БАН: Не сме съгласни с "Хартата за македонския език" на тяхната академия на науките

Позицията ни остава непроменена - официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Подкрепям изцяло петицията и давам своя глас.

Македония, тази от древността не съществува повече, от 2000 г. това е ясно, за целият научен свят . Физически няма живи македонци, избити са, от Римляни и гърци. Всеки, който парадира, че е македонец е или слабоумен или лъжец. Древните македонци са били родствени със съседните тракийски племена. Затова и тръгват заедно на поход към Персия и Индия. От хронистите знаем, че острието на армията е било, съставено, от тракийци сиреч българи, днес по лабораторен път е установено, че имаме около 48 % тракийска кръв. Много историци смятат, че българите на Аспарух (Исперих) са от тракийски произход. Първото писано сведение където се споменава думата българи е от около 350 г. но мизи е от както свят светува. На картите пише Мизия, още България. Константин Велики е мизиец, тоест българин. Християнството е наложено, от нас на гърци и римляни а не обратното. Това е истината, от която бягат всички съвременни лъже кроячи на историята. Ще дойде време , когато всеки, ще иска да се нарече българин!

Щом езикът е същият, името българин е същото, а в България същите българи са българи , в Гърция -гърци, в Македония -македонци, то въпрос на манипулация е , че името българи до Освобождението има някакво конкретно съдържание или пък нещо общо със съвременното понятие българи.Съзнанието е било нестабилно, домодерно , едва попадането в национална държава го пълни със съдържание чрез политика, училище, армия и други инструменти на националната държава, упражнявани поне 20 години . Нашите историци и политици обичат да забравят че българин може да значи различни неща , когато пишат история, но тази разлика е първото ,от което изхождат ,когато са придобивали нова територия . Исторически не сме владяли Македония повече от 10г след Освобождаването и е трудно да очакваме , че старото име българи да се трансформира в съвременното ни българско национално съзнание. Тия съвременни истерии са за вътрешна употреба , двете страни са наясно, че държавите им контролират идентичността и от разстояние нещата даже имат обратния ефект в другата държава , затвърждават националната и пропаганда . Иначе , да , ако македонците бяха попаднали задълго в България щяха да са съвременни българи, дори гагаузите и власите и армъните , без да са имали българското име , попадайки в България са станали съвременни българи, какво остава за македонските българи .

Това какво общо има с истината, че съвременният "македонски език" е посърбен вариант на западнобългарски диалект ???? Нека да се каже ЯСНО от "лингвичарите историчари" , че произходът на съвременния им "Язик" е този !!! Сега могат да го наричат марсиански, мегалодонски или както им е угодно , но с уточнението , че е с основа БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!

Ами , аз коментирам самите становища, не текста в медиите, пък по-голямата част от техните текстове на становищата са именно това , което коментирам- изреждане на имена на хора и изявления, че са българи , а езикови аргументи почти липсват. Езиковите аргументи са познатите небивалици и мантри.. Имало само един език , който бил аналитичен сред славянските и само един със задпоставен член и това бил българският и следователно нямало македонски език. Това е манипулация за деца и всеки учил логика ще се присмее Откъде следва предпоставката , че само един език от славянските може да е аналитичен и защо да няма втори аналитичен славянски език е напълно неразбираемо. Все едно да кажеш , че има само един синтетичен славянски език , това е руски и следователно няма други синтетични славянски езици , няма сръбски , полски , чешки и т.н. Същото е и със задпоставния член . Това въобще не е академично ниво , а предъвквани на глупости, отбиване на номера и познати мантри, които да се харесат на предварително облъчени с тях хора. Не мога да повярвам, че продължаваме да сме на това езиковедско ниво на пълна безпомощност и елементарна пропаганда. Академиците трябва да убеждават учените хора със сериозна аргументация , да избягват компрометиращи ги като елементарни съждения, а не да се занимават пропаганда за неграмотници, затова си има партии , въжеиграчи и всякакви шмекери

Промяна на самосъзнание чрез насилие е невъзможно! Колкото повече македонците са притискани да се самоопределят като българи, толкова повече те ще се отдръпват! Напоследък антибългарската вълна там затихна, но не е възможно да няма противодействие на опитите за насилствено българизиране. Не съм македонец, но разсъждавам от гледната точка на човек с македонско самосъзнание. В този смисъл подобни действия носят щета на българщината. Не знам дали целта не е да се обслужи руския интерес. Разрив в българомакедонските отношения на междудържавно ниво, оставането на Македония извън ЕС като ничия земя е в неин интерес!

