Коментари - Българският Рокфелер, който дари половината си богатство на бедните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Малко известен факт е, че съпругата му Радка е била принудена да живее в барака и да работи в фабриката на мъжа си, като е била унижавана. Умира в крайна бедност.

Голям Човек наистина. За жалост сега повечето богаташи кътат за нова джипка, не уважават работниците си и са с дерибейски манталитет. Обаче вярвам че един ден всичко ще си дойде на мястото и нещата ще се нормализират.

Сгрешено е името на улицата, където е била къщата на Пенчо Семов - тя се казва "БРЯНСКА" , а не "Бдянска"

Мдаааа...и като го сравним със сегашните бизнесмени, хора без никакво социално чувство, направо ти идва да тръгнеш към един от двата терминала.

Или да хванеш бухалката

Безусловно новата народна власт (1944-1945 г.), са направили немалко глупости, но нека подчертаем, че трите национални катастрофи не са при нейно управление, както новите власт имащи (след 1990 г.), които водят държавата към 4-та национална катастрофа!

Изключителен българин , достоен само за уважение . Поклон пред паметта му. Подобен род съдба е сполетяла и собственника на меддобивната фабрика в София - бай Минчо. Завършил в Германия металургия ( заедно с Ангел Балевски ) . След завръщането си в България основава предприятието , което по време на войната става стратегиеско. След 9.IX. 1944 всичко е конфискувано в полза на държавата. Бай Минчо е пратен в затвора , а жена му ( германка ) мете софийските гробища на половин бройка ! Така са се изграждали "основите" на новата народна власт , която доведе държавата до пълна катастрофа !

такива способни българи са изградили третото българско царство от нищото. а алчните комунисти си приватизираха заводи, фабрики и предприятия наготово, за да ги доразграбят и фалират

построиха пътища, язовири, заводи, ТЕЦ-ове и АЕЦ, ЖП-линии какво построиха западните гадове за 30 години "демокрация" в България - НИЩО !!!! 30 години грабят това което комунистите стоиха 45 години !!! евреиската гадина Рокфекер не е дали и пукнат грош на гоимите за цялия си гнусен паразитски живот !!!

Другарю, тъй наречените демократи са твоите бивши комунисти... а това, което те унищожиха за 45 години, изградено от царството, не могат да компенсират с никакви мега заводи, тецове и жп линии... Що така си мислите, че видиш ли, ако бяхме останали царство, нямаше да има пак тецове, заводи и линии, не знам. Погледни, колко предприятия е имало само в един град, преди 45-та година и виж, колко са останали до 89-та, и сам ще осъзнаеш, каква съсипия са спретнали, твоите другари...

Да нямаше да има, жцарстовот е било един отвратителен кенеф, в който 90 % от населението е живяло по разни хралупи из селата. Радвай се, че не си се родил тогава беден селянин!

*жцарстовот да се чете царството

НЕ КОМУНИСТИТЕ А РАБОТЛИВИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД! СЕГА НЯМА НИТО КОМУНИСТИ, НИТО НАРОД, А САМО СТАДО И УПРАВЛЕНЧЕСКА МЪРША ОТ ИЗПЕЧЕНИ БАНДИТИ , ОПРЕДЕЛИЛА СЕ КАТО ЕЛИТ!

Извода е, че България, в настоящето, щеше да е по-добре икономически и всякак, ако беше останала под турско владичество, а не под комунистическо/руско. Уви.

Тъпчо, дано не си се размножил ида си пръснал тая кофти семка!

ОБИКНОВЕНО ЗОМБИ СЪМ!

от псевдодемократите 1989г, не лъжи!

богаташите строят само църкви и параклиси - за да се увековечат с табелки за дарители, пет пари не дават за друга благотворителност, унищожиха цялата индустрия от Освобождението та до наши дни - като пълни идиоти - няма подобно нещо в човешката история - тотално от скрапофилите самоунищожение

Пич, не мога да повярвам, че си се научил да пишеш! Сериозно, това в тяоят случай е комплимент!

