Българи - жертви на модерното робство в Европа

Все повече българи стават жертви на трудова експлоатация в Европа. Близо 80% от потърпевшите са мъже между 30 и 50 години.

Обратно в новината

Коментари - Българи - жертви на модерното робство в Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това е горчивата истина, уви. Много български сезонни работници имат подобна съдба и във фермите в Източна Англия.Там местните "бейове" са поляци. Работи се без договор, без определено нормирано време,при много тежки условия. Истинските виновници за това обаче са българските управници и депутати.Те са реалните "роботърговци".Зад всяка депутатска лъскава лимузина, зад всяка депутатска "закуска", зад всеки депутатски имот, скъпа вила, луксозен личен автомобил, зад всяка депутатска почивка на Малдивите или Сейшелите, стои съдбата на един български БЕЖАНЕЦ. През последните години се говори за бежанци - араби и африканци,прокудени от войните в Близкия Изток и Африка. Истината е, че в Европа десетки хиляди наши сънародници са де факто бежанци. Най-страшното е, че напускат китната някога България, прокудени от мизерия, безработица, ниски възнаграждения и липса на перспектива. И всичко това се дължи не на гражданска война, нее.....то се дължи за сметка на охолния живот на няколко процента българи, които вече 27 години грабят собствения си народ, като краденето е облечено в"законова форма". Всяко ново правителство започва своя мандат с почина "Грабежът да започне сега!" Анатема за всички тях!

Какъв го дирят в чужбина?

Не бе, не е робство, а приятелска взаимопомощ между страните, споделящи еднакви евроатлантически ценности. А иначе - ми то, заплащането не е много по-различно от това в България. И тук маса народ рабти за жълти стотинки. Викат им работещи бедни, за да не ги нарекат с темини като крепостни или роби.

"Българи - жертви на модерното робство в Европа" Българите са жертва на модерната т.н."демокрация".

Модерното робство е интелектуално. От години децата имащи определени проблясъци биват незабавно привличани и засмукани от утопичната въртележка на консуматорските общества. Запитвате ли се, какво става с гениалните ни деца, израстващи под зоркото око на определени структури в чужбина. Парите нямат значение, а и тук не става въпрос само за българските деца, постановката е глобална. Хубавото е, че никой не може да промени Божиите замисли и всеки рано или късно ще гори където трябва. Надежда има и не случайно един забележителен математик наскоро отхвърли награда от 1млн долара...

да разбера повечето коментиращи , какво точно е висококвалифициран и нискоквалифициран кадър . За пример - преподавател в университет с 10 годишен стаж и нетна заплата 518 левчета - какъв е според коментиращите квалификацията ? Полицайче с начална заплата около 1000 лв и една камара бонуси и привилегии - повече ли е квалифициран от горния пример? Обикновена неграмотна циганка , купена , родила три деца и после продадена в бардак в Западна Европа - минимум 300 еврака на ден - колко ли в повече е нейната квалификация ? И накрая - селски кмет с купена диплома от Свищовския университет със заплата около 2000 лв и присвояване на публични и европейски средства - минимум 10% от всичко ?

уредено по цивилизования свят , но не и в България. Има пазар на труда и за всяка професия специалистите са квалифицирани съгласно стандарти за образование професионален опит и т.н. Сертифицирани и лицензирани специалисти си намират работа навсякъде.

с примерите , които съм описал , искам да подчертая, че за висока или ниска квалификация може да се говори единствено и само , когато съществува нормална икономическа и социална среда в която стандартите ,правилата и законите се спазват . Иначе примерите за хора завършили висше образование , работещи по фермите в Западна Европа и сферата на услугите могат само да се увеличават.

нискоквалифициран! Да наизустиш никому не нужен матерял и да го повтаряш като папагал 10 години. Хората търсещи професионална квалификация плащат луди пари за курсове и сертификати, за да пробият в кариерата си.

не си от хората, "плащащи луди пари за курсове и сертификати", може би, щеше да се отрази оздравително върху правописа ти .

имам позната в малък град в бг, която работи в магазин 6 дена в седмицата и от 5 години не е вземала почивка. от страх,че ако се обади ще я изгонят, а друга работа няма. тези хора как да бъдат защитени? ако доиде проверка, работниците ще са принудени да излъжат, че всичко е наред, пак от страх. държавата е разядена от всякъде.

Не мога да разбера(сигурно,защото съм много прост,знам ли),как питекантропите и кроманьонците от...България,не могат да изминат...около 2 хиляди километра(може и да греша)от Италия,за да"се приберат"в Бантустаня,при положение,че имат документи,а онези,които идват от Африка към...Европа го правят без всякакви проблеми,та даже и без...документи:)))?!?

