Има ли спасение за българското село

Могат ли българските села да оцелеят? От безлюдни места за напускане да се превърнат в предпочитани пред бетонните градски квартали места за живеене?

Обратно в новината

Коментари - Има ли спасение за българското село | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Синът на мой познат работи от 3-4 години в компютърна фирма в София. В началото ходеше на работа, но губи повече от час на ден за път. Сега са му разрешили да работи от дома и ходи на работа само когато се налага. Понеже не е от София, плаща над 300 лева месечно за квартира. Същата работа може да върши както от родния си град в провинцията, така и от някоя къща на село. Обаче в провинцията мацките са малко, а на село ги няма никакви. Все пак, нещо трябва да се направи и трябва да има, ако не стимули, то поне данъчни облекчения за тези, които работят в провинцията. С развитието на компютърните технологии все повече хора могат да работят дистанционно, най-малко през по-голямата част от времето. Масивните и относително нови къщи в селата са най-малко 700 хиляди, това е огромен ресурс, който сега се унищожава от банди роми.

Селянин звучи по-добре от Софиянец. Имам предвид ония лекенца, които все се тупат в гърдите, че са "Софиянци".

България стана жертва на мега идеята наречена София. Държава с 6 мил. население си въобрази че може да има над 2 мил. град. София е като тумор за държавата - "туморът" продължава да расте, докато държавата ни загива. Като добавим и малкото "туморче" Варна, което "засмуква" населението на Североизточна България, картината става пълна ...

И в други страни има подобни явления, имам предвид струпване на хора в големите градове. В Гърция например почти половината население е в Атина и Пирея, освен това няколкостотин хиляди живеят в Солун, т.е. повече от половината население е концентрирано в два района /Атина и Пирея, които на практика са се слели, и Солун/.

И така, драги сънародници, започва промивка на мозъците и реклама на "бежанци", в които няма нищо "бежанско". В следващата статия, след като се съгласим с еничаря Николайчо, ако въобще това му е името, колко е загрижен за спасяването на българското село и станем съпричастни, та да очакваме решението - заселване на ислямските емигранти. Все пак това са лъжците и измамниците от Дойче Веле, , представени от един истински, наш роден Еничар. И техен слуга. Ще ни обяснят, почнем ли да заселваме емигранти, ще цъфнем, дори и ще вържем. Горе долу това е смисъла на рекламната статия. Все пак нищо не се казва, кой и защо и как унищожи наистина цъфтящите села преди 1989г. реалните причини. Ясно става, че се подема измама.

Докато толупът Борисов мишкува трети мандат, българското село е последна грижа. На всички е ясно, че началото на края на България е с изоставянето на селата! В другите страни не правят така.

Има,разбира се, след закриването на България......

ДИР БГ ПРАВИ НЕЗАКОННА РЕКЛАМА НА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА - ИМОТНА ПИРАМИДА .... АКО ПУСНЕШ НАЕМАТЕЛИ ДА ЖИВЕЯ БЕЗ НАЕМ В ИМОТА ТИ СЛЕД ВРЕМЕ МОГАТ ДА ПРЕТЕДИРАТ ЧЕ Е ТЕХЕН ИЛИ ЧЕ СА НАПРАВИЛИ ПОДОБРЕНИЯ И ТИ ДА ИМ ГИ ПЛАЩАШ :))) ... ОТДЕЛНО ДАВАНЕТО НА ИМОТ НЕ СЕ ПОКРИВА ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ПОЛИЦА - И АКО НАРКОМАНЧЕТАТА ТИ ПАЛНАТ КЪЩАТА СИ ЖИВ ИЗГОРЯЛ :)) ... ТАЯ СТАТИЯ СИ Е ЗА ПРОКУРОР ...

Абе аптал, сключва се договор между страните, не е просто така-дали си имота си на юнашко доверие.

МАй глупака си ти и представа си нямаш за реалностите. И аз мисля, че статията е за прокуратурата. Освен това е писана от еничар, небългарин.