принципно сте прав, но в случая става дума за нещо друго... никой не иска от македонците да запишат в конституцията си, че говорят на български... става дума обаче за историческа и научна истина...тази "харта" е дело на тяхната Академия на науките...редно е да не се правят на циркаджии, а да признаят нещо, което за всеки от тях е пределно ясно - че езикът им е български диалект! Иначе те стават смешни и се стига до смешни ситуации като тази, която ми се случи в македоснския град Ресен, където кметът показвайки ми местния исторически музей, в който по стените висят портретите на един куп български политици,/Ляпчев например/ ми казва: гледай какво нещо! Колко много български политичари са родени в нашиот град! Ми - отговарям му - да, много интересно. Защо така се е получило. После ми показва местната галерия, в която основна част от картините са на една художничка от началото на 20 век, родом от Ресен, завършила в Софийската худ. академия, работила цял живот в Пловдив и София и дарила част от картините си на родния си град. Гледай, вика пак кмета, наша художничка, ама завършила в София, па живела и работила в Пловдив! Ми, викам му, кмете,нека е ваша, нема проблем. Щом си е реснечанка...:)

аф

Много загрижен народ, а дали има значение и дали това променя нещо за когото и да било? Също толкова загрижени сте и с кого си лягат съседите ви и дори хора, които не познавате.

Като Българин ме интиресува всичко българско ,а ти ако не си, кандидатствай за зелена карта.Там никой не се интересува за нищо освен за money...

Иване, щом си българин и си загрижен за всичко българско...да беше се погрижил малко поне да научиш правилен писмен български език, бе!

Браво на БАН!!! Да е ясно на всички , че "славяноговорещото " население на С.Македония са Българи , говорещи на Български югозападни диалекти!

Иване, колко хора по света ще се запознаят с това становище на БАН? Като изключим тесния кръг от лингвисти и най-вече слависти, изследващи езиците на славянските народи, които и без това становище са наясно с въпроса, никой! Конситуцията определя официалния език на една държава, там какво пише, това е важно!

unacceptablefever

Най-отвратителното е това "бугари" , което са им набили сърболяците на нашите вардарски "бугари" !!! Гнусното "бугари" всъщност е единствената разлика между БЪЛГАРСКИЯ и Вардарския "бугарски" !!! Официалното становище на вардарската "академия на науките" трябва да бъде, че техният език не е бЪлгарски, а "бУгарски" !!!

Ами интересното е , че това име бугри съществува в Македония още преди сръбската национална пропаганда.

От Френската Уикипедия се вижда, че бугри или бугараши, са наричани еретиците в Средновековна Франция Богомилското движение, се разпространява не само в България, но и в много части на Европа, включително Италия и Южна Франция (Тулуза). Именно в Южна Франция са последните гнезда на катарите, на френските богомили, които се съпротивляват цели десетилетия на натиска на Католическата църква. "От тези времена са останали над 100 топонима с български корен. Интересно е също така да се отбележи, че в катарското движение участват и много благородници, аристократи, включително графът на Тулуза, който загива по време на кръстоносен поход

Един от примерите от становището на акад Радев от творчедтвото от Йордан х. Константинов кърти И ако ме попита някои- школски човек ли си или болгарин? Аз полноответствам: болгарин съм. Очевиднп академикът не го слуша главата, щом мисли, че това подкрепя българската кауза, щото написаното означава , че българин не е етнос , а така се е наричал неграмотния човек и прост човек , както смятат много съвременни учени. Като изхождам от това класическо понятие за българина и чета напълно единодушните противоположни и еднакво скарани с логиката мантри-пропаганди на двете академии се убеждавам, да македонците и те са българи, поне толкова са прости, че и повече.

Ти определено не си българин, ти си ЕнтелектОалец !!! Или, както е писал Паисий , неразумен и юрод !!!

Е, ти пък си истински българин! Прост и намахан!:)

Келепир голям!

Паисий пише, какво са българите тогава , прости без история, те си останали такива, щото никой не го отпечатал даже. Пък ти си академик, прост , ама изпъчен .