Щот драги когато нашите хора през 90 години на миналия век като им свършиваха визите ги хващаха и ги изхвърляха от Италия, Германия, Франция и т.н. същите тия държави даваха помощи на Магреба и всякакви дошли по мургави и черни на цвят хора. Това е ПОЛИТИКА ЗА РАЗМЕСВАНЕ НА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ!

Не се връщайте, кой където работи да се устройва. Така тъпото ни управление ще проумее, че трябва да се грижи за бизнеса в България, а не да пречи.

по жестоки алчни и нагли робовладелци от бг чорбаджиите няма на земята .тези хора в бг са 10 пъти по големи роби,експлоатацията тук е в пъти по голяма ,за африкански заплати

Най-доброто младото и интелигентно вече напусна Б-я заедно с боклука-ратаи.Тези 2млн. българи от 25г. насам никой не казва че са икономически емигранти, просто демокрация бате- ходи проси,работи за 10% от заплатата на местните,осигуровки почти няма, пращай на баби и родители 100-200 евро на месец иначе и те ще умрат скоропостижно.

тези хора са попаднали там не без задължителното участие на ''обиграни'' наши сънародници на които не им пука дори някоѝ там да умре жалко но това е задължителната част от истината а и будете сигурни че тези ''помагачи на нуждаещитесе хора взимат доста без да си мръднат пръста

да емигрира на изток, в путландия ? Там само хайвер ще яде!

тва че не църкат като теб незначи че няма. Просто тук има в момента и на запад далавера че можеш да се направиш на мигрант.

не са емигранти, а волжки българи! На тях руснаците са им забранили да се определят за българи (от "братски" чувства към България). КОЛКО ПАРИ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИТЕ НА ИЗТОК? НА ИЗТОК ИЗЧЕЗВАТ ПАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

Има доста работещи в "путландия" - българи и западняци. За доста добри заплати. И не в земеделието...

А ТУКА НЕ Е ЛИ РОБСТВО КУМУНОИДА ДА ТЕ КАРА ДА РАБОТИШ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ЗА 420 ЛЕВА , И НАКРАЯ ДА НЕ ТИ ГИ ДАДЕ

В България земята пустее и е обрасла с тръни, а нашите хора работят земеделие в чужбина.

повече от четвърт век родните земеделски производители са изоставени на произвола на съдбата и всички досегашни правителства с нищо не са защитили родното производство! Я се опитай със собствен труд да изкараш и най-важното да реализираш на пазара своята продукция! Ще се сблъскаш с толкова много бюрократични и законови и подзаконови пречки, че ще успееш да излезеш на пазара когато стоката ти, по естествени причини, вече е станала негодна, камо ли да имаш някаква възможност да я реализираш! И ка ще се пребориш с "големите вериги магазини" зад които стоят не интересите на отделни или групи търговци, а стоят интересите на цели олигархични и сраснали се с управлението на собствените си държави и еврочиновничеството олигархични структури?!

Зад големите вериги магазини седели Олигархични интереси :) ... Мале как ги творите тия заключения. Чисто икономически интерес. Купуват това което се продава , т.е това което ти купуваш! Доматите от Гърция имат по-добър вид и народа го купува. Щайга Български домат, два еднакви няма да намериш! Не е въпроса, кое бабати е казала че е по-вкусно, а какво народа купува!

someone

а ти искаш ли тежка физическа работа за минимална заплата, при условие, че в чужбина ще ти платят поне двоино повече минимум?

давам ти пример щото имам роднини там които са останали в гръцко. Произвеждат картофи. Получават помощ финансова и започват да я изплащат след като извадят продукцията и започнат да я плащат. Там само който не е пожелал не е получил финансиране по някоя земеделска европрограма. А тук всичко с клизма трябва да си на някой човек. Много важно нещо напоителните системи в Гърция се поддържат. А не като тук последните 6 години направо бяха разрушени и останалото малко здраво. Ти като нямаш вода какво ще направиш. После имат и протекции, нямат такива ограничения административни както тук. В съседната сграда до моите роднини произвеждаха трушии. Направо под навеса си ги миеха и правеха а не както тук хиляди ограничения. Например Кунева нарочно не е договорила пари за въстановяване на държавните напоителни системи и сега върви бизнеса с какповото напояване!

Робство, обаче модерно! Абе друго си е "циливилизацията", даге!

там е най-добре хем не работиш хем ти дават 500 лв.

Неграмотен манго само за това става. Ако не е там, ще краде "джилезо" тука, ще обира бабички по селата или ще точи ДДС като подставен "собственик" на мафиотска фирма. Над 4.5 милиарда на година се точи така ДДС с участието на тъп и неграмотен манго.

Не краде а бере ...не ги разбираш.

