляха вътре. Тежката им техника направо разсипа асфалта на алеите. Когато имат снимки коли няма само по дърветата, защото още не са намерили начин да ги качат. Парка стана на г*з, защото куцо, кьораво и сакато влиза с колите си и ги паркира по тревните площи. В момента паркът се ползва като пряк пък за тарикатито, изпълзяло никой не знае от дека, защото друго си е да минеш през парка с джиБа и да покажеш на всички идиоти, които чакат светофара на "Любляна", че цялата вселенска мъдрост и чутовен интелект са се влели между ушите ти. Когато някой прибира парите на тия с филмите, собственикът е ясен, ама когато трябва да се стопанисва - въпросният е крайно неизвестен. Цялата работа се решава с 10 кашпи по 150 кг/бр, но неее, важното е, че теглиха по една жълта линия пред средата на алеите и вече има 1-1,5 "велоалеи", за които, естествено, парите са усвоени напълно. И като теглиш чертата, виновни сме си ние, защото ги търпим тия отпадъци да си играят на политика.

Някой от крадливите бабаити си я е заплюл!

Това е класическа схема. Виждали сме я и преди това, оставя се да се разруши и после се взима от някой с големи интереси. Нищо различно от това, което сме виждали до сега. А докато се разруши от влагата, снега, дъжда и всичко останало и включително от крадци и бездомни и всякакви каквито обитават това място общината казва нямаме пари да го подържаме. Също така няма и желаещи да го стопанисват защото е в окаяно състояние. И така след 10 години или повече ще изникне модерен център за спа процедури. Или някой басейн с хотел или нещо друго.

Самата сграда и парка биха могли да се превърнат в изключителен комплекс след облагородяване - за отдих, културни събития и тн. За "Freizeitaktivitäten" на столичани.....за съжаление очаквам мястото да бъде "усвоено "

Съсипана ДЕМОКРАТИЧНО ОТ СЛУГИ НА ЧУЖДИ ПОСОЛСТВА

Чудя се как капитализма успя да съсипе всичко което е като паметници, архитектура, култура, история и т.н. за има няма само 25 години....

За да те унищожат като народ,първо трябва да ти унищожат идентичността и историята.После ние сами ще се затрием.

Би било прекрасно да се направи СПА център. Същото е положението и в Горна баня. Имаме чудесни минерални води, лековити, които остават неизползваеми. Жителите на София и околностите ,ходят на повече от130-150км. разтояние да търсят мин. вода, за да се лекуват, а водата в София и Горна Баня се похабява най- безотговорно. Хубавото е, че поне в Банкя се използва мин. вода,но това не е достатъчно и не оправдава безхаберието на хората, които са отговорни, задължени да се грижат са тези богатства на България!

зад банята, с хубав пясък, душове, скари, тоалетни, басейни с минерална вода и с лечебна кал. Плажовете бяха два, защото бяха за мъже и за жени. смятай.

То и сега има два плажа - вярно, не са в много добро състояние и вече не са разделени за мъже и за жени. Всяка година си отварят и си има посетители. И там трябва да се пипне, за да стане хубаво.

"доц" Бистра Димитрова е от НСА, където по подразбиране повечето са доста некомпетентни,...т.е. целта е да се прилапат доста пари, "живата" вода (ха-ха-ха!) е само претекст

а не спа-център, да речем.

Принципът е.....затвори,и остави да се руши....да го докараш до цена 1 лев... После се намира "купувача".....но предназначението вече е друго,парите влизат в правилния джоб.... а нищо от облика на стара София не остава.

лек ремонт и поддръжка бяха достатъчни. явно някому е било изгодно да се занемари, за да я купи на безценица. а това би трябвало да бъде държавен имот.

най обичах да ходя там, защото живеехме в квартала, имаше езерце с лилиии, празно е, паметната плоча е зарината с боклуци. детството ми мина в квартала, който сега е неузнаваем. накрая логичното: Само Славия!

Парите за ненужни ремонти да ги бяха дали за тази красива сграда, но сега кварталът е предоставен на имигрантите.

са глупости - кварталът е далече от мигранти.

...Докато някой "наш човек" не вземе, та да "инвестира" в нея...

Или някой клошар да я подпали.

Няма да и е сефте .