Те още не са разбрали че македония е местност а не етнос ... какво остава за език. Няма кой да им каже явно :)

де.... това е. Има ли австрйски език или швейцарски? Или австралийски ? Тия македонци са луди. Е няма да стане тая, щото НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО. БАСТА!

Наскоро намериха неизвестни до сега стихотворения на Н. Й. Въпцаров писани на родният му език, чете се лесно защото има "щ" има "я" и " ъ", поета не е знаел, че тези букви са забранени. А са забранени, защо?

Официалният език на всяка държава е този, който е записан в конституцията! На Хърватия дали е харватски или сръбски, на Босна дали е босненски или сръбски, на Молдова дали е румънски или молдовски, се решава от националните парламенти! Позиция на научна институция на чужда държава по темата е намеса във вътрешните работи на една суверенна страна и е враждебен акт. Какво се цели? Ако целта е македонците да се самоопределят като българи, това е най-зловредния акт. Ответната реакция е, българите искат да ни претопят!

Без коментар. Аргумента ти е необосновано под плътен и абсолютно не компетентно изложен. С една дума. Тъпо.

Научните аргументи са важни, това което казваш е политическо говорене. Истината е че старобългарският книжовен език е най старият по документи език, що се отнася, до така наречените славянски езици и е в основата на славянската литература и религиозна книжнина. На български съм говорел в Узбекистан например и месните с интерес са ме питали на какъв език им говоря, разбират ме но не е руски. Това е защото Християнството (Православието) е посято в Киевска Рус, със старобългарската книжнина, от времето на Каназ Борис и Цар Симеон Велики, 9-10 век.

Те са българи бърболяч

Господи прости им на братята македонци, те не знаят какво правят...

БАН и за китайския да се произнесе, че е бъргарски, пак нищо няма да последва. В македонската конситуция пише, че официалните езици в страната са два, македонски и албански, точка.

македонците и в конституцията да си запищат, че говорят на китайски....пак щеси остане български езикът, на който пишат и говорят

А бе тия академици да се сетят кой техен чл. кор. ПРЪВ се изказа в полза на Т.НАР. македонски язик!!!

Като има вече отделни езици - сръбски, хърватски и босненски, защо пък да няма македонски и български?

четох , как в тогавашна Македония наш режисьор съвместно с местен правят театрална постановка и когато нашият усетил, колко е осакатена българската азбука при преправянето й в "македонска", попитал колегата си : "А бе вие как се оправяте без буквата "Ъ", той светкавично му отговорил - "Не ме питай братко ! Ако сега ми отворят сърцето, в него "Ъ" ще намерят !". Когато сърбите са разбрали, че не могат да накарат българите в Македония да се чувстват сърби, са започнали "македонизацията" им, като първата им работа им била да изхвърлят от азбуката им най-българската буква "Ъ", и "Я" и "Щ" и още... Канели някакви продажни "професори" от Щатите да ги убеждават, че не са българи. И затова ако не се лъжа известният Бешков, казва : "Македонската" азбука се нуждае от малко букви и много долари".

скоро ще сме македонска провинция с управници като ГЕРБ

Не съм се съмнявал и за момент, че "братятя" македонци ще кажат друго освен това, че има макидонски език, който няма нищо общо с българския. Но виновниците за това сме си ние и то най вече Ж.Желев-жабата, този малоумник Филип Димитров, а сега и пкихоневротично болния Б.Б.

Прави са тамошните академици - македонският език няма нищо общо с българския и е много по-близо до илирския, т.е. до албанския, който като звучене дава представа как вероятно са звучали траките. Проблемът е, че тамошото население не ще да говори на македонски и продължава да говори на развален български.

Македония като отделна държава от България и най-вече като отделен "народ" се дължи на Москва. Именно кремълските изчадия създадоха тази "нация" в лабораторни условия, и до ден днешен я поддържат срещу нас. Но, това е неразбираемо за руските помаци в България, тази сган ще продаде и майките си в името на Матушката си.

Интересно защо тогава първата държава която е признава е България благодарение на Ж.Желев и Ф.Димитров !

Балкански

На колко години си?

Нищо добро не е дошло от там. Ако бяха много хубави нямало да ги изгонят от там. Време е да се престане с тази тема. Тук има достатъчно проблеми. Албанците ще ги оправят.