Жалко за хората, но за невежи, необразовани, незнаещи чужд език хора е трудно да се информират и да защитят правата си. Може би българското министерство на труда трябва да организира някакъв вид информиране за хора които желаят да заминат да работят зад граница. Също външно министерство трябва да организира някакво сътрудничество с институциите в страната където отиват българи. Но, както е до болка известно, герб министрите и администратори са толкова невежи и корумпирани, че няма как да знаят как се работи. Уви, тази група 'роби' няма да е единствена ...

На българското министерство на труда работата му е да мисли за българските работници в България. Да вземе да се размисли за минимални заплати, пък най-добре на час и такива неща, отколкото непрестанно да мисли за Манго и Айшето, сега наумили си да берат ягоди в Италия, щото там е по-добре!

Министерствата не са длъжни, а и не могат да компенсират хорската наивност и отрковена глупост. Истината е, че тези "съвременни роби" са хора без грам квалификация, които не знаят добре дори собствения си език , а какво да говорим за чужди езици...Трагедията им се състои в това, че са твърде глупави и необразовани, за да си предсатвят в каква ситуация ще са в чужда държава, без език и без работа. Всеки от тях мечтае за чужбина, но нямат реална представа какво ги чака.

Около 80% от тези хора са цигани. Отиват в Италия или Гърция да бачкат и живеят в същите условия, в които са живяли и в тукашното гето. Казват, че са българи и чужденците затова мислят че изглеждаме така. Жалко за останалите 20%, които са били станали жертва на лошо стечение на обстиятелствата.

Аха, значи щом са цигани, нямат права, така ли?!? Уважаема, тези хора са български граждани и ако България беше нормална държава, би имало начин правата на тези хора да се защитят, независимо от това че те самите са необразовани и не знаят как сами да се защитят!

И кво, да давам пари от моите данъци и за защитата им? Достатъчно смучат социални от джоба ми.

someone

прав си.

Уважаеми, вземи си ги циганите при тебе и им защитвай правата. Аз смятам, че държавата трябва да се погрижи първо за правата и благосъстоянието на учещите , работещите и плащащите си данъците хора.

Milen Gagov

Глупендер,мамин,ненагледен,аз,ако не знам да плувам,дали ще трябва да се...събличам,аджеба:)))??? Като не знаеш,за къде си тръгнал,какъв чеп го дириш там бре,аджеба:)))??? Боко Рапоня ли да мисли вместо тиквата ти,която също,както и при него служи единствено и само,за да пази...равновесие:)))???

someone

не е така. доста подценяваш ромите - не са луди да идат в чужбина да взимат колкото в българия, напротив, взимат повече пари. като са роми не значи, че са глупави, даже са по-хитри от много българи.

Предлагам да правите разлика между умен и хитър. Един тарикат не е принос за обществото по никой начин. Неговият основен принос е към високите проценти - я престъпност, я сива икономика, я нещо друго от сорта - все бич за всяко общество.

Допреди някое и друго десетилетие, когато българите не ходеха в САЩ, респективно нямаше върнали се оттам, дебелосерците биеха тупаня за "американската мечта" и "страната на неограничените възможности".Някои балъци "поверваха".Скоро някой да е чувал за горепосочените залъгалки?

БЪЛГАРИ РАБОТЯТ НА ЗАПАД И НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В "РАЯ" ПРИГОТВЕН ИМ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ!

Да,ама някои се върнаха вече...И кой през сълзи,кой през зъби говори едно и също... Рая там си е за тях-ти отиваш като роб! Защото заради лъскавото си си унищожил държавата и отиваш да се дупиш там! Ние сме псетата в двора на ЕС,на които се подхвърлят залъгалки,и по някое кокалче...Ама за наши хора,не за всички...

Премиера ще им изпрати хеликоптер да ги прибере.Така се става Президент.

Защо не сте написали какво е сторило за тези хора, посолството ни? След като е подаден сигнал, някоя институция дали се е самосезирала да помогне на сънародниците ни?

Посослствата вършат работа когато има държава а не ''институции'':((((

МОГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ , АКО ТУК ИМ ПРЕДЛАГАТ ПО ДОБРИ УСЛОВИЯ! ДА АМА НЕ!!!

Хахаха, Вервай ми! Не става дума за ИТ специалистите дето взимат кинти, но пак по-малко от събратята си европейци.

След като не са проумели до сега че освен за роби за друго не са ни вкарали там никой не им е виновен:((((Когато не си осъзнал или си заблуден срещу някое и друго евро което за живеещите там е мизерия за какво те привикват трябва да се опариш за да разбереш че манипулацията и лъжата са в основата на днешния живот

Нали ви е ясно , че тези хора са работили същата работата и за същите пари в БГ , но някой ги е излъгал , че ще взимат много повече , но вече няма път назад.