Спасение няма, щом селскостопанско производство в БГ е ликвидирано от ЕС.Има ли значение къде да живеем, ако сме станали пазар за ЕС.

В миналото чумата е обезлюдявала селата, а днешната чума е гарантираното от държавата и все по-задълбочаващо се мизерно съществуване на по-голямата и по-добрата част от нрода. За да се спре безконтролната миграция на изтерзаното население от селата към градовете, трябва незабавно да се забрани изграждането на индустриални мощности във и около големите градове. Производствения процес трябва да отиде по-близо до хората по места а не както е сега - хората да отиват в заводите в града !

Преди 1980 година в селото ми имаше две училища, защото едното не побираше децата, здравен пункт с общопрактикуващ лекар, интернист и медицинска сестра, зъболекар и линейка и много млади хора и деца. Да не говорим за минаващите през половин час автобуси в посока на двата близки града, единият от които бе и окръжен град. Да не говорим за специализираните автобуси които денонощно прекарваха работещите в мините, заводите и другите предприятия в региона. Всички улици са асфалтирани и два пъти седмично минаваха коли на "Чистота" от близкия окръжен град. Няма да е излишно да спомена за това, че всеки месец идваше по един театър да изнася постановки, за двукратните филмови прожекции и огромната библиотека в читалището. Денем полето вреше от хора и машини. Привечер с часове, до късна вечер, се изреждаха да се прибират многобройните стада с овце, крави, говеда, кози и коне. А сега, това някога цветущо, пълно с живот многохилядно село е почти празно със своите около 150 души, предимно в пенсионна възраст и пустите прозорци на стотиците къщи, които за жалост са в пъти повече от хората. Защо стана така ли?! Ами защото земята се разпарчетоса на разпръснати на големи разстояния едни от други нивички, всички машини се разграбиха и разпродадоха, цялата индустрия в региона замря и хората останаха без работа и без препитания и средства за издръжка на семействата си и тръгнаха по белия свят да си търсят работа и хляб за децата си. Ето това е съдбата на едно село, която съдба не е само негова , а станала част от съдбата на почти всички замиращи и обезлюдяващи се села.

В миналото чумата е обезлюдявала селата, а днешната чума е гарантираното от държавата и все по-задълбочаващо се мизерно съществуване на по-голямата и по-добрата част от нрода. За да се спре безконтролната миграция на изтерзаното население от селата към градовете, трябва незабавно да се забрани изграждането на индустриални мощности във и около големите градове. Производствения процес трябва да отиде по-близо до хората по места а не както е сега - хората да отиват в заводите в града !

а има ли спасение от престъпниците във властта , вилнеещи със страшна и мръсна сила от 27 години насам в бг...ами няма...няма спасение за селата, защото няма спасение за народа на тая бивша вече държава , останала в историята...

има големи села, които са като квартал на град, с магазини, кафенета, ресторанти, наи-богатите хора в тези села са собствениците на магазини и ресторанти, иначе знам едно семеиство, което печели добре от земеделие и животни, построиха 2 големи, хубави къщи за 2 сина, но сега има проблем, синовете не могат да намерят жени съпруги, никоя не искала живот на село, и тези хубави къщи стоят празни.

това показва колко взаимосвързани са процесите в живота - не може около теб да е пълна разруха, а ти да си мислиш че ще продължаваш да си добре....обществото трябва да е здраво, за да е добре за всички...някои садисти-властолюбци в българия обаче са убедени, че всички ще измрат от глад и мизерия, само те ще останат да пируват с труповете....да ама братята мюсюлмани чукат на вратата с брадвите си...Днеска убиваш ти, утре тебе те убиват..

Кой ги кара да се женят за българки? Нащу доведе англичанка в село, покрай нея заселиха и други къщи с приятели.

И там са пълни със старци-бях там и видях!

Въпроса ми прилича на стария виц, дето направили анкета в шоплъка с въпрос "Има ли живот на луната?" Стигнали до Вуте и той отговорил - та то тука на земята нема, та камо ли на луната.