Заради дупедавци като Ж.Желев , Ф.Димиторв и Б.Борисов един диалект се превърна в език !!!

Ма кой ви пита вас съгласни ли сте или не? И да не сте, какво ще направите по въпроса бе банаджии??? Тези хора как се самоопределят е последното нещо което би трябвало да ви вълнува.

Вчера видях един македонец да казва на останалите македонци: Македония е българска и един ден ще принадлежи на България. Така че тия "небългари" дето тук пожелават Македония да я завладеят албанците да го духат на духа!

Напишете на скапаните български учебници - Македонски език и им ги пратете да учат!

Събранието на МАНИ е мани мани .

Сръбската диктатура е наложила на хората във Вардарско македонизма, но Гърция изцяло е заличила българското в Егейска Македония !!! Да не говорим за Одринско, където всичко българско е изтребено до крак :((( Така, че сърбите са най-некадърни в етническото прочистване на българи !!!

Божо Вампира, Бог да го прости и дано не се е продънил в пъклото, че беше комунист, простичко казваше, че македонската писменост е българско писмо написано на сръбска пишеща машина.

Не е Божо, а един австрийски професор но му забравих името.

Важно е обаче какво ще каже БАНкянския помияр еБАН!!!

Сигурно ще те препрати към гореща супа?

Много умно...тъпак

Nikos

" -официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език" Това е ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНА и чест прави на специалистите от БАН, които пълногласно са исказали становище и заключение! Крайно време беше да се тръгне по тази пътека и да не се допускат АБСОЛЮТНО никакви компромиси с генералната НАЦИОНАЛНА, по същество БЪЛГАРСКА линия! Хайде стига сме пускали аванти на тази сърбо-отхранена македонска номенклатура! Би трябвало да вземем за пример гръцката политика и твърдо да отстояваме националните си интереси!

Nikos

изказали и правилното писание- Сори

не е важно кой какво прави- важно е да се мразите с македонците

Не Чичо Сам а Путьо, Ко и сърбокомунистите.

А нещо относно македонската провинция подвизаваща се като спътник на Земята и именуващ се Луна , дали споменават в тЕхната си академия на науките ?

Стига глупости, ако някой може да прочете "българския" език на Паиси в написаната му (преписаната) история да дойде в БАН да се заяви ....

Александър Македонски, ако беше жив, нямаше да може да прочете нито едно изречение на така нареченият македонски език, нито от гръцкия език тъй като тези езици са далече от езика на който е говорил Александър Македонски, въпреки че гърците го смятат като част от тяхното културно наследство.

Е то щото Аспаруха и Кубрата щеха да те разберат пък теб ...

Ти говорил ли си с Аспарух и Кубрат , та си наясно кого ще разберат ??? При всички случаи кирилицата е създадена в БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ от Климент и Наум!!!!

Такава личност , Александър Македонски не съществува в световната история ! Дори гърците го наричат Александър Великий !

Александър Македонски, колкото е гръцки, толкова е и български... а културното му наследство е световно. Гърците - модерните са едни фалшификатори и си присвояват чужда история за своя.

Ами да!

абсолютно сигурно е, че Александър Македонски, ако беше жив, нямаше да може да прочете нито едно изречение на така нареченият македонски език, нито да разбере нещо, ако му говорят на така нареченият македонски език Със същият успех мога да говоря на български на някой днешен грък и няма да ме разбере какво искам да му кажа. Така нареченият македонски език е изобретен в Москва

Албания да ги превзема тия вече и да се проключва с тоя сръбски експеримент наречен-“Македония” ,поне албанците си знаят кои са не се претендират че са марсиянци ,

Косоварската академия на науките е изчислила , че косоварският език е много по-древен от албанския с има няма 1 00000000 години и няма нищо общо с него :)))))

Само олигофрен може да пожелава това! Македонците може да са промити мозъци, но Македония е българска земя! Албанците да си седят у Тирана.

Това е "тристаен апартамент"! Само дето думите "соба" и "стан" съм ги чувал само от дядо ми, баба ми и техните набори.

