Коментари - Гласуваха БАН получи 10 млн. лв. повече | dnes.dir.bg
назад

Гласуваха БАН получи 10 млн. лв. повече

Депутатите решиха да увеличат бюджета на БАН с 10 млн. лв., а този на СУ ”Св. Климент Охридски” с 500 хил. лв.

Обратно в новината

Коментари - Гласуваха БАН получи 10 млн. лв. повече | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Убиеца от снимката, защо е на свобода?

Господине, СУ, специалност Право, племенника ни завърши и сега знаете ли къде работи. Ще ви кажа. На едно от летищата в Германия, като общ работник, горива и пр. на самолетите. Казва се Ганчо. Майка му е учителка, а баща му е строителен техник. От бедно семейство е. Да, от моят род също имаме завършил висшу, но.. през соца и знаете ли как се влизаше, т.е. за хората, които не знаят да им светне. От цял регион приемаха само два души, а сега под път и над път учат за юристи в СУ "Св.Климент Охридски", София. от провинцията. Де да беше така, когато нашите деца завършиха през 2002, още тогава трябваше и трябва да бъдат ликвидирани ненужните университети. И тук крадене, през соца крадене-лихвоточки, ергенски данък, детски влог в ДЗИ, 3000 лева долара, Първа частна банка,, някои хора от ДС имат от 26 години, децата им по няколко жилища и сега бащите им по на 75/76 години обикалят света, обикалят бг, живеят си по жилищата от град в град. Не съм по темата` много напакостихте на обикновените хора и то много лесно - оставяш ги без работа от 1999 и им гледате сеира, дискриминация, нашето мина, но поне дано всичко е било, а и сега все пак по-може човек да започне работа, границите са отворени, но 1999 по времето на сдс, беше си много страшно, най-вече за тези, които нямаха пари от родители, продадоха си жилищата, за да не умрат от глад. за народа няма значение, кой ще е на власт, но за нас нищо не ни спира и харесва в булгаристан. пълна цигания на където и да се обърнеш. пари имат, но като си прост не става. а и като излезеш навън виждаш само възрастни, пенсионери, и работещи на преклонна възраст. живи и здрави бъдете, но ОТНОСНО УНИВЕРСИТЕТИТЕ ДОРИ ЗАКЪСНЯХА... не ми публикувайте, нямам желание, ей тъй младите ако не знаят, а и не знаят, как е било през соца,

Менда лъже - порите по оперативната програма са 300 млн ЛЕВА за наука за 5 години. При това се дават само за центрове за върхови технологии, които забележете трябва да са нещо като НПО. От тия пари 70% са за основни средства, а останалите трябва да стигнат за командировки, консумативи, публикуване и дисиминантни програми, за заплати на няколко щатни млади учени. От всички излиза, че учените, които работят по тия проекти трудно ще получат на година по-малко от една месечна заплата 400-500 лв. Освен това така са я измъдрили програмата, че тия центрове не могат да произвеждат или продават нещо, а само да предоставят Ноу-Хау ??????

Снимката ми харесва . И човека. Веднага си личи , че е бил комунист романтик / по негови думи / . Сега вече е друг - пиян уби с колата си човек , сговорлив е за всякакви подкупи - така да се каже -достоен романтик от плеядата Куневци , Вълчевски и дррррр

продънен и скрит костовист

Улисани в дребнотемието, сме пропуснали набезите на кривколюната напаст в Европейския съюз и у нас. Ако страдате от слънчасало въображение, непременно ще ги видите да газят от нива в нива, да завладяват обществената среда. Папагал до папагал, майно льо! Не можеш да минеш по улиците, без да се спънеш в тоя пернат дзвер. Седнеш някъде на баничка с боза, и мигом те връхлитат поне десет папагала кълват баницата, цвъкат курешки в бозата, народът пищи ужасен.Паника, безредици, полиция, сълзотворен газ и агресивните инвазивни папагали са обезвредени. Не ви се е случвало?! Няма и да ви се случи, не и по нашите географски ширини. Но покрай папагалите, солидна част от европейските данъци ще се преместят в джобовете на научни светила.