Не само българското село загива,ами и България загива като държава!процесът вече е необратим!!!

прав си. иначе на село има работа и за стари, и млади, но почти само земеделска работа, болшинството млади са мързеливи за такава тежка работа, отделно нямат идея как се прави, жени, седящи цял ден по молове и мъже с 10 вида гел за коса няма как да станат земеделци/животновъди, ако селото е голямо може да имаш магазин, но това дава работа на малко хора.

знаеш ли колко разходи имаш да гледаш кокошки например - за ток, отопление, храна, лекарства за кокошките ...дали ще покриеш разходите с тия яйца по 50ст!? да не говорим, че трабва да плащаш и за наем на магазин в някой скъп град ...лесно е да плюеш...я живей ти на село - само с цигани наоколо ти, без други хора, без магазин, без аптека, без болници...какво по-напред ще си платиш с тия яйца , дто ще ги произведеш...и погребението не може да си платиш

Ех другарю Живков, колко сте прав само!

Може ,но само ако циганите ги научат да работят,а не само да чакат помощи от банкоматите и да се размножават за сметка на ТЪПИТЕ българи,които ги хранят.

Баба и дядо не са на този свят,но са едни от най-значимите хора в живота ми.Със своя труд без грам суета с искрени очи,добро поведение и труд,те всеотдайно ппмага в отглеждането и препитанието на нас техните внуци останали без майка от малки!Земята на село сякаш е друга някак по-чиста,и по истинска.Българското село умишлено се затрива даже и използането ма епитета селянин е глупаво и сякъш нарочно,за да потъпче достойнството на обикновените простодушни и автентични хора!

не може да има села без селски стопани, които да правят истински бизнес. От 2001 г. другарят "ЦАР" даде на протурската партия контрола и се родиха арендаторите, които имат за цел да съберат земята и да изгонят селското население и проекта върви "отлично". След това земята ще бъде прехвърлена чрез натиск и заплахи на "когото трябва". Сега върви страха, да не би граждани на ЕС да развалят далаверата на ДПС и БСП, като дойдат да купуват земя. Турция вече притежава милиони декари земя, чрез т.н. български граждани в Р.Турция, които са и с двойно гражданство, но това явно не е страшно за т.н. БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ! Бъдете живи и здрави българи, малко ни остана да ходим по тези земи! Стягайте се за нов поход и като се разтопим в разумните народи ще се спасим, като човешка безсмислица.

Да помни примера на Израел и палестинците т.е. как беше изкупена Палестина с еврейските пари. Че това върви мощно и в България!

трябва за хората да има осигуряващи им равни с тези в градовете поминък , доходи, здравеопазване, търговски и културни обекти и училища за децата им! Всички останали битови и транспортни условия хората ще си ги създадат сами! Сега хората бягат от селата защото не могат да осигурят хлаба на семействата си и образованието на децата не защото са мързеливи, а защото чрез "връщането в "реални" граници" земята изкуствено така е разпокъсана на дребни нивички и парцели, че не позволява никаква ренталбилност и доходност на вложените за обработката й труд и средства! Няма ли поминък, няма живот, това е истината за съществуването на която е виновна държавата ни!

не, не може. 1. за младите българи е срамно да живееш на село, има се за срамно, не-престижно 2. за млади българи няма работа в селата 3. българите нямат обичаи да живеят в село и да пътуват с кола до работа в град наблизо, това са западни обичаи, не български

И там продават къщи по 1 евро, ама няма много мераклии да се вържат.