имат изборът да се върнат в България ако там не им харесва. Да се върнат в условията които им предлагат червените капиталисти тук..... ДА АМА НЕ!!!!

Е що ни занимавате с тъпотии.Навсякъде в ЕС отнемането на документи е престъпление .Тези малоумници като се върнат е БГ ще си дадат парите на телефонни измамници.

Нашите олигарси въведоха нов БКП модел -продължение на соца, който ни отрежда такава съдба.

Глупави сме, разделени и злобни. От тук на сетне това ни чака и си го заслужаваме.

someone

абсолютно си прав.

САМО ЧЕ НА БЪЛГАРИЯ Е ЗАБРАНЕНО ДА ПОРИЗВЕЖДА ДОРИ И ТОАЛЕТНИ ЧИНИИ. ХАХА ТЪП НАРОД СМЕ! ХОДИМ ДА СЛУГУВАМЕ! ВМЕСТО ДА СЕ ГРАБНЕМ И ДА ИЗРИНЕМ БОЙКОВЧЕТАТА!

това е истинското лице на ЕС. Колкото и да се правят на добри, западноевропейците си остават ВАРВАРИ, РОБОВЛАДЕЛЦИ и БАНДИТИ. КАЗАХ!

друго си е в българия ,западняците трябва да се поучат от нашите почтени бизнесмени:)

someone

които заминава да учи езика и културата и да търси помощ от западняци - наи-лош вариянт е да не знаете езика и да чакате помощ от нашенци в чужбина - ще получите основно завист и умишлено създаване на проблеми.

То и нашия шеф ни мисли за роби и плаща малко, ама и ние толкоз му работим. Взе да ни глобява по 50лв, а ние взехме да крадем по 1000и сме по на далавера от него.

От текста излиза, че мин. работна ставка е 8евро на час. За примерно 160 ч. на месец прави кръгло 1300 евро, или 2 бона и половина левчуги. Толкоз на тема "роби". А ако накой се хване на незаконни далавери в нек'ви бордеи, държани от мафиоти, не е роб, а глупак, избрал сам окаяната си участ !

Тъпунгер , идеята на трудовото законодателство в ЕС е точно да няма окаяни и измамени, дори и да са ниско квалифицирани или необразовани! И тук точно идва въпросът , а за всички народности ли важи?

Гледам от Козяк раздали опорните точки и по тази новина - и тук льошите руснаци били виновни... Пеуалско -тролската сган срам нямате да ви го на.

е от Люблянка!

Не ходете в селското стопанство де, защото там няма контрол и има добра почва за мафията, не им работете, аз изкарвах като мениджър по 3000Е в една фирма и напуснах защото установих че ме цакат, след време и работниците напуснаха по същата причина и фирмата фалира.

Трафикантите са руснаци, експлоататорите също.

Бесен руски капитализъм разположен в Италия.Имам роднини там и знам какво правят руснаците, жестока работа.

Руснаците експлоатират българи.За кой ли път през последния век?

Къде прочете за руснаци бе Кончита.

Еми да де, ама аз предпочитам да съм берач на ягоди в Италия и да ми плащат малко, отколкото да съм си тук и да съм шеф на завод! В България е тъпо!

Ами защо си ТУК а не идеш ТАМ?

Руската мафия е най-жестоката.Тя има региони в света , където се развихря и има роби.

В провинция Фоджа в Южна Италия е разположена руската мафия.Българите работят за нея.Руснаците са виновни за хала им.

И по-точно Путин, смешник.

Навсякъде има такива неща и в Италия, Гърция, Кипър и това е по вина както на европейските така и на нашите депутати и политици. В селското стопанство трябва да се плаща на ден, но депутатите това не ги интересува, те са заети да си пресмятат заплатите, командировките, секретарките, да избиват пари от псевдо проекти и др.

В Италия е руската мафия която работи с италианската, тя тормози българите.

Къде са социалистите от ПЕС, къде е Сергей, покрил се е и не се интересува от такива неща.

КЪДЕ Е ОНОВА ЧУДО НА ПРИРОДАТА СТАНИШЕВ ДА ПОМАГА?КРОТНАЛ СЕ Е ШВЕЙЦАРИЯ И СИ ХАРЧИ МИЛИОНИТЕ.

То и моя шеф си мисли че ме клати с малка заплата ама всяка седмица цъкам 200 литра нафта и нещата се оправят.Предния и той беше тарикат ма сипах една хава в горивото и мотора на камиончето блокира.

В среда на демокрация вилнее бесния капитализъм, а той се осланя на думата експлоатация. Добре дошли в новия световен ред роби!