Невероятен човек колкото богат толкова и отдаден на благотворителност.Рядко срещано явление,направи от Габрово българския Манчестър.Интересно защо габровци не го почитат подобаващо ,а и тези запустели сгради е неприемливо да ги оставят да се рушат.Неговия живот е историята на Габрово,индустриализацията,социалната политика ,примера от който могат да черпят вдъхновение младите.Ако дарените сгради са раздадени на хора незаслужили тази чест ,да ги върнат на общината и ползват според завещанието или поне приблизително според днешните дадености.

Скачащите (и аз БЯХ такъв) най-често не могат да си признаят, че са скачали за НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ. СДС, ДПС, БСП (особено това на гейшеф), НДСВ... всичките тези ПРЕДАТЕЛИ ни съсипаха. А скачащите още скачат, срещу 'комунистите', срещу 'ватенките' и прочие. Скачат, когато не са на задължителната гей манифестация.

кАмънизмЪт/болшивизЪмъТ е беше една безкрайна страховита приказка ... със зли герои и баба Яга да ги командва! Туй то!

АЙДЕ ХОЛАН ГЛУПАК!

Ти много смешен...

И на кой идиот му е хрумнала идеята,да сравнява този велик и обикновен българин с Рокфелер.рокфелер е бил рекетьор,и знудвач,и нито за миг не е помислил да помага нахората

абе дал е не много малко пари. За кой от Рокфелерови говорим, между другото?

И дойде червената армия, крадците слязоха от баирите и взеха власта, убиха много българи, изгониха царя и обраха останалия народ

Червената армия си отиде, властта остана в ръцете на мандраджиите.Те направиха държавата 28-ма в света по индустриално развитие. Населението стигна до 9 млн. Нямаше безработни, образование и здравеопазване - безплатно. При заплати от 100 - 150 лева се строяха нови къщи.... И така до 1989 г. когато дойдоха мутрите и служилите като трудоваци до с.г. Опустошиха държавата, като започнаха от селското стопанство. Окрадоха държавата. Натресоха и 34 млрд. евра външни дългове, заковаха България на последно място по всички показатели не само в Европа. Само в последните 10 години страната беше напусната от 987 000 българи. От тези които са останали тук само 4 процента са от средната класа и нагоре, останалите до 6.9 млн. са стръганаци. Историята няма да спира, тя продължава.

да пише и в учебниците по история!!!

Безплатно нещо?Все някой го плаща нали.

нм те са същите като отпреди 1989... нъ'л съ сещаш - една челяд!

начи в габрово стандарт ойл а???

нищо странно. То като сега ...натрупал всичко щото бил с властимащите (германофили). Взето е решения ( в Ню Йорк разправят от едни дето все ги преследвали))))) във всички сателитни страни ( каквато е и България) да се ликвидира прогерманския елит чрез нареден съд и СКК го изпълнява Той не е изкарал дотогава. Нищо особено. И не е бил само той.

Неграмотните шлифери дошли на власт 44-та само това знаят- да взимат чуждото, те толкова си могат! Щетите от това управление са видими и днес и продължаваме да берем плодовете й!

компетентните органи щяха да ти помогнат, а не като сега де държат само пред компа за да се кротнеш!

Човекът дарил на бедните половината от имането си, а шумкарите - ония с мустаките, каскетите и потурите, гепили другата половина. На туй кАмаАнистите от БьеКаПьету му казваха социална справедливост, равенство и социализЪмЪ (развит)...

стряскаш ли се още по нощите а??? щото нали си знаеш)))))

Занемях като прочетох статията. Къде сме били и като икономика и като грижи за работниците много преди 9ти септември 1944год. България е била на 17то място икономически в Европа, Гърция на 24то, а Турция на 27мо. Комунистите ни върнаха в каменната ера. Заграбиха всичко наготово подкрепяни от руските окупатори, изгониха 49000 евреи кадърни и умни да строят Израел в пустинята и да я направят Рай. Мързеливите комунисти взеха земята на селяните и унищожиха всяка инициатива у хората. Българите ги направиха македонци и какво ли не още. Затова сме сега най-бедни. Още не можем да се оправим.

