Искров: Лошите заеми са под контрол, лихвите няма да падат

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че не очаква лихвите да намалеят съществено до края на годината.

Обратно в новината

Коментари - Искров: Лошите заеми са под контрол, лихвите няма да падат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

заплатата на Искров не идва от лихвите по кредитите ти, а от данъците ти...

Г-н Искров, вашата институция наречена БНБ и в частност вие, нямате никакво влияние върху икономиката на страната, лихвите, инфлацията и за каквовото друго се изказвате. Останало ви е да си събирате статистиката и да отчитате какво се случва и дори това ви затруднява. Вие сте на тази позиция защото няма сериозни хора които искат да я заемат. Така че моля ви поне си мълчете и не давайте акъли със острумието си от селски тип.

link а това ?

кое?

Кой дава право на председателя на националната банка да коментира движението на лихвите на частните банки????

еми ганю как си я мисли тая работа-ще взема кинти да си купува скъпи гъзарийки,пък после няма да ги връща а???ееее,не става то така:):):)

Абе това България е изродена държава, в нея всичко е против всякакви закони, правила и логика. Ще цитирам директно сайта на БНБ: "Основен лихвен процент в сила от 01.07.2011 : 0.17%" и още "Основният лихвен процент е дефиниран като лихвен процент по кредитите в левове за рефинансиране на търговските банки от БНБ." Тоест БНБ отпуска на всички останали банки в България пари, нашите пари, при лихва от 0.17% само за да ни ги дават после на по 20% лихва. ОЛП е на тези нива от януари 2010. Ако си направите труда да разгледате предишни периоди, ще ви направи впечатление, че средата на 2007 г. ОЛП е варирал между 4 и 5%, но лихвите по кредитите бяха по-ниски от сега.

по закон само БНБ може да рефинансира в левове - затова лихвата е толкова малка - пък и банката отчита минимална печалба. тези 20%, за които говориш - съдържат печалбата на търговската банка, cds-а върху твоя кредит и разни други провизии, които банката си прави... печалбата зависи от банката и държавата не може да я контролира, cds-а зависи предимно от държавната политика, а провизиите зависят от управлението на банката и държавната политика. Ал Петров е прав, че държавата може да създаде условия да се намалят лихвите, друг е въпроса дали банките ще се впуснат в бясна конкуренция помежду си.

ОЛП на еврото също е нисък, а и само ЕЦБ може да рефинансира с евро. Та отново опираме до търговските банки в България, които отпускат и кредити в евро. Напротив, щом само БНБ рефинансира с левове, тогава и лихвата може да е висока, защото никой няма да има избор. И съответно обратното, ако БНБ имаше конкуренти, тогава и лихвите щяха да са ниски. Но това е без значение, защото така или иначе по-нисък ОЛП от моментния е само безлихвения. Тоталната липса на прозрачност, наличието на цялата тази банкова прикритост и завоалираност при определяне на тези 20% говорят само едно - минимална печалба от 15%.

И извинявай, ама на всички е ясно какво съдържат тези 20% - грубо 5% разходи и 15% печалба. Виновниците за въпросната финансова криза - банките. Над 300 банки са фалирали от началото на кризата само в САЩ, а там населението се води "ниско рисково", както си написал по-долу! Както и да го погледнеш делото на банките си е рисково, а във всяка нормална държава те си носят и поемат този риск, което се вижда и от купчината фалирали банки. Само в България няма фалит на частно лице и всички рискове се поемат от хората, затова и банките са с такива печалби! При сегашните лихви на банките у нас, при кредит за срок от 5 години, банките прибират 200% - 100% главница и 100% лихва, това обаче не включва всички такси. При всяко население има определени по-ниско или по-високо рискови групи, ама да кажеш, че населението на цяла държава е рисково, това е абсолютна глупост. Та, казано по друг начин, явно си служител на банковия сектор и си пристрастен със съдирането на български кожи, което пък те прави абсолютен предател.

искров, не е банка на годината, лихвар на годината скапани боклуци сте вие всичките псевдо недоклатени банкери - родени от соц. епохата и станали невероятно умни и кадарни тапанари под грията на дс от каде взехте парите? от членският внос на бкп и оф, от пенсионната система и от масовата приватизация. наебахте хората и сега вече нямате стигане. но всички сме смартни и е горите в ада, боклуци алчни *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

От паноптикума банки у нас има само две-три, които не са от веригата Шменти Капели, а-аа .. всеки кредит с лихва над пет процента е просто летален за който-и-да-е бизнес днес ; Нали акапел-майстор Искров ?!

До кога ще ни показвате все едни усмихнати и измислени икономисти. Нека г-н Искров, който твърди, че всичко е под контрол да ми отговори, кога мойта фирма на ЕТ ще си получи незаплатените 1300 лева от един друг търговец, който освен моето задължение има и 25000 лева публични задължения и няма особено имущество? Кога ще има някакви мерки срещу нередовни търговци, които нямат адреси или са посочили адреси на които не можеш да ги намериш? Кога ще има жестоки санкции за търговци, които макар и свръхзадлъжнели продължават да трупът дългове, които кредиторите не могат да си съберат посмъртно? Аман от пишман кабинетни икономисти, които са далеч от реалния бизнес!

Най-просто ще ви отговоря г-не - на куково лято. Как ще си дадеш парите на някакъв, дето не го знаеш къв е? Ама големи сте балами. Сега иди го съди и да знаеш, че министъра не може да отговаря за глупостта на гражданите.

Е, защо, аджеба, си си дал паричките на оня?

В УК лихвите по кредитите са много по-ниски(3-5%) отколкото в България. Заплатите са 4-5 пъти по-високи, а цените на някой стоки дори са по-ниски от българските! Това е положението. Който не вярва да дойде и да види! Наглостта на управляващите в България е ужасна!

цените от Илиянци никой отвъд канала не може да ги бие. а лихвите ви са ниски, защото държавата, респективно нейното население се възприемат за ниско-рискови. Освен това цените за жилища тук и на острова са едни и същиа ама при вас са в паундове, а у нас в левове... - по-голям пазар - по-ниски цени на дребно. Това го пише в почти всички икономически "трудове"

--- нищо те лихвите няма да паднат, но колелото се върти и г-жо искров, по важното е народа да не се вдигне, щото лихвите и да не падат - ние сме свикнали , но ако народа се вдигне, --- незнам банкерите дали сте свикнали с това 1- !!!

Този царистки боклук даже не се и крие като лъже. Наскоро имаше данни, че лошите кредити и то особено сред бизнеса нарастват като процента на необслужваните расте. Но нищо Искров има Видовден, да го знаеш. Да не кажеш после, че си бил изненадан!

аиде стига с тия бирници. и без това имат безумни лихви, съпоставими с банановите републики.

вкарваш пари в банка и те ти дават 5% лихва идва накоъ зарвул дето нама един лев и те му дават кредит сиреч твоите пари и вземат 25%лихва ипосле банките били на печалба затова трабва да премахнат всички видове такси или в сеъфа

Ужас