БАН: Официалният език в Скопие е "северномакедонски български"

"Етническото самосъзнание е нещо, което всеки сам определя", споделя проф. Васил Николов

Обратно в новината

Коментари - БАН: Официалният език в Скопие е "северномакедонски български" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво значение има, след 15 години официалният език на СМ ще е сръбски.

Поредното доказателство че с всяка година все по неграмотни ама успешно надупени за аванта и власт се роят из света:(((((

На кой му дреме и защо се занимават с глупости - след 10-20 години официалният език ще бъде САМО източно-албански! Ама нашите тулупи не смеят да кажат нищо за албанците щото не е полит коректно и не е разрешено от атлантическия алианд който диктува тука! По лесно им е да лаят срещу братята сърби, а в бъдещето на македония няма нищо сръбско..но пък това устройва антируския дневен ред, понеже сърбите не се подчиняват на алианса.

Много ми е интересно какъв е езика на една държава създадена след решение на Коминтерна.

Албаннски

а ние българите какъв език говорим?за мен това е църковнославянски наложен 893 г на преславския събор,изконния ни език даже няма единно мнение.съвременния български е най далеч от другите славянски езици бидейки аналитичен и споделяйки граматически характеристика с румънски и албански.т.н..македонски е също аналитичен и споделя балканския езиков съюз.мисля че асъл българския е сходен с чувашкия и се водят от булгарската група или огурски тюркски,но е твърде различен от общотюркските огузки,карлукски,кипчакски и т.н.

Първо на събора се решава да се нарича църковнославянски със 7 на 6 гласа, като чужденците знаят че е български и гласуват за старобългарски, а един нашенец (русофил) гласува да е славянски. Няма славянски език. Всички слвянски езици от 9ти век са били аналози на българския по просветни и исторически причини. Румънският трудно може да оприличиш на български, макар да сме ги владяли с векове и около 30% от думите да имат български произход. същото се отнася и за албанския. И там имаме присъствие , но това там ако не си ходил си е някакъв илирски диалект. И двата езика изобщо не приличат на бълграски , а северномакедонският си е чист български. Отвори сборника на Братя Миладинови и прочети песните - наследник на езика на Дамаксините, че даже и по-близък до съвременния български от онзи.

Ако питаш за езика, на който е говорел рода Дуло - световната историческа мисъл твърди, явно с основание, че е тюркски (не турски)

Глупости, няма единно мнение, има различни тези, това е така, защото българите са един от най-старите народи, оцелели до днес и някой държави крият а други са унищожили паметници и артефакти свързани с нашата история. Ако си млада държава или народ, лесно може да се каже. Ето знае се САЩ кога са създадени и хората, от къде са дошли.

Абе гургур, ти да не си малоумен? Човека ти говори за българския език - славянския език, ти му говориш за прабългарския, който е от групата на тюркските езици. И какво да направим че Климент Охриднски е избрал да нарича славянският език който се говори в България "български"? Да си променим името на езика ли? Сега след 10 века? Ами значи и французите трябва да си променят името на езика, защото оригиналният франкски език говорен от франкските племена е бил немски, а не романски като днешния френски. Вие македонците сте много слабоумни хора честно.

А защо не и следващата стъпка - северна македония -> западна българия?

Щото българите са по-малко от шиптърите там

Български диалект!

„...немският се говори и в Германия, и в Австрия, и в Швейцария и никой не говори за австрийски или швейцарски език. Говорят за швейцарски немски, австрийски немски...", Може още. Например американски английски, мексикански испански, колумбийски испански, аржентински, чилийски, перуански испански, бразилски португалски... Но те не искат да стават смешни и си говорят просто на английски, испански, португалски.

Какъв ни е проблемът, не знам. Северномакедонски български ми звучи доста глупаво. Нека оставим хората и езика им на мира и да се насочим към сближаване на отношенията между народите ни.

Вижда се, че не знаеш.

Ама то влизането в ЕС е по желание! Никой не Ви кара на сила!

Абе нямаме претенции, но какво пречи по някоя друга виличка на Охридското езеро? Няма само да пълним гушите на Гърците я! Щом е северно македонски Български, значи е Български!