Когато корумпираните с пари отидат за село, пооправят нещата-построят болници, училища, детски градини, ясли идваме, иначе всичко е въздух под налягане. Те докараха всичко от селата в града на държавна хранилка, а сега как ще ги върнеш на село. Родените през 1970 не знаят как се държи мотика, а вие ще ги карате на село, имат къщи, но не желаят, а гражданите станахме селяни, имаме градинки, не се унижаваме, работим, помагаме си на бюджета, а и да ни се радват, то злобата и неописуема , угода няма на хората, независимо дали се казваш иван или хасан, много злоба, всичко мързеливо на д.хранилка, а работливите копаят, ама за тях си, защото безпаричието води до смърт, а още не сме станали дядо и баба и бате ни се живее, искаме внуци, а и внучки, защото жените винаги са с предимство навсякъде, проститутки, ела отгоре нас да видиш какво става, в тоталетна, в стаи, няма спокойствие бате, нещо трябва и от там да печелите цц и ти бате, поне да бяхте построили както е в западните държави - витрини с проститутки и това не сторихте, а циганите това правят оставащи в бг, и като ви чета свят ми се завива, циганка и работа, циганското око все за любов гледа... има и такава песен, ама вече не е валидна в днешно време ела ми Айше ела мама да те ожени мама да те ожени за едно ми германче не ща го мамо неща, че германско чедо все за война гледа .... а българското чедо все за работа мисли ....а циганското чедо все за любов мисли искам го мамо искам Айшето си иска цигане а вие на село... селата се изкупуват от новите българи/българомохамедани

Адмирации, истински и горещи адмирации за тази дама, назована като Ирена Ненчева. Значи има все пак някаква мъждукаща надежда, в която аз почти не вярвам. Но все пак освен тази госпожа, би било добре да се заселят по българските села, примерно синовете на Румен Петков и Корнелия Нинова, и на останалите от Политбюро на Позитано.. На тетка Цачева и на останалите от новото Политбюро и кипрещите се на трибуната на т.нар. Парламент! И колкото се може повече мюсюлмани и по-малко християни, разбира се. Та може от съседна нам страна, но в никакъв случай Бесарабски българи и други българи от Македония или Сърбия, нали така? За да не стане грешка!

Манго къде е в системата?

ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ В ЕДНО ИВАИЛОГРАДСКО СЕЛО ДО ГРАНИЦАТА ГЕРМАНЦИ ОТ НАРКО, ГЕЙ , ГЕРМАНСКИ БОКЛУК ДРУЖИНКА СИ НАПРАВИХА КОМУНА ... ИМАХА И СТАДО КОЗИ .... ... ОБАЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА КОЙ ГЕЙ С КОЕ МОМИЧЕ ГЕРМАНКА СПА, ГЕЙ РЕВНОСТ СЦЕНИ, ДРОГА, НЯКОЙ ХХХ И КОЗИТЕ И КОЙ ЗАБРЕМЕНЯ И МАЙ РАЗПЪРДЯХА НЕЩАТА :)))

До къде ни докара Дралевския Крадец !? Да живеем в една разграбена и продадена Боколандия,управлявана от любители на суджуци.

Високопроизводителната техника е главният фактор за обезлюдявянето на селата-изорават,засявят и жънат за по няколко дни.Животновъдството и зеленчукопроизводството по същата причина изискват малко работна ръка.Така,че повечето от селата ще изчезнат,с изключение на крайградските и курортните.А големите села щесе смалят чувствително.Не ми хвалете селския бит с неговите примитивни условия за живот-няма бъдеще и по-добре!

ако имаш парички може да си построиш луксозна селска къща, но паричките наи-вероятно ще идват от работа в град, освен ако не си в някоя земеделска схема с евросубсидии.

Не и докато са на власт османците национални предатели от ГЕРП.

Те градовете си заминават те седнали да спасяват селата.......

Кой от тук пишещите иска да се върне на село и там да живее години наред? В Германия живея в село от 25 къщи, едва ли има повече от 200 жители. Спокойно, чисто,уютно, подредено. Най- близкия град е на 20 км, с около 5000 жители. В нашето село няма магазин, аптека, лекар, детска градина и училище. За всичко необходимо пътуваме до околните градове. Наоколо има много такива села от по 20 или 30 къщи. Но тук, в Германия може да се живее на село, защото всичко е уредено, просто има държава.

