БАН: 7000 учени правят наука за 36 млн. лв.

Общият бюджет на БАН за 2010 г. беше 104.8 млн. лева, като от тях 60 млн. лева е била държавната субсидия.

Обратно в новината

Коментари - БАН: 7000 учени правят наука за 36 млн. лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това не е БАН, а Интернат за старци в много напреднала възраст, далеч над пенсионната! Обаче все "наши", феодални момчета!

проблемът не е само в парите които се дават за БАН - защо не се обръща внимание на парите, които се отпускат на вузовете за научна дейност - там те просто се РАЗХИЩАВАТ по измислени научни проекти, които естествено се печелят от хора, които са сложили ръководители на тези проекти ректори, декани и други феодално-синодални фигури...

Сега кажете какво са сътворили тези учени, за да си заслужат парите? Какви открития са направили, какво разработват в момента, как те са полезни на данъкоплатеца?

науката е бавен и сложен процес.. но ниските заплати още повече вредят на учените, защото не могат да се отпуснат.. също и напрежението от страна на политика.. човек в покой работи 100 пъти по добре отколкото под напрежение.. напрежението води до паника, страх, повече забравяне и отклонение на мисли. но иначе е вярно че в бан работят много мухльовци, както в почти всички български фирми и институции, които са предимно уредени като приятели или близки на някой

само искам да добавя че живеем в долу/горе свободна страна и ако на някой не му харесва работат която върши ... има правото да си я замени за по високо платена или каквато и да е друга ... стига да го вземат някъде :))

36000000:7000=5142 лв. приходи на един учен. Ужас, че то един докер докарва повече пари годишно.

А бе за какви учени говорите бе хора...?!? Та товя ся абсолютните некадърници бе - познавам такава ученка д-р от БАН, която има и шивашка фирма... Ма хайде моля ви се - за 20 и 21 векове имаме само 1 научно откритие... Е Е добре, нека да са и 3, а шефа на БАН се и напикаве вече от старост...

По-добре се именувай "неграмотен". Та ти даже не знаеш да пишеш - седнал си ум да раздаваш. Няма лошо когато олигофрени си казват каквото им хрумне, лошото е когато ни управляват такива. За съжаление все повече стават тия като тебе - неграмотни, малоумни, с големи претенции и ниско покритие.

Не може без наука...Запомнете... Имало е времена в които науката се е ценяла много повече.Науката не е инвестиция, там нещата не стават от днес за утре.

Само,че и науката е бизнес като всички останали,и в нормалните държави се прави в частни фирми и висшите учебни заведения.Ученият не е чиновник на държавна издръжка!7хиляди човека!Ами ние сме с най-много полицаи,"професионални"спортисти,болници,дейци на културата и науката на човек от населението.А по производителност,здравеопазване,сигурност и доход на човек от човек от населението сме на последните места в Европа.И това не е от вчера.Нещо резултатите не отговарят на инвестициите??Май не инвестираме,а отглеждаме паразити.

да де за наука говорим ... не за БАН ... вместо да ми говорят глупости просто да покажат какво са направили тези 7000 човека ... освен това искам да попитам - за кого работи БАН? ако работи за държавата то тогава как държавата ползва "откритията" и "разработките" правени от БАН? ако не работи за държавата то защо тогава държавата трябва да спонсорира БАН? т.е. ние ... вповечето държави наука се прави в университетите а не в специализирани "заведения" като БАН ... бих искал някой д аме обори ... стига да може :)

Абе Боко вчера казА, че давал пари за иновации. Тука с приятели си поркаме при Спас от сутринта и решихме да се иформираме къде точно се дават тие кинти, да идем и ний нещо да поиновирваме?

че за к"во ни е БАН?! картофи,чалга и жипове-тва е лайфа ве,ко зеете!

И ще искате иновации, нали!? На мукден!!! Изхода е терминал1/2. Оттатък учените са добре приети и им плащат достойно... . А войната с интелегинцията ББ да си я води сам.

да се върна в българия ми се струва като среднощен кошмар, от най-лошите. съжалявам само, че по-рано не се махнах. никъде животът не е толкова лош, колкото е у нас.

Да, кофти е да прекараш цял един живот в съжаления...ето, аз не съм богат в БГ, боря се всеки ден, но пак ми е добре и не съжалявам за нищо.

Не знам ти какъв живот си водил в БГ и колко си се старал за да си подсигуриш по-добър живот. Като гледам си цъфнал и вързал там в чужбината. Който има мозък в главата си и в БГ може да си подсигури добър житейски стандарт а ти ходи да миеш чиниите и да гледаш болни баби и дядовци у пустата прехвалена чужбина!

ти верно говориш но мръдни още една стъпка напред и си задай въпроса защо тогава в БАН работят 7000 "родолубеца" че не са ми нали през гранична полиция и .... по етапния ред ... никой друг е плаща за клатене на краката колега

Е, ако беше толкова тежко положението в БАН, същият този Хаджитодоров що взима по три заплати от бюджетната субсидия, както си е признал на сайта на БАН на 13.08.2010?