Най-големият циклотрон на Балканите ще е в София

Българската академия на науките получи днес апаратурата за изграждането на най-големия ускорител (циклотрон) на Балканския полуостров.

Обратно в новината

Коментари - Най-големият циклотрон на Балканите ще е в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Получихме апаратурата, но се сетихме, че нямаме сграда, в която да я инсталираме и да започне да работи, че да станем "регионален център на Балканите"... Пак "свършихме" работата, но по български!

Защо в БАН, а не в някоя голяма болница? Да си играят феодалните/синодалните старчета псевдоучени с изотопи и да преписват от западни научни списания ли?

А кой ? Всяка невежа в областа мозък ли да сее ? Това е тяхна професия и сфера на реализация !!!

Най-голямата корупция е в София.Това за циклотрона с изотопите го слушаме 15г. и само се харчат милиони за да си ги прехвърлят някои хора в офшорните сметки.Докато има внос на изотоп от чужбина на тройна цена няма как този циклотрон да заработи.Който и да извършва далаверата просто отива с един куфар пари и раздава на всички от които зависи циклотрона да не заработи.Така,че седемте милиона пак отидоха на вятъра.

Да е честит циклотрона и със здраве да го ползват учените! Само дето никъде не се споменава в статията, как ще работи на този циклотрон младият специалист в БАН с под-минималната заплата за страната и като е в БАН на него научни изследвания ще се правят ли, или ще е само за рутинно (добре установено) производство.

Добре направена реклама. Нищо друго.

Ползвайте отпадъците от Козлодуй!!! С тях ще имате не полуразпад, а направо пълен разпад!? Кой тумор ще отрае??

Че ще получа циклична циклофрения. Страхотна новина, сега повече няма да измръзват старци по селата от бедност, катаджиите ще подаряват безплатни винетки за 50 г. напред, Кунева ще се усмихне и подкъси полата, Бокова ще се извини за брат си и баща си и ще върне два от трите си нови апартамента за милиони в Ню Йорк, ще възвърнат доброволните отряди по улиците, ще върнат студентските бригади /че тогава да видиш ти един прираст...!/, ще пекат истински ръчен хляб от жито, а не от трици, лепило и мухъл, децата пак ще се возят по трамваите безплатно като национабно богатство, банкери ще тичатг по улиците привечер да предлагат на случайните минувачи печалбите си за деня, младите ще се ухажват преди да си легнат, а не обратното.... абе чакай да си завия краката, че са отвити, а навън е хладно.

Пуснете го през 2099 год тъпънари долни.До тогава още колко пора ще си заминат.Да ви във боклуците идиоти такива.

Отдавна в св Марина -Варна работи собствен циклотрон а от скоро и в Александровска и много българи вече преминаха от там изкукуригали старци Интересно на кого ще продавате Изгубени пари

Браво! Най-накрая нещо положително! Дано да има още такива събития!

Браво ! ---- За Протокола : а. Директното финансиране (Не заем.) от US Dept.of Energy - 5М б. Физически - начално при Центъра на ХМС (София) в. Реално Партниране виа ТАИП, Включая Иновации - Скоро.

Браво нека България да стане център на балканите както е била и преди

Поръчката е направена преди няколко години, като през това време никой не се сети да осигури сграда за апаратурата. А може би след като осигурим сграда ще се сетим, че нямаме специалисти, а след това и съответни процедури. И докато задейства, апаратурата ще бъде морално остаряла. А надеждата далече отлетяла.

Повярвай сетили са се ...

Циклотрон-миклотрон... я бомби, самолети, подводници, те там е истината.

В българия не е надежда а присъда

Нали ското тръбяха за ново лекарство, което се тества и за сега лекува успешно рак. Защо при нас пак всичко закъснява с 10 години?

Тва във фейсбука ли го чете? Щот там има баят лекатства , като почнеш от лимони , минеш през всичките храни в био магазините и завършиш с позитивни мисли.

Добра новина, но не се надявам в близките 5-6 години да успеят да го подкрат да работи ... няма вече хора за такива задачи в БГ...