Мани ако Македония влезе в ЕС и българите застроят около охридското езеро ще стане като слънчака и ще се напълни с екскременти :)

В началото на 19 век византийците са имали подобни мераци към "диваците" от тракийско нагоре. Така лека полека покрай православието във всяко по-голямо населено място са се откривали "елиногреческий даскала", а покрай тях по-видните българи вече са започнали да плямпат на гръцки за престижие и от сръбскоруските фамилии завършващи на "ич" или "ов/ев" вече са се кръщавали с гречки фамилии. Пък и във всеки град е изниквала по една гречка махала дори и по Дунава. Добре ама ние сме се усетили и със Екзархията сме им разказали играта на маляките. Това обаче решихме да го приложим и в Македония като по същото време бг училищата бяха в пъти повече от сръбските и гръцките. Аха аха да вземем тая камениста земя и две национални катастрофи заради нея. Дано няма трета че ще е фатална за нас.

Пишеш така, сякаш не сме били в една държава.

ПО СКОРО ЕЗИКА ИМ Е ШИПТЪРСКИ

Нашите копират гърците, но папагалски , примитивно и нагло. Не съобразяват, че името Северна Македония, не съдържа името гръцка и гръцка претенция към идентичността на македонците , а името северно македонско български , съдържа българска претенция . Не вярвам тази претенция да бъде удовлетворена, а само да засили позициите на македонизма, точно на антибългарска основа, а не на пробългарска. Още повече, че македонците добре знаят, че скоро няма да ги приемат и то не поради България, но българите удобно ще бъдат обявени за основната причина . Взаимните истерии устройват идеално комунистическите номенклатури , които управляват и двете страни, те удобно си прехвърлят топката , уж като врагове, а всъщност като като добре синхронизирани играчи , които така винаги могат отвлекат вниманието от проблемите и издънките си в собствените страни и да укрепят позиции с атаки към съседите. Печеливши освен номнклатурата са македоноското съзнание, което се утвърждава още повече и руските и сръбски интриги за вбиване клин в Европа и на Балканите. От подобни караници очевидно няма печеливши българи , а само вътрешните им изедници и чужди врагове и македонската идентичност .

Напротив двата двата подхода са напълно различни, общото е че и двете държави не желаят да бъдат нападани с лъжи и претенции. Не си компетентен

Всъщност от БАН противно на декларираното не правят научно , а политическо изказване. Довчера според БАН научно езикът беше български , днес северно македонско български. Става дума не за наука , а за политическа борба за именуване, в която важно е да има името български в езика , щото според политици с представи от Илинденското въстание ще накара македонците да си сменят националната идентичност, придобита преди 75г. Само да уточня , че дори най-пробългарският политик в Скопие- Любчо Георгиевски , смята , че езикът и народът е македонски, смята се за българофил и на последните избори имаше 2 процента. Всъщност определени среди от двете страни ползват популистки темата , за да си затвърждават вътрешно политическите си позиции и кариери. Освен политиците от двете страни, печелившо е и македонското съзнание, което при всяка атака от София се преутвърждава. Тук много добре знаят, че книжовен език не се признава, а ползващите го имат право да си го именуват , без някои отвън да може да им наложи име. Обикновенно се дава пример с немският, но никога примери като този с норвежкият , който е като датският, но не се нарича датски , а норвежки . Да не говорим, че се твърди , че хем книжовният език е нововъзникнал през 1945 хем , хем че е старият, а за капак е не само признат , ами и налаган с името македонски от българската държава на собствената и територия в определен период след възникването му. Тъй като българската политика се определя от еднокнижници без никакви позиции, визии и капацитет за сериозно политика нещата по темата са оставени на самотек да се движат аматьорски от примитивните представи , интереси и истерии на малък коалиционен партньор , чиито лидер се води от интереса си да продължи потомствената си номнклатурна кариера,, да прибави още някоя тераса и евро от паспорти и рушвети , а ефектът политически е повече македонизъм в Македония и омраза към българите , възприемани като душманите и врагове на македонците. Докога уж старата ни държава и народ , ще се държат като малолетни пубертети , пригласящи на користни въжеиграчи и авантюристи , е трудно да се предвиди, но общото впечатление е за незрялост , едноизмерност и безкнижност.