Българската историческа наука доскоро беше под диктата на Москва и не можеше да изрази ЯСНО и КАТЕГОРИЧНО ФАКТЪТ, ЧЕ МАКЕДОНСКИТЕ ХРИСТИЯНИ СА С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД !!!! Българската комунистическа партия има един огромен грях спрямо българите в Македония !!! Комунистическата власт не само , че не защити българите в Егейска и вардарска Македония, а се опита да тероризира и нашите собствени българи от Пиринско да стават "македонци" !!! Тя, тази комунистическа власт успя да убие националната памет на българите, като заменяше истинските БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ от борбите за национално обединение с фалшиви престъпници , докарали една чужда власт в Родината ни !!!!!

Мбу-ха-ха-ха! Тогава що пра-дядовците ни са говорили един и същи език?! "Македонски език"! Лее, майко!

Един еБАН не бил съгласен, ама късно... Боце вече се изходи...

Що е маке - все е лайно. Ако не вярвате, потърсете във Ватиканската библиотека истори§ески данни за държава с името Македония. И няма да намерите нищо. До преди 18г. съществуваше само географска област с това име. Ако има някой нещо да ме обори, ..... ама няма с какво.

Приятел, макетата са си наши българи, а античните педери македонисти са л---а !!!

Само след изгонване на руснаците от Македония отношенията ще се възстановят. Заедно със сърбте осъществяват антибългарска позиция, която трови всякакви отношения и е редно македонците да извървят пътя си до НАТО и да прекратят идиотските си лъжи. На Македония и Сдърбия предстои да се признае антибългарски геноцид по времето на комунизма и ние трябва да заявим претенцията си, след като те са пълни идиоти с нас. Зад всяка дрязка стои Масква и е редно да пъдат запитани докога ще тровят отношенията ни чрез кукли?

Гумата, сега на мястото на МАсква седи Уашингтон. Анадънму?

За съжаление , си прав :(((( Трябва да си оправим собствената държава и тогава македонците ще се сетят , че са българи !!!

Много грешиш да обвиняваш руснаците за македонската идея. Тя си е великосръбски проект.

Македония е Югославски проект , на Тито хърватина с подкрепата на Раша . Ако беше сръбски, македонците щяха да са сърби , като моя прадядо от Ниш -посръбчен шоп от Моравския край. С присъединяването си към Югославия,Сърбия загуби възможност да присъедини сърбите от Босна ,Хърватия и Черна гора като албанците от Косово и унгарците от Войводина получиха широка автономия.Т.е разпад на Сърбия гарантиран.

пишете в търсачката на Тубата .....................................................Битва под Веной (1683 год) отивате на 11 : 00 и рускинята казва на чист руски че Султан Селим Гирай атакува австрииската армия, разположена на зимни квартири в БЪЛГАРСКИЯТ град Скопие Рускинята не казва - МАКЕДОНСКИЯТ, не казва ГРЪЦКИЯТ, не казва ТУРСКИЯТ нито АЛБАНСКИЯТ град скопие а БЪЛГАРСКИ !!! Толко по въпроса за македонският език и македонската нация https://www.youtube.com/watch?v=NP-skApwuMw

Крайно време е поне веднъж България да защити своите исторически интереси. Няма македонски език, а има македонско наречие (диалект) на българския език. Крайно време е и ние, поне веднъж в нашата следосвобожденска история, да постъпим като гърците!!! Браво на академиците от БАН! За разлика от тях Борисов и лъжепатриотът Каракачанов подписаха документ с македонските управници, чрез който признават съществуването на македонска нация и македонски език!!! Македония не бива да влиза в Европейския съюз докато не се съгласи със становището на България!!! В противен случай ще настъпят големи усложнения за бъдещето на България!!!

Капитана, подкрепям!

Късничко! Борисов им разписа празен лист.

МАНИ ги тия, бе...

Абе заща се бъркате във вътрешните равоти на суверенна държава,изкуфели старчета

Сега Каталуния и Хонг Конг като такива ли да ги броим? Шотландия и Ирландия? Баска република? Обзалагам се на всичко, което имам в сметката, че ще почнеш да ми носиш вода от 10-та река през 9.

Този е просто хейтър, който иска да бъде руган, защото е изтърсил простотия !!!

PEYTSCH

Никакъв коментар, а направо „чао“ на смешниците от скопско-вардарска комунистическо-сръпска мафия...И на „чист“ диалект „ай сиктир“ в албанското наводнение...