Няма и да се оправим. Новите мутрокомунисти са още по-алчни, но и по-глупави..

Айде само самоводенското кръчмарче да не са обяжда тук и у лево, капиш!

Така е било в онази България, в която хората са били християни, със страх от Бога и срам от човеците. Сега от безбожниците, населяващи тези земи, какво може да се очаква - само арогантност, цинизъм и агресия.

... Баневи застанаха пред съда със седем адвокати ...

Бог да прости Бай Пенчо! Голям Габровец! Голям Българин! Достоен Човек! Нека такива се множат по земята българска и занапред бъде и пребъде милата ни изстрадала Родина! А ние днес, ходейки "на избори" - да се замислим какво правим! - избираме ли, или узаконяваме избрано говедо!? Не ви ли прави впечатление, че има мутри от 20 и повече години все политици. И с какво и колко са допринесли за величието на България и благоденствието на Българите? Бай Васил Левски написал - НАРОДЕ???? Ще ползвам идеята му ... МИСЛЕТЕ !!!!

Само погледнете снимките с четириетажната вила в класически стил - преди и сега. Помислете си колко бащини къщи и имоти са в подобно положение и си помислете къде вървим и къде ни тикат...

Сега съпоставете този човек, неговите постижения, неговото отношение към хората, неговите дарения, със управляващите в последните 30 години! Излиза, че управляващите са от тези, дето са му конфискували всичко на "капиталистическата гнида".

последните 30, а последните 75 години! Тогава крадливите и бездарни комуняги узурпираха властта с помощта на лумпените от Раша!

Поколението на въпросните комуняги управлява и до ден днешен, без изключение.

Евтин комунистически популизъм! Няма да се учудя, напротив, абсолютно е ясно, че активите като машини и цели производствени линии са били изнесени от Червената армия-Окупатор. Най-добрият пример е разделена Германия! СССР изцежда до последно своята източна колония-ГДР, конфискуват и изнасят всичко оцеляло в Русия. Та даже цели жп-линии са били демонстрирани и транспортирани за нуждите на СССР. А обратно на това в Западна Германия, Америка не че не ограби икономическите центрове на ФРГ, ами финансово, с помоща на плана Маршал, направи така, че само 10год. след ВСВ Зап. Германия беше стъпила на краката си, за да започне невиждано икономическо чудо. Докъто ГДР едвам дишаше от наложени репарации и терор. И за спрат потока от преселници от Изток на Запад 1961 дойде Стената! Но историята показа кой строй е правилният. Докъто Великия СССР се разпадна с гръм и блясък Европейският Съюз продължава да увеличава членовете си! Факти товарищи, факти!

то тук е имало толкова машини че окупаторите направо ги изнасяли десет години...смехурко с цървули пробити си ти ....пък можело да станеш и на абажур ама те пропуснали ония арийците за жалост

А ако се замисли човек какво правят ла*ната в парламента...и рекламните им агенти по медиите...

Огромен поклон пред този предприемач. Той е бил производител! Мразя всички търговци, застрахователи и брокери! Много е лесно с мекото на хляба да се храниш. Я опитай цял живот да си на корички!

Сега производителите де факто са в калта ,а на врата им е стъпил подкован крак -на финансовия и търговски капитал!Всъщност това са два крака ,които се сменяват за да не си изморяват много!

А само производството може да измъкне и спаси икономиката на България. Е, добре и да притежаваме също златото и скъпоценните си метали, а не да ги ограбват чужденци.

От 1945 г. та до сега същата тая измет продължава да граби !