Направо да ти повярвам. Голяма идилия, сигурно живееш в рая. Обясни ни къде се намира това село, какво работиш. Колко жители са младо население там. И разкажи за други села в големи части от Герамния, където може да си купиш стара кооперация на няколко етажа за по 10-20 хияди евра. Щото и там има яко обезллюдяване.

не бих искал да живея такъв живот.

Много хора се връщат на село и ние сме сред тях.Синът ни,на 28 год.живее с година по малка от него анггличанка.С тяхно съдействие в селото си купиха къщи още две млади европейски двойки. Селото е малко,около 200 жители,има училище,детска градина,3 магазина,аптека която работи 2 дена в седмицата.Най близкия голям град е на 50 км. Много от местните жители сеят по малко зеленчуци и ги продават директно на пътя.Вадят се около 5 000 лв с които успешно си плащат сметките. Изградиш ли име с добра продукция, в къщи ще те търсят да ти я купят.Масово народа е наситен от фалшиви храни.

Ами хубаво е да ни обяснят какво ни чака. А това е не само затриване на българското село, но и на цяла България. В момента положението в Германия и може би цяла Европа е същото. Не да ми плямпат гулпости че пак комунистите били виновни. В Германия има няколко по-големи градови и селата в радиус от 40-50 км от тях. В тия райони цените са ужасни. Извън тях е същия леш, никой не иска да живее там. И цените съответно са сравними с българските. Голямата надежда за тия села са придошлите милиони чужденци. Държвата сключва договор за гарантирани наеми за години напред. И така обезлюдяващата ГЕрмания се пълни с нови германци, старите пълнят джобовете с държавни наеми. Бизнесът върви.

Поредната глупост на Дойче Веле. Сега ще ни агитират да даваме селските си имоти на правилни европейци които и собственнаета им държава не ги иска. Връх на всичко е и идеята да се настаняват безплатно. Следващото искане ще е да приемем безплатно за отглеждане и мигранти.

РОДИТЕЛИТЕ МИ ОСТАВИХА В НАСЛЕДСТВО КУПЕНА КЪЩА В ПРЕКРАСНИТЕ ЦЕНТРАЛНИТЕ РОДОПИ ... ПРЕКРАСНО МЯСТО , ПРЕКРАСНО СЕЛО ... И НЯМА НУЖДА ОТ ГРАДСКИ МАЙМУНИ ДА РАЗВАЛЯТ КРАСОТАТА НА МЯСТОТО :))

ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ МЛАДИТЕ, МИЛИ СЕМЕЙСТВА ЗАЩО СЕ СТРЕМИТЕ КЪМ ГРАДОВЕТЕ ДА СИ ОТРОВИТЕ ДЕЧИЦАТА НЯМА НИЩО ПО ПРЕКРАСНО ДЕЦАТА ВИ ДА ИЗРАСНАТ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ, ТАКА ЩЕ ГИ НАУЧИТЕ НА ТРУД И ДА ОБИЧАТ ПРИРОДАТА НИ! АКО СЪМ ВИ ЗАСЕГНАЛА, МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ,БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

повръща ми се от такива курви, като теб!

а на село колко елитни гимназии има? за сам човек става, но ако имаш деца? едно е математическата в софия, друго е селската гимназия.

По времето на Тато имаше проект Странджа-Сакар република на младежта яко подпомаган от държавата,но той се провали с гръм и трясък .Няма спасение,всяко село без училище е мъртво.

ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ НАПРАВИ СПИСЪК НА МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА, КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ ПО СЕЛАТА .ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ИМ ОТПУСНЕ ПАРИ ДА СИ ПОСТРОЯТ КЪЩИ ЗА ДА ЗАПОЧНАТ СВОЙ БИЗНЕС БИЛО ЗЕМЕДЕЛИЕ ЖИВОТНОВЪДСТВО ПЧЕЛАРСТВО , ОВОЩАРСТВО. ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО. БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПРОДАВА ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЦИ,ЗАЩОТО ЩЕ ДОЙДАТ ГОДИНИ ЩЕ УМРЕМ ОТ ГЛАД.