С какво се занимават синодалните старчета на Дянков, доколко е оправдано съществуването на БАН- част от отговорите тук. България отсъства в каталога на успешните академии, но извисява ръст с най-богатата научна мрежа от институти. В БАН работят близо 3000 души, а в американската академия около 2000. Българската академия на науките е структурирана в 9 тематични области, с 50 института, 2 943 научни работници и 72,846,900 годишен бюджет. За сравнение: > Германия, със своите 80 милиона население, изостава чувствително по брой научно-изследователски института на глава от населението. > В Националната академия на науките в САЩ работят около 2000 души. > Британската академия получава около 30 милиона държавна субсидия. Другата част от средствата се набавят от организации, министерства и други институции от заявки за тематични изследвания. > Руската академия на науките има Институт по история и Институт по език и литература. Ние имаме 8 в същите области.

Националната академия на науките в САЩ дава ли над 60% от научния продукт на САЩ, както е БАН за БГ?

В ИПИ ли работиш?

ВИДЯ СЕ КОИ ПАРТИИ РАЗХИЩАВАТ ПАРИТЕ. ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ, АКО ТЕ СПЕЧЕЛЯТ БЪДЕЩИТЕ ИЗБОРИ!

ВИДЯ СЕ КОИ ПАРТИИ РАЗХИЩАВАТ ПАРИТЕ. ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ, АКО ТЕ СПЕЧЕЛЯТ БЪДЕЩИТЕ ИЗБОРИ!

someone

на търновския да не се дава нищо. ще отиде за покупка на апартаменти на някого или някоя дебела баба професор да яде безплатно пържоли на конференция в брюксел.

По коментарите ти разбирам, че постоянно си дислоциран на 4-ти км, но откъм Топлофикация-район "Изток".

Дислоцирам съм доста западно от посоченото от теб, но те съветвам да провериш за какво ще отидат 2млн. от гласуваните 10млн. днес. Ще ти подскажа: За пожизнени премии на мухлясалите комунистически феодали, няма да е за наука.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО МУ ПУКА НА ТОЗИ КЪРЛЕЖ ВЕЛИКОВ ЗА БАН!ИСТИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА !НЕГОВАТА ФИРМА АКВАХИМ Е ОСНОВЕН ДОСТАВЧИК НА КОНСУМАТИВИ ЗА БАН!ТЕ ТОВА Е, ТЕ! ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА БАН, ПОВЕЧЕ ЗА МОНТАНСКИЯ ЦАРИСТКИ ЛАКЕЙ ВЕЛИКОВ!ФАКТ!!ЧОВЕКО ПРОСТО СИ ГЛАСУВА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СЕБЕ СИ!....РЕФОРМАТОРСКА СГАН!..А НЯМАЛО КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?!?

....а за "феодалните старци" не си прав и безмислено е да повтаряш кухите лафове на оялите се политици, които за пари се "отдадоха под наем" .............

Споко, има и за тях -около 30%

А защо няма повече пари за Селскостопанската Академия. Тя има повече приноси за земеделието и практиката, отколкото феодалните старци от БАН.

и за Леснотехническио

Като се видим ще те черпя! Не само бабички и бременни с колата можеш да газиш!

Кьор фишек пара. Какви станаха професори ?

Те професорите станаха повече от студентите ? Титли за парички от данъците на работещите и тавана на пенсионерите. И какво е създал БАН или СУ ?

БАН с охота се включва в международни научни инициативи, финансирани с парите на европейските данъкоплатци. Проект за 2013-2015г.:Европейска мрежа за инвазивните папагали: изучаване динамиката на инвазия и рисковете за селското стопанство и обществото. Екип на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания участва в този проект. Поклон доземи!

И какъв продукт през последните 10 год. е създал БАН ? СУ да си вдигне таксите. Става бакалавър и духва на запад с нашите пари учил.