Ще се радвам истински ако някои сценаристи и режисьори направят художествен няколкосериен филм за П. Семов, за да разберем какви българи са помагали на държавата, а не са чакали нищо от политиците,които както винаги са мислели само какво да присвоят за себе си.Нека моите внучки и правнучки знаят истината

такъв: https://www.youtube.com/watch?v=vfu_8kpMdBM

Колко мъдър и успешен човек, развивал бизнеса и увеличавал капиталите си, които с чест е дарил за това ,което е сметнал за необходимо,цял живот! Цял живот е работил усърдно и за отрицателно време комунистическата сган е ограбила всичко! Абсолютно всичко, без грам срам ,без грам притеснения!

Ако дойдеш да поживееш в България евреино, ще установиш, че дори е по-зле. Тогава са вземали за всички. Горе-долу. А днес правят същите неща тези, които имат пари, власт, мутри. И адвокати със законови номера. Каквито по комунизма нямаше как да се случат. Имаш ли представа какви грабежи и присвоявания днес стават? Лъжец и измамник. Я да видим само митничарските истории. Дето за смяна си изкарваха пари от рушвети за кола. Поголовно крадене. А при соца митничар да направи нещо подобно. А си е помислил и заминава на някъде. Хайде стига с еврейските лъжи на 90-те. Те бяха нужни на евреите, за да ликвидират всеки, който им пречи и да унищожат бизнес-конкуренцията. Достатъчно е да накляпаш някой и да насъскаш тъпаците: Комунист и те да нападнат човека. Всичко това е било добре отработено в САЩ. Стари еврейски номера.

Нещастник, ти какво ще оставиш на града си!

Ааа, тролчето ползва америкианското софтуерче, с което може да слага повечко плюсове и минуси. Един твой колега беше достатъчно тъп, с чувство на превъзходство да ни го обясни как го правите. Като ти казвам, че само тъпаци работят като тролове, значи имам основания.

знам ги аз тия първи докладваха едно време

в парламента,няма да съберат и 5 лева,защото думата "дарения" за тях е непозната.За тях е важна думата "дайте ми".Повечето ще дебнат да ги откраднат.

сигурно не могат да го разберат.

Пенчо Семов не е евреин и у него няма нищо еврейско.За това не бива да се приравнява с Рокфелер.Това е и причината никой да не помни делата му. А вижте как никой не забравя делата на Сашо Нереза, например,на Сюлейман Безродний-Паси или на гърбатият Безродник и Ай дук от Драгалевци!

... наивни ми читателю. човека може да е бил деен, но за невежите селяци четящи тук и чешейки се по главата, годината 1928 не говори нищо, но на мен много. Тогава първите смъртни "богове" в историята, учредили през 1913 г. валутния резерв на САЩ, слагат окончателно ръка на БНБ, с което индустриалците няма как да се преборят, освен да си напишат завещанията. Така и става. Останалиото е илюминатски натиск, който под формата на "дарения" се изтича в касичките на Ротшийлд, съответно Талмудския орден над Родшийлд - великата тройка! ... Историята НИКОГА не е такава, каквато Ви я представят продажни свини като ДИР-а ! Чети робе! Чети!

Чудя се как са оставили коментара ти...

Този коментар е поредното доказателство, че няма ненаказано добро. Все ще се намери някой "компетентен" да обясни, че доброто всъщност не е никакво добро. И да оплюе всеки решил да направи такова.Поредното доказателство, че българинът е злобно и завистливо племе.

Това, че евреите обсебват всички банки в цивилизования свят е факт и не мисля, че трябва да се възмущавате, че човекът ви е предал фактите... Иначе Семов е достоен българин е направил страшно много за България и габровско и не мисля, че написаното от колегата оспорва това...

Много жалко, че днес няма толкова щедри дарители, които да правят неща в полза на хората. Разбира се има и добри сънародници, но все още сме твърде бедни за дарителство в такъв мащаб. А за някои новобогаташи не им "пука" за хората.

ДИР, не може да не ви поздрави човек за удачният избор на тема. Вместо цикъла американски простотии, които бяхте започнали да ни сервирате. И да ни обучавате в дух на американски "ценности". Трябва да си знаем нашата, българската история и нашите бележити българи с дела за България. А не някакви имагинерни американци, които си правят нещо за тях си, без понятие що е туй България и става ли за ядене.