А АЗ СЪМ ПРОТИВ ... НЕ МОЖЕШ ДА ПУСНЕШ МАЙМУНИТЕ В РАЯ ПОНЕЖЕ И РАЯ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ НА МАЙМУНАРНИК:)))

ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО СПАСЯВА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА .... ГОЛЯМ КЕФ Е ЧЕ ГЕЙ МАЙМУНИТЕ И НАРКОМАНЧЕТАТА СЕ НАВИРАТ В МАЙМУНЯРНИЦИТЕ ....

Ос.ра сайта. Ти ,български не знаеш,езици ще учиш . Ако го говириш като- един гащък плява,да го ядеш мойто магаре ,на английски,не си прави труда . Това не е за теб. И на запад,по-далеч от цивилизацията,че ще ги смаеш с интелекта си. Стига маза из сайта,че омръзна на всички!!!

бъдещето е в селата. не само българските., Аз лично обичам Традициите, и ненавиждам глобалистите, които ни доведоха до това положение, че да ядем домати от гмо пластмаса. цигани, стой!

това в ръцете ми, което изглежда на писалка е калашников!!!

Няма таковс нещо. Нито масовата индустриализация,нито насилственото отнемане на земята са причина за опустяването на селата.Повече от 45 год хората по селата работеха в ТКЗС-тата и нямаха никакви проблеми. Всички си гледаха градини в дворовете и всякакви животинки. Новоизлюпените граждани всеки уикенд тичаха на село да си пълнят багажниците. Така беше до момента,в който предпочетаха западната демокрация.Тогава селата опустяха и кранчетата спряха. Човек не бива да пише лъжи от омраза.

Не само селата ,но и градовете в България се обезлюдяват. И това е неизбежно, при положение, че за да съществува една нация, трябва да се раждат средно по 2,3 деца в семейство, а в момента в Българи, този показател е 1,4 деца. Но има вариант , при който и селата , и градовете, ще бъдат пренаселени. Това няма да е много скоро, но след 50 или 60 години ще стане. Ето как: Великите сили, ще предизвикват войни в арабския свят, ще предизвикват бъркотия в редица африкански страни. Там раждаемостта е средно по три, четири деца. Ще се наводнява с емигранти Европа.Така полека лека, ще бъде променен етническия състав на населението в Европа и тука, ще се наложат обичаите и нравите на етносите, които ще преобладават: араби, африканци и мюсюлмани. Така, че тази плодородна територия, наречена Европа, ще я има, но няма да има европейци, а ще е населена от араби и африканци. И това е неизбежно.

България ще се оправи. А тебе трябва някой да те хване да те бие, да ти вземе дрехите и парите, да ти напомпи занника и ще гледаме как бягаш чак до Саудитска Арабия.

Масовата индустриализация след девети ,и насилственото отнемане на земята обезлюди селата ни! Българина беше селянин ,после стана гражданин защото имаше фабрики ,индустрия ,химия, лека и тежка промишленост. След като изчезна индустрията българина без селският си корен остана на улицата гладен болен и безпомощен. Тези които имаха земи ,по късно ги продадоха на местните чорбаджии за жълти стотинки и с парите избягаха зад граница на запад. За съжаление България загина! Няма сила ,която да я съживи отново!

МНОГО верен коментар.Който не вярва,да прочете в нета колко села са изчезнали.А идва и ред на градовете-след 5 или 10 г. на територията на България ще има само 4-5 големи града и.....МНОГО,ама МНООГО цигани.Интересно е само КОЙ ще ги храни?

Хората се преместват в градовете, щото там са всички заводи, фабрики и всякакви фирми... На село почти не се работи..... А чужденците трябва да плащат 10- торен ( десеторен) НАЕМ и да купуват хляба за 10 лв. брой, а месото за 50 лв./ кг... Така, ние БЪлгарите ще имаме пари да забогатяваме, да живеем добре и да се увеличаваме като население....Всички араби, които дойдоха с името бежанци- да се махат, за да не ги убиваме. Може да дойдат, ако имат милиони за харчене, които да изхарчат за няколко месеца в България и после пак да се махат и да разказват в Африка, че България не може да дойде всеки абориген или дивак..

Присъдата на българските села бе прочетена още по времето, когато земята е насилствено взета от селяните и вкарана в ТКЗС - това прекъсна вековната традиция, бащите да предават знанията и уменията си, на своите синове и откъсна българските селяни от техния корен. До 1989 г., много села вече бяха започнали да се обезлюдяват и само трудностите по получаването на "градско жителство", донякъде забавяха процеса. Сега вече и тази пречка е отстранена. В добавка - глупавата селскостопанска политика на всички правителства, след 1990, доведе до мега - големи, монокултурни земеделски стопанства, с ниско трудоемки земеделски култури : пшеница, царевица, слънчоглед, рапица. Така, за младите хора в селата, не остана заетост и те запрашиха към градовете и чужбина. (една ябълкова градина създава 6 пъти повече работни места, отколкото насаждение от пшеница, със същата площ). Така 70 години недалновидна и направо глупава селскостопанска политика, не оставиха никакъв шанс за българското село. С него вече е свършено.

Вече е нрвъзможно.Някога и в най-малкото село кипеше живот.Имаше детски градини,училища,медицински персонал,магазини,дечица и селскостопанска работа.Хората живееха задружно и си помагаха. Демокрацията и новоуправляващите ги унищожиха.... Заблудих се и с колата си попаднах в едно село в Северна България,което беше като след бактериологична война. Гледката беше потресаваща. Прозорците на опустелите къщици бяха заковани с дъски,бурени и трънаци - човешки бой,разбити улици и........един единствен възрастен жител......Младите българи биха отишли на село само за разходка. В градовете те намериха на работата лекото и на хляба мекото. Виждате ли ги с мотики? Та те не знаят как се прави хляба.

Кой на запад в днешно време работи с мотика? Ти с развитите икономики ще се сравняваш или с Бангладеш?

И с какво точно пречи демокрацията? Никой не спира почитателите на ткзстата да си дадат земята обратно в нови кооперации...

Първо трябва да се реши пробема с циганските набези върху имотите. Трябва да се оправи инфраструктурата и едва тогава може да предлагате на хората да се върнат на село. Как да се върнаш на село като циганина може да те прибие за да ти открадне стотинките и ще остане ненаказан, а ако го гръмнеш отиваш в затвора.

На фона на статията е чудно в коя работа хората от тези села взимат по 1050 лева средна заплата. Проблемите по селата. 1. Липса на инфраструктура и професионалисти. 2. Много висока бедност и висока престъпност. 3. Голяма част от земята е продадена на чужденци и други, които нямат желание да живеят там. 4. Държавата по никакъв начин не помага хората, които искат да правят ферми, да обработват земи и да изнасят продукция. За последните 28 години българското население е намаляло с над 3 милиона. В следващите 33 години какво ли ще се случи, ако всяка година емигрират по 50 000 и умират повече, отколкото се раждат?

Хората отиват там, където могат да живеят нормално. Къща с двор, стопанство. Младите да имат работа и приходи, които да изхранват семейството и да осигурят бъдеще за децата си: близко училище; пари за обучение в град и др. места; достъпно здравеопазване; сигурност за децата, дома, бизнеса. Не е нужно държавата да дава пари на семейства, които да заживеят в селата. Нужна е подходяща държавна политика.

Подходящата държавна политика отново е свързана с пари. Калпав материал управлява държавата.

Не само ,,калпав материал управлява", а и материала ,когото управляват е СИЛНО КАЛПАВ, щом търпи да го яхат.

Ключовото изречение тук е: Сигурността в много села също е голям проблем. Докато не се осигури полицейско присъствие във всяко село и сигурна защита от циганските набези, хубавата иначе инициатива няма да има много последователи.