Номенклатурата на феодалните трапосерковци в БАН пак победи. И да не мислите че тези пари ще отидат при младите учени! Както казват пшо шопско: "надай се куре на пияна жена". Тези пари ще изтекат в подвижните пясъци на доносническата номенклатура на БАН. Налице няма да има нищо - ще ги изядат, ще ги изсерат - и всичко в канализацията. Можеше да се отпуснат пари но при едно условие - пари срещу реформи. правят с ереформи - получават се пари. Иначе не. Сега феодалните старци започват да стяхат софрите. А на младите учени - чеп. Отзад.

А защо да идат при "младите учени"? Те с какво са по-добри от "старите учени"? Тичат по-бързо 100 метра?

Ментооо!

"Навсякъде в развитите страни финансирането е на проектен принцип.." -рече Мента! Лъжеш нагло, Менто!

Алооо, Мендо посочи къде по света паметници на културат към съответен БУЗ се финансират от проекти. Абе чули сте нещо за проекти, но идея си нямате какво значи научен проект, а не такива като вашите да се краде!

Имало и достойни депутати. Браво на Борислав Великов, един очевидно далновиден човек.

Точно тоя принципно не е за "Браво"

В Бан 90% от хората са изкуфели измислени професори и академици, които цял живот са преписвали чужди разработки по най-безумни теми за да се кичат с академични титли, а сега пърдят и се топлят в кабинетите си в Бан и ядат опитните животни, които стават за ядене. Тази паплач не трябва да получава и стотинка, който иска да се занимава с наука да си прави проекти и да си заслужава парите, има достатъчно по европейски програми, а също и иновациите се плащат скъпо от бизнеса , като си патентоваш разработката и тя е качествена, няма таван на парите, които можеш да получиш. Другото е ала бала.

Стига си хейтвал бе, илитерат такъв? Аман от простаци с основно образование, които дават оценка на научната общност!

А не трябваше! В БАН вместо професори и академици трябва да назначават чалга певици! Всяка жаба да си знае гьола, все пак в някои държави се тачи науката, в други чалгата, това е истината!

Простакът си е простак. От него толкова, затова нека си лае, а науката не се прави от простаци, слава Богу.

Посочете ми една нормална държава в света, която издържа от бюджета си научни институти, които просто да съществуват, без никаква идея защо, без визия и цели на това си съществуване, които харчат парите само за заплати за нищоправете ? На тези научни институти мястото им е по университетите, където научните "корифеи" да преподават, да си направят проекти за интелектуални разработки за поне 5-10 години напред, с ясна цел и ясен резултат, публично обявен. Всичко останало е черна дупка, в която се изливат едни безотчетни пари. Вижте колко от европарите са успяли да вземат "величията" през миналия програмен период, защото от Европа пари на вятъра не хвърлят и трябва да се поизпотиш и да предложиш нещо качествено за да ти го финансират, но комунягите 30 години не могат да разберат, че вече за лежане пари не се дават.

Ти изобщо знаеш ли къде се намира БАН?

Депутатите решиха да увеличат бюджета на БАН с 10 млн. лв., а този на СУ Св.Климент Охридски с 500 хил. лв. Грешни пари на вятъра.

Мента от кога започна да разбира от наука и образование? И да говори за проектния принцип. Навсякъде в Европа се работи по проекти, но заплатите са в пъти по-високи от нашите. Да произвеждаш научен продукт не е като да копаш картофи. Изисква се добро финансиране и подходяща среда, в която да се създава наука. Няма как да искате качествен продукт, когато учените взимат колкото чистачките.

Проектното финансиране в ЕС е около 10 %. То е помощно, не основно. Винаги е било така и винаги ще бъде!

този от снимката е милионер...

Тези бърлоги на лумпени, трябваше отдавна да се закрият. Цял ден наливат от пусто в празно и ревът само за заплати.Нека да покажат каква наука са постигнали и тогава да вземат народната пара.Изкуфели глави, но с парламентарно лоби от червените кухи лейки.