Не разбрах само къде ще се строи този център. Ако ще е за цяла България би трябвало да е някаде около В. Търново или Казанлък че да е еднакво близко и удобно за всички

ооопс, прочетох заглавието отново и както предполагах това чудо ще е в София

Където ще е сградата ще се произвеждат само изотопите, а те ще се пращат по болниците където има скенери в цялата страна

Съмнявам се,че има толкова много ПЕТ-скенери.

Изотопите се позлват за всякакви начуни цели и за лекуване. Не е нужно да е в Търново, понеже няма да се превозва пеша, тъпако. От София има най-добра транспортна схема до цяла България, а не от Търново. Като се изцепвате, със задниците си ли мислите, или все пак имате и по някой неврон в главата?

Ти сигурно си софиянец и не ти се е налагало да използваш " най-добрата транспортна схема" за да си свършиш някаква работа

с киберножа... Действа ли вече? По здравна каса ли става...или е само за тия с пари?

Най евтината с кибер ножа е 8 000 лв.За циклото - не зная.

" Новата апаратура за циклотрона ще се помещава в специализирана сграда, която предстои да бъде построена, за да се произвеждат изотопи за диагностика на онкологични заболявания," ЗАЩО така бе хора, защо не построихте сградата, аз не си купувам кухня преди да си построя къщата, защо пак каруцата пред коня, значи апаратурата пак ще стои да чака да се построи сградата. Типично по български. Защо не можем нищо като хората да направим, ако е имало средства за усвояване по ЕП, то трябва всичко да се прави паралелно........

Явно са малко хората, които са наясно с материята. Сградите за ядрени инсталации се строят СЛЕД доставянето на инсталацията! Разбирам, че много хейтъри са недоволни, че у нас се случват и хубави неща, но дано за конкретния случай, не им се налага да ги ползват! Поздрави!

Боце знаем че си експерт и по ядрените инсталации????така че не се хаби сега а кога резнеш лентичката,,Не си по умен от мойто пале ама здраве да е,,

нямам думи. Апаратурата пристигнала, а сградата в която ще се сглобява ще се строи от сега нататък. Дали след построяването й апаратурата ще е все още годна или както в много случаи нещо липсва (откраднато) или не е доставено

Бе ти нещо си недоволен май от "великите" постижения на другаря полубог Бойко Борисов който толкова неща прави за онкоболните? Няма значение факта, че поставя каруцата пред магарето. Отначало откри първия ПЕТ скенер в София, като тържествено му резна лентичката, само че нямаше изотоп за него. Сега вече апаратурата са я осигурили, ама за сградата ще мислят после, така май се оказа нали?

Смешни пари за живота на толкова хора, като само за тютюнджиите се дават от бюджета по 100млн.лв., ВСЯКА ГОДИНА

Омбре - пушачите ги внасят тез пари в бюджета за седмица.

Трай коньо до зелена трева....Сграда за циклотрона която тепърва ще се строи, жална ни майка!

Ако този проект е стартирал през 2012г., защо чак сега са се сетили да строят сграда, където да помещават машината?! Изневиделица ли я е донесъл Дядо Коледа, или какво?

Подобрява се диагностиката,не директно лечението.

Вече виждаме плодовете на това, че станахме част от цивилизованото човечество. Вече не сме изостанала страна без високотехнологични производства. Благодарение на грижата проявявана от структурите на ЕС можем да се похвалим вече и сподобни наукоемки производства.

Нещо не ти разбирам поста. Съркастичен ли е , замъглен ли си? Пояснявай са

ПАК МНОГО ШУМ...РЕЗУЛТАТИТЕ "ВИДИМИ" КАТО ОТ ГЕРБ...

Уорлик още през 2012-а беше дарил с много медиен гръм и трясък тези пари. Ясно е откъде ще се купува циклотрона.

дано помогне на много много хора

да видим кой ще има достъп...безплатно ли ще е... Па тогава с рекламите.

Как ще е безплатно бе . Кат магистралата- ако искаш плащаш , ако ли не , никой не те кара на сила. Имаш избор.