Това е предимството на националния капитал - печалбите остават в страната. Дали с дарения, дали инвестиции - остват. А когато страната е завладяна от чужд капитал, печалбите отиват в други страни.

Това което пише за тоя Българин е РАЗЛИКАТА с чуждите Банки, дошли в България. Сега Банките само ограбват както Лихварите- евреи, преди 1944 г...

По онова време богатите българи са били истински патриоти. Пращали са си децата да учат в чужбина и после се връщали, за да приложат знанията си тук. Били са и благотворители. А сега?!?

Сега няма богати българи. Колко българи имат едър капитал ? Всичко е дребно, тук-таме средно. Едър е само западният капитал, който присвои заводите и мините.

Сега си търпим последствията от 45 годишното ограбване на душите ни, самочувствието и човечността, плод на комунистическата изверг. България е била силна държава със самоччувствие, интелигенция, усет за бизнес и какво ли още не.. а какво ни бе наложено през 45те години комунизъм - страх, неувереност, ограничения, липса на инициятивност, никаква възможност за развитие и накрая какво, ограбиха всичко извергите и повечето си тръгнаха...

Странно, много странно, а защо през тези 45 години България беше просперираща държава, определена от чужденците за Китната градина на Балканите. Имаше икономика, образование, медицина, селско стопанство. Най-важното - хората бяха човечни и имаха читава ценностна система. Масата хора, не всички. А Днес всичко това е унищожено. Има цифри и лесно може да се направи сравнение. Да не говорим за деградацията на хората под влияние на "западните ценности". Което си е чиста деградация. А ти си тъп трол. Имате заповед да се активирате. На тебе таргета ти е да плюеш миналото ни. И да ни противопоставяте едни българи срещу други. Гнусен човешки отпадък. Колкото и на сериозно да си се взел, оставаш си едно обикновено изпражнение. А някой те е подвел, ако ти е казал, че ставаш за манипулатор. Твърде посредствен си и некадърен.

Защо няма улици, площади и прочее на името на този велик българин, пита властта, А?

В Габрово има средно училище, носещо неговото име.

Не сме народ а мърша..... това важи и за днес.

Двете световни войни са разсипали цяла Европа, като са изтребители над 60 милиона европейсци. Тези хора и делата им; заедно с потомците им са заличени. Гледайте икакво е било Габрово, и какво е сега - едно село. И София е така и Русе е така и т.н. В София на панелките им викат жилища.

по време на царския кенеф, София е стигала до Орлов мост, а селяните не са имали даже съдове от който да ядат, живеели са по-зле от циганите в столипиново!

Едно време такива народни изедници ги пращаха в Белене да чукат камъни.

Не е бил единствен. Димитър Ценов, Евлоги и Христо Георгиеви и още много други. Защо дарителството в България умира? Ами вижте съдбата на Евлоги Георгиев! За благодарност (може би защото са дали парите на България, а не на тях) политиците от негово време му разбиват живота. Той се принуждава да емигрира от България и умира като румънец. Колосален резил за България! Едва ли в историята на планетата има друга държава, която да се е отнесла по такъв начин с най-големия си дарител.

Няма такава държава!

Истински родолюбец, за разлика от днешните новобогаташи!

Е как ще знаят нещо българите за Пенчо Семов! Нали животът е почнал на 9 септември. Всичко друго не е важно.

Пример за родолюбие..показателно е каквж направиха с парити си Мултаци ..кредитни милионери и прочее комунисти грабители. Да се надяваме че и други богати българи ще стигват до това мислене..,този човек не само помага той..гради Модел..Респект

Защо ли нито една такава история не се е чула за комунист. Няма комуняга на тоя свят, който да е печелел пари и да ги е дарявал в такава степен. И тези благодетели, умни, начетени хора, с умения са били просто избити и/или ограбени.... Жалката истина за великите комунисти и строя им, който не можа и 100 години да оцелее. И за тия, които мислят, че малцина са дарявали - да си припомним: братя Христо и Евлоги Георгиеви, Васил Априлов, Димитър Ценов, ген. Вазов.... Имена, за които малко се знае, защото БКП се е погрижило да не се знае...

