Български професор дари 100 000 лв. на център за деца с аутизъм в Плевен

Йото Йотов е професор по икономика в САЩ, а през последните години живее в Германия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А през това време боко тиквата даде 5 милиона на футболен клуб Левски ....

По коментиращите разбираме Що за боклукчарска държава живееме. Браво на професора, а вие плюещите…. Засрамете се изроди гадни

"Не сме народ а мърша",както е казал Петко Славейков. Чета,Чета коментари и незнам колко безчовечен човек трябва да бъдеш за да наречеш едно болно дете дебил и т.н. или че парите са отишли на вятъра.Че едва ли не тези деца трябва да бъдат изолирани и не заслужават нищо в този живот.Това че са различни незначи че трябва да бъдат игнорирани.Ясно е че в България тези деца никога няма да се социализират защото обществото е доста ограничено както се вижда и в коментарите.....Но неведоми са пътищата господни драги ми коментиращи и не се знае какво може да споходи и вас и надали ще се изказвате така грозно особено за деца. Браво на Професора иначе едно достойно дело,въпреки че ги е дал за болни деца а не за даровити.

Благодаря Ви за това мнение. И само да вметна по повод последното изречение: децата от аутистичния спектър често са гениални в дадена област. Последният публичен пример е момченцето, което спечели България търси талант. Та, може точно някое от тези шест деца на които е помогнал човекът да ни прослави с таланта си.

По принцип болните хора поглъщат много повече ресурс от даровитите. Това важи за всички. Не само за децата. Работата на даровитите е да създават ресурс, не да го поглъщат. И обществото ни се отличава от дивата джунгла по това, че отделя ресурс за болните си хора, за тези, които не могат да се грижат за себе си. Такава грижа винаги я е имало в една или друга степен. Да си спомним хляба за бедните в древния Рим. Между мненията да изолираме децата с проблеми и просто да ги евтаназираме няма особена разлика. Само дето се сещам за още един пример от античността - двата най-велики елински полиса - Атина и Спарта. В Спарта са убивали недъгавите деца в момента в който ги разпознаели като недъгави. В Атина - не. А сега да видим за колко филосова, поета и твореца от Атина можете да се сетите и колко от Спарта. Май единствения спартанец за който се сещат повечето хора е Леонид, затворил Термопилите със своите 300 спартанци. Но той е войн и нищо друго. А всички останали елини за които се сетите ще са от Атина. Много деца с проблеми, като се поработи с тях спират да са деца с проблеми. Понякога се разкриват изненадващи силни страни в тях. Но не можем да познаем дали има диамант в една глина, ако не разкопаеме глината. Дали парите са дадени на вятъра? Много вероятно "Да", но не защото са дадени за деца с проблеми, а заради човека на когото са дадени. Ще се радвам, ако бъркам. Просто медийния шум около дамата получател на дарението ми идва повечко. Още веднъж повтарям - дарилия парите заслужава уважение за постъпката си.

Пари на вятъра. Тези деца не се оправят. После стават изключително опасни като вече не са "дечица", а неадекватни тинейджъри. Не носят и наказателна отговорност ако им хрумне да нападнат някой. И има такива случаи, изобщо не са безобидни. Но майките им са много гласовити и активни в стремежа си да ги стоварят на обществото

Браво на професора ! Защото точно в такива специализирани центрове трябва да бъдат отглеждани такива деца. Защото ако бъдат отглеждани в семейството, те БЛОКИРАТ по-нататъшното развитие на това семейство, евентуално раждането на следващи деца и т.н. Задължително в такова семейство няколко човека се жертват, не могат да работят - майки, баби.

Тези центрове са, за да подпомогнат родителите, а не за да отглеждат децата им. Ролята на семейството е абсолютно незаменима, едно дете, независимо с аутизъм или не, се развива най-добре в семейна среда.

"независимо с аутизъм или не," Независимо ? Така ли мислите ? Айде бе !

Много може да се изговори за ролята на семейството, но не е тук мястото. Препоръчвам, ако имате интерес да се запознаете с темата. Наложи ми се да се чета подобни материали, защото е свързано с професията ми.

Човека, дарил парите заслужава благодарност от цялото ни общество. Проблема е къде си е дарил парите. В България съществуват множество центрове и индивидуални кабинети, където се работи с деца с проблеми в обучението, умението за общуване или проблеми в общото развитие. Такива центрове има както частни, така и държавни или общински. Но точно Владислава Цолова вдига такъв медиен шум около себе си, че създава впечатлението, че никой друг не се занимава с проблема. И точно количеството медиен шум ме кара да си мисля, че докато останалите специалисти работят с децата, управляват си центровете, ходят по обучения и семинари, минават квалификационни курсове, г-жа Цолова е заета да вдига шум. Като цяло плаче да и направят една ревизия от необлъчени с нейната аура ревизьори, защото към центровете и неправомерно голямо количество дарения както от индивидуални дарители, така и от дарителски кампании, като "Българската коледа".

диагнозата аутизъм в над 80 % грешна основна хранилка за разни шарлатани са т.н аутисти които Не съществуваха преди 30 г и никога не имало възрастен аутист "оздравяват" и Не е болест

Защо не съществуваха преди 30 години, мисля че всеки може да си отговори. Първо времето беше такова и второ на същите тези хора им бяха слагани други психиатрични диагнози, защото диагнозата не се познаваше.

диагнозата "аутизъм" се слага много "на едро". Слага се от затруднения, които са по-скоро дислексия или обучителни трудности до умствени изоставания. В полето на тази диагноза съществуват много шарлатани, които го "лекуват". Познават се по ползването на магически хапчета от различен вид и не се изисква от родителя друго от това да дава редовно магическото хапче.

Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините ( Аптеките имат разделителен прозорец), а също и арабите, които Боклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци... Като убият арабин или Мошеник с маска, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България.

Браво, а нашите политици с много повече пари макар и откраднати, кога ще правят такива дарения.

Браво. Това е истински човек.

Ще ги откраднат и децата нищо няма да видят. Ще купят една врата за 100 000 лв.

Това е много хубававо. Но, трябва да се помисли и за,, професорите,, тука. Ще е от полза за нас...непрофесорите.

С благодарност към това семейство. Да са живи и здрави.

Благодарностите са си благодарности, но засега аутизъм не се лекува нали знаеш?

Не се ли лекува?? Като гледам телевизиите и виждам колко много професори- даунисти ,въйступают,...по накакъв начин са напреднали в лечението. Още малко и...оставам без хляб - клоуни ще станат.

Никой не е казал, че се лекува. Така както не се лекуват и много други болести, но това не означава, че тези деца нямат потенциал и не трябва да се подпомага тяхното развитие. С правилната грижа могат да постигнат много, както в социализацията, така и в обучението. В развитите страни отношението към аутистите е много по-различно, за което помага до голяма степен силната социална система, но и това, че са приети и се вписват в обществото.

Социализацията на аутистите значи, 5-тима неаутисти да си плюят на собствения живот, и да се занимават с един аутист. Грозно звучи, но фактически е така.

Да, тук е така, на запад има създадени центрове, където се полагат грижи за тях и родителите могат да работят. Нашата система, което не мога да нарека система, такава няма, е много, много далеч от това.

Социализация на аутисти означава вече във всеки клас по едно такова дете (някъде и по две) да побърква всички останали и да не могат абсолютно нищо да научат защото става зверилник. А мамите им са най-гласовити, че някой друг трябва да им ги интегрира. Това не подлежи на интеграция, сори

Родителите работят. А 5-тима други се грижат за децата им. Каква е разликата?

Че на тези 5-ма други това им е работата и имат нужната квалификация да го правят.

И като имат нужната квалификация, детето оздравява ли?

Това е състояние, а не болест. Това, че не оздравява не обезсмисля нито едно положено усилие. Всяко нещо, което се прави, за да се подпомогне развитието им се отплаща в последствие. Смисълът въобще не е в оздравяването.

Чета коментарите и си мисля: проблемът ни е лошотията и тоталното оскотяване. Те превърнаха държавата ни в територия. Затова примери като този на проф. Йотов са достойни за уважение - има все още хора, които помагат. Но са малцинство. Който не е отглеждал дете с аутизъм, той не знае колко тежка задача стои пред родителите и каква радост е дори да чуеш дума или три, свързани в просто изречение, да нямаш контакт с детето си е страшно.

Викаш при бай Тошо нямаше такива лоши и грозни коментари в интернет. Така е.

Замисли се дали коментарът ти под точно това мнение беше необходим.

Замислих се. Да. Беше необходим. А твоят необходим ли беше?

Добре де, глей си го, радвай му се. Ама не ми го натрапвай проблемното ти отрече, никой не ти е длъжен

Не натрапвам детето си никому, ние нямаме време и сили да се борим за внимание, не считам това за необходимо. Ресурсите ни - времеви и финансови - отиват в помощ на детето.

И ей сега и жена му и децата му го псуват здраво. И лев не бих дала точно пък за деца с аутизъм

помисли си дали ти не си изкукал с тоя тъп коментар.

Адмирации на такива Българи !

Радев и компания ще откраднат парата до стотинка.

Може! След като на Бацето му свиха перките и му дръпнаха големия мазен кокъл!

Евала ! Да сте чули Толупа и неговата свита да са дарили някой лев за лечение на болни ?! Не и няма да чуете !!! Те са по вземането , а не по даването !!!

ГЕРБ-ер ! Мама ти минусджийка ! Дано твоя идол да пукне заедно с теб !

Ти колко си дал Илиян педраст?

Много повече от крадеца Тиквуний !

Професор , ама друг път .

Преди да се обадиш само изглеждаше просто , злобничко нищожество !

Това да го пускат всеки ден по 64 пъти на семействата на най богатите българи та да видят за кво става дума.И понее дечицата умират , щото нямяло процедура за лечение в чужбина , ще ви напомня ,че в едни други страници се пише ного активно колко струва една бутилка шампанско фърлена под масата и над масата от синчетата и щерките на " големите строителни, промишлени " и нам квни си боклуци, които твърде успешно приеха дареното им от майката партия щото нали се сещате,че политичеката власт / загубената/ трябваше да се компенсира съ икономическата власт- категорично спечелена от индивиди, които при една нормална прокуратура отдавна щяха да търкат плочките на тоалетните в най реномираните бълггарски затвори.

От къде има толкова пари?

Имал, дал. Дано парите да отидат по предназначение, а не да потънат в нечий джоб.

БРАВО ПРОФЕСОРЕ ! ДАНО ПОЛИТИЦИТЕ И ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ ДА ПОЧНАТ ДА ДАРЯВАТ. ГОРД СЪС С ТАКИВА БЪЛГАРИ !

паре на вятъра това атизма не е нито болест нито диагноза да беше ти дал за някой който има нужда от операция или подобно скъпо лечение

Образовай се по темата преди да ръсиш мозък.

ами образовал съм се сега е време ти да се образоваш

Да ги беше дал на теб! Така щеше да ги наместиш, а?

Благородно дело, браво на професор Йотов!

Още един облъчен с черна магия...Що ли си мисля че пари трябва да се дават на талантливи деца, а не на дебили.

Дебилът си ти! Тези деца са талантливи в някои области, за сметка обикновено на социалното общуване!

Припомни си какво си казал ако, не дай Боже, се случи на твои най-близки!