Е сърце българско !!!

окъпеш мръсен македонец остава мръсна вода и чист българин а нека се хапят по задника

Еееех мераци...ама никакъв шанс там да се съберат повече от 1% които да се наричат българи. А най-бързо множащи са кои? Ще стане чист албанец ако го изкъпеш :)

Не случайно ни правят езикова реформа братушките в посока Руски, а в Македония посока Сръбски и сега македонския диалект звучи по-странно, особенно за хората от Черноморието, за шопите македонския диалект си е майчин език. Да пусне някой записи от 40-те години, от София и Скопие, говорят в стил Симеон Скас Кобургодски. Демек тука го “ядеме дървото” от братушките, нашите “спасители”!

Що е маке, все е българско, езика също, точка

НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА. ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ " МАКЕДОНЦИ"". СТИГА СИ "ЧЕШАХТЕ ЕЗИЦИТЕ".

Кой ще ми обясни защо искаме да си нарекат езика български, имат си словенски, хърватски, сръбски, е и македонски.

забравих, черногорски език има, а и босненски

защо! ПРАВЯТ НЯКАКВИ МЕНТАЛНИ КОНСТРУКЦИИ ЗА НЯКАКВИ КОНСПИРАЦИИ В БЪДЕЩЕ, КОИТО БИХА МОЛГИ /СПОРЕД ТЯХ/ ДА ПРОИЗТЕКАТ, АКО ПРИЗНАЯТ ТОВА, КОЕТО Е ФАКТ - МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК!

Забравиха, че първи НИЕ, Първи в целия свят, Първи на Земята, и на Луната ПЪРВИ НИЕ ги признахме за държава. Боклуци лайняни.

Официалният език в югозападна България е Българският , разбира се :))) Така си е от векове , място за спорове и някакви " учени " НЯМА ! Със здраве !

какьв бьлгарски език,такьв език не сьществува,в бьлгария се говори славянски език,данеби цяла изтоцна европа барабар с русия да говорят бьлгарски,

разкажи ни за него Сигурно и европейски език има. И американски...... Не е нужно да си по казваш простотията на всички А в московията, офицялният език е на база старобългарският, само си го признават, ама му викат църковнославянски - комплексарщината не е запазена марка на "северномакедонците" :-)

Българският език е в основата на така наречените "славянски" езици. Специално руският е оформен от църковният български. Не слагайте каруцата пред магарето.

Регионалните писмени форми на българският език всъщност са три : български, северно македонски и езикът на банатските българи.

Тракийски, Родопски, Добруджански и още много говори и наречия.

Не писменни форми

Какви сме ние да определяме езика на друга държава как ще се нарича, не ни е работа, както искат - така ще го нарекат. Ето австрийците и част от швейцарците са си оставили името, че езика е немски, така са решили - така са направили.

спира в северна македония да говорят на немски Ама да ми крадат историята и езика - не са познали, докато говорят на български, ще го наричат български

Кратко, ясно и точно. Така трябва да се казват нещата без излишно витиевати приказки. А тези нещастни объркани още от интригите на Сталин хорица да вземат да послушат Борисов, че птичето веднъж каца на рамото.

Без това македонците са по-малко от милион. Половината ще вземат български паспорти, а на другия половин милион ще дадат доброзорно албански паспорти и накрая ще имаме Южно Албанска Северна Македония. И да се свърши с тези жалки объркани хора.

Щом говорят български са българи, ако ще да се имат и за марсиянци!

Абе, умньо, северно американците, които говорят английски, англичани ли са? А по-северно американците, дето говорят френски - французи ли са? А южно-северните американци, дето пък говорят испански - и те ли са испанци? Айде малко мисъл да вложите! Този път много добре са се изказали хората от БАН. Абсолютно подкрепям!

велко ти си македонец когато не си добре измит и българин!!

МАКЕДОНИЈА БУГАРСКАТА АКАДЕМИЈА НИ ОБЈАСНУВА ЗА ЗАЦЕМЕНТИРАНИОТ ИДЕНТИТЕТ И ЈАЗИК: Во Северна се зборува варијанта на бугарскиот јазик!

Е този език е Български език с много грешки. Но с по-добро училище може да се поправят нещастните хорица. Те циганите научиха български, че що не

Зацементирана ти е тъпата македонска глава.

Елита на Северна Македония е от сръбски комуняги

Сръбските тайни служби още клатят клетите хорица. Тикат фитили на хората да има враг. Комунягите обичат да има враг, че да има от кого да спасяват. Но те хората в Македония си ги знаят.

Хора, които се отричат от родината си и плюят по рода си са почти като тези, които се отричат от майките си. Не ни трябва да се занимаваме с тази смешна държавица и населяващите я туземци.

сръбски комуняги ги управляват

Така е. Като им позволихме да се наричат Северна и не знам си каква "Македония", сега ще признаваме и македонски език. КОЙТО Е КАЗАЛ А, ЩЕ КАЖЕ И БЕ. А СЕТНЕ И ЦЯЛАТА АЗБУКА. Не трябваше да се съгласяме с името Македония. Трябваше да се наричат Западна Румелия, а езикът им румелийски език. И сега нямаше да има никакъв проблем с тях. Навремето Южна България е била Източна Румелия. А македонците щяха да бъдат Западна Румелия, а самите те-румелийци по народност.

ЕС няма да допусне измисленяци. Не виждате ли, че досега им пускат голи обещания и им гледат сеира. Въпросът за българският език и всичките му особености е разгледан още преди 15 години в ЕС. Естествено не може да се допусне едно наречие като отделен език.

Македония вън от ЕС - там управляват сръбски комунисти

да ги вземат албанците

Зоран Заев - македонски социалисти Християн Мицкоски - сръбски комунисти

За ора, дека думат... "Луно, луно, земю македонска, пак ли ке те делиме", ще го измислат ново двайсе... северомакедонски язик, пак ли ке те делиме, колкото и да им набиваш канчето, правилно.

Нито си забавен, нито в която и да е част на Македония се говори така...слаб опит за оригиналничане...

да

нали преспанския договор бе подписан с уговорката македония да се откаже от лъжите си

Маке-донския език е изобретен език от комунистите - смес от български и сръбски, изобретена история, която се побира в един есемес и площ 25 000 квадратни километра. Време е за тоягата с ограничения, защото България първа призна тази държавица, подарихме и танкове, спряхме албанските бунтове и я признахме с най-новото и име. Руско-сръбската агентура в Северна Македония е крайно време да бъде смазана.

Даже не е изобретена, а напълно измислен народ, измислен език, измислена история. В Европа няма по измислена държава, изкуствено създадена с цел подклаждане на проблеми в региона.

Албания по площ е по-голяма от Северна Македония, но не създава такива проблеми. Време е за лов на сръбски агенти в Северна Македония, бесни кучета са.

Македонците са хибридна нация от сръбски сорт хибрид

Променихте си името заради Гърция на Северна Македония защо не си промените езика северно български език

Говориш колкото да си убиваш времето! И на Ирландия и на Северна Ирландия официалните езици са Irish и English, но не съществува Northern Irish език!

Твърдейки, че съществува официален “Северомакедонски Български” език България е на път да сътвори поредната простотия! Официално съществува само Български език, всички други разновидности на този език са неофициални диалекти! В Австрия може да споменават за австрийски- немски но официалният език е GERMAN! Една страна може да има повече от един официален език, но не и някаква изкривена, безсмислена разновидност на официциален език! Официални езици на Северна Македония могат да бъдат Македонски, Български, Сръбски, Албански, ако искат и Английски или Турски но не и някаква смесица от тези езици!

а защо мислиш че трябва да има македонски,а не северномакедонски език.Аз за втория съм съгласен

Нито македонски съществува нито северномакедонски, ако искат да го нарекат по един от тези два начина, тяхна работа, но трябва да докажат, че това е нов език, и макар да има много общо с българския, все пак е различен език със собствена азбука, граматика и т. н. но северномакедонски български език е безумие! По тази логика след някоя година може да се налага да признаваме южно румънско български или северно турско български езици!

собствена азбука? И коя е тази собствена граматика? Това че ги е страх да пишат буквата "ъ" не е собствена граматика

Ай сиктир! Пловдив има повече основания да претендира за "майна" република, отколкото Македония, която от преди Христа не е съществувала като наименование и суверенна държава. Не знам дали и преди това е. Много съм не информиран по темата явно, но си мисля, че да имаш два милиона души за съседи, толкова прости, че да им сменя историята по телевизора, който е на власт, не е в интерес на нито една европейска държава, и със сигурност е лицемерно в контекста на европейските ценности. Вместо прогрес и принос, като част от истинската държава и етност, на които принадлежиш - България, да се изживяваш като жертва и да администрираш тази общност с наименование "държава", е дефект на демократичното общество, на околния свят, което го позволява. България е изстрадала своята единтичност през вековете. Не може днес някакви секти да определят дневния ред на Европа. За българите, македонците са братя, за македонците, цял свят сме им длъжници. Алооо! Ние не сме българи, защото хан Аспарух е бил Аспарух Български! Цялата им доктрина се гради на фамилията на успял пълководец запомнен в историята като Македонски. Хайде значи от утре Русия-Путиния, САЩ-Тръмпания, България-Борисовия.... И да завърша, както започнах: Ай сиктир!

Демократична България и ЕС са истинските освободители на Македония руските шпиони вън от Македония

"Спорът за езика е смешен и никой няма да го разбере." Няма ясна и всеобщо призната процедура по международно политическо признаване на даден език. Това е!

Де факто на Български диалектни варианти говорят всички бивши републики на Югославия . Също чехи и поляци , с тази разлика , че католическата църва е направила и невъзможното да асимилира всякакво наше влияние . Румъния до 1859 г. е използвала кирилицата , като официалния език в 90% от страната отново е староБългарския . Следва намеса на ватиканските педофили ... схемата е ясна . И до днес над 60 % от разговорния румънски съдържа изцяло Българска лексика . Изключение на Балканите са албанците , но и при тях 30% от лексиката е с Български произход . Гърците идват късно на полуистрова , вече споменах родом са от Северна Африка , и нямат нищо общо с нас , за радост :))) Херодот споменава , че заимстват целия си божествен пантеон от могъщите си съседи , великолепни войни и добри търговци . ... с много красиви жени , нашите велики Прадеди. На щита на Ахил освен надписа БУЛ е и Знакът ИЛИ , който векове по -късно се връща у дома , на Балканите , като тотем на Рода Аспарухов Дуло . Седмата поред България , в която имаме щастието да живеем , вероятно са много повече ... Малко се поувлякох , простете , винаги се паля , когато иде реч за Род и Родина . Със здраве ;)

Яки гъби консумираш, мой!

Дуло, Херодот, Ахил, Седма България, българи на луната....ти всъщност не си наред....дали си наясно с това....?!

Човека познава българската история , а ти си смрадлив коняк ;)) Едва ли си чувал за рода Дуло , за Ахил и Херодот пък съвсем .. Скрий се в гетото и коментирай само пайнерските отпадъци .

В България има повече народ с корени от днешна Македония отколкото са самите македонци там. В моя блок живеят потомци на старите македонски бежанци. Вина за днешното състояние носи лично Никола Груевски, който нямаше друга политика освен да лае по нас като някакво бясно, но беззъбо краставо куче. Важно е да не се връща на власт неговата партия. Сегашният премиер Зоран Заев всички запознати казват, че е непринуден симпатяга. С неговата партия ше оправиме работите лека-полека, вече сме на прав път, нямайте гайле.

Македонското БСП си прави предизборна кампания на гърба на България

нсали с шефа и Заев сключихме великия договор

Няма ясна и всеобщо призната процедура по международно политическо признаване на даден език.