Ти с какво точно се занимаваш, ако не е тайна? С какво си полезен на обществото, за да даваш оценка на институция, върху която се е изградила Третата българска държава?

И да ти покажа какво е постигнато няма да го разбереш. То се иска ум за това нещо и много, много информация. В институтите има и млади хора с хъс за работа и откривателство. Не хвърляте храчките там, където трябва.

Господа учени стига лежахте на стари лаври, стига се подпирайте по цял ден в кабинетите си в сградата на БАН. Направете нещо за науката в тази държава, помогнете със знанията си на икономиката и аз ще съм първият, който ще настоява за увеличение на бюджета ви!!!

Само, че управляващите са полуграмотни простаци. Те мразят науката и умните хора

Отговор: който чете - знае, който не иска - злослови; А Менда да се поинтересува в съседните страни, не по-далече как се финансира наука! А очакваните проектни пари от ЕС ще са за сгради (75%) и апаратура остатъка, т.е. това ще е украсата на това, за което д-вата трябва да се погрижи, но при тази политика няма да има кой да ги вземе!

Ти другарю като четеш кажи един голям успех на учените от БАН?? Освен научините трудове за размножаването на пеперудите в Странджа и изследване на популацията на мрамарците в Искър. Освен прогнозата за времето, която по мое наблюдение става все по невярна!

От край време е все тая латерна се върти и от времегубци: 1. "другарю" и 2. "какво прави БАН!? Който се интересува знае! За парите, който се дават за наука/ учен сме първенци направо!:)

Учените в БАН са си основно хора подкрепящи БСП. По сигнал на Партията майка хрантутница могат да излезнат по всяко време на улицата и да протестират, както са го и правили. Нормално е БСП/ДПС да работи за увеличаване на бюджета им.

Много интересна ситуация! Един университет като НБУ показа как изцяло с европейски пари може да направи материална база като в западен университет. Едновременно с това СУ и БАН само мрънкат за пари, а базите им са в 80-те години на миналия век. Няма кой да ви напише проектите ли? Или парите от ЕС изискват отчетност, докато тези от държавата не?

разкрих те светни ме струва ли си да си плюеш на лицето само за едните пари.Всъшност разбираш ли за какво ти говоря?

На НБУ някой от Запад им осигурява спечелването на финансиране, изобщо не превъзхождат останалите университети. Преди за ковачницата на кадри АОНСУ партията осигуряваше парите, а днес в същите сгради работи НБУ, с тази разлика, че сега там се възпитават "свободни" и "демократични" кадри, а парите идват от Запада.

Дори и така да е, все пак са си написали проектите и са ги пуснали. Което СУ и БАН не правят. Може би защото нямат "подкрепата на тъмните западни сили"? ;))

Ти голям пример даде! НБУ, лелеее! Какво точно сътворяват в НБУ, освен да бълват полуграмотни магистри?

Ами странно изказване, като се има предвид, че преподавателите на СУ и НБУ са едни и същи..

истината е , че е спонсориран от сорос....

Тогава бе допусната съществена неточност - не бе отразено правилно в доклада на комисията, че чл. 1-ви се предлага по принцип, не бе отразено коректно и гласуването, се коментира на заседанието. В този смисъл трябва да бъде преработен и докладът

за университета както и да е,ама 10 милиона ми се струват малко множко за прогнозата за времето дето я бистрят в бан,щото не си спомням наскоро да са сътворили нещо съглам

Няма как да си спомниш. В тази държава не се говори за научни постижения. От сутрин до вечер по всички медии слушаме едни други новини и гледаме едни други предавания. Науката се случва въпреки държавата и тези, които си приказват по разните комисии. Хората, които се занимават с истинска наука не плачат за заплати, но с мъка четат коментари, в които става ясно, че обществеността наистина не знае нищо за научните постижения и многото научни открития в България (от близкото минало и днес). Те не са виновни за това. Някой трябва да се погрижи тази информация да стига да всички.