А, дарявали са, дарявали са на стотици селски момета да ги "направят" гражданки, комсмолски секретарки, секретарки за командировки и извън служебни мероприятия. Нищо че някои родиха "извън таточно" -ама кави другарки бяха!!!!

Как защо. Защото нямаш мозък. Така наречения комунизъм е съвсем различно устройство. А по-малкото пари, не малко хора са дарявали, включително и на БАН. Но в по-малки мащаби. И не мисля, че човекът дарител в случая зависи от строя. А си е до човек. Странно, как винаги ще се намери някой помияр, която да вкара най-негативния аспект на понятието политика. Неуважаеми господин Небългарин. Примерите на наистина велики българи са образец за подражание на българите. Само истински, породист небългари-помияр може да ги използва за насаждане на разделение сред българите. А ти, подозирам, че си скрит евреин, такава ви е разрушителната политика в България.

Като дарителството е до човека, какви хора са били нашите управленци от БКП, та един лев не се е чуло да дадат за някой. Само са вземали, за да има за тях, да ядат, да пият... да ходят по Франция и Америка, докато другите даже са нямали право да сънуват запада...

Ааа, и какви хора са били комунистите, след като са убили и съсипали животите на почти всички радетели за България, интелигентните, с образование лидери на обществото от тогава. За благодарност? Комунист: Дарил си повече от половината си богатство в полза на образованието на младите?!? Колко хубаво, айде сега в лагера на смъртта, по затворите, семейството ще го прогоним. Имотите са за нас, парите са за нас, щото никога не сме ходили на училище, ама искаме мнооого пари, ей така на готово.... И горе-долу това е същността на комунизма

Ти кого се опитваш да лъжеш? На бас на 100 000 евра, че има не малко такива хора? Евреин трябва да го оскубеш, иначе ще продължава да лъже. Ясно казах, не е имало хора с такива пари и не са дарявали в такива мащаби. Давай парите и ще ти докажа. Трябва да започнете да плащате за лъжите си, това ви е лечението. Антикомунизма е стандартен еврейски бизнес, разработен в САШ през 50-те. Мога подробно да обясня, как се е появил и за какво е използван. Е сега като е демокрация, къде са даррителите бе отворко? Обикалят по Малдиви, Бахами и къде ли не. И даряват ли? Ами не. Никой не е постигнал мащаба на Големия българин от статията. По-зле е и от комунизма. Тогава са дарявали малко, колкото са имали. А сега, демокрация, имат и не даряват. Ай ходи се гръмни с лъжите си.

"КОМЕНТАР" как да ти дам още 20 харесвания??? Обичам когато хората знаят

Приятелю ???, благодаря ти, но както виждаш и тук, и навсякъде НЕ ОБИЧАТ истината и веднага ме цензурираха...

Само вземи какво са направили 1923г. след преврата и считан за начало на фашизма в България. Където земеделците (БЗНС) са спечелили изборите с 52% и месец по късно ги избиват. Всички министри, депутатите (не помня 160-180 ли). Премиера го наръгват над 100 пъти и му режат главата и носят в София. Това човек на ВМРО. После според западен журналист (май бе унгарски), в следващите 2 години превратаджиите убили 20 000 човека. Те рално са се дигнали срещу народа на България и демокрацията (избора на народа). Та да се върнем на комунистите. Те не са били засегнати. Били са в лоши отношения със земеделците. Но виждайки какво става, се дигат срещу превратаджиите. Защитават земеделците (въпреки лошите отношения с БЗНС). Защитават народа и демокрацията! И за това голяма част жертват себе си. Партията също е забранена. Докато превратаджиите са давали награди